Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara Cím: 8800 Nagykanizsa Ady u. 1. Tel/Fax: 93/516-670 Tel: 93/516-671 Honlap:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara Cím: 8800 Nagykanizsa Ady u. 1. Tel/Fax: 93/516-670 Tel: 93/516-671 Honlap:"— Előadás másolata:

1 Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara Cím: 8800 Nagykanizsa Ady u. 1. Tel/Fax: 93/516-670 Tel: 93/516-671 E-mail: nakkik@nakkik.hu Honlap: www.nakkik.hu A kamara eseményei képekben 2010. május 3. – 2011. május 24.

2 Rendezvények, konzultációs fórumok, fontosabb események

3 Küldöttgyűlés 2010. május 3. A küldöttek egyhangú szavazattal elfogadták a 2009. évi gazdálkodásról és a 2010. évi költségvetés tervezetről szóló beszámolót. Kamaránk 2010. május 3-án a Vasember Házban tartotta Küldöttgyűlését. Dr. Polay József elnök úr beszámolójában részletesen elemezte a kamara stratégiai céljaiból megvalósult elemeket, beszámolt klubjaink működéséről, külgazdasági kapcsolataink alakulásáról, együttműködésünkről a várossal, a régióval és az országos kamarával.

4 MKIK Elnökségi ülés A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2001-ben indította útjára a „Kézművesség ezer éve a Kárpát-medencében” című kiállítás- és konferenciasorozatot. A neves eseményt 2010-ben a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara rendezte meg május 7-9 között. Kamaránkat dr. Polay József elnök úr képviselte, aki részt vett az MKIK május 7-i elnökségi ülésén is. Az országos elnökség megtárgyalta az MKIK 2009. évi szakmai tevékenységéről és gazdálkodásáról szóló beszámolót és a 2010. évi költségvetést, a kamarai rendszer felnőttképzési stratégiáját, valamint javaslatot tett MKIK és a Magyarországi Energiaigényes Iparágak Klímavédelmi Fóruma között kötendő együttműködési megállapodásra.

5 Kínai delegáció látogatása Nagykanizsán 2010. május 18. Nagykanizsa város vezetői 2007-ben testvérvárosi együttműködési megállapodást írtak alá a kínai Shijiazhuang város elöljáróival. Küldöttségük 2010. május 18-án Nagykanizsára látogatott. Kamaránk képviseletében dr. Polay József, Kassai Zoltán, Petró Gyula, Szili Győző, Nádasi Tamás, Harangozó Zoltán és Vékási Zsolt fogadták a delegációt. A tanácskozás keretében dr. Polay József bemutatta Nagykanizsa város gazdaságát és a kamara szerepét. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Kínai Tagozatának elnöke Nádasi Tamás elmondta, hogy több kínai projektet bonyolítanak már Kínában, és szeretnék megismerni a testvérvárosban felmerülő lehetőségeket is. A delegáció tagjai érdeklődéssel hallgatták a nagykanizsai cégek bemutatkozását.

6 Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Küldöttgyűlése A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2010. május 27-én Budapesten tartotta soron következő Küldöttgyűlését, amelyen kamaránk küldöttei, dr. Polay József, Nádasi Tamás és Kurucz István vettek részt. A Küldöttgyűlésen ünnepélyes keretek között adták át a kamarai díjakat. „Kamarai Munkáért” kitüntetésben részesült: Szili Győző és Mádé Károly. Az elismerésekhez őszinte tisztelettel gratulálunk.

7 18 új tag csoportos belépése 2010. június 8. Június 8-án - szerény ünnepség keretében - dr. Polay József elnök és Draskovics Szilárd alelnök köszöntötte az önkéntes tagságot létesítő 18 vállalkozás vezetőjét. Dr. Polay József elnök üdvözölte a jelenlévőket és hangsúlyozta, hogy megtisztelőnek tartja a 18 vállalkozás egyidejű, önkéntes belépését a Kamarába. Az elnök úr felajánlotta, hogy az új tagok által megválasztott képviselő - Németh János, a Néva Line Bt. ügyvezetője - a kamara elnökségi ülésein tanácskozási joggal, meghívottként vegyen részt.

8 Monarchia alapítású Kamarák Kongresszusa 2010. szeptember 10. A Pécs-Baranya Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szeptember 9-12 között szervezte meg a Monarchia Alapítású Kamarák Kongresszusát Pécsett, amelynek témája a Közép- európai belső kereskedelemfejlesztés volt. A kongresszus egyik programjaként üzletember találkozót (szeptember 10.) is szerveztek, amelyet a kamara az európai B2Fair hálózat segítségével valósított meg. A kongresszusi üléseken kamaránkat Cserti József és Varga Zsófia képviselte, az üzletember találkozón Harangozó Zoltán és Konkoly László vett részt.

9 Jubileum a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál 2010. szeptember 24. A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a kamarai mozgalom megalakulásának 160., illetve a köztestületi kamara megalakulásának 15. évfordulója alkalmából rendezett jubileumi ünnepséget. A rendezvényen ünnepi beszédet mondott dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, majd a jubileumi emléklapok átadására került sor. A programot megelőzően Kamaratörténeti kiállítást tekinthettek meg a résztvevők, melyet Kovács Vince, a VMKIK elnöke nyitott meg. Kamaránk nevében Varga Zsófia titkár köszöntötte a jubiláló küldöttgyűlés résztvevőit.

10 Jubileumi ünnepi küldöttgyűlés 2011. január 18. Kamaránk a Vasember Házban ünnepelte megalakulásának 10. évfordulóját. A jubileumi ünnepi küldöttgyűlés 80 résztvevőjét elismerő szavakkal köszöntötte Cseresnyés Péter Nagykanizsa Megyei Jogú Város polgármestere és dr. Parragh László az MKIK elnöke. A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara „Kamarai Munkáért” díját és elismerő oklevelet vehetett át: Anek Judit, Cserti József, Kalmár István, Kálovics Ferenc, Kiss László, Kurucz István, Nagy Jánosné, Wilheim Gábor és dr. Polay József.

11 Jubileumi ünnepi küldöttgyűlés 2011. január 18. Az ünnep alkalmából dr. Polay József elnök megköszönte az első elnökség tagjainak áldozatos, honorárium nélküli kamarai tevékenységét. Az ünnepségen vette át 8 vállalkozó a „Nagykanizsa város minősített vállalkozója” tanúsítványt: Gázgép Kft., H-Csapó Bt., Kanizsa Ablak Kft., Kanizsa Trend Kft., KM Light Kft., RMP Bt., Termoszervíz Kft., Vion-Mix Bt. Az első elnökség tagjai: Draskovics György, Kiss László, Kovács Antal, dr. Polay József, Szili Győző, Páli László, Czoborné dr. Pintér Ildikó, Doucha Ferenc, Ferencz József, Pataki Károly.

12 Nyugat-Dunántúli Regionális Gazdasági Évnyitó 2011. január 26. A Nyugat-Dunántúli Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetsége idén Győrben tartotta meg a Regionális Gazdasági Évnyitót, amelyen kamaránkat 9 tagunk képviselte. A házigazda, Mihalicz Antal, a Győr-Moson-Sopron megyei kamara elnöke elmondta, hogy a regionális kamarai szövetség már hét éve komoly sikereket ért el a régió gazdaságfejlesztésében. Varga Lászlóné az Adó és Vámhivatal regionális igazgatója tájékoztatást adott a Presztizs TOP100 kiadvány összeállításának tapasztalatairól. Az ünnepségen K. Nagy József, a DKG-EAST Olaj- és Gázipari Berendezéseket Gyártó Zrt. vezérigazgatója vette át dr. Polay József elnöktől a méltán kiérdemelt 2010. évi Nyugat-Dunántúli Regionális Minőségi Díjat.

13 Tonk Emil jótékonysági előadása Nagykanizsán 2011. március 1. A SkyQuestCom Magyarország Kft. Kamaránk közreműködésével március 1-én jótékonysági vállalkozásfejlesztési előadást tartott a Hevesi Sándor Művelődési Központban, ahol Karádi Ferenc alpolgármester köszöntötte a résztvevőket. A rendezvényen Tonk Emil a Magyar Marketing Szövetség ügyvezető alelnöke tartott előadást „Árak, ahogyan eddig még nem gondolkodtunk róla” címmel. Az előadás bevételével a Nagykanizsa és Vonzáskörzete Sérült Gyermekeiért Alapítványt támogattuk. A rendezvényen dr. Polay József elnök vett részt.

14 Pannon Gasztronómiai Élmények 2011. március 4. A VMKIK, a ZMKIK, valamint az MKIK Magyar-Szlovén tagozata közös konferenciát tartott március 4-én Zalaegerszegen a Pannon Gasztronómiai Élmények projekt keretében. Dr. Szabó Antal, az MKIK Magyar-Szlovén Tagozatának elnöke megnyitója után dr. Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a vendéglátásban az élelmiszer-biztonságot szavatoló HACCP-rendszer megreformálásának tervéről, majd a természetben gyűjtött gombák forgalomba hozásáról, felhasználásának újraszabályozásáról, valamint a készülő Hungarikum - törvényről szólt. A meghívott vendéglátós szakembereknek Nemeskövi Dénes olimpiai bajnok szakács tartott előadást és bemutatót a vadhúsokról és pástétomokról, Vadkerti-Tóth Jánosné pedig a répából készülő tájjellegű ételekről szólt. A rendezvényen Kálovics Ferenc és Szili Győző képviselte a kamarát.

15 Reálisan, tárgyilagosan az aktuális vállalkozásfejlesztési pályázatokról 2011. március 10. Március 10-én a Nagykanizsai Pályázatírók és Tanácsadók Szövetségével (NAPIT) együttműködve, személyes konzultációval egybekötött szakmai fórumot szerveztünk. A fórum témái a vállalkozásfejlesztési és munkahely-teremtési, épületenergetikai pályázatokhoz kapcsolódó gyakorlati tudnivalók voltak. A konzultációt Musits Róbert, Varga Zoltán és Grabant Péter pályázatírók tartották, majd az Unicredit Bank képviselői Baranyai Tamás fiókigazgató és Gelencsérné Hajdu Magdolna ügyfélmenedzser adtak tájékoztatót a pályázatokhoz kapcsolódó hitellehetőségekről.

16 Régiós ipari tagozati ülés 2011. április 14. A Nyugat-dunántúli Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetsége április 14-én Győrben ipari tagozati ülést tartott, amelynek keretében a résztvevők az AUDI gyárba is ellátogattak. Bemutatták a Demonstrációs és Oktató Műhelyt, valamint a Széchenyi Egyetem futó projektjeit is. Az ülésen Cserti József általános alelnök, Draskovics Szilárd kézműipari tagozati elnök és Miklós Zsolt ipari tagozati elnök vett részt.

17 Május 1-től "átugorhatunk" Ausztriába dolgozni – konzultációs fórum 2011. április 21. A fórumot dr. Polay József elnök nyitott meg, majd dr. Domján Éva, Ausztriában bejegyzett ügyvéd a május 1-től érvényes új munkaerő-piaci, munkajogi szabályozásokról, a kollektív szerződésről, a bérezésről, ill. az adó-és járulékfizetési kötelezettségekről tartott előadást. Az osztrák bérezési és foglalkoztatási szabályok betartását várhatóan a jövőben szigorúbban ellenőrzik és büntetik megszegőit. Egyéni munkavállalók május elseje után előzetes engedély és bejelentési kötelezettség nélkül vállalhatnak munkát osztrák vállalkozásnál. Mindamellett a munkáltatónak be kell tartania a vonatkozó ágazati bérezési szabályokat, és be kell jelentenie a munkavállalót az osztrák társadalombiztosításnál.

18 Vállalkozói Információs Nap 2011. május 5. A fórumon a 2011. évi gazdaságfejlesztési pályázatokról Varga Gábor, a NYDRFÜ képviseletében, a foglalkoztatási támogatásokról Pölöskei János, a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ Nagykanizsai Kirendeltségének vezetője, a Mikrohitelről pedig Kerekes Gábor a ZMVA nagykanizsai irodavezetője tartott előadást. Május 5-én Vállalkozói Információs Napot tartottunk a Nagykanizsai Inkubátorház és Innovációs Központtal és a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvánnyal közösen a Nagykanizsai Inkubátorházban. A rendezvényen Kamaránk munkatársa, Óváriné Lugosi Beáta tájékoztatta a résztvevőket a Széchenyi Kártya Program elemiről és az igénylés feltételeiről.

19 SAP bemutató és konzultáció 2011. május 18. Kamaránk május 18-án a Mosaic Business System Kft-vel közös konzultációs fórumot tartott az SAP integrált vállalatirányítási rendszerről. A SAP Business One kifejezetten kis-és középvállalkozások igényeire kifejlesztett integrált vállalatirányítási és ügyviteli rendszer, segítségével a vállalatok racionalizálhatják működésüket, felgyorsíthatják a nyereséges növekedést. A fórumon Kovács Zsolt és Sárközi Tibor, a Mosaic Kft. munkatársai előadást tartottak a rendszer felépítéséről, előnyeiről, valamint a résztvevők gyakorlatban is megtekinthették a rendszer működését.

20 Iparjogvédelmi Infópont Alapfokú iparjogvédelmi tanfolyam A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala közreműködésével 2 napos alapfokú iparjogvédelmi tanfolyamot indít Nagykanizsán. A képzés során a résztvevők megismerkednek az iparjogvédelmi oltalmi formák (szabadalom, védjegy, használati- és formatervezési-mintaoltalom) alapvető nemzeti és nemzetközi vonatkozásaival, valamint a vállalkozások iparjogvédelmi feladataival és az innováció-menedzsment fontosságával. Az oktatás írásbeli vizsgával zárul és alapfokú iparjogvédelmi képesítést tanúsító bizonyítvány megszerzését teszi lehetővé. A tanfolyam díja bruttó 30.000,- Ft. Az iparjogvédelmi infópont további működtetésére kötött kamaránk szolgáltatási szerződést a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatallal 2011. január 20-án. A szerződés szerint az ügyfélszolgálat működtetésén túl félnapos szellemitulajdon-védelmi rendezvény és alapfokú iparjogvédelmi tanfolyam szervezését vállaltuk.

21 Elnökségi ülések A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnöksége 8 alkalommal ülésezett. 2010. április 12. 2010. február 15. 2010. szeptember 20. 2010. május 31.

22 Kihelyezett elnökségi ülések Elnökségi ülés a Délzalai Vízmű-nél 2010. november 15-én Kihelyzetett elnökségi a Kanizsa Tend Kft.-nél 2011. május 4-én Dr. Polay József elnök beszámolt az előző elnökségi ülés óta eltelt eseményekről, elmondta, hogy kamaránk a 2010. évben 5 pályázatot nyújtott be, amelyek elbírálás alatt vannak. Az elnökség megszavazta, és elfogadásra javasolta a küldöttgyűlésnek a 2010. évi gazdálkodást, a 2011. évi költségvetés tervezetet, valamint meghatározták a küldöttgyűlés időpontját és napirendi pontjait. Az elnökség határozatainak értelmében, megküldtük az Önkormányzat felé a közbeszerzésekkel kapcsolatos kamarai javaslatainkat, melyek határozatba való foglalását kértük a Közgyűléstől. A Kamara és az Önkormányzat közötti együttműködési megállapodás megújítására tervezetet készítettünk, amelyet eljuttattunk az Önkormányzatnak. A Kamara elnöksége 3 személyt delegált az Önkormányzati Szakbizottságokba.

23 2010-ben beadott pályázataink

24 I. „A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése” (TÁMOP-2.2.1-08/1-2008-0002) Projekt célja: A szakképzés területén egységes minőségbiztosítási rendszer kidolgozása és bevezetése. Projekt összes elszámolható költsége: 0 Ft; Támogatás mértéke 100% II. Iparjogvédelmi infópont működtetése (VIVACE 2011 program) Projekt célja: A kkv-k iparjogvédelmi és szerzői jogi ismereteinek gyarapítása, a szellemi tulajdon védelmével kapcsolatos ismeretek terjesztése, az iparjogvédelmi kultúra fejlesztése. Projekt összes elszámolható költsége: 825 e Ft; Támogatás mértéke 100% III. ECO-HUB (Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013) Projekt célja: Támogatás kkv-nak, innovatív, környezetbarát termékek és szolgáltatások létrehozásában Projekt összes elszámolható költsége: 14,8 m Ft; Támogatás mértéke 95 % IV. Vállalati tanácsadás (NYDOP 1.2.1.-10) Projekt célja: Kkv-k sikeres működéséhez szükséges vállalkozási ismeretek fejlesztése, a váll.-ok irányításához, hatékonyabb működtetéséhez szükséges tudás széles körű elérhetőségének javítása szakma-specifikus tanácsadás igénybevételén keresztül. Projekt összes elszámolható költsége: 5,205 m Ft; Támogatás mértéke 100% V. 2011. – A karbantartás éve az EU-ban (OMMF) Projekt célja: Az Európai közösség munkavédelmi előírásainak való megfelelés segítése, a megelőzésre irányuló helyes gyakorlat átvételére való felhívás, a vállalkozások felkészítése a karbantartás veszélyeire, biztonságára. Projekt összes elszámolható költsége: 651 e Ft; Támogatás mértéke 92 %

25 Együttműködési megállapodásaink 2010. Az elnökség határozata szerint a Nagykanizsai Inkubátorház és Innovációs Központtal az együttműködési megállapodást 2010. október 22-én dr. Polay József aláírta. Nagykanizsai Inkubátorház és Innovációs Központtal IPOSZ-szal Az IPOSZ Zala megyei és a Nagykanizsai szervezetével 2010. október 19-én írta alá az együttműködési megállapodást dr. Polay József elnök. Kamaránk képviseletében Cserti József általános alelnök együttműködési megállapodást árt alá 2010. november 4-én Szombathelyen a „REKORD” Regionális foglalkoztatási együttműködés a Nyugat-Dunántúlon elnevezésű projektben vállalt partnerségünkről. „REKORD” projektben 2011. április 14-én a megállapodást kamaránk képviseletében Cserti József alelnök írta alá. Nemzeti Adó- és Vámhivatallal

26 NAV - Kamara együttműködési megállapodás 2011. április 14. A hatóságnak és a vállalkozásoknak is hasznos az együttműködés, elsősorban a pontos, és friss információk átadása lehet hasznukra. Varga Lászlóné a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága főigazgatója tájékoztatott arról, hogy a felek között már több sikeres együttműködés van, amit újra és újra frissíteni érdemes. Április 14-én Győrben a régió adó-vámhatóságainak vezetői és a kereskedelmi és iparkamarák képviselői írásba foglalták együttműködési szándékukat. A megállapodást kamaránk képviseletében Cserti József alelnök írta alá.

27 Nagykanizsai Kistérségi Foglalkoztatási Paktum aláírása 2010. július 7. A Nagykanizsai Kistérségi Foglalkoztatási Paktum megállapodását ünnepélyes keretek között 73 szervezet írta alá. Az együttműködés célja: a munkahelyek megtartása és minőségi fejlesztése mellett fenntartható helyi munkahelyek teremtése, a hátrányos helyzetű csoportok foglalkoztatásának elősegítése, oktatási, képzési szolgáltatások fejlesztése, munkaerő- piaci szolgáltatások és vállalkozási tanácsadás rendszerének fejlesztése. A Foglalkoztatási Paktum megállapodását dr. Polay József elnök írta alá. A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara is vállalta a partnerséget, a Paktum Irányító Csoportjában Varga Zsófia szavazati joggal vesz részt.

28 Szorosabb együttműködés az önkormányzattal

29 Közgyűlés előtt a NAKKIK javaslata 2010. szeptember 17. Egyeztető megbeszélések zajlottak le kamaránknál arról, hogy a helyi kis és közepes vállalkozások hogyan támogathatók az Önkormányzat közbeszerzési eljárásainak során. A megbeszéléseken a Kamara részéről Dr. Polay József, Draskovics Szilárd, Bálint Pál és Kováts Miklós vett részt. Ennek eredményeként Nagykanizsa Közgyűlése napirendi pontként tárgyalta a Nagykanizsai Kamara javaslatát a minősített ajánlattevők jegyzékének vezetéséről. A Közgyűlés a javaslat elfogadásáról határozott.

30 Konzultációsorozat Nagykanizsa jövőjének építésről 2010. szeptember 23. és október 8. A Nagykanizsai Vagyongazdálkodási Zrt, és a Nagykanizsai Inkubátorház és Innovációs Központ informális fórumokat tartott. A megbeszéléseken dr. Polay József vett részt. A fórumon megvitatták a befektetés ösztönzési stratégiát, valamint összegyűjtötték és összegezték a befektetés ösztönzési javaslatokat. A programon a GE, a Pannon Egyetem, a Munkaügyi Központ, a Pannon Gazdasági Hálózat, a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, és Kamaránk képviselői vettek részt.

31 Nagykanizsa MJV Közgyűlése 2011. január 27. A Közgyűlés január 27-én kettő, a kamarát érintő napirendi pontot tárgyalt: Együttműködési megállapodás A Kamara által benyújtott együttműködési megállapodást a Közgyűlés két pontban módosította. Közbeszerzési Szabályzat A Közgyűlésen dr. Polay József elnök meghívottként vett részt.

32 Együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírása és „Nagykanizsa város minősített vállalkozója” tanúsítványok átadása 2011. március 17. Március 17-én ünnepélyes keretek között írta alá Cseresnyés Péter polgármester és dr. Polay József kamaránk elnöke az önkormányzat és a kamara között létrejött együttműködési megállapodást. A bírálóbizottság február 21-i döntése értelmében 11 vállalkozás nyerte el a „Nagykanizsa város Minősített Vállalkozója” címet. A tanúsítványokat az együttműködési megállapodás aláírása után vehették át a vállalkozások képviselői.

33 „Nagykanizsa város Minősített vállalkozója” A felhívást 2010. november 29-én tettük közzé. A kérelmek elfogadásáról a Bíráló Bizottság dönt. A bizottság 3 alkalommal ülésezett, amelyen 34 vállalkozás kérelmét bírálták el. A döntések alapján eddig 32 vállalkozás kapta meg a Tanúsítványt a Nagykanizsa város Minősített vállalkozója címről. A Közgyűlés határozata szerint Kamaránk készítette el a felhívást a minősített vállalkozók jegyzékébe való felvételére. A kezdeményezés célja, hogy a nagykanizsai vállalkozások nagyobb arányban vehessenek részt a helyben lebonyolított beszerzéseknél és beruházásoknál. A jegyzékbe kerülés legfontosabb szempontjai: - nagykanizsai székhely vagy telephely - a vállalkozásnak ne legyen lejárt határidejű adótartozása sem az APEH, sem a helyi önkormányzat felé - építőipari vállalkozás esetén építőipari kivitelezői nyilvántartási szám A névjegyzékbe való felvételt kérelmezheti bármilyen tevékenységű mikro-, kis- és középvállalkozás. A feltételeknek megfelelő vállalkozók megnevezésükben Nagykanizsa város minősített vállalkozója címet használják.

34 Évköszöntő Vállalkozói Fórum 2011. január 25. Az önkormányzattal közösen szervezett Évköszöntő vállalkozói fórumon a Medgyaszay Házban Cseresnyés Péter polgármester és dr. Polay József, a kamara elnöke köszöntötte a vállalkozókat. A kamara által alapított „Év vállalkozója” díjat Pál Rózsa fodrászmester, az „Év vállalkozása” díjat a Draskovics Kft., Siroma-Plast Kft., Kanizsa Pékség Sütőipari Zrt., a „Kiváló Gyakorlati Képzőhely” díjat Ágoston Tibor egyéni vállalkozó, DKG-EAST Zrt., Gázgép Kft. kapta.

35 Sajtótájékoztató az Inkubátorházzal való együttműködésről 2011. május 2. A Nagykanizsai Inkubátorház és Innovációs Központ, a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány és Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara közös sajtótájékoztatót tartott a 2011. május 5-i „Vállalkozói Információs Napról”. A fórumon Óváriné Lugosi Beáta Széchenyi Kártya ügyintéző a Széchenyi Kártya Programot mutatja be. Kamaránk és a Nagykanizsai Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. 2010. október 22-én együttműködési megállapodást írt alá. A megállapodás egyik célja a közös tájékoztatók, információs napok szervezése, amelyeken kölcsönösen részt veszünk. A sajtótájékoztatót tartotta dr. Polay József, Mihovics Zoltán és Kerekes Gábor.

36 Bővülő feladatok a szakképzésben

37 Regionális Kamarai Egyeztető Fórum 2010. május 19. és augusztus 24. A Nyugat-Dunántúli Regionális Kamarai Egyeztető Fórum tagjai Szombathelyen tartották meg soron következő ülésüket, amelyen Mádé Károly alelnök és dr. Balogh Imre szakképzési tanácsadó képviselte Kamaránkat. 2010. augusztus 24.: Az ülés fő témája: a 2010/2011-es tanév beiskolázása, az egyes szakmák besorolása, olyan szempontból, hogy az azokat választók milyen mértékű támogatásban részesüljenek. 2010. május 19.: A fórum fő témája a decentralizált szakképzési pályázatok értékelése volt. Térségünkből 6 vállalkozás és a Kanizsa TISZK pályázott sikeresen. A gyakorlati képzés eszközfejlesztésére a vállalkozások közel 20 millió Ft-ot kaptak, a TISZK pedig 11 millió Ft-ot nyert el.

38 Szakmák Színháza 2010. október 11. A Regionális kamarai együttműködésünk egyik megnyilvánulása a VMKIK által életre hívott Szakmák Színháza című produkció. A szombathelyi Weöres Sándor Színház előadásában a pályaválasztás előtt álló tanulók részére bemutatták a lakatos, hegesztő, elektronikai műszerész, asztalos és szabó szakmákat, melyek Zala megyében is hiányszakmáknak számítanak. Az RFKB által támogatott programon közel 400 általános iskolás diák vett részt.

39 Pedagógiai felkészítő tanfolyam 2010. október 29-30. és november 5-6. Kamaránk 25 órás, pedagógiai tanfolyamot indított azoknak a vállalkozásoknak, akik gyakorlati képzést folytatnak, és a tanulóval közvetlenül foglalkozó szakembereik nem rendelkeznek pedagógiai végzettséggel. A 2010. október 29-30-án, valamint november 5-6-án lebonyolított oktatáson 20-25 fő ingyenes felkészítésére nyílott lehetőség.

40 A Kormány és az MKIK együttműködési megállapodása 2010. november 11. A szakképzési feladatokról a jövőben hangsúlyosabb szerepet ad a kamarának a szakképzés irányításában. Várhatóan 126 szakma teljes körű gondozást veszi át a kamara a képzés gyakorlatiasabbá tétele érdekében. A kormány célként határozta meg, hogy a szakmai képzés szerkezete, a végzett tanulók száma és felkészültsége minél jobban és rugalmasabban alkalmazkodjon a gazdaság, a munkaerő-piaci igényekhez, piacképes tudást adjon a tanulók számára és tegye őket képessé saját vállalkozás indításához, képzettségük állandó megújítására.

41 Szakmai Szintvizsgák Idén a változó képzési idők miatt január 14-től május végéig 14 szakmában (bútorasztalos, kárpitos, cukrász, épületgépészeti csőhálózat- és berendezés-szerelő, villanyszerelő, szerkezetlakatos, pincér, szakács, kereskedő, fodrász, kőműves, szabó, hegesztő) több mint 290 fő szintvizsgáját szervezi meg Kamaránk az érintett szakképző iskolák közreműködésével. A szintvizsgán a tanulóknak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által gondozott, központi feladatbankból választott gyakorlati feladatot kell elkészíteniük. A szintvizsgákat az iskolák és a tanulók is komolyan veszik, mivel csak sikeres szintvizsga birtokában lehet a szakmunkásvizsgát megkezdeni.

42 Szakmai Fórum a szakképzési hozzájárulás elszámolásáról 2011. február 9. A gyakorlati képzést végző gazdálkodó szervezeteknek február 25-ig kell bevallást készíteniük a szakképzési hozzájárulási kötelezettség teljesítéséről. Ennek sikeres elkészítéséhez adott tanácsokat dr. Balogh Imre szakképzési tanácsadó az érdeklődő vállalkozóknak és könyvelőiknek.

43 Szakképzési Akadémia 2011. március 10. A Nagykanizsa és Térsége TISZK Nonprofit Kft. március 10-én szakképzési akadémiát rendezett a Vasember ház Dísztermében. A rendezvényen Borosán Beáta a Nemzeti Erőforrás Fejlesztési Minisztérium osztályvezetője és dr. Szenes György a Magyar Szakképzési Társaság elnöke tartott előadást. Borosán Beáta részleteiben ismertette a várható, gyökeres változásokat a szakképzés tekintetében. Az osztályvezető szólt a tankönyvek csökkentésének, s egyúttal a digitalizálás fontosságáról, az érettségi vizsgarendszer költséghatékonyabb, színvonalasabb kialakításáról. A rendezvényen Varga Zsófia titkár és Csikné Molnár Tünde képviselte a Kamarát.

44 Vizsgabizottsági elnökök és tagok továbbképzése 2011. március 23. és 2011. április 6. 125 gyakorlatigényes szakképesítés esetében a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarák bízzák meg a vizsgabizottságok elnökeit. A kamara fontosnak tartja, hogy a tanulmányokat lezáró szakmai vizsgákon a gazdasági életből érkező, gyakorló szakemberek értékeljék a vizsgázók teljesítményét, és a vizsgákon szerzett tapasztalataikkal hozzájáruljanak a képzések, tananyagok rendszerének továbbfejlesztéséhez. Kamaránk 2011. március 23-án és április 6-án szakmai továbbképzést szervezett a hatáskörébe tartozó szakképesítésekben érdekelt vizsgabizottsági elnököknek és tagoknak.

45 „Ifjúság Sólyommadár, Tiéd a Világ És Teérted Van a Világ” c. rendezvény 2011. április 7. Nagykanizsa MJV Önkormányzata és a Kanizsa TISZK közös – a Medgyaszay Házban tartott - rendezvényén a 232 fős hallgatóságnak Dr. Keller Krisztina egyetemi docens, Dr. Etler Ottó okleveles vegyészmérnök és Németh István okleveles gépészmérnök tartott előadást. A Kanizsa TISZK által Magyarország az EU soros elnöke alkalmából kiírt Magyar találmányok pályázat eredményhirdetésére is sor került a rendezvényen. A diákok a magyar találmányokról készítettek látványos prezentációt. A Batthyány Gimnázium tanulói a hologramot bemutató kisfilmjükért elnyerték a kamara különdíját, melyet dr. Polay József elnök adott át.

46 Vizsgaelnöki minimumvizsga 2011. április 15. Elnöki minimumvizsgát szervezetünk azoknak a vizsgaelnököknek, akik az Országos Elnöki Névjegyzékben szerepelnek, és a kamarának átadott 125 szakképesítésben érintettek az elnöki delegálásban. A feladatok a gyakorlatban előforduló vizsgaszituációk, elnöki teendők jogszabályi hátterének ismeretére, az egyes helyzetekben alkalmazandó rendelkezések helyes megválasztásának felmérésére irányultak. A sikeres vizsgát tett elnökök, szakértők tanúsítványt kapnak.

47 Sikerek a IV. SZTV döntőjén A Szakma Kiváló Tanulója Verseny döntője és a Szakma Sztár Fesztivál 2011. április 18-20-án zajlott Budapesten. Kamaránknál 18 szakmában 78 középiskolás diák vizsgázott. Kamaránk 80 általános- és középiskolások és kísérőik utazásáról gondoskodott. Az országos döntőbe szakmánként a tíz legjobb elődöntős került. A döntőbe jutott 5 Zsigmondy-s és 1 Thúry-s szakmunkástanuló dicséretesen képviselte városunkat. 1.helyezést ért el: Kovacsics István szerkezetlakatos Gratulálunk a diákoknak és felkészítő tanáraiknak!

48 SZKTV eredmények HelyezésNévFelkészítő tanár gyakorlatiFelkészítő tanár elméleti Élelmiszer- és vegyi áru-eladó 7.Bakonyi RamónaCsontos ZsuzsannaMajorné Jakabfi Éva Szerkezetlakatos 1.Kovacsics IstvánLukács Emil; Somogyi Attila- 6.Gáspár GáborLukács Emil; Somogyi AttilaNyirádi Zsolt 6.Nagy ZoltánLukács Emil; Somogyi AttilaNyirádi Zsolt Vízvezeték- és vízkészülék-szerelő 4.Baranyai TamásNováczki GyulaGerencsér Attila 6.Boda TiborNováczki GyulaGerencsér Attila Gratulálunk a diákoknak és felkészítő tanáraiknak!

49 TÉNYEK, ADATOK a területi kereskedelmi és iparkamarák működéséről és a gazdasági környezetről 2010.

50 ÖSSZEFOGLALÓ AZ ORSZÁGOS ADATOKKAL Változások 2009. évhez képest %-ban kifejezve

51 A taglétszám változása %-ban kifejezve

52 KAMARAI SZERVEZETTSÉG A tagvállalkozások %-os részaránya a megye/város regisztrált vállalkozásaiból (mezőgazdasági vállalkozások nélkül)

53 TAGDÍJ Területi kamarákhoz befolyt tagdíj (EFt) Kamara2009.2010.Kamara2009.2010. Bács51 00272 658Nagykanizsa11 71110 811 Békés38 69849 680Nógrád13 17211 922 Borsod68 80162 611Pécs-Baranya82 01271 540 Budapest137 156154 702Pest73 67460 172 Csongrád73 36364 278Somogy37 01738 527 Dunaújváros23 91924 114Sopron14 98710 197 Fejér34 31436 485Szabolcs36 03339 201 Győr62 95961 574Tolna32 11426 136 Hajdú52 16459 985Vas25 03425 307 Heves56 28363 395Veszprém32 99227 022 Jász39 70740 210Zala24 24923 944 Komárom 24 53319 774 Összesen: 1 045 8941 054 245

54 Tanulószerződések %-os részaránya a megyében/városban tanuló összes szakiskolás és szakközépiskolás számához képest

55 Széchenyi Kártya A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamaránál igényelt Széchenyi kártyák száma: 2009. évben 601 db 2010. évben 751 db 2011. évben 805 db (május 1-i állapot szerint)

56 Programelőzetes 2011. május 25. 9.00 óra Új Széchenyi Terv Kombinált Mikrohitel Gazdasági Fórum A KA-VOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt., a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Zala Megyei Szervezete, valamint a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara az Új Széchenyi Terv Kombinált Mikrohitel Gazdasági Fórumot szervez. A KA-VOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt. május 6-án indította el az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) Kombinált Mikrohitelt, amely kezdő vállalkozások számára is már 10 százalék önerő mellett fejlesztésre, bővítésre 1-8 millió forint kedvező kamatozású, maximum tíz éves futamidejű beruházási mikrohitelt lehet igényelni, amihez ugyanazon eljárásrend során 1-4 millió forint vissza nem térítendő támogatás is társítható. A rendezvény házigazdái: Krisán László, a KA-VOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt. ügyvezető igazgatója Doucha Ferenc, a VOSZ Zala Megyei Szervezet elnöke Dr. Polay József, a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke Helyszín: Vasemberház I. emelet, Dísz terem (Nagykanizsa, Erzsébet tér 1.)

57 Köszönöm megtisztelő figyelmüket! dr. Polay József elnök Nagykanizsa, 2011. 05. 24


Letölteni ppt "Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara Cím: 8800 Nagykanizsa Ady u. 1. Tel/Fax: 93/516-670 Tel: 93/516-671 Honlap:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések