Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Klikk a folytatáshoz!. A mesterséges édesítőszerek és a velük készült italok. Szerte a világon és ma már Magyarországon is négyfajta mesterséges ételízesítőt.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Klikk a folytatáshoz!. A mesterséges édesítőszerek és a velük készült italok. Szerte a világon és ma már Magyarországon is négyfajta mesterséges ételízesítőt."— Előadás másolata:

1 Klikk a folytatáshoz!

2 A mesterséges édesítőszerek és a velük készült italok. Szerte a világon és ma már Magyarországon is négyfajta mesterséges ételízesítőt forgalmaznak. Ezek: a szaharin, a ciklamát, az aceszulfám-K és az aszpartam. Érdemes néhány szót szólni legfőbb jellemzőikről:

3 A szaharin 110 éve ismert. 300-szor édesebb a cukornál. Igen olcsó. Fő hátrányai, ami miatt jogosan szorul egyre hátrább az édesítőszerek piacán egyrészt, hogy fémes mellékíze van, másrészt, hogy hőre, tehát főzésre, sütésre elbomlik.

4 A ciklamát nátrium- vagy kálciumsója formájában ismert. Kb. 30-szor édesebb a cukornál és sokkal tökéletesebb cukorillúziót kelt. A második legolcsóbb édesítőszer. Nincs mellékíze és hőhatásra nem változtatja meg az ízét.

5 Az aceszulfám-K drágább a ciklamátnál, édesítőerejében és egyéb jellemzőiben egyezik a ciklamáttal. Tehát főzésre, sütésre nem bomlik el és kellemes édes ízű. Az aszpartam összetettebb, mint az előzőek. „Természetesnek” nevezett mesterséges édesítőszer. 300-szor édesebb a cukornál és kiváló ízű.

6 Az aszpartam a legdrágább édesítőszer. Hátránya még, hogy hőre, fényre elbomlik. Az aszpartam tartalmú üdítőitaloknál különösen fontos megnézni a szavatosságot ! Egy nagyon ritka anyagcsere betegségben – a feniketonuriában – használata ellenjavallt.

7 A felsorolt édesítőszerek csaknem áttekinthetetlen választékban állnak rendelkezésünkre élelmiszerboltok és gyógyszertárak polcain. A legismertebbek: –Édeske — szaharin származék, –Polisett tabletta és Polisweer folyadék— szaharin és ciklamát kombinációjából áll,...

8 – Sunipol C folyadék és Sunipol tabletta és folyadék; mindkettő ciklamát és aceszulfám keverék. Kiváló ízű, stabil és kedvező árfekvésű termék. Hasonló összetételű, csak a komponenseket más arányban tartalmazza a Vital folyadék. — a legdrágább aszpartam a Canderel tabletta.

9 Az aszpartam nemcsak Canderel tabletta, hanem „porcukor” formában is kapható. Az aszpartammal édesített „light” üdítőitalokon és gyümölcsnektárokon az édesítőszer Nutrasweet néven szerepel.

10 A kávét, teát, kakaót, limonádét ezekkel édesíthetjük. Nem rákkeltőek, terheseknél csak elővigyázatosságból nem ajánlatos, de egyetlen esetben sem igazolódott magzatkárosító hatásuk.

11 A mesterséges édesítőszerek nem azonosak az ún. cukorhelyettesítő anyagokkal. Az édesipari vagy sütőipari termékeknél – csokoládé, desszert, torta, piskóta–, ahol nélkülözhetetlen a cukor tömege, nem használhatók mesterséges édesítőszerek. Ez esetben „cukorhelyettesítők, cukorpótlók” jöhetnek szóba.

12 Két fajtája ismeretes: a fruktóz és a szorbit. A fruktóz (gyümölcscukor) „diétás cukor” 30-50%-kal édesebb a répacukornál, kb. nyolcszor drágább.

13 A szorbit - a cukor édesítőerejének csak 50-60%-ával rendelkezik. A hazai Glukonon néven forgalmazott készítményt ezért még szaharinnal édesítik. 2-3-szor drágább a cukornál.

14 A szorbitot „cukormentes cukorkák”, diétás befőttekben, dzsemekben, cukormentes rágógumik alkotóelemeként használják. A cukorbetegek számára készített „diétás” termékekről a szakemberek véleménye: — a mesterséges édesítőszerek és a velük készült energiamentes üdítőitalok fogyaszthatók;

15 – a gyümölcsalapú termékek (nektárok, befőttek, dzsemek) kisebb mennyiségben fogyasztva alkalmasak a diéta színesítésére, élvezeti értékének fokozására, – az édesipari és cukrászipari termékek csak a normális súlyú cukorbetegek számára ajánlhatók, esetenként, kis mennyiségben való fogyasztásra.

16 A gyógyszeres és étrendi kezelés egymagában, fizikai aktivitás nélkül nem hatásos a cukorbetegség kezelésében. Miért szükséges a fizikai aktivitás?

17 Az étkezés emeli a vércukor szintjét. A gyógyszeres kezelés csökkenti azt, és hasonló hatású a fizikai aktivitás, a mozgás is. Ahhoz, hogy kedvező hatását kiválthassa, a fizikai aktivitás ugyanolyan rendszeres kell legyen, mint az étkezés, vagy a gyógyszerek alkalmazása.

18 A rendszeres testedzés segít a szervezetnek a felvett energia és zsír elégetésében. Javítja az általános egészségi állapotot, növeli az izomerőt és az izomtónust, fokozza a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást, stabilizálja a vércukorszintet, erősíti a szívet és a tüdőt. Csökkenti a belső feszültséget, erősíti az immunrendszert, stb...

19 Legjobb megoldás olyan aktivitásformát választani, amely előnyös az egyén számára és örömet szerez. Ha a szervezet nincs hozzászokva a rendszeres testedzéshez tanácsos gyaloglással kezdeni az aktívabb életmódot, majd fokozatosan rátérni a megerőltetőbb testmozgásokra.

20 Válasszunk egyéniségünknek megfelelő sportágat!

21 A gyaloglás lazító, kellemes társtevékenység is lehet.

22

23 Megelőzhető-e a II. típusú cukorbetegség? Az élet második felében kialakuló cukorbetegség egyik előfeltétele az örökletesség, a hajlam, de ez semmiképpen nem jelenthet végzetet az egyén számára.

24 A cukorbetegség megelőzése érdekében a kisgyermekkortól kezdve a felnőttkorig mozgásban gazdag, egészséges életmód, egészséges táplálkozás és a testsúly normális szinten való megőrzése szükséges. Ebben az esetben a jelenlegi tendenciák visszafordíthatók.

25 A megelőzést már gyermekkorban el kell kezdeni. Ezért legtöbbet a szülők és a nagyszülők tehetnek a gyermek egészséges életmódra nevelése és egészséges táplálása során. Rendkívül fontos a mozgásigény kialakítása, hogy a fizikai aktivitás a gyermek és ifjú életformájává váljon.

26 Minden kisgyermek természetes törekvése – a minél több mozgás. Adjuk meg nekik a lehetőséget!

27 Az iskola, ifjúsági szervezetek és össztársadalmi összefogás szükséges a jövő generáció egészségesebbé válásához.


Letölteni ppt "Klikk a folytatáshoz!. A mesterséges édesítőszerek és a velük készült italok. Szerte a világon és ma már Magyarországon is négyfajta mesterséges ételízesítőt."

Hasonló előadás


Google Hirdetések