Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Fókuszban a balesetmegelőzés Palágyi István vezető főtanácsos ORFK-OBB.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Fókuszban a balesetmegelőzés Palágyi István vezető főtanácsos ORFK-OBB."— Előadás másolata:

1 Fókuszban a balesetmegelőzés Palágyi István vezető főtanácsos ORFK-OBB

2 1. Aktuális baleseti statisztika Meghalt személyek (fő  ) 2006 1 303 2007 1 232 2008996 2009822 2010740 2011638 20122013605589

3 Minek köszönhető a javulás: objektív felelősség, közigazgatási bírság (30.000-300.000,-Ft) objektív felelősség, közigazgatási bírság (30.000-300.000,-Ft) zero tolerancia zero tolerancia pontrendszer szigorítása pontrendszer szigorítása célirányos rendőri ellenőrzés, /TISPOL is/ célirányos rendőri ellenőrzés, /TISPOL is/ üzemanyagárak emelkedése üzemanyagárak emelkedése egyre több a jobban felszerelt gk (jobb műszaki állapot) egyre több a jobban felszerelt gk (jobb műszaki állapot) gyakran az időjárás gyakran az időjárás több új út, és javítások, a rosszak rosszabbak (ott lelassul a forg.) több új út, és javítások, a rosszak rosszabbak (ott lelassul a forg.) propaganda (rádió-tv spotok, szóróanyagok, tájékoztatás) propaganda (rádió-tv spotok, szóróanyagok, tájékoztatás) gyermekek közlekedésre. nevelése, versenyek, rendezvények… gyermekek közlekedésre. nevelése, versenyek, rendezvények… vezetéstechnikai tréningek vezetéstechnikai tréningek és sok minden más… és sok minden más…

4 2. A gyermekek közlekedésre nevelése A közlekedésre nevelés elsősorban nem a rendőrség feladata, de sok évvel ezelőtt (OKBT megalakulásával /1973/ történt az „állami beavatkozás”) a rendőrség felismerte annak lehetőségét, hogy a közlekedésbiztonság, a baleset-megelőzés terén a legtöbbet a gyermekek közlekedésre nevelése kapcsán tudunk tenni. Tettük is a dolgunkat. Ez a szakmai terület „sikerágazat”. Megjegyzés: Felnőtt egy olyan korcsoport, akiknek a szüleivel már mi

5 Rendőri szemmel nézve A közúti közlekedési baleset-megelőzési intézkedések egyik legnagyobb eredményének tekinthető a 14 év alatti gyermekáldozatok számának csökkenése. Nézzük a számokat! Közlekedési balesetben meghalt gyermekek:

6

7 Ha a gyermekek forgalomban betöltött szerepét, és a gyermek halálos áldozatok számának alakulását vizsgáljuk, láthatjuk, hogy az utasként meghaltak száma magasabb. A felnőttek (sok esetben a járművezetők) felelőtlensége okozza a gyermekek tragédiáját. A gyalogosan és kerékpárral közlekedők között is vannak vétlen (részes) áldozatok.

8 Mi van a számok mögött? Mi mindennek köszönhető a csökkenés? Hisszük, hogy a közlekedésre nevelésnek (is). A közlekedésre nevelést már óvodás korban el kell kezdeni! Meg kell tanítani a közlekedési szabályokat! Ha már ismerik, azokat be is kell tartani! Felelősek vagyunk gyermekeinkért! Minőségi változást hozott az „Iskolarendőr” program A tanévkezdeti kampány során minden évben az iskolások közlekedésbiztonságára, baleset-megelőzésére fókuszálunk, amelynek újabb lendületet adott az öt évvel ezelőtt bevezetett program. Ennek kapcsán alakult ki az iskola és a rendőrség között egy még szorosabb, és egész évben élő kapcsolat. 2. 774 általános iskolában 2.110 iskolarendőr tevékenykedik (ebből 50 középiskola). A balesetmegelőzési bizottságok megelőzési rendezvényei, akciói, kampányai, a kiadványok, spotok, a szóróanyagok oktatóanyagok, láthatósági és fényvisszaverő eszközök valamint a felmenő rendszerű országos versenyek tovább színesítik a palettát.

9 Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság társszerveivel (a közlekedési tárca, NKH szakember-gárdájával), kutatóintézetekkel (KTI), a civil szerveződésekkel, a polgárőr egyesületekkel és az önkormányzatokkal, a médiával) együttműködve koordinálja, segíti, végzi a baleset-megelőzési propagandát. Kiemelten kell szólni a „Nemzedékek Biztonságáért Alapítvány”-ról, akik az óvodai bűn- és baleset-megelőzésben és a közlekedésre nevelésben országosan is eredményes munkát végeztek, sok ezer gyermek mozgósításával. Igazi társadalmi összefogás valósult meg! …Meg kell győzni a felnőtteket, járművezetőket!

10 Kiemelt események, programok „Közlekedésbiztonság gyermekszemmel” rajzpályázat óvodás és általános iskoláskorú gyermekek részére (tízezernél több rajz érkezik). iskoláskorú gyermekek részére (tízezernél több rajz érkezik). Az „Úton – útfélen” c. bábverseny (Pest megye). A felmenőrendszerű, „Az általános iskolások közlekedés-ismereti (tanulmányi) versenye” 4.-8. és 3.-7. osztályosok részére (több tízezer tanulóval), a közlekedési tárca szervezésében. A Kerékpáros Iskola Kupa felmenőrendszerű, elméleti és gyakorlati (ez utóbbi két részből áll: ügyességi pályát teljesíteni, közúti közlekedés - élesben) feladatokkal nehezített országos versenye, sok száz versenyző részvételével. A „Nemzedékek Biztonságáért Alapítvány” minden évben (több tízezer óvodás bevonásával) megrendezi a „Pindur-pandúr” versenyeket és az országos döntőt.

11 Kiemelt események, programok A bűn- és baleset-megelőzési táborokban 3.500 gyermeket fogadtak. „Közlekedik a Család” (szülők és gyermekek együtt versenyeznek). Üzenőfüzetek készültek a gyermekbalesetek megelőzésére, a biztonságukat növelő felnőtti tudnivalókról. Megjelentek a közlekedésbiztonságot szemléltető anyagok, röplapok, spotok, óriásplakátok, figyelemfelhívó kiadványok. spotok, óriásplakátok, figyelemfelhívó kiadványok. A legújabb oktatófüzet (MAK-OBB kiadvány), a „Kerékpározz biztonságosan!” Új oktató DVD – a „Kerékpározz biztonságosan!” és „Az első robogóm”.

12

13 3. Mit tesz (tehet) Ön a közlekedésbiztonságért? A legjobb prevenció a közlekedési szabályok betartása! Mindig, minden esetben a gyermekek közlekedésbiztonsága a legfontosabb. Tudatosuljon, hogy a megelőzés mindig olcsóbb, mint a rehabilitáció. Tegyünk meg mindent a balesetek megelőzéséért! Mindig, minden esetben a gyermekek közlekedésbiztonsága a legfontosabb. Tudatosuljon, hogy a megelőzés mindig olcsóbb, mint a rehabilitáció. Tegyünk meg mindent a balesetek megelőzéséért!...ha gyermekhez szólok:...ha gyermekhez szólok: Ha autóba ülsz, bekapcsolod-e a biztonsági övet, ha kerékpározol, van-e világításod? Ha autóba ülsz, bekapcsolod-e a biztonsági övet, ha kerékpározol, van-e világításod? …Ha felnőttekhez szólok: Eligazítjuk-e gyermekeinket - naponta figyelmeztetve -, hogy mire vigyázzanak? Példát mutatunk-e? Betartjuk-e a szabályokat? Partnerek vagyunk a közúton? …Gondolkozzunk el…!

14 KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET!


Letölteni ppt "Fókuszban a balesetmegelőzés Palágyi István vezető főtanácsos ORFK-OBB."

Hasonló előadás


Google Hirdetések