Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Személyes életvitel. Tanácsok a személyes lelki szolgálathoz 1.Alapvető szempontok Hatékonyság titka a személyes kapcsolat Segítségedre, nevelésedre bízott.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Személyes életvitel. Tanácsok a személyes lelki szolgálathoz 1.Alapvető szempontok Hatékonyság titka a személyes kapcsolat Segítségedre, nevelésedre bízott."— Előadás másolata:

1 Személyes életvitel

2 Tanácsok a személyes lelki szolgálathoz 1.Alapvető szempontok Hatékonyság titka a személyes kapcsolat Segítségedre, nevelésedre bízott személy felé csak jó személyes kapcsolatban lehetsz eredményes. Fontos megismerned, mert minden ember egészen más Ha komoly fizikai szükségben van, először abban kell segíteni. Pl. éhes, nincs hol aludnia, ruhátlan. De ezzel csak a kaput nyitottad ki az igazi segítséghez.

3 „Ha például egy testvérnek – akár férfinak, akár nőnek – nincs rendes ruhája, és nincs mit ennie, akkor hiába mondjátok neki: Isten veled, remélem, nem fogsz fázni, és lesz mit enned. Ha nem adtok neki ruhát és ennivalót, ugyan mit érnek a szavak? Bizony nem érnek semmit!” Jak 2:15- 16

4 Fontos tudnod: lelkileg kell helyreállnia (meggyógyulnia) ahhoz, hogy talpra álljon – hogy önálló életvitelre alkalmas legyen. Ehhez idő és türelem, valamint gondoskodás kell! A cél nem lehet kevesebb! – Ez folyamatos lelki gondozást igényel. Emberek formálásában a legfontosabb alap és eszköz az irántuk táplált megértő szeretet. Ha ez meg van, lesz hozzá időd és alkalmad is. A jó eredményhez szükség van arra a hitre is, hogy munkád – szolgálatod - eredményes lesz.

5 „András azonnal megkereste testvérét, Simont, és elmondta neki, hogy megtalálták a Messiást. El is vitte Simon Pétert Jézushoz. Jézus ránézett, és ezt mondta: Te Simon vagy, Jóna fia. Kéfás lesz a neved. Ez azt jelenti: Kőszikla” Jn1:41-42

6 3. Gyakorlati tanácsok a személyes lelki gondozásra vonatkozóan. Oszd meg magadat, hogy megnyíljon a partnered és létrejöjjön az őszinteség légköre. Olyan igazat mondj magadról, amiből azt érzi, hogy bizalmas vagy hozzá. Tekintsd egyenrangú partnernek, ne kezeld fölényes magasságból. Igyekezz megismerni az illető családi helyzetét, társadalmi hátterét, csalódásait, örömét, bánatát, stb. Legtöbb ember elrejti, sőt gyakran ő maga sem ismeri az igazi énjét: fügefalevelekkel takarja magát, mint Ádám és Éva. Lásd meg és reálisan érzékeld azt, ami a fügefalevelek mögött van. Várd meg az alkalmas pillanatot, amikor rátapinthatsz, és jó eredménnyel leleplezheted az igazi problémát: a gyökereket …

7 Fedezd fel – magad számára – hogy miként viszonyul a saját helyzetéhez? Lázadóan? (Ha igen, kit vádol? Istent? Embereket?) Megkeseredve? Lemondó belenyugvással? (Nem segít senki és semmi) Reménységgel? (Vannak kapaszkodói? Van terve?) Ezek a felfedezések meghatározók a lelki gondozás módját és tartalmát tekintve.

8 Tudd meg, hogy van e olyan ember, aki az ő számára tekintély, akire szívesen hallgat. Ha az általa megnevezett tekintély a te meglátásod szerint is alkalmas, elfogadásra méltó, erősítsd ebben és munkáld a kapcsolatukat. Ha azonban – megítélésed szerint – az általa megnevezett személy nem jó, sőt veszélyes, bölcsen, és nagy felelőséggel igyekezz meggyőzni erről. Esetleg ki kell várnod, hogy igazat adjon neked. Tudd meg azt is, hogy milyen tekintélyt jelent számára Isten, és mennyire ismeri Őt?

9


Letölteni ppt "Személyes életvitel. Tanácsok a személyes lelki szolgálathoz 1.Alapvető szempontok Hatékonyság titka a személyes kapcsolat Segítségedre, nevelésedre bízott."

Hasonló előadás


Google Hirdetések