Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1075 Budapest, Károly krt. 11. Budapest, 2003. 10. 06.www.agrar-europa.hu A MAGYARORSZÁGI ÉLELMISZERIPAR HELYZETE ÉS KILÁTÁSAI FÓRIÁN.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1075 Budapest, Károly krt. 11. Budapest, 2003. 10. 06.www.agrar-europa.hu A MAGYARORSZÁGI ÉLELMISZERIPAR HELYZETE ÉS KILÁTÁSAI FÓRIÁN."— Előadás másolata:

1 1075 Budapest, Károly krt. 11. www.agrar-europa.hu Budapest, 2003. 10. 06.www.agrar-europa.hu A MAGYARORSZÁGI ÉLELMISZERIPAR HELYZETE ÉS KILÁTÁSAI FÓRIÁN ZOLTÁN Üzletág igazgató Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Tanácsadási Üzletág Agrár Európa Kft.

2 Agrár Európa Tanácsadó Kft. www.agrar-europa.hu 2009. október 21. HÍREKET MONDUNK! A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 80 százalékos garanciája mellett egymilliárd forint forgóeszközhitelt kap a Gyulai Húskombinát Zrt. a K&H Banktól - tájékoztatott a társaság vezérigazgatója. Magyarország 2009: Hűtlen kezelés, sikkasztás és további bűncselekmények gyanúja miatt feljelentést tesz a pölöskei Bognár Szörp Kft. tulajdonosa a cége felszámolása körül tapasztalt törvénytelenségek kapcsán - tájékoztatott a Zala megyei társaság alapítója. A tavaly még 4,6 milliárd forint forgalmú, nullszaldóhoz közeli cégének semmilyen köztartozása sem volt, a gondjai akkor keletkeztek, amikor a CIB Bank az idén januárban nem hosszabbította meg a társaság 290 millió forintos hitelét. A jó minőség és a megfelelő ár után a hazai eredet lett a harmadik legfontosabb szempont a hazai fogyasztók számára egy termék kiválasztásánál - közölte a GfK Hungária Piackutató Intézet. Összefogtak a hazai, sőt a saját városukban készülő termékek védelme érdekében a szentesiek. Sárga háromszög, benne fekete felkiáltójel: vedd és vidd a szentesi terméket. Ez áll mostantól Szentes hatvan üzletében forgalmazott helyi termékeken.

3 Agrár Európa Tanácsadó Kft. www.agrar-europa.hu 2009. október 21. MIRŐL FOGOK BESZÉLNI? Az élelmiszeripar helyzete Az élelmiszeripar helyzete Válság: áldás vagy átok?; Válság: áldás vagy átok?; Forgalmi adó;Forgalmi adó; Élelmiszer Termékpálya Kód(ex?);Élelmiszer Termékpálya Kód(ex?); Fogyasztó; Fogyasztó; Árak, stb. Árak, stb. CölöpökCölöpök Stratégiai alapokStratégiai alapok

4 Agrár Európa Tanácsadó Kft. www.agrar-europa.hu 2009. október 21. Beavatkozás nélkül az élelmiszeripar nem állítható meg a lefelé tartó spirálban Ez senkinek sem érdeke!

5 Agrár Európa Tanácsadó Kft. www.agrar-europa.hu 2009. október 21. A politika mocsara Feketegazdaság Etika, erkölcsök Gazdaság állapota Túladóztatás Jogbizonytalanság Forintárfolyam Válság RÉS A PRÉSEN Kaparjuk meg az élelmiszeripar problémahalmazának felszínét!

6 Agrár Európa Tanácsadó Kft. www.agrar-europa.hu 2009. október 21. AZ ÉREM MÁSIK OLDALA = Az embernek élelemre van szüksége, mi pedig egyre inkább csak szert adunk neki.

7 Agrár Európa Tanácsadó Kft. www.agrar-europa.hu 2009. október 21. Forrás: KSH Mennyiségi indexek, %, 2009 január - július 2009. I. fé.: termelés -2%; belföldi értékesítés: -4; export +5%

8 Agrár Európa Tanácsadó Kft. www.agrar-europa.hu 2009. október 21. Válság: áldás vagy átok? Az erős cégek megerősödnek, a gyengék bedőlnek „Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart” Seneca Viharban gyorsabban lehet haladni „A válság egy okos vállalkozónak remek dolog” dr. Tóth András 2009 Ilyenkor muszáj hatékonyabbá tenni a céget (pl. alapanyagok bérgyártása) Olyasmit is meg lehet tenni, amit jobb időkben nehéz: leépítés, pénzbehajtás, pénzügyi kontrolling, hitelek (visszlízing), bankszámlák átgondolása, új marketing taktika, ügyfélhalászat, kiszervezés

9 Agrár Európa Tanácsadó Kft. www.agrar-europa.hu 2009. október 21. GYENGE FORINTOT! I. Nehezíti az importot, ezáltal a hazai alapanyagok felhasználását támogatja. II. Gazdaságosabbá teszi a kivitelt. Igazán jól azok járnak, akik hazai alapanyagból dolgoznak. Összefüggésben a gazdasági válsággal, a csökkenő, illetve az olcsóbb termékek irányába terelődő kereslettel, a magyar termékek iránti kereslet bővülhet. III. Drágítja a devizahiteleket IV. Fellendíti a határmenti bevásárló turizmust, ami azt a látszatot kelti, hogy az élelmiszerpiac kevésbé szűkül. V. Igen olcsóvá teszi cégeinket a külföldi befektetők számára. VI. Olcsóvá teszi termékeinket az euró-övezetben. Mivel épp az olcsóbb termékek felé fordítódik a kereslet, még bővülhet is irántuk az igény. Exportcikkeink többsége alapanyag, illetve félkésztermék, amely nem magyar termékként kerül az üzletekbe.

10 Agrár Európa Tanácsadó Kft. www.agrar-europa.hu 2009. október 21. +54% 5* 1/3

11 Agrár Európa Tanácsadó Kft. www.agrar-europa.hu 2009. október 21. Forrás: ZMP 10 év:egyharmados forgalom növekedés export közel duplájára nőtt import több mint kétharmados növekedés A további növekedést is térségünkre alapozzák! A német élelmiszeripar: a növekedésmotorja az export

12 Agrár Európa Tanácsadó Kft. www.agrar-europa.hu 2009. október 21. ÁRAK Forrás: KSH

13 Agrár Európa Tanácsadó Kft. www.agrar-europa.hu 2009. október 21. AZ ÁFA NEM TRÉFA Igazságos adó igazságtalan időben és helyen Az áfa-emelés tovább erősíti a 25-35 százalékos feketegazdaságot. A 27 EU tagállamból 17-ben 10 %-os vagy az alatti a kulcs. 25 %-os kulcs eddig egyedül Dániában volt. Az EU-s országok átlaga 8,2 százalék, a lakosság nagyságát figyelembe vevő súlyozás esetén pedig 5,6 százalék. Az adó emelése emeli termelés és finanszírozás költségeit is. Sem a kedvezményes kulcs, sem az emelés nem hat sokkolóan. Erősíti a kedvezőtlen szerkezetváltozásokat.

14 Agrár Európa Tanácsadó Kft. www.agrar-europa.hu 2009. október 21. KÓD(EX) Egyedülálló, igen magas színvonalú dokumentum (Cz: próbavásárlás, Pl: ptk szerződések tartalma, Slo: tv. az erőfölényről, Ro: szaktárca megállapodása) Páratlan mélységű párbeszéd Nyilvánosság Versenyellenes? „Ha több a magyar élelmiszer, akkor magasabbak az árak” Azonos árazási módszerek mellett is az lenne? TÖRVÉNY!?

15 Agrár Európa Tanácsadó Kft. www.agrar-europa.hu 2009. október 21. A FOGYASZTÓ

16 Agrár Európa Tanácsadó Kft. www.agrar-europa.hu 2009. október 21. LE KELL VERNÜNK NÉHÁNY CÖLÖPÖT Nincs egyszerű, gyors megoldás Ne hagyatkozzunk az EU-ra! Ott is stratégiai problémák vannak Ne legyünk ‘jófiúk’! Elég nagy már a baj ahhoz, hogy végre összefogjunk??? A mezőgazdaság motivációs rendszere nem a legnagyobb vevő kiszolgálása sarkall. Az ország, amelyben egy kritikus szint alá csökken az élelmiszerből való önellátása, elveszti önállóságát. A helyzet minden érintettől cselekvést igényel, összehangoltan. Ezt a célt szolgálja a stratégiai dokumentum.

17 Agrár Európa Tanácsadó Kft. www.agrar-europa.hu 2009. október 21. A küldetés változatlan A jövőkép kulcsszavai: koncentrált, szakosodott, biztonságos, +KKV 2013: megáll az import növekedés, erősíti pozitív külkeregyenlegét Megteremteni a fenntartható fejlődés, jövedelmezőség alapjait Célok: 0. hazai alapagyag-hazai feldolgozás 2010-2011:likviditás javítása imázs: kormányzat, bankok, AMC technológiai transzfer javítása partnerség javítása: láncok, mg HORECA kiszolgálás javítása KKV versenyképesség javítása fekete és szürkegazdaság ellen 2013-ig:80%, export-növelés élelmiszerbiztonság szakosodás, koncentráció integrációk emberi erőforrás új igények, új csatornák, K+F környezetvédelem, fogyasztóvédelem magyar élelmiszer=minőségi élelmiszer Mátrix-szerű felépítés Definíciók

18 Agrár Európa Tanácsadó Kft. www.agrar-europa.hu 2009. október 21. A jövő élelmiszeripara Magyarországon Fő meghatározói: 1. bankok;2. fogyasztók A spirálban lefelé vergődő ipar mint a gyémánt csiszolódik Egyre kisebb lesz, kínálata szűkül, de már látszik a versenyképesek köre Miről lehet őket megismerni: erős belföldi piac, ismert termék, márka, fejlett disztribúció, kis banki kitettség!, jellemzően nem vár a pályázatokra a fejlesztéssel régiós értékesítés

19 Agrár Európa Tanácsadó Kft. www.agrar-europa.hu 2009. október 21.


Letölteni ppt "1075 Budapest, Károly krt. 11. Budapest, 2003. 10. 06.www.agrar-europa.hu A MAGYARORSZÁGI ÉLELMISZERIPAR HELYZETE ÉS KILÁTÁSAI FÓRIÁN."

Hasonló előadás


Google Hirdetések