Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A RÓNA-JUH Klaszter innovációs hatékonyságának növelése ZÁRÓKONFERENCIA A RÓNA-JUH Klaszter működése Dr. Monori István Karcag 2011. 05. 27.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A RÓNA-JUH Klaszter innovációs hatékonyságának növelése ZÁRÓKONFERENCIA A RÓNA-JUH Klaszter működése Dr. Monori István Karcag 2011. 05. 27."— Előadás másolata:

1 A RÓNA-JUH Klaszter innovációs hatékonyságának növelése ZÁRÓKONFERENCIA A RÓNA-JUH Klaszter működése Dr. Monori István Karcag 2011. 05. 27.

2 Szervezetünk indulása A megalakulás körülményei: –Az Agrárinnovációs Műhely KHE és a Debreceni Egyetem Karcagi Kutató Intézetének közös és különálló fórumai, ahol a juhágazat problémáit tárgyaltuk –Az alapítok közös igénye egy új alulról szerveződő az innovációt támogató szervezet megalakítására Az Agrárinnovációs Műhely KHE vezetésével 2007 07. 20—án 19 taggal megalakult a RÓNA-JUH Klaszter.

3 Szervezetünk céljai és alapelvei A klaszter tagok segítsége a gazdálkodásukban a következő témakörökben: –Fajtahasználat –Szaporító anyag beszerzés –Technológia és műszaki eszközök adaptálása –Hazai és külföldi tudományos eredmények bevezetése a gyakorlatba (hídképző szerep) Új termék kialakítása, Új piac feltárása egy nagyobb hozzáadott értékű termékre, Tanácsadás, Részvétel hazai és külföldi K+F+I projektekben.

4 RJK működési modellje 2010 novemberig Cél: Termelési hatékonyság Klaszter növelése menedzsment Feladat: Tudás megszerzésForrás biztosítás TenyészállatSzervezés Végtermék előállításFeladatok elvégzése Juh-tartó Juhtenyésztő Tudásközpont Közösen elfogadott működési feltételek, alapelvek Me- nedsz- ment Cég AIM TagokTagok

5 A Klaszter eddigi tevékenysége I. 2008.: ROP pályázat, sikeres projekt terv –Hazai és nemzetközi tapasztalt szerzés –Program szervezés –Új klaszter tagok –Benchmarking klub (jó gyakorlatok megismerése) –Egyénre szabott tanácsadás (fajtahasználat, technológia, állategészségügy, HEM, stb) –Tanulmányok és saját termék tervének a kidolgozása –Klaszter iroda kialakítás

6 A Klaszter eddigi tevékenysége II. Projekt fejlesztés Új pályázatok elkészítése A hazai és nemzetközi kapcsolatok ápolása Szaporító anyag hazai és külföldi beszerzése Új piacok feltárása A klaszter tagok bevonása kutatási projektekbe (nemzetközi) A klaszter bemutatása

7 A RJK működése 2011-től RÓNA-JUH Nonprofit Kft.: A Klaszter menedzsment vállalkozása Csak a klaszter tagok lehetnek tulajdonosok A klasztert jogi személyként képviseli Szolgáltató és kereskedelmi tevékenység Partnerség K+F+I projektekben RÓNA-JUH Klaszter: Laza szövetség Elvi döntések Növekvő taglétszám Jogi személyiség nélküli szervezet

8 További tervek, saját, projektfüggetlen feladatok Partnerség kialakítása, nem konkurencia – Kutató helyekkel – Termelői csoportokkal Kiszolgálni a termelők igényeit – Fajta, fajtahasználat – Technológiai elemek Saját termék létrehozása, feldolgozott termék értékesítése A társult, vagy valódi tagok számának a növelése Szerepvállalás a hazai ágazati fejlesztésben

9 A „RÓNA-JUH Klaszter Innovációs hatékonyságának növelése” projekt értékelése Személyi feltételek Tárgyi feltételek Új tagok beléptetése Benchmarking klub üzemeltetése Egyéni tanácsadás Tanulmány utak Tanulmányok Marketing feladatok

10 A projekt során szerzett tapasztalat Szakmai oldalról: Jelentős érdeklődés a program iránt Sikeresen befejezett feladatok Jelentős kapcsolati tőke kialakítása A résztvevők várják a kézzel fogható eredményeket Menedzsment oldalról: Működő szakmai beszámoló rendszer Az életszerűséget teljes mértékben nélkülöző pénzügyi beszámolás (rugalmatlanság, nem konzekvens elvárások) megfelelő voltA projekt során a finanszírozás üteme megfelelő volt! A közreműködő szervezetnek nehéz feladata van egy projekt sikerességének megítélésében, ha azt dinamikájában nem tudja követni.

11 A projekt folytatásának esélyei Az Észak-alföldi régióban a mezőgazdasági klaszterek támogatása ROP-os forrásból teljesen lehetetlenné vált Nincs kompatibilis EMVA forrás „Elvileg nem lehet olyan szektor, amely sem a strukturális alapok forrásaiból, sem az EMVA forrásaiból nem részesülhet” (MVH elnök) Jelenleg nem tudunk olyan forrást, amely ennek a témának a folytatását jelenthetné Az innovációs projektek „rákfenéje” a jelen támogatási struktúra.

12 Egyéb lehetőségek a klaszter további fejlesztésére Az említett saját tevékenységek fejlesztése, így saját forrásból finanszírozhatjuk a kitűzött innovációs feladatokat, Klaszter akkreditáció és későbbi ROP vagy GOP forrás megpályázása, Hasonló, az ágazat fejlődését prioritásként kezelő szervezetekkel való együttműködés.

13 RÓNA-JUH Nonprofit Kft. www.ronajuh.hu e-mail: ronajuhklaszter@gmail.comronajuhklaszter@gmail.com


Letölteni ppt "A RÓNA-JUH Klaszter innovációs hatékonyságának növelése ZÁRÓKONFERENCIA A RÓNA-JUH Klaszter működése Dr. Monori István Karcag 2011. 05. 27."

Hasonló előadás


Google Hirdetések