Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

UMN Mapserver és a Grass használata a Geológiában Soós Dániel, Phd. Hallgató Miskolci Egyetem Geodéziai és Bányaméréstani Intézeti Tanszék.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "UMN Mapserver és a Grass használata a Geológiában Soós Dániel, Phd. Hallgató Miskolci Egyetem Geodéziai és Bányaméréstani Intézeti Tanszék."— Előadás másolata:

1 UMN Mapserver és a Grass használata a Geológiában Soós Dániel, Phd. Hallgató Miskolci Egyetem Geodéziai és Bányaméréstani Intézeti Tanszék

2 Grass és a Geomedia Grass GIS szoftver elterjedése: A világon elsősorban USA, Kanada, Németország, Olaszország. Magyarországon szinte ismeretlen, mivel: - Nincs megfelelő támogatása, - Nincs magyar nyelvű változata, - Nincs megfelelő dokumtentációja. Összehasonlítása a Geomedia szoftverrel: Előnye: Előnye: - ingyenes, - könnyen programoz- ható, - UNIX operációs rendszer miatt nagy adatbázi- sokat képes kezelni. Hátránya:Hátránya: - nem dokumentált, - bonyolultabb kezelő felület, - kényesebb kezelhetőség (beállítás és futtatás)

3 A GRASS 6.1.0 és a Fedora Core 4 Linux kapcsolata A Fedora Core 4 telepítése során a paraméterek beállítása, A szükséges GRASS csomagok és a Fedora Core 4 Linux kiegészítő csomagjainak az összeszedése, A GRASS csomagok feltelepítése megfelelő sorrendben, A GRASS 6.1.0 elindítása.

4 UMN Mapserver 4.6 (University of Minesota=UMN) térképszerver A Mapserver a GIS eredmények Interneten keresztül történő elérésére szolgáló CGI szerver program, amit online térképkezelésre, megjelenítésre használnak. Főbb jellemzői: Nyílt forráskódú, Map file-al konfigurálható és template-tel variálható kimenet, ESRI shape files kezelése.

5 UMN Mapserver 4.6 felépítése, telepítése A mapserver „szíve” a mapfile ami konfigurálja a CGI mapserver által előállított térképet. Az eredmény grafikus megjelenítése html oldal segítségével történik. Mapserver telepítése: - Csatlakozó csomagok telepítése, - Létező könyvtári fájlok linkelése ( Windows-ban a hivatkozás)

6 QGIS 0.7.3, Mapfile, Html template A mapserver a map file-ban található paraméterek feldolgozásával állítja elő a térképet. A map file előállítása történhet: -automatikus módon (QGIS 0.7.3) -szerkesztéssel (osztályain keresztül). A mapserver által előállított térképet html template (oldal) segítségével jelenítem meg. A html template-et szintén szerkesztéssel állítottam elő.

7 Megszerkesztett (.map) mapfile

8

9

10

11 Felhasznált adatsorok Fúrási adatbázisok: - Alapfúrások. Geofizikai megkutatottság: - Eötvös- inga megkutatottság, - Gravimetriai megkutatottság, - Földmágneses megkutatottság. Geológiai megkutatottság: - Szénhidrogén megkutatottság, - Vízföldtani megkutatottság, - Agrogeólógiai megkutatottság, - Nemfémes nyersanyag megkutatottság, - Környezetföldtani megkutatottság, - Ércföldtani megkutatottság.

12

13

14

15

16

17


Letölteni ppt "UMN Mapserver és a Grass használata a Geológiában Soós Dániel, Phd. Hallgató Miskolci Egyetem Geodéziai és Bányaméréstani Intézeti Tanszék."

Hasonló előadás


Google Hirdetések