Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Társasházak felújítása Az ”Otthon Melege” program Előadó: Radnóti Ákos Alpolgármester.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Társasházak felújítása Az ”Otthon Melege” program Előadó: Radnóti Ákos Alpolgármester."— Előadás másolata:

1 Társasházak felújítása Az ”Otthon Melege” program Előadó: Radnóti Ákos Alpolgármester

2 Otthon Melege program Az önkormányzat 2001. óta folyamatosan támogatja a társasházak felújítási munkáit Győrben 21813 db lakás található A pályázatok keretében 14000 db lakás esett át valamilyen felújításon

3 Társasházak energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatása Az állam 2015. év elején hirdette meg a pályázat kiírását Polgármesteri Hivatal és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szakemberei egyeztetéseket folytattak A pályázati kiírás a lakók érdekeit képviseli Lakossági fórum

4 Az Otthon Melege Program „Társasházak energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatása” alprogramja lehetőséget nyújtott a lakosság számára, a vissza nem térítendő állami és önkormányzati támogatás felhasználásával és a lakóépületek tulajdonosainak pénzügyi hozzájárulásával, hogy a lakóépületeiket korszerűsítsék, felújítsák, így lakóépületeik korszerűsítésével hozzájárulva az ország energiahatékonyságának növeléséhez, valamint klímavédelmi céljaihoz.

5 A koncepció Pályázatot benyújtani a meglévő állapothoz képest energetikai szempontból hatékonyabb állapotot eredményező korszerűsítés céljából lehetett. Támogatás olyan épületenergetikai beruházásokhoz nyújtották, melyek az energiatakarékosság fokozását és az üvegházhatású gáz kibocsátás csökkentését, valamint amelyek széndioxid-kibocsátás csökkentése számítható, illetve energetikai hatékonyság-javító hatása az épületek energetikai jellemzőinak meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet (a továbbiakban: 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet) szerint az éves energia fogyasztásában igazolható.

6 Változások az előző pályázathoz képest Nem csak iparosított technológiával épült házak pályázhattak Az épületekben lévő lakásszám:5-60 db között lehetett Az épületek éves széndioxid megtakarításhoz viszonyítva állapították meg a támogatás összegét Az állami pályázatot elektronikusan kellett benyújtani A beruházás kivitelezőjének közvetlenül fizeti az állam a támogatást

7 Pályázni lehetett: Nyílászárók cseréjére Homlokzat és a zárófödémek hőszigetelésére Fűtéskorszerűsítésre Megújuló energiafelhasználás kialakítására

8 Otthon Melege program Az állam 10 milliárdos keretösszeggel hirdette meg a pályázatot. Ezt az összeget régiónkénti megbontásban lakosságszám arányosan kívánta rendelkezésre bocsátani. A mi régiónk tekintetében ez 1 milliárdos összeget jelentett volna.

9 Otthon Melege program A pályázatok beadásának első napján a régiónk rendelkezésére álló forrás kimerült, így az országban elsőként nálunk függesztették fel a pályázatok befogadását. E jelentős mértékű pályázati szándékhoz (összesen 91 db pályázat került Győrből beadásra) nagymértékben hozzájárult a város támogatása. Az országban rajtunk kívül egyedül Mosonmagyaróvár Önkormányzata nyújt lakóinak plusz támogatást.

10 Önkormányzati pályázatok Az Önkormányzat az állami pályázathoz csatlakozva kívánta támogatni a lakosságot. az Önkormányzati pályázaton is szinte ugyanazon feltételekkel lehetett indulni, mint az államin. Eltérés mégis van: A pályázni kívánó épületek lakóközösségének minimum 75%- os arányban kellett támogatnia a pályázaton való indulást. Az Önkormányzat elvárta, hogy a támogatásra igényt tartó lakók ne rendelkezzenek az Önkormányzat érdekeltségébe tartozó közműszolgáltatók felé 60 napnál régebben lejárt tartozással.

11 Önkormányzati pályázatok Eltérés még: Támogatásunkat az éves széndioxid megtakarítás kilójaként 350 Ft-al, de a beruházás elszámolható költségeinek maximum 25%-áig nyújtottuk. Ezen támogatásunkat továbbra is a felvett hitel tőketörlesztéséhez nyújtjuk 5 éven keresztül 20 egyenlő részletben.

12 Önkormányzati pályázatok A benyújtott 91 pályázatból az állami pénzek átcsoportosításának köszönhetően 89 pályázat részesült támogatásban. A támogatási értesítő Önkormányzathoz történő benyújtását követően kezdődhetett meg a szerződés megkötéséhez szükséges dokumentumok összeállítása. A polgármesteri határozatban rögzített támogatási összegekkel ezután elkészült a támogatási szerződés.

13 Tapasztalatok a jelenlegi pályázatokkal kapcsolatban A pályázati útmutató részletezettsége ritka kivételtől eltekintve sem igazolta az állam azon feltételezését, mely szerint a dokumentumokat szakember nélkül a közös képviselő is könnyedén összeállíthatta. Az egyidejű, nagyszámú nyertes épületek miatt problémák lehettek a kivitelezési határidőkkel. Ennyi házat a rendelkezésre álló 1 év alatt a szerződött vállalkozói állomány nehezen készít el.

14 Tapasztalatok a jelenlegi pályázatokkal kapcsolatban Az állam a kivitelezőnek utólag téríti meg a beruházás elszámolható költségeinek 50%-át, ami finanszírozási problémákat generált. Örömmel tapasztaljuk, hogy a lakók komolyan vették azon kérésünket, hogy esetlegesen fennálló közműtartozásaikat rendezzék, így kevés azon épületek száma, ahol csökkentenünk kell a támogatás mértékét.

15 A pályázatok feldolgozása után az alábbi számszerű adatokat rögzíthetjük: A benyújtott pályázatok Pályázattal érintett lakások száma: 2884 db CO2 megtakarítása: 34.905 t Elnyert állami támogatása: 2.371.734.661,- Ft Önkormányzati támogatása: 1.167.812.057,- Ft

16 Köszönöm szépen a megtisztelő figyelmet! 2016.04.06.


Letölteni ppt "Társasházak felújítása Az ”Otthon Melege” program Előadó: Radnóti Ákos Alpolgármester."

Hasonló előadás


Google Hirdetések