Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

CroBoNet szeminárium HUSK/0901/1.1.2/0020 Miskolc, 2011. 3. 23 Csabai Tamás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "CroBoNet szeminárium HUSK/0901/1.1.2/0020 Miskolc, 2011. 3. 23 Csabai Tamás."— Előadás másolata:

1 CroBoNet szeminárium HUSK/0901/1.1.2/0020 Miskolc, 2011. 3. 23 Csabai Tamás

2 Cross- Border Network Határon átnyúló együttműködés

3 Az Inova Nova, n.o. dolgozta ki a projektjavaslatot, melyet véleményezésre megküldött a magyar partnere részére, majd 2009.7. 30-án ezt Budaörsön megvitatták és jóváhagyták. Ezen a találkozón megállapodtak, hogy az Inova Nova, n.o. kapcsolatba lép a szlovák partnerekkel, a CHIC Kft. pedig partnereket biztosít Magyarországról. 2009. 9. 7-én megtörtént az összes partner koordinációs találkozója, ahol aláírásra került a partnerségi nyilatkozat.

4 Pozsony-Budapest, Nyitra-Győr, Kassa-Miskolc régiópárosok INOVA NOVA, n.o. CHIC Közép-magyarországi Innovációs Központ Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság. Slovenská obchodná a priemyselná komora Széchenyi István Egyetem Technická univerzita v Košiciach Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

5 A kkv-k a foglalkoztatás és a megtermelt GDP legnagyobb részét biztosítják. Határokon átnyúló együttműködésük nem használja ki a földrajzi helyzetükből adódó potenciált. Lemaradó régiók a határ mindkét oldalán.

6 Pozitív eredmények az EU-ban. 8%-a mutat ki exportbevételeket 5 %-ának van leányvállalata külföldön, vagy közös vállalata külföldi partnerrel.

7 A szlovák kkv-k bevételeinek 6,9%-a származik exportból, a magyar kisvállalkozásoknál 3,3%. A termékeket és a szolgáltatásokat inkább helyben kínálják. A szlovák vállalatok 52%-a magyar vállalatok 63%-a nem szándékozik tevékenységét kiterjeszteni a határ túloldalára.

8 A CroBoNet projekt hozzá kíván járulni ezen hiányosságok kiküszöböléséhez a következő területeken: - információszolgáltatás a vállalkozás feltételeiről a szomszédos, külföldi régióban, - ösztönözni kívánja a közös vállalatok létrehozását, - feltárni a szállító-vevő kapcsolat új formáit, mint például klaszterek, hálózatok. Elsődleges célcsoport:támogató infrastruktúra Másodlagos célcsoport:kkv-k

9 A Crobonet célja A CroBoNet célja - A magyar és szlovák határ menti vállalkozások együttműködése, új, minőségi szintre emelése, - határon átnyúló integráció alapfeltételeinek megteremtése, - támogató infrastruktúra összekapcsolása Hatásai - gazdasági növekedés - régió erősödése - határon átnyúló összeköttetés erősödése (kereskedelmi és információs) - vállalkozások jövedelmezőségének javulása

10 Az új hozzáadott érték a határ menti területeken együttműködő vállalatok közötti eddig nem létező szolgáltatások és együttműködések formájában jelentkezne. A kkv-k a támogató intézmények segítségével fejleszthetik piacaikat és tevékenységüket kihasználva a megnövekedett makrokörnyezet adta lehetőséget.

11 - informálás - cégek és klaszterek partnerségének erősítése - közvetlen tanácsadás konkrét üzleti tevékenységek esetén ill. hálózatok kialakításánál - nyílt innovácó – a határon túli együttműködés új elvei - vállalatok, hálózatok és klaszterek együttműködésének ösztönzése - klub-bázisú határon átnyúló együttműködés - coaching Feladatok

12 A projekt a támogató infrastruktúra szoros közreműködésével valósul meg, amely az új know-how hozrdozócsoportját képezi. Aktív bevonásra kerül a vállalkozói szféra is egyéni vagy csoportos úton (klaszterek, hálózatok). A coaching megfelelő teret biztosít a közvetlen tanácsadás megvalósítására.

13 A projekt tevékenységei a üzleti tevékenységek javítását szolgáló eszközök azonosítására irányulnak. Eszközök régióhoz való igazítása. Erről egy útmutató kerül kidolgozásra, amely az egyes célirányú workshopokon kerül bemutatásra.

14 - dialógusokon alapuló információcsere - szakemberek közreműködésével - visszjelzést kapni a folyamatban lévő határmenti tevékenységekről, a kidolgozott útmutatóról, valamint összehozni az adott régiók kkv-it A tevékenység a javasolt eszközök gyakorlati megvalósítására irányul. Közvetlen tanácsadás konkrét üzleti tevékenységek esetén ill. hálózatok kialakításánál. Vállalkozói klub

15 A projekt várható eredményei: - növeli a tanácsadói intézmények és a támogatói infrastruktúra közötti kapcsolatok számát - támogatja új tevékenységek és szolgáltatások kialakulását, - javítja a kölcsönös tájékozottságot a határ menti területeken, - ösztönzi a tevékenységek fenntarthatóságát és a kölcsönös együttműködést, - aktivizálja a minőségi infrastruktúra kialakítását, mely nélkül csak korlátozottan lehet biztosítani a vállalkozási tevékenység minőségének fejlesztését.

16 Közvetetten a projekt kihatással lesz azon folyamatok semlegesítésére ill. beindítására, amelyek hozzájárulnak: - a tájékozottság javításához a határon túli régióban való vállalkozás feltételeiről, - a vállalkozói kapcsolatok kiszélesítésehez, - új határon túli hálózatok, esetleg társulások, klaszterek megjelenéséhez, - export részesedésének növekedéséhez, - innovációs szint növekedéséhez, - érintett intézmények vállalkozási „kedvéhez“.

17 www.crobonet.eu www.bokik.hu www.crobonet.eu www.bokik.hu Csabai Tamás +36-46-501-092 csabai.tamas@bokik.hu csabai.tamas@bokik.hu

18 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "CroBoNet szeminárium HUSK/0901/1.1.2/0020 Miskolc, 2011. 3. 23 Csabai Tamás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések