Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

AZ ÉPÍTÉSI PIAC JELLEMZŐIRŐL 2014 – 2015. WÉBER LÁSZLÓ CÍMZETES EGYETEMI DOCENS, VÁLLALKOZÁSI IGAZGATÓ / MAGYAR ÉPÍTŐ ZRT. 2015. DECEMBER 8. WÉBER LÁSZLÓ.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "AZ ÉPÍTÉSI PIAC JELLEMZŐIRŐL 2014 – 2015. WÉBER LÁSZLÓ CÍMZETES EGYETEMI DOCENS, VÁLLALKOZÁSI IGAZGATÓ / MAGYAR ÉPÍTŐ ZRT. 2015. DECEMBER 8. WÉBER LÁSZLÓ."— Előadás másolata:

1 AZ ÉPÍTÉSI PIAC JELLEMZŐIRŐL 2014 – 2015. WÉBER LÁSZLÓ CÍMZETES EGYETEMI DOCENS, VÁLLALKOZÁSI IGAZGATÓ / MAGYAR ÉPÍTŐ ZRT. 2015. DECEMBER 8. WÉBER LÁSZLÓ CÍMZETES EGYETEMI DOCENS, VÁLLALKOZÁSI IGAZGATÓ / MAGYAR ÉPÍTŐ ZRT. 2015. DECEMBER 8.

2 MIVEL FOGLALKOZUNK ? AZ ÉPÍTÉSI PIAC FOGALMA, AZ ÉPÍTÉSI PIAC FOGALMA, KITEKINTÉS A MAI NEMZETKÖZI ÉPÍTÉSI PIACRA, KITEKINTÉS A MAI NEMZETKÖZI ÉPÍTÉSI PIACRA, A MAI MAGYARORSZÁGI ÉPÍTÉSI PIAC JELLEMZŐI, A MAI MAGYARORSZÁGI ÉPÍTÉSI PIAC JELLEMZŐI, NÉMI ÉPÍTÉSI PIACI PROGNÓZIS. NÉMI ÉPÍTÉSI PIACI PROGNÓZIS. MIVEL FOGLALKOZUNK ? AZ ÉPÍTÉSI PIAC FOGALMA, AZ ÉPÍTÉSI PIAC FOGALMA, KITEKINTÉS A MAI NEMZETKÖZI ÉPÍTÉSI PIACRA, KITEKINTÉS A MAI NEMZETKÖZI ÉPÍTÉSI PIACRA, A MAI MAGYARORSZÁGI ÉPÍTÉSI PIAC JELLEMZŐI, A MAI MAGYARORSZÁGI ÉPÍTÉSI PIAC JELLEMZŐI, NÉMI ÉPÍTÉSI PIACI PROGNÓZIS. NÉMI ÉPÍTÉSI PIACI PROGNÓZIS.

3 AZ ÉPÍTÉSI PIAC FOGALMA ÁLTALÁNOS KÖZGAZDASÁGI ÉRTELEMBEN (PAUL SAMUELSON, 1998.) A PIAC AZ A MECHANIZMUS, AMELY RÉVÉN A KERESLET, AZAZ A VÁSÁRLÓK ÉS A KERESLET, AZAZ A VÁSÁRLÓK ÉS A KÍNÁLAT, AZAZ AZ ELADÓK A KÍNÁLAT, AZAZ AZ ELADÓK KÖLCSÖNHATÁSRA LÉPNEK EGYMÁSSAL, MELYNEK SORÁN A TERMÉKEK ÉS A SZOLGÁLTATÁSOK ÁRÁT MEGHATÁROZZÁK ÉS A TERMÉKEK ÉS A SZOLGÁLTATÁSOK ÁRÁT MEGHATÁROZZÁK ÉS AZOK GAZDÁT CSERÉLNEK (MENNYISÉG ÉS MINŐSÉG). AZOK GAZDÁT CSERÉLNEK (MENNYISÉG ÉS MINŐSÉG). AZ ÉPÍTÉSI PIACNAK AZ ÉPÍTŐIPARI TERMELÉS SAJÁTOSSÁGAIBÓL FAKADÓAN SPECIÁLIS VONÁSAI IS VANNAK.

4 AZ ÉPÍTŐIPARI TERMELÉS FONTOSABB SAJÁTOSSÁGAI: MINDIG MEGRENDELÉSRE TERMEL, MINDIG MEGRENDELÉSRE TERMEL, A TERMÉKEI: AZ ÉPÜLETEK ÉS AZ ÉPÍTMÉNYEK MINDIG EGYEDIEK, KÜLÖNÖSEN NAGY ÉRTÉKŰEK, HOSSZÚ ÉLETTARTAMÚAK, A TERMÉKEI: AZ ÉPÜLETEK ÉS AZ ÉPÍTMÉNYEK MINDIG EGYEDIEK, KÜLÖNÖSEN NAGY ÉRTÉKŰEK, HOSSZÚ ÉLETTARTAMÚAK, AZ ÉPÍTÉSI MUNKA IGEN BONYOLULT MŰSZAKI FELADAT, JELENTŐS TECHNOLÓGIAI BERENDEZKEDÉST IGÉNYEL, AZ ÉPÍTÉSI MUNKA IGEN BONYOLULT MŰSZAKI FELADAT, JELENTŐS TECHNOLÓGIAI BERENDEZKEDÉST IGÉNYEL, A MEGVALÓSÍTÁS HOSSZÚ IDŐTARTAMOT VESZ IGÉNYBE, A MEGVALÓSÍTÁS HOSSZÚ IDŐTARTAMOT VESZ IGÉNYBE, AZ A „VÉGSŐ FOGYASZTÁS” HELYSZÍNÉN ÉS AZ IDŐJÁRÁSNAK KITETT KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT TÖRTÉNIK (  KOCKÁZATOK), AZ A „VÉGSŐ FOGYASZTÁS” HELYSZÍNÉN ÉS AZ IDŐJÁRÁSNAK KITETT KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT TÖRTÉNIK (  KOCKÁZATOK), EHHEZ SZÁMOS SZERVEZET ÉS EZEK ESZKÖZEINEK HELYSZÍNI KOOPERÁCIÓJA SZÜKSÉGES, EHHEZ SZÁMOS SZERVEZET ÉS EZEK ESZKÖZEINEK HELYSZÍNI KOOPERÁCIÓJA SZÜKSÉGES, A VÁSÁRLÓNAK ÉS AZ ELADÓNAK ELŐRE KELL MEGÁLLAPODNI A MENNYISÉGBEN, A MINŐSÉGBEN ÉS AZ ÁRBAN, A VÁSÁRLÓNAK ÉS AZ ELADÓNAK ELŐRE KELL MEGÁLLAPODNI A MENNYISÉGBEN, A MINŐSÉGBEN ÉS AZ ÁRBAN, AZ ELLENÉRTÉKET ÁLTALÁBAN UTÓLAG FIZETIK MEG, ÍGY VÁLLALKOZÓI ELŐFINANSZÍROZÁS SZÜKSÉGES, AZ ELLENÉRTÉKET ÁLTALÁBAN UTÓLAG FIZETIK MEG, ÍGY VÁLLALKOZÓI ELŐFINANSZÍROZÁS SZÜKSÉGES, MEGHATÁROZÓ A BIZALOM A MEGRENDELŐ ÉS A MEGVALÓSÍTÓ KÖZÖTT. MEGHATÁROZÓ A BIZALOM A MEGRENDELŐ ÉS A MEGVALÓSÍTÓ KÖZÖTT.

5 EZEKBŐL A FŐBB SAJÁTOSSÁGOKBÓL FAKADÓAN AZ ÉPÍTÉSI PIAC SZEREPLŐI: A VÁSÁRLÓ = A MEGRENDELŐ (ÉPÍTTETŐ), ILLETVE AZ ELADÓ = AZ ÉPÍTŐIPARI VÁLLALKOZÓ (KIVITELEZŐ, VAGY TERVEZŐ + KIVITELEZŐ EGYÜTT); SZEREPLŐI: A VÁSÁRLÓ = A MEGRENDELŐ (ÉPÍTTETŐ), ILLETVE AZ ELADÓ = AZ ÉPÍTŐIPARI VÁLLALKOZÓ (KIVITELEZŐ, VAGY TERVEZŐ + KIVITELEZŐ EGYÜTT); IGEN NAGYMÉRETŰ ÉS KITERJEDT; IGEN NAGYMÉRETŰ ÉS KITERJEDT; ÓRIÁSI KOOPERÁCIÓS HÁTTERE VAN: TERVEZŐK, SZAKÉRTŐK, GYÁRTÓK, KERESKEDŐK, SZÁLLÍTÓK, ALVÁLLALKOZÓK, SZOLGÁLTATÓK, VALAMINT PÉNZINTÉZETEK, BANKOK; ÓRIÁSI KOOPERÁCIÓS HÁTTERE VAN: TERVEZŐK, SZAKÉRTŐK, GYÁRTÓK, KERESKEDŐK, SZÁLLÍTÓK, ALVÁLLALKOZÓK, SZOLGÁLTATÓK, VALAMINT PÉNZINTÉZETEK, BANKOK; A „HÁTTÉR” KOOPERÁCIÓS SZERVEZETEI IGEN DIFFERENCIÁLTAK (MÉRET, SZAKMA, KÉPESSÉGEK, STB.); A „HÁTTÉR” KOOPERÁCIÓS SZERVEZETEI IGEN DIFFERENCIÁLTAK (MÉRET, SZAKMA, KÉPESSÉGEK, STB.); A MAGAS (ÉS KÖLTSÉGES) TECHNOLÓGIAI KÖVETELMÉNYEKBŐL ÉS AZ ELŐFINANSZÍROZÁSI IGÉNYBŐL FAKADÓAN: TŐKEERŐS VÁLLALKOZÁSOK (IS) SZÜKSÉGESEK ; A MAGAS (ÉS KÖLTSÉGES) TECHNOLÓGIAI KÖVETELMÉNYEKBŐL ÉS AZ ELŐFINANSZÍROZÁSI IGÉNYBŐL FAKADÓAN: TŐKEERŐS VÁLLALKOZÁSOK (IS) SZÜKSÉGESEK ; A NAGY ÉRTÉKEKBŐL ÉS AZ EGYEDI KÖRÜLMÉNYEKBŐL FAKADÓAN: KOMOLY KOCKÁZATOK VANNAK, EZEK KEZELÉSE FONTOS (SZERZŐDÉSEK, BIZTOSÍTÉKOK, BIZTOSÍTÓK, STB.). A NAGY ÉRTÉKEKBŐL ÉS AZ EGYEDI KÖRÜLMÉNYEKBŐL FAKADÓAN: KOMOLY KOCKÁZATOK VANNAK, EZEK KEZELÉSE FONTOS (SZERZŐDÉSEK, BIZTOSÍTÉKOK, BIZTOSÍTÓK, STB.).

6 ÖSSZEFOGLALVA: AZ ÉPÍTÉSI PIAC IGEN ÖSSZETETT, AZ ÉPÍTÉSI PIAC IGEN ÖSSZETETT, AZ ÉPÍTŐIPAR A NEMZETGAZDASÁGOK MEGHATÁROZÓ ÁGAZATA. AZ ÉPÍTŐIPAR A NEMZETGAZDASÁGOK MEGHATÁROZÓ ÁGAZATA. TÉMÁNK LESZ TEHÁT A KERESLET ÉS A KÍNÁLAT JELLEMZŐI, A KERESLET ÉS A KÍNÁLAT JELLEMZŐI, AZ ÉPÍTÉSI KÍNÁLAT : AZ ELADÓK, AZAZ A VÁLLALKOZÁSOK, CÉGEK HELYZETE, AZ ÉPÍTÉSI KÍNÁLAT : AZ ELADÓK, AZAZ A VÁLLALKOZÁSOK, CÉGEK HELYZETE, EZEKNEK A CÉGEKNEK A PRODUKCIÓJA, AZAZ AZ ÉPÍTŐIPARI TERMELÉS (PÉNZBEN KIFEJEZVE). EZEKNEK A CÉGEKNEK A PRODUKCIÓJA, AZAZ AZ ÉPÍTŐIPARI TERMELÉS (PÉNZBEN KIFEJEZVE). AZ EGYES ORSZÁGOK, TÉRSÉGEK ÉPÍTÉSI PRODUKCIÓJÁT, AZ AZOKAT LÉTREHOZÓ LEGJELENTŐSEBB CÉGEK MŰKÖDÉSÉT ÉS ADATAIT RENDSZERESEN ELEMZIK; FONTOS MUTATÓSZÁM, HISZEN AZ ADOTT TÉRSÉG, ORSZÁG BERUHÁZÁSI (FELHALMOZÁSI) KÉPESSÉGÉT, VÉGSŐ SORON A FEJLŐDÉSÉT (IS) MUTATJA.

7 (MÓDSZERTANI) NEHÉZSÉGEK AZ ADATOKKAL KAPCSOLATBAN EGYÁLTALÁN VANNAK-E? KONZEKVENSEK-E? EGYÁLTALÁN VANNAK-E? KONZEKVENSEK-E? SZÁMVITELI, JOGI KÜLÖNBÖZŐSÉGEK ; SZÁMVITELI, JOGI KÜLÖNBÖZŐSÉGEK ; ÜZLETI (PÉNZÜGYI) ÉV ? NAPTÁRI ÉV ? ÜZLETI (PÉNZÜGYI) ÉV ? NAPTÁRI ÉV ? NEMZETKÖZI (SOKSZOR GLOBÁLIS) MŰKÖDÉS  A DEVIZAÁRFOLYAMOK ELTÉRÉSEI, A SZÁMBAVÉTEL IDŐPONTJA, HALMOZÓDÁSOK KISZŰRÉSE, STB. (MI A KSH ÉVES KÖZÉPÁRFOLYAMAIVAL SZÁMOLUNK); NEMZETKÖZI (SOKSZOR GLOBÁLIS) MŰKÖDÉS  A DEVIZAÁRFOLYAMOK ELTÉRÉSEI, A SZÁMBAVÉTEL IDŐPONTJA, HALMOZÓDÁSOK KISZŰRÉSE, STB. (MI A KSH ÉVES KÖZÉPÁRFOLYAMAIVAL SZÁMOLUNK); AGGREGÁLÁSI KÜLÖNBÖZŐSÉGEK (IDŐIGÉNY); AGGREGÁLÁSI KÜLÖNBÖZŐSÉGEK (IDŐIGÉNY); AZ ÁRSZÍNVONALAK DIFFERENCIÁI, STB. AZ ÁRSZÍNVONALAK DIFFERENCIÁI, STB. SZÁMUNKRA MOST ELSŐSORBAN A TENDENCIÁK ÉS A NAGYSÁGRENDEK FONTOSAK. (MÓDSZERTANI) NEHÉZSÉGEK AZ ADATOKKAL KAPCSOLATBAN EGYÁLTALÁN VANNAK-E? KONZEKVENSEK-E? EGYÁLTALÁN VANNAK-E? KONZEKVENSEK-E? SZÁMVITELI, JOGI KÜLÖNBÖZŐSÉGEK ; SZÁMVITELI, JOGI KÜLÖNBÖZŐSÉGEK ; ÜZLETI (PÉNZÜGYI) ÉV ? NAPTÁRI ÉV ? ÜZLETI (PÉNZÜGYI) ÉV ? NAPTÁRI ÉV ? NEMZETKÖZI (SOKSZOR GLOBÁLIS) MŰKÖDÉS  A DEVIZAÁRFOLYAMOK ELTÉRÉSEI, A SZÁMBAVÉTEL IDŐPONTJA, HALMOZÓDÁSOK KISZŰRÉSE, STB. (MI A KSH ÉVES KÖZÉPÁRFOLYAMAIVAL SZÁMOLUNK); NEMZETKÖZI (SOKSZOR GLOBÁLIS) MŰKÖDÉS  A DEVIZAÁRFOLYAMOK ELTÉRÉSEI, A SZÁMBAVÉTEL IDŐPONTJA, HALMOZÓDÁSOK KISZŰRÉSE, STB. (MI A KSH ÉVES KÖZÉPÁRFOLYAMAIVAL SZÁMOLUNK); AGGREGÁLÁSI KÜLÖNBÖZŐSÉGEK (IDŐIGÉNY); AGGREGÁLÁSI KÜLÖNBÖZŐSÉGEK (IDŐIGÉNY); AZ ÁRSZÍNVONALAK DIFFERENCIÁI, STB. AZ ÁRSZÍNVONALAK DIFFERENCIÁI, STB. SZÁMUNKRA MOST ELSŐSORBAN A TENDENCIÁK ÉS A NAGYSÁGRENDEK FONTOSAK.

8 AZ ÉPÍTÉSI PIACOT A VIZSGÁLT IDŐSZAKBAN (2014 – 2015) IS ALAPVETŐEN DETERMINÁLJÁK A 2008-BAN KEZDŐDÖTT PÉNZÜGYI ÉS GAZDASÁGI VÁLSÁG * HATÁSAI AZ INGATLANPIACRA  ÍGY AZ ÉPÍTŐIPARRA IS MI TÖRTÉNT 2008 - 2012. KÖZÖTT, A VÁLSÁG INTENZÍV IDŐSZAKÁBAN? AZ ÁLTALÁNOS ÜZLETI PERSPEKTÍVA RENDKÍVÜL ERŐS BESZŰKÜLÉSE + AZ ÁLTALÁNOS PÉNZÜGYI FORRÁSCSÖKKENÉS MIND A MAGÁNFEJLESZTŐK ESETÉBEN (BANKI FORRÁSHIÁNY ÉS ÓVATOSSÁG, HITELSZŰKE), MIND A MAGÁNFEJLESZTŐK ESETÉBEN (BANKI FORRÁSHIÁNY ÉS ÓVATOSSÁG, HITELSZŰKE), MIND A KÖZMEGRENDELÉSEK ESETÉBEN (FORRÁSHIÁNY, MERT A VÁLSÁGKEZELÉSRE KELLETT A KÖLTSÉGVETÉS PÉNZE); MIND A KÖZMEGRENDELÉSEK ESETÉBEN (FORRÁSHIÁNY, MERT A VÁLSÁGKEZELÉSRE KELLETT A KÖLTSÉGVETÉS PÉNZE);  AZ ÉPÍTŐIPARI MEGRENDELÉSEK JELENTŐS VISSZAESÉSE, A TERMELÉS KOMOLY CSÖKKENÉSE  AZ ÉPÍTŐIPARI MEGRENDELÉSEK JELENTŐS VISSZAESÉSE, A TERMELÉS KOMOLY CSÖKKENÉSE * súlyos helyzet, döntő fordulat, amelynek a kimenetele jó is, rossz is lehet (Magyar Larousse Enciklopédia, 1994.) (Magyar Larousse Enciklopédia, 1994.)

9 (FORRÁS: EUROSTAT, 2015. NOVEMBER 18.)

10 AZ ÉPÍTÉSI PRODUKCIÓ KONKRÉT SZÁMADATOKBAN, 2014-BEN EURÓPAI UNIÓ 1.211 MILLIÁRD EURÓ USA 723 MILLIÁRD EURÓ JAPÁN345 MILLIÁRD EURÓ (KÍNA700 MILLIÁRD EURÓ ?) A VILÁG EGÉSZÉNEK ÉPÍTŐIPARI TERMELÉSE: MINTEGY 5.800 MILLIÁRD DOLLÁR  5.300 MILLIÁRD EURÓ NEM ELHANYAGOLHATÓ TÉNYEZŐ A DEVIZAÁRFOLYAMOK (EURÓ, USD, YEN) VÁLTOZÁSÁNAK HATÁSA AZ ADATOK ÁTVÁLTÁSA SORÁN. (FORRÁS: KEY FIGURES 2014., FIEC 2015.; GLOBAL INSIGHT, KHL) (FORRÁS: KEY FIGURES 2014., FIEC 2015.; GLOBAL INSIGHT, KHL) AZ ÉPÍTÉSI PRODUKCIÓ KONKRÉT SZÁMADATOKBAN, 2014-BEN EURÓPAI UNIÓ 1.211 MILLIÁRD EURÓ USA 723 MILLIÁRD EURÓ JAPÁN345 MILLIÁRD EURÓ (KÍNA700 MILLIÁRD EURÓ ?) A VILÁG EGÉSZÉNEK ÉPÍTŐIPARI TERMELÉSE: MINTEGY 5.800 MILLIÁRD DOLLÁR  5.300 MILLIÁRD EURÓ NEM ELHANYAGOLHATÓ TÉNYEZŐ A DEVIZAÁRFOLYAMOK (EURÓ, USD, YEN) VÁLTOZÁSÁNAK HATÁSA AZ ADATOK ÁTVÁLTÁSA SORÁN. (FORRÁS: KEY FIGURES 2014., FIEC 2015.; GLOBAL INSIGHT, KHL) (FORRÁS: KEY FIGURES 2014., FIEC 2015.; GLOBAL INSIGHT, KHL)

11 AZ EURÓPAI UNIÓ TAGORSZÁGAINAK ÉPÍTŐIPARI TERMELÉSE, 2014. NÉMETORSZÁG293 MD € NÉMETORSZÁG293 MD € FRANCIAORSZÁG 164 MD € FRANCIAORSZÁG 164 MD € EGYESÜLT KIRÁLYSÁG 157 MD € EGYESÜLT KIRÁLYSÁG 157 MD € OLASZORSZÁG 135 MD € OLASZORSZÁG 135 MD € SPANYOLORSZÁG 95 MD € SPANYOLORSZÁG 95 MD € HOLLANDIA 55 MD € HOLLANDIA 55 MD € SVÉDORSZÁG 54 MD € SVÉDORSZÁG 54 MD € LENGYELORSZÁG 47 MD € LENGYELORSZÁG 47 MD € BELGIUM 40 MD € BELGIUM 40 MD € AUSZTRIA 33 MD € AUSZTRIA 33 MD € FINNORSZÁG 29 MD € FINNORSZÁG 29 MD € DÁNIA 22 MD € DÁNIA 22 MD € CSEHORSZÁG 17 MD € CSEHORSZÁG 17 MD € PORTUGÁLIA 11 MD € PORTUGÁLIA 11 MD € GÖRÖGORSZÁG 8 MD € GÖRÖGORSZÁG 8 MD € ROMÁNIA 9 MD € ROMÁNIA 9 MD € ÍRORSZÁG 9 MD € ÍRORSZÁG 9 MD € BULGÁRIA 6 MD € (FORRÁS: KEY FIGURES 2014., FIEC 2015.) (FORRÁS: KEY FIGURES 2014., FIEC 2015.) AZ EURÓPAI UNIÓ TAGORSZÁGAINAK ÉPÍTŐIPARI TERMELÉSE, 2014. NÉMETORSZÁG293 MD € NÉMETORSZÁG293 MD € FRANCIAORSZÁG 164 MD € FRANCIAORSZÁG 164 MD € EGYESÜLT KIRÁLYSÁG 157 MD € EGYESÜLT KIRÁLYSÁG 157 MD € OLASZORSZÁG 135 MD € OLASZORSZÁG 135 MD € SPANYOLORSZÁG 95 MD € SPANYOLORSZÁG 95 MD € HOLLANDIA 55 MD € HOLLANDIA 55 MD € SVÉDORSZÁG 54 MD € SVÉDORSZÁG 54 MD € LENGYELORSZÁG 47 MD € LENGYELORSZÁG 47 MD € BELGIUM 40 MD € BELGIUM 40 MD € AUSZTRIA 33 MD € AUSZTRIA 33 MD € FINNORSZÁG 29 MD € FINNORSZÁG 29 MD € DÁNIA 22 MD € DÁNIA 22 MD € CSEHORSZÁG 17 MD € CSEHORSZÁG 17 MD € PORTUGÁLIA 11 MD € PORTUGÁLIA 11 MD € GÖRÖGORSZÁG 8 MD € GÖRÖGORSZÁG 8 MD € ROMÁNIA 9 MD € ROMÁNIA 9 MD € ÍRORSZÁG 9 MD € ÍRORSZÁG 9 MD € BULGÁRIA 6 MD € (FORRÁS: KEY FIGURES 2014., FIEC 2015.) (FORRÁS: KEY FIGURES 2014., FIEC 2015.)

12 AZ EURÓPAI UNIÓ TAGORSZÁGAINAK ÉPÍTŐIPARI TERMELÉSE, 2014. SZLOVÁKIA 6 MD € SZLOVÁKIA 6 MD € MAGYARORSZÁG 5 MD € MAGYARORSZÁG 5 MD € LUXEMBURG 4 MD € LUXEMBURG 4 MD € LITVÁNIA 3 MD € LITVÁNIA 3 MD € HORVÁTORSZÁG 2 MD € HORVÁTORSZÁG 2 MD € LETTORSZÁG 2 MD € LETTORSZÁG 2 MD € CIPRUS 2 MD € CIPRUS 2 MD € ÉSZTORSZÁG 2 MD € ÉSZTORSZÁG 2 MD € SZLOVÉNIA 2 MD € SZLOVÉNIA 2 MD € CIPRUS0,5 MD € CIPRUS0,5 MD € MÁLTA 0,5 MD € MÁLTA 0,5 MD € AZ EU-N KÍVÜLI EURÓPAI ORSZÁGOK KÖZÜL TÖRÖKORSZÁG 56 MD € TÖRÖKORSZÁG 56 MD € SVÁJC 52 MD € SVÁJC 52 MD € NORVÉGIA 55 MD € NORVÉGIA 55 MD € (FORRÁS: KEY FIGURES 2014., FIEC 2015.) (FORRÁS: KEY FIGURES 2014., FIEC 2015.) AZ EURÓPAI UNIÓ TAGORSZÁGAINAK ÉPÍTŐIPARI TERMELÉSE, 2014. SZLOVÁKIA 6 MD € SZLOVÁKIA 6 MD € MAGYARORSZÁG 5 MD € MAGYARORSZÁG 5 MD € LUXEMBURG 4 MD € LUXEMBURG 4 MD € LITVÁNIA 3 MD € LITVÁNIA 3 MD € HORVÁTORSZÁG 2 MD € HORVÁTORSZÁG 2 MD € LETTORSZÁG 2 MD € LETTORSZÁG 2 MD € CIPRUS 2 MD € CIPRUS 2 MD € ÉSZTORSZÁG 2 MD € ÉSZTORSZÁG 2 MD € SZLOVÉNIA 2 MD € SZLOVÉNIA 2 MD € CIPRUS0,5 MD € CIPRUS0,5 MD € MÁLTA 0,5 MD € MÁLTA 0,5 MD € AZ EU-N KÍVÜLI EURÓPAI ORSZÁGOK KÖZÜL TÖRÖKORSZÁG 56 MD € TÖRÖKORSZÁG 56 MD € SVÁJC 52 MD € SVÁJC 52 MD € NORVÉGIA 55 MD € NORVÉGIA 55 MD € (FORRÁS: KEY FIGURES 2014., FIEC 2015.) (FORRÁS: KEY FIGURES 2014., FIEC 2015.)

13 NÉMETORSZÁG 293 FRANCIAORSZÁG 164 EGY. KIRÁLYSÁG 157 OLASZORSZÁG 135 SPANYOLORSZÁG 95 HOLLANDIA 55 SVÉDORSZÁG 54 LENGYELORSZÁG 47 BELGIUM 40 TÖBBI TAGÁLLAM 171 ÖSSZESEN MD € 1.211 (FORRÁS: KEY FIGURES 2014., FIEC 2015.)

14 AZ EURÓPAI ÉPĺTŐIPARI TOPLISTA / ÉLBOLY 1. VINCI (francia) VILÁGRANGLISTA 5. 40,338 MD € = 12.451 MD Ft (6 x Magyarország) 1. VINCI (francia) VILÁGRANGLISTA 5. 40,338 MD € = 12.451 MD Ft (6 x Magyarország) 2. ACS (spanyol) VILÁGRANGLISTA 6. 38,373 MD € = 11.842 MD Ft (5,7 x Magyarország) 2. ACS (spanyol) VILÁGRANGLISTA 6. 38,373 MD € = 11.842 MD Ft (5,7 x Magyarország) 3. BOUYGUES (francia) VILÁGRANGLISTA 8. 3. BOUYGUES (francia) VILÁGRANGLISTA 8. 33,345 MD € = 10.292 MD Ft 4. HOCHTIEF (német) VILÁGRANGLISTA 9. 25,693 MD € = 7.930 MD Ft 4. HOCHTIEF (német) VILÁGRANGLISTA 9. 25,693 MD € = 7.930 MD Ft 5. SKANSKA (svéd) 15,775 MD € = 4.869 MD Ft 5. SKANSKA (svéd) 15,775 MD € = 4.869 MD Ft: 7. STRABAG (osztrák) 12,476 MD € = 3.851 MD Ft (2 x Magyarország) 7. STRABAG (osztrák) 12,476 MD € = 3.851 MD Ft (2 x Magyarország) 8. BALFOUR BEATTY (egyesült királyságbeli) 8. BALFOUR BEATTY (egyesült királyságbeli) 12,136 MD € = 3.724 MD Ft (FORRÁS: Top European Contractors; BUILDING, 2015.01.23.) (FORRÁS: Top European Contractors; BUILDING, 2015.01.23.) AZ EURÓPAI ÉPĺTŐIPARI TOPLISTA / ÉLBOLY 1. VINCI (francia) VILÁGRANGLISTA 5. 40,338 MD € = 12.451 MD Ft (6 x Magyarország) 1. VINCI (francia) VILÁGRANGLISTA 5. 40,338 MD € = 12.451 MD Ft (6 x Magyarország) 2. ACS (spanyol) VILÁGRANGLISTA 6. 38,373 MD € = 11.842 MD Ft (5,7 x Magyarország) 2. ACS (spanyol) VILÁGRANGLISTA 6. 38,373 MD € = 11.842 MD Ft (5,7 x Magyarország) 3. BOUYGUES (francia) VILÁGRANGLISTA 8. 3. BOUYGUES (francia) VILÁGRANGLISTA 8. 33,345 MD € = 10.292 MD Ft 4. HOCHTIEF (német) VILÁGRANGLISTA 9. 25,693 MD € = 7.930 MD Ft 4. HOCHTIEF (német) VILÁGRANGLISTA 9. 25,693 MD € = 7.930 MD Ft 5. SKANSKA (svéd) 15,775 MD € = 4.869 MD Ft 5. SKANSKA (svéd) 15,775 MD € = 4.869 MD Ft: 7. STRABAG (osztrák) 12,476 MD € = 3.851 MD Ft (2 x Magyarország) 7. STRABAG (osztrák) 12,476 MD € = 3.851 MD Ft (2 x Magyarország) 8. BALFOUR BEATTY (egyesült királyságbeli) 8. BALFOUR BEATTY (egyesült királyságbeli) 12,136 MD € = 3.724 MD Ft (FORRÁS: Top European Contractors; BUILDING, 2015.01.23.) (FORRÁS: Top European Contractors; BUILDING, 2015.01.23.)

15 AZ EURÓPAI ÉPĺTŐIPARI TOPLISTA / FOLYTATÁS 9. BILFINGER - BERGER (német) 8,500 MD € = 2.624 MD Ft 9. BILFINGER - BERGER (német) 8,500 MD € = 2.624 MD Ft: 16. NCC (svéd)6,527 MD € = 2.015 MD Ft : 16. NCC (svéd)6,527 MD € = 2.015 MD Ft : 31. PORR (osztrák)2,694 MD € = 831 MD Ft 31. PORR (osztrák)2,694 MD € = 831 MD Ft: 46. CFE (belga)2,267 MD € = 700 MD Ft 46. CFE (belga)2,267 MD € = 700 MD Ft 47. LEMMINKAINEN GROUP (finn) 2,218 MD € = 647 MD Ft 47. LEMMINKAINEN GROUP (finn) 2,218 MD € = 647 MD Ft: 54. SWIETELSKY (osztrák) 1,768 MD € = 548 MD Ft 54. SWIETELSKY (osztrák) 1,768 MD € = 548 MD Ft: (FORRÁS: Top European Contractors; BUILDING, 2015.01.23.) AZ EURÓPAI ÉPĺTŐIPARI TOPLISTA / FOLYTATÁS 9. BILFINGER - BERGER (német) 8,500 MD € = 2.624 MD Ft 9. BILFINGER - BERGER (német) 8,500 MD € = 2.624 MD Ft: 16. NCC (svéd)6,527 MD € = 2.015 MD Ft : 16. NCC (svéd)6,527 MD € = 2.015 MD Ft : 31. PORR (osztrák)2,694 MD € = 831 MD Ft 31. PORR (osztrák)2,694 MD € = 831 MD Ft: 46. CFE (belga)2,267 MD € = 700 MD Ft 46. CFE (belga)2,267 MD € = 700 MD Ft 47. LEMMINKAINEN GROUP (finn) 2,218 MD € = 647 MD Ft 47. LEMMINKAINEN GROUP (finn) 2,218 MD € = 647 MD Ft: 54. SWIETELSKY (osztrák) 1,768 MD € = 548 MD Ft 54. SWIETELSKY (osztrák) 1,768 MD € = 548 MD Ft: (FORRÁS: Top European Contractors; BUILDING, 2015.01.23.)

16 AZ EURÓPAI ÉPĺTŐIPARI TOPLISTA / FOLYTATÁS 71. SADE (francia)1,328 MD € = 410 MD Ft 71. SADE (francia)1,328 MD € = 410 MD Ft: 81. EXBUD GROUP (lengyel) 81. EXBUD GROUP (lengyel) 1,092 MD € = 337 MD Ft : 88. HABAU (osztrák) 0,990 MD € = 306 MD Ft : 88. HABAU (osztrák) 0,990 MD € = 306 MD Ft : 91. METROSTAV (cseh) 91. METROSTAV (cseh) 0,985 MD € = 304 MD Ft (FORRÁS: Top European Contractors; BUILDING, 2015.01.23.) AZ EURÓPAI ÉPĺTŐIPARI TOPLISTA / FOLYTATÁS 71. SADE (francia)1,328 MD € = 410 MD Ft 71. SADE (francia)1,328 MD € = 410 MD Ft: 81. EXBUD GROUP (lengyel) 81. EXBUD GROUP (lengyel) 1,092 MD € = 337 MD Ft : 88. HABAU (osztrák) 0,990 MD € = 306 MD Ft : 88. HABAU (osztrák) 0,990 MD € = 306 MD Ft : 91. METROSTAV (cseh) 91. METROSTAV (cseh) 0,985 MD € = 304 MD Ft (FORRÁS: Top European Contractors; BUILDING, 2015.01.23.)

17 A LEGJELENTŐSEBB AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOKBELI ÉPÍTŐIPARI CÉGEK BECHTEL világranglista 11. helyezett BECHTEL világranglista 11. helyezett FLOUR CORP. világranglista 15. helyezett FLOUR CORP. világranglista 15. helyezett CB & I, THE WOODLANDS világranglista 30. helyezett CB & I, THE WOODLANDS világranglista 30. helyezett KIEWIT CORP. világranglista 30. helyezett KIEWIT CORP. világranglista 30. helyezett PLC CONSTRUCTION ENTERPRISES INC. világranglista 47. helyezett PLC CONSTRUCTION ENTERPRISES INC. világranglista 47. helyezett (FORRÁS: ENR Engineering News-Record, 2015. október) (FORRÁS: ENR Engineering News-Record, 2015. október) A LEGJELENTŐSEBB AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOKBELI ÉPÍTŐIPARI CÉGEK BECHTEL világranglista 11. helyezett BECHTEL világranglista 11. helyezett FLOUR CORP. világranglista 15. helyezett FLOUR CORP. világranglista 15. helyezett CB & I, THE WOODLANDS világranglista 30. helyezett CB & I, THE WOODLANDS világranglista 30. helyezett KIEWIT CORP. világranglista 30. helyezett KIEWIT CORP. világranglista 30. helyezett PLC CONSTRUCTION ENTERPRISES INC. világranglista 47. helyezett PLC CONSTRUCTION ENTERPRISES INC. világranglista 47. helyezett (FORRÁS: ENR Engineering News-Record, 2015. október) (FORRÁS: ENR Engineering News-Record, 2015. október)

18 A LEGJELENTŐSEBB JAPÁN ÉPÍTŐIPARI CÉGEK OBAYASHI CORP. világranglista 18. helyezett OBAYASHI CORP. világranglista 18. helyezett KAJIMA CORP. világranglista 24. helyezett KAJIMA CORP. világranglista 24. helyezett SHIMIZU CORP. világranglista 25. helyezett SHIMIZU CORP. világranglista 25. helyezett TAISEI CORP. világranglista 24. helyezett TAISEI CORP. világranglista 24. helyezett TAKENAKA CORP. világranglista 37. helyezett TAKENAKA CORP. világranglista 37. helyezett (FORRÁS: ENR Engineering News-Record, 2015. október) (FORRÁS: ENR Engineering News-Record, 2015. október) A LEGJELENTŐSEBB JAPÁN ÉPÍTŐIPARI CÉGEK OBAYASHI CORP. világranglista 18. helyezett OBAYASHI CORP. világranglista 18. helyezett KAJIMA CORP. világranglista 24. helyezett KAJIMA CORP. világranglista 24. helyezett SHIMIZU CORP. világranglista 25. helyezett SHIMIZU CORP. világranglista 25. helyezett TAISEI CORP. világranglista 24. helyezett TAISEI CORP. világranglista 24. helyezett TAKENAKA CORP. világranglista 37. helyezett TAKENAKA CORP. világranglista 37. helyezett (FORRÁS: ENR Engineering News-Record, 2015. október) (FORRÁS: ENR Engineering News-Record, 2015. október)

19 A LEGJELENTŐSEBB KÍNAI ÉPÍTŐIPARI CÉGEK CHINA RAILWAY GROUP LTD. világranglista 1. helyezett CHINA RAILWAY GROUP LTD. világranglista 1. helyezett CHINA STATE CONSTRUCTION ENG’G CORP. LTD. CHINA STATE CONSTRUCTION ENG’G CORP. LTD. világranglista 2. helyezett világranglista 2. helyezett CHINA RAILWAY CONSTRUCTION CORP. LTD. CHINA RAILWAY CONSTRUCTION CORP. LTD. világranglista 3. helyezett világranglista 3. helyezett CHINA COMMUNICATIONS CONSTRUCTION GROUP LTD. CHINA COMMUNICATIONS CONSTRUCTION GROUP LTD. világranglista 4. helyezett világranglista 4. helyezett POWER CONSTRUCTION CORP. OF CHINA világranglista 7. helyezett POWER CONSTRUCTION CORP. OF CHINA világranglista 7. helyezett (FORRÁS: ENR Engineering News-Record, 2015. október) (FORRÁS: ENR Engineering News-Record, 2015. október) A LEGJELENTŐSEBB KÍNAI ÉPÍTŐIPARI CÉGEK CHINA RAILWAY GROUP LTD. világranglista 1. helyezett CHINA RAILWAY GROUP LTD. világranglista 1. helyezett CHINA STATE CONSTRUCTION ENG’G CORP. LTD. CHINA STATE CONSTRUCTION ENG’G CORP. LTD. világranglista 2. helyezett világranglista 2. helyezett CHINA RAILWAY CONSTRUCTION CORP. LTD. CHINA RAILWAY CONSTRUCTION CORP. LTD. világranglista 3. helyezett világranglista 3. helyezett CHINA COMMUNICATIONS CONSTRUCTION GROUP LTD. CHINA COMMUNICATIONS CONSTRUCTION GROUP LTD. világranglista 4. helyezett világranglista 4. helyezett POWER CONSTRUCTION CORP. OF CHINA világranglista 7. helyezett POWER CONSTRUCTION CORP. OF CHINA világranglista 7. helyezett (FORRÁS: ENR Engineering News-Record, 2015. október) (FORRÁS: ENR Engineering News-Record, 2015. október)

20 MIVEL FOGLALKOZUNK ?  AZ ÉPÍTÉSI PIAC FOGALMA  KITEKINTÉS A NEMZETKÖZI ÉPÍTÉSI PIACRA, A MAGYARORSZÁGI ÉPÍTÉSI PIAC JELLEMZŐI, A MAGYARORSZÁGI ÉPÍTÉSI PIAC JELLEMZŐI, NÉMI ÉPÍTÉSI PIACI PROGNÓZIS NÉMI ÉPÍTÉSI PIACI PROGNÓZIS MIVEL FOGLALKOZUNK ?  AZ ÉPÍTÉSI PIAC FOGALMA  KITEKINTÉS A NEMZETKÖZI ÉPÍTÉSI PIACRA, A MAGYARORSZÁGI ÉPÍTÉSI PIAC JELLEMZŐI, A MAGYARORSZÁGI ÉPÍTÉSI PIAC JELLEMZŐI, NÉMI ÉPÍTÉSI PIACI PROGNÓZIS NÉMI ÉPÍTÉSI PIACI PROGNÓZIS

21 A GAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYI VÁLSÁG HATÁSAI A MAGYARORSZÁGI INGATLANFEJLESZTÉSRE ÉS AZ ÉPÍTÉSI PIACRA A 2008. ÉVI VÁLSÁG A MAGYAR GAZDASÁGOT EGYÉBKÉNT IS ROSSZ ÁLLAPOTÁBAN ÉRTE; AZÓTA A HELYZET TÖBB TÉREN FOKOZATOSAN KEDVEZŐEN VÁLTOZOTT, DE MARADTAK ALAPVETŐ PROBLÉMÁK. A PÉNZPIACI, BANKI HELYZET 2008. 2015. 2008. 2015. ÓRIÁSI KÖLTSÉGVETÉSI HIÁNY ALAPVETŐEN JOBB HELYZET ERŐS LIKVIDITÁSI PROBLÉMÁK JELENTŐS JAVULÁS A HITELEZÉS SZŰKÜLÉSEA HITELLEHETŐSÉGEK BŐVÜLÉSE (MNB – NHP) BŐVÜLÉSE (MNB – NHP) A GAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYI VÁLSÁG HATÁSAI A MAGYARORSZÁGI INGATLANFEJLESZTÉSRE ÉS AZ ÉPÍTÉSI PIACRA A 2008. ÉVI VÁLSÁG A MAGYAR GAZDASÁGOT EGYÉBKÉNT IS ROSSZ ÁLLAPOTÁBAN ÉRTE; AZÓTA A HELYZET TÖBB TÉREN FOKOZATOSAN KEDVEZŐEN VÁLTOZOTT, DE MARADTAK ALAPVETŐ PROBLÉMÁK. A PÉNZPIACI, BANKI HELYZET 2008. 2015. 2008. 2015. ÓRIÁSI KÖLTSÉGVETÉSI HIÁNY ALAPVETŐEN JOBB HELYZET ERŐS LIKVIDITÁSI PROBLÉMÁK JELENTŐS JAVULÁS A HITELEZÉS SZŰKÜLÉSEA HITELLEHETŐSÉGEK BŐVÜLÉSE (MNB – NHP) BŐVÜLÉSE (MNB – NHP)

22 A REÁLGAZDASÁGI HELYZET 2008. 2015. 2008. 2015. ÉRTÉKESÍTÉSI KILÁTÁSOK? MOST IS KÉRDÉSESEK TERMELÉSI PROGNÓZISOK?MOST IS KÉRDÉSESEK A BEFEKTETŐI BIZALOM CSÖKKENÉSE NEM NŐ LÉNYEGESEN ÓVATOS BERUHÁZÁSI KEDV VÁLTOZATLAN ÁLTALÁNOS KÖLTSÉGTAKARÉKOSSÁGI KÉNYSZERVÁLTOZATLAN A PÉNZPIACI, BANKI HELYZET JAVULÁSA NEM INSPIRÁLJA A REÁLGAZDASÁGOT KELLŐEN, NEM LÁTSZIK KOMOLY ÜZLETI PERSPEKTÍVA.

23 A GAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYI VÁLSÁG HATÁSAI A MAGYARORSZÁGI INGATLANFEJLESZTÉSRE ÉS AZ ÉPÍTÉSI PIACRA A MAGÁNFEJLESZTÉSEK ÉS A KÖZCÉLÚ FEJLESZTÉSEK KÖRÜLMÉNYEI CSAKNEM AZONOSAK, MINT EURÓPA MÁS ORSZÁGAIBAN ; MILYEN TÉREN VAN DIFFERENCIA MAGYARORSZÁGON? A MAGÁNCÉLÚ FEJLESZTÉSEK ESETÉBEN IGEN SZŰKÖS AZ ÜZLETI, ÉRTÉKESÍTÉSI PERSPEKTÍVA: IGEN SZŰKÖS AZ ÜZLETI, ÉRTÉKESÍTÉSI PERSPEKTÍVA: FEJLESZTÉSEK? TERMELÉSBŐVÜLÉS? MI CÉLBÓL? BIZONYTALAN MEGTÉRÜLÉS, NAGY AZ ÜZLETI BIZONYTALANSÁG ; MAGYARORSZÁG VONZEREJE? NAGY AZ ÜZLETI BIZONYTALANSÁG ; MAGYARORSZÁG VONZEREJE? KISZÁMÍTHATATLANSÁG (KORMÁNYZATI HATÁSOK?); KISZÁMÍTHATATLANSÁG (KORMÁNYZATI HATÁSOK?); KOCKÁZATKERÜLÉS  INKÁBB KIVÁRÁS, MÁS TERÜLETEK PREFERÁLÁSA KOCKÁZATKERÜLÉS  INKÁBB KIVÁRÁS, MÁS TERÜLETEK PREFERÁLÁSA A KÖZCÉLÚ FEJLESZTÉSEK HELYZETE AZ ELMÚLT 6-7 ÉVBEN SZINTE CSAKIS AZ EU-TÁMOGATÁSOK ÁLTAL LEHETŐVÉ TETT BERUHÁZÁSOK VOLTAK A KÖZSZFÉRÁBAN A GAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYI VÁLSÁG HATÁSAI A MAGYARORSZÁGI INGATLANFEJLESZTÉSRE ÉS AZ ÉPÍTÉSI PIACRA A MAGÁNFEJLESZTÉSEK ÉS A KÖZCÉLÚ FEJLESZTÉSEK KÖRÜLMÉNYEI CSAKNEM AZONOSAK, MINT EURÓPA MÁS ORSZÁGAIBAN ; MILYEN TÉREN VAN DIFFERENCIA MAGYARORSZÁGON? A MAGÁNCÉLÚ FEJLESZTÉSEK ESETÉBEN IGEN SZŰKÖS AZ ÜZLETI, ÉRTÉKESÍTÉSI PERSPEKTÍVA: IGEN SZŰKÖS AZ ÜZLETI, ÉRTÉKESÍTÉSI PERSPEKTÍVA: FEJLESZTÉSEK? TERMELÉSBŐVÜLÉS? MI CÉLBÓL? BIZONYTALAN MEGTÉRÜLÉS, NAGY AZ ÜZLETI BIZONYTALANSÁG ; MAGYARORSZÁG VONZEREJE? NAGY AZ ÜZLETI BIZONYTALANSÁG ; MAGYARORSZÁG VONZEREJE? KISZÁMÍTHATATLANSÁG (KORMÁNYZATI HATÁSOK?); KISZÁMÍTHATATLANSÁG (KORMÁNYZATI HATÁSOK?); KOCKÁZATKERÜLÉS  INKÁBB KIVÁRÁS, MÁS TERÜLETEK PREFERÁLÁSA KOCKÁZATKERÜLÉS  INKÁBB KIVÁRÁS, MÁS TERÜLETEK PREFERÁLÁSA A KÖZCÉLÚ FEJLESZTÉSEK HELYZETE AZ ELMÚLT 6-7 ÉVBEN SZINTE CSAKIS AZ EU-TÁMOGATÁSOK ÁLTAL LEHETŐVÉ TETT BERUHÁZÁSOK VOLTAK A KÖZSZFÉRÁBAN

24 KITÉRŐ ELVI KÉRDÉS: A FEJLESZTÉSI CÉLÚ EU-TÁMOGATÁSOK AZ EURÓPAI UN IÓ FONTOS ALAP-CÉLKITŰZÉSE SEGÍTENI AZ ELMARADOTT TAGÁLLAMOK ÉS TÉRSÉGEK TÁRSADALMI-GAZDASÁGI FELZÁRKÓZTATÁSÁT; ENNEK ÉRDEKÉBEN A KÖZÖS KÖLTSÉGVETÉSBŐL A TAGÁLLAMOK, ILLETVE AZOK RÉGIÓI - FEJLETTSÉGI SZINTJÜKTŐL FÜGGŐEN - JELENTŐS STRUKTURÁLIS ÉS KOHÉZIÓS TÁMOGATÁSOKAT KAPNAK; FORRÁSOK: NÉGY STRUKTURÁLIS ALAP NÉGY STRUKTURÁLIS ALAP AZ EURÓPAI REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI ALAP (ERFA), AZ EURÓPAI SZOCIÁLIS ALAP (ESZA), AZ EURÓPAI MEZŐGAZDASÁGI ORIENTÁCIÓS ÉS GARANCIA ALAP, A HALÁSZATI ORIENTÁCIÓS ALAP, EGY KOHÉZIÓS ALAP (KÖRNYEZETVÉDELEM, KÖZLEKEDÉS). EGY KOHÉZIÓS ALAP (KÖRNYEZETVÉDELEM, KÖZLEKEDÉS). KITÉRŐ ELVI KÉRDÉS: A FEJLESZTÉSI CÉLÚ EU-TÁMOGATÁSOK AZ EURÓPAI UN IÓ FONTOS ALAP-CÉLKITŰZÉSE SEGÍTENI AZ ELMARADOTT TAGÁLLAMOK ÉS TÉRSÉGEK TÁRSADALMI-GAZDASÁGI FELZÁRKÓZTATÁSÁT; ENNEK ÉRDEKÉBEN A KÖZÖS KÖLTSÉGVETÉSBŐL A TAGÁLLAMOK, ILLETVE AZOK RÉGIÓI - FEJLETTSÉGI SZINTJÜKTŐL FÜGGŐEN - JELENTŐS STRUKTURÁLIS ÉS KOHÉZIÓS TÁMOGATÁSOKAT KAPNAK; FORRÁSOK: NÉGY STRUKTURÁLIS ALAP NÉGY STRUKTURÁLIS ALAP AZ EURÓPAI REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI ALAP (ERFA), AZ EURÓPAI SZOCIÁLIS ALAP (ESZA), AZ EURÓPAI MEZŐGAZDASÁGI ORIENTÁCIÓS ÉS GARANCIA ALAP, A HALÁSZATI ORIENTÁCIÓS ALAP, EGY KOHÉZIÓS ALAP (KÖRNYEZETVÉDELEM, KÖZLEKEDÉS). EGY KOHÉZIÓS ALAP (KÖRNYEZETVÉDELEM, KÖZLEKEDÉS).

25 A TÁMOGATÁSI RENDSZER FONTOSABB SZABÁLYAI EU-SZINTEN MEGHATÁROZOTT PRIORITÁSOK, EU-SZINTEN MEGHATÁROZOTT PRIORITÁSOK, HÉT ÉVRE SZÓLÓ TÁMOGATÁSI PERIÓDUSOK (2008-13, 2014-20), HÉT ÉVRE SZÓLÓ TÁMOGATÁSI PERIÓDUSOK (2008-13, 2014-20), EU-SZINTŰ „FORRÁSELOSZTÁS” A TAGÁLLAMOK KÖZÖTT, EU-SZINTŰ „FORRÁSELOSZTÁS” A TAGÁLLAMOK KÖZÖTT, MEGÁLLAPODÁSOK AZ EU ÉS A TAGÁLLAMOK KÖZÖTT A FELHASZNÁLÁS KONKRÉT CÉLJAIRÓL, AZ EGYES PROGRAMCSOMAGOK KERETÖSSZEGEI FELOSZTÁSÁRÓL, AZ ÖNRÉSZESEDÉS ARÁNYAIRÓL, A KAPCSOLÓDÓ TAGÁLLAMI MŰKÖDTETÉSI RENDSZERRŐL (INTÉZMÉNYEK, MŰKÖDÉS, ELJÁRÁSREND, OPERATÍV PROGRAMOK, TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉSEK, STB.), MEGÁLLAPODÁSOK AZ EU ÉS A TAGÁLLAMOK KÖZÖTT A FELHASZNÁLÁS KONKRÉT CÉLJAIRÓL, AZ EGYES PROGRAMCSOMAGOK KERETÖSSZEGEI FELOSZTÁSÁRÓL, AZ ÖNRÉSZESEDÉS ARÁNYAIRÓL, A KAPCSOLÓDÓ TAGÁLLAMI MŰKÖDTETÉSI RENDSZERRŐL (INTÉZMÉNYEK, MŰKÖDÉS, ELJÁRÁSREND, OPERATÍV PROGRAMOK, TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉSEK, STB.), AZ EGYES PROJEKTFEJLESZTÉSEK TAGÁLLAMI HATÁSKÖRBEN VANNAK (KIVÉVE: EGYEDI NAGYPROJEKTEK > 50 MILLIÓ EURO), AZ EGYES PROJEKTFEJLESZTÉSEK TAGÁLLAMI HATÁSKÖRBEN VANNAK (KIVÉVE: EGYEDI NAGYPROJEKTEK > 50 MILLIÓ EURO), AZ EU FOLYAMATOSAN, UTÓLAG FINANSZÍROZZA A FOLYAMATBAN LÉVŐ FEJLESZTÉSEKET, AZ EU FOLYAMATOSAN, UTÓLAG FINANSZÍROZZA A FOLYAMATBAN LÉVŐ FEJLESZTÉSEKET, ELLENŐRZÉSI RENDSZEREKET MŰKÖDTET. ELLENŐRZÉSI RENDSZEREKET MŰKÖDTET. A TÁMOGATÁSI RENDSZER FONTOSABB SZABÁLYAI EU-SZINTEN MEGHATÁROZOTT PRIORITÁSOK, EU-SZINTEN MEGHATÁROZOTT PRIORITÁSOK, HÉT ÉVRE SZÓLÓ TÁMOGATÁSI PERIÓDUSOK (2008-13, 2014-20), HÉT ÉVRE SZÓLÓ TÁMOGATÁSI PERIÓDUSOK (2008-13, 2014-20), EU-SZINTŰ „FORRÁSELOSZTÁS” A TAGÁLLAMOK KÖZÖTT, EU-SZINTŰ „FORRÁSELOSZTÁS” A TAGÁLLAMOK KÖZÖTT, MEGÁLLAPODÁSOK AZ EU ÉS A TAGÁLLAMOK KÖZÖTT A FELHASZNÁLÁS KONKRÉT CÉLJAIRÓL, AZ EGYES PROGRAMCSOMAGOK KERETÖSSZEGEI FELOSZTÁSÁRÓL, AZ ÖNRÉSZESEDÉS ARÁNYAIRÓL, A KAPCSOLÓDÓ TAGÁLLAMI MŰKÖDTETÉSI RENDSZERRŐL (INTÉZMÉNYEK, MŰKÖDÉS, ELJÁRÁSREND, OPERATÍV PROGRAMOK, TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉSEK, STB.), MEGÁLLAPODÁSOK AZ EU ÉS A TAGÁLLAMOK KÖZÖTT A FELHASZNÁLÁS KONKRÉT CÉLJAIRÓL, AZ EGYES PROGRAMCSOMAGOK KERETÖSSZEGEI FELOSZTÁSÁRÓL, AZ ÖNRÉSZESEDÉS ARÁNYAIRÓL, A KAPCSOLÓDÓ TAGÁLLAMI MŰKÖDTETÉSI RENDSZERRŐL (INTÉZMÉNYEK, MŰKÖDÉS, ELJÁRÁSREND, OPERATÍV PROGRAMOK, TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉSEK, STB.), AZ EGYES PROJEKTFEJLESZTÉSEK TAGÁLLAMI HATÁSKÖRBEN VANNAK (KIVÉVE: EGYEDI NAGYPROJEKTEK > 50 MILLIÓ EURO), AZ EGYES PROJEKTFEJLESZTÉSEK TAGÁLLAMI HATÁSKÖRBEN VANNAK (KIVÉVE: EGYEDI NAGYPROJEKTEK > 50 MILLIÓ EURO), AZ EU FOLYAMATOSAN, UTÓLAG FINANSZÍROZZA A FOLYAMATBAN LÉVŐ FEJLESZTÉSEKET, AZ EU FOLYAMATOSAN, UTÓLAG FINANSZÍROZZA A FOLYAMATBAN LÉVŐ FEJLESZTÉSEKET, ELLENŐRZÉSI RENDSZEREKET MŰKÖDTET. ELLENŐRZÉSI RENDSZEREKET MŰKÖDTET.

26 A 2008-13 KÖZÖTTI IDŐSZAK EU-FEJLESZTÉSI FORRÁSAI: EURÓPAI REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI ALAP (ERFA) ~ 4.161 MD Ft, EURÓPAI REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI ALAP (ERFA) ~ 4.161 MD Ft, EURÓPAI SZOCIÁLIS ALAP ~ 1.195 MD Ft, EURÓPAI SZOCIÁLIS ALAP ~ 1.195 MD Ft, KOHÉZIÓS ALAP ~ 2.844 MD Ft, KOHÉZIÓS ALAP ~ 2.844 MD Ft, ÁRFOLYAMTÓL FÜGGŐEN ÖSSZESEN MINTEGY 8.200 MD Ft AZ EHHEZ KIALAKÍTOTT HAZAI RENDSZER: AZ ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV (ÚMFT, 2008 - 2013), MAJD ÚJ SZÉCHENYI TERV (ÚSzT). AZ EREDETI TERVEK SZERINT A 8.200 MD Ft-NAK MINTEGY 60 %-ÁT AZ ÉPÍTŐIPAR MUNKÁJA RÉVÉN KÖLTÖTTÉK (VOLNA) EL, AZAZ KB. 4.800 – 5.000 MD FORINT MEGRENDELÉST JELENTETT (VOLNA) AZ ÉPÍTŐIPARNAK. (VOLNA) AZ ÉPÍTŐIPARNAK. A VÉGSŐ ELSZÁMOLÁS: 2015. DECEMBER 31-IG SZÜKSÉGES.

27 A 2014 – 2020. KÖZÖTTI IDŐSZAK FEJLESZTÉSI CÉLÚ EU-TÁMOGATÁSAI AZ EU TÁMOGATÁSI POLITIKÁJÁNAK ELVEI ÉS MECHANIZMUSA NEM VÁLTOZTAK; AZ ÚJ TEMATIKUS FEJLESZTÉSI CÉLOK: A KUTATÁS-FEJLESZTÉS TEVÉKENYSÉG ERŐSÍTÉSE, A KUTATÁS-FEJLESZTÉS TEVÉKENYSÉG ERŐSÍTÉSE, AZ INFOKOMMUNIKÁCIÓS TECHNOLÓGIA TERJEDÉSE, AZ INFOKOMMUNIKÁCIÓS TECHNOLÓGIA TERJEDÉSE, A KISVÁLLALKOZÁSOK VERSENYKÉPESSÉGÉNEK FOKOZÁSA, A KISVÁLLALKOZÁSOK VERSENYKÉPESSÉGÉNEK FOKOZÁSA, AZ ALACSONY CO2 KIBOCSÁTÁSÚ GAZDASÁG TÁMOGATÁSA, AZ ALACSONY CO2 KIBOCSÁTÁSÚ GAZDASÁG TÁMOGATÁSA, ALKALMAZKODÁS AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁSHOZ, ALKALMAZKODÁS AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁSHOZ, A KÖRNYEZETVÉDELEM FEJLESZTÉSE, A KÖRNYEZETVÉDELEM FEJLESZTÉSE, A FENNTARTHATÓ KÖZLEKEDÉS FEJLESZTÉSE, A FENNTARTHATÓ KÖZLEKEDÉS FEJLESZTÉSE, A FOGLALKOZTATÁS ÉS A MUNKAERŐ-MOBILITÁS ÖSZTÖNZÉSE, A FOGLALKOZTATÁS ÉS A MUNKAERŐ-MOBILITÁS ÖSZTÖNZÉSE, A SZEGÉNYSÉG ELLENI KÜZDELEM, A SZEGÉNYSÉG ELLENI KÜZDELEM, BERUHÁZÁS AZ OKTATÁSBA, KÉSZSÉGEKBE, AZ EGÉSZ ÉLETEN ÁT TARTÓ TANULÁSBA, BERUHÁZÁS AZ OKTATÁSBA, KÉSZSÉGEKBE, AZ EGÉSZ ÉLETEN ÁT TARTÓ TANULÁSBA, A KÖZIGAZGATÁS HATÉKONYSÁGÁNAK FOKOZÁSA. A KÖZIGAZGATÁS HATÉKONYSÁGÁNAK FOKOZÁSA.

28 EZEKHEZ A TEMATIKUS CÉLOKHOZ ALKALMAZKODVA, AZ EURÓPAI UNIÓVAL TÖRTÉNT PARTNERSÉGI MEGÁLLAPODÁS ALAPJÁN MAGYARORSZÁG 2014 – 2020. ÉVEKBEN AZ EURÓPAI REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI ALAP (ERFA), AZ EURÓPAI REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI ALAP (ERFA), AZ EURÓPAI SZOCIÁLIS ALAP (ESZA) ÉS AZ EURÓPAI SZOCIÁLIS ALAP (ESZA) ÉS A KOHÉZIÓS ALAP A KOHÉZIÓS ALAP FORRÁSAIBÓL (ÁRFOLYAMTÓL FÜGGŐEN) ÖSSZESEN MINTEGY 7.600 MD Ft FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSHOZ JUT (AMIT TERMÉSZETESEN KIEGÉSZÍTENEK A HAZAI ÖNRÉSZ-ÖSSZEGEK). ÚJ KORMÁNYZATI FILOZÓFIA A FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁT ILLETŐEN: AZOK ELSŐSORBAN A HAZAI GAZDASÁG VERSENYKÉPESSÉGÉT JAVÍTSÁK, A HAZAI GAZDASÁG VERSENYKÉPESSÉGÉT JAVÍTSÁK, AZ ORSZÁG TELJESÍTŐKÉPESSÉGÉT FEJLESSZÉK. AZ ORSZÁG TELJESÍTŐKÉPESSÉGÉT FEJLESSZÉK.

29 A 2014-2020-AS EU-TÁMOGATÁSI RENDSZER HAZAI FELHASZNÁLÁSA: SZÉCHENYI 2020 PROGRAM ÚJ PROGRAMOK: ÚJ PROGRAMOK: KEVESEBB, MÁS PRIORITÁSOK MENTÉN, TRANSZEURÓPAI ÖSSZEFÜGGŐ PROJEKTEK, ÚJ ELJÁRÁSREND: ÚJ ELJÁRÁSREND: ELSŐSORBAN AZ ÁLLAM JELÖLI KI A KÖZCÉLÚ FEJLESZTÉSEKET, ERŐSEN KÖZPONTOSÍTOTT DÖNTÉSEK LESZNEK, „SAJÁT KAPACITÁSOK” AZ ELŐKÉSZÍTÉSBEN, ÚJ INTÉZMÉNYRENDSZER: ÚJ INTÉZMÉNYRENDSZER: MEGSZŰNTETETT NEMZETI FEJLESZTÉSI ÜGYNÖKSÉG  AZ ÁLTALÁNOS JOGUTÓD A MINISZTERELNÖKSÉG LETT, PROJEKTGAZDÁK: ÁGAZATOK, TERÜLETEK, ELLENŐRZÉS, KOORDINÁCIÓ: MINISZTERELNÖKSÉG.

30 AZ ERRE VONATKOZÓ KORMÁNYZATI TERVEK SZERINT EZEN EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOKNAK (MINTEGY 7.600 MD Ft) 60 %-ÁT KELL KÖZVETLENÜL GAZDASÁGFEJLESZTÉSRE FORDÍTANI, ÁM MÁS SZEMLÉLETTEL: (RÉSZBEN) VISSZATÉRÍTENDŐ FORRÁSOK FORMÁJÁBAN, 40 %-ÁT A HUMÁN ERŐFORRÁS-FEJLESZTÉS, AZ INFRASTRUKTÚRA-FEJLESZTÉS, A KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS AZ ENERGIAHATÉKONYSÁG CÉLTERÜLETEK KÖZÖTT KELL ALLOKÁLNI.    BÁR SOK PROGRAMHOZ SZÜKSÉGES ÉPÍTÉSI TEVÉKENYSÉG, LÉNYEGESEN KISEBB ARÁNY JUT AZ ÉPÍTÉSSEL ÖSSZEFÜGGŐ FEJLESZTÉSEKRE, MINT A KORÁBBI CIKLUSBAN (AZ NGM BECSLÉSE: 3.500 MILLIÁRD Ft) NÉHÁNY VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI PROGRAM TELJESÍTÉSE MÁR MEGKEZDŐDÖTT.

31 VISSZA AZ ALAPTÉMÁNKHOZ: AZ ÉPÍTÉSI PIAC 2014-2015. KÖZÖTT A VIZSGÁLT IDŐSZAKBAN (MÉG IDÉN IS) LÉNYEGÉBEN CSAKIS EZEKBŐL AZ EURÓPAI UNIÓS FORRÁSOKBÓL LEHETETT KÖZCÉLBÓL FEJLESZTENI MAGYARORSZÁGON - ÁM EZ SEM PROBLÉMAMENTES, MERT NAGYON EGYENLŐTLEN A FOLYAMAT: AZ ÉPÍTŐIPART ILLETŐ IDŐARÁNYOS TELJESÍTÉSE (FŐLEG A MAGASÉPÍTÉS TERÉN) SOK ÉVEN ÁT KOMOLY ELMARADÁSBAN VOLT, EMELLETT NAGYON EGYENLŐTLEN A FOLYAMAT: AZ ÉPÍTŐIPART ILLETŐ IDŐARÁNYOS TELJESÍTÉSE (FŐLEG A MAGASÉPÍTÉS TERÉN) SOK ÉVEN ÁT KOMOLY ELMARADÁSBAN VOLT, EMELLETT 2011- 2012-BEN: FORRÁS-ÁTCSOPORTOSÍTÁSOK, ENNEK EREDMÉNYEKÉNT 2011- 2012-BEN: FORRÁS-ÁTCSOPORTOSÍTÁSOK, ENNEK EREDMÉNYEKÉNT NŐTT AZ INFRASTRUKTURÁLIS BERUHÁZÁSOK RÉSZARÁNYA, NŐTT AZ INFRASTRUKTURÁLIS BERUHÁZÁSOK RÉSZARÁNYA, NŐTT A VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSEK TÁMOGATÁSA, NŐTT A VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSEK TÁMOGATÁSA, AZ ELMÚLT ÉVEKBEN: „MAGYAR VÁGTA”. AZ ELMÚLT ÉVEKBEN: „MAGYAR VÁGTA”. VISSZA AZ ALAPTÉMÁNKHOZ: AZ ÉPÍTÉSI PIAC 2014-2015. KÖZÖTT A VIZSGÁLT IDŐSZAKBAN (MÉG IDÉN IS) LÉNYEGÉBEN CSAKIS EZEKBŐL AZ EURÓPAI UNIÓS FORRÁSOKBÓL LEHETETT KÖZCÉLBÓL FEJLESZTENI MAGYARORSZÁGON - ÁM EZ SEM PROBLÉMAMENTES, MERT NAGYON EGYENLŐTLEN A FOLYAMAT: AZ ÉPÍTŐIPART ILLETŐ IDŐARÁNYOS TELJESÍTÉSE (FŐLEG A MAGASÉPÍTÉS TERÉN) SOK ÉVEN ÁT KOMOLY ELMARADÁSBAN VOLT, EMELLETT NAGYON EGYENLŐTLEN A FOLYAMAT: AZ ÉPÍTŐIPART ILLETŐ IDŐARÁNYOS TELJESÍTÉSE (FŐLEG A MAGASÉPÍTÉS TERÉN) SOK ÉVEN ÁT KOMOLY ELMARADÁSBAN VOLT, EMELLETT 2011- 2012-BEN: FORRÁS-ÁTCSOPORTOSÍTÁSOK, ENNEK EREDMÉNYEKÉNT 2011- 2012-BEN: FORRÁS-ÁTCSOPORTOSÍTÁSOK, ENNEK EREDMÉNYEKÉNT NŐTT AZ INFRASTRUKTURÁLIS BERUHÁZÁSOK RÉSZARÁNYA, NŐTT AZ INFRASTRUKTURÁLIS BERUHÁZÁSOK RÉSZARÁNYA, NŐTT A VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSEK TÁMOGATÁSA, NŐTT A VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSEK TÁMOGATÁSA, AZ ELMÚLT ÉVEKBEN: „MAGYAR VÁGTA”. AZ ELMÚLT ÉVEKBEN: „MAGYAR VÁGTA”.

32 MIÉRT MARADTAK EL A BERUHÁZÁSI TELJESÍTÉSEK? A PROJEKTEK PÉNZÜGYI „ALULTERVEZETTSÉGE”, A PROJEKTEK PÉNZÜGYI „ALULTERVEZETTSÉGE”, A HAZAI (ÁLLAMI VAGY ÖNKORMÁNYZATI) ÖNRÉSZ HIÁNYA, A HAZAI (ÁLLAMI VAGY ÖNKORMÁNYZATI) ÖNRÉSZ HIÁNYA, A BÜROKRÁCIA TÚLSÚLYA, KÖZBESZERZÉSI ANOMÁLIÁK, A BÜROKRÁCIA TÚLSÚLYA, KÖZBESZERZÉSI ANOMÁLIÁK, A POLITIKAI VÁLTOZÁSOK „TÚLDIMENZIONÁLTSÁGA” ÉS MEGVÁLTOZÓ / MEGVÁLTOZOTT HAZAI PRIORITÁSOK (ÚMFT → ÚSzT) LASSÍTÓ HATÁSAI. A POLITIKAI VÁLTOZÁSOK „TÚLDIMENZIONÁLTSÁGA” ÉS MEGVÁLTOZÓ / MEGVÁLTOZOTT HAZAI PRIORITÁSOK (ÚMFT → ÚSzT) LASSÍTÓ HATÁSAI. TEHÁT: A HAZAI ÉPÍTŐIPAR SZÁMÁRA KERESLETET SZINTE CSAKIS A KÖZSZFÉRA JELENTI, NAGY PROBLÉMA, HOGY MAGÁNFEJLESZTÉS („VALÓS PIAC”) ALIG VAN, A MŰKÖDÉSI HITELEZÉS VÁLTOZATLANUL SZŰK. KÖVETKEZMÉNY:  MIÉRT MARADTAK EL A BERUHÁZÁSI TELJESÍTÉSEK? A PROJEKTEK PÉNZÜGYI „ALULTERVEZETTSÉGE”, A PROJEKTEK PÉNZÜGYI „ALULTERVEZETTSÉGE”, A HAZAI (ÁLLAMI VAGY ÖNKORMÁNYZATI) ÖNRÉSZ HIÁNYA, A HAZAI (ÁLLAMI VAGY ÖNKORMÁNYZATI) ÖNRÉSZ HIÁNYA, A BÜROKRÁCIA TÚLSÚLYA, KÖZBESZERZÉSI ANOMÁLIÁK, A BÜROKRÁCIA TÚLSÚLYA, KÖZBESZERZÉSI ANOMÁLIÁK, A POLITIKAI VÁLTOZÁSOK „TÚLDIMENZIONÁLTSÁGA” ÉS MEGVÁLTOZÓ / MEGVÁLTOZOTT HAZAI PRIORITÁSOK (ÚMFT → ÚSzT) LASSÍTÓ HATÁSAI. A POLITIKAI VÁLTOZÁSOK „TÚLDIMENZIONÁLTSÁGA” ÉS MEGVÁLTOZÓ / MEGVÁLTOZOTT HAZAI PRIORITÁSOK (ÚMFT → ÚSzT) LASSÍTÓ HATÁSAI. TEHÁT: A HAZAI ÉPÍTŐIPAR SZÁMÁRA KERESLETET SZINTE CSAKIS A KÖZSZFÉRA JELENTI, NAGY PROBLÉMA, HOGY MAGÁNFEJLESZTÉS („VALÓS PIAC”) ALIG VAN, A MŰKÖDÉSI HITELEZÉS VÁLTOZATLANUL SZŰK. KÖVETKEZMÉNY: 

33  AZ ÉPÍTŐIPAR MÉLY VÁLSÁGA VOLT A 2007 – 2012. KÖZÖTTI ÉVEKBEN; ENNEK VELEJÁRÓI: ALAPVETŐEN KIEGYENSÚLYOZATLAN PIACI VISZONYOK - A „VEVŐK” ALKUPOZÍCIÓJA SZINTE IRREÁLISAN ERŐS ÉS ENNEK KÖVETKEZTÉBEN ALAPVETŐEN KIEGYENSÚLYOZATLAN PIACI VISZONYOK - A „VEVŐK” ALKUPOZÍCIÓJA SZINTE IRREÁLISAN ERŐS ÉS ENNEK KÖVETKEZTÉBEN AZ „ELADÓK” KÖZÖTT NAGYON KIÉLEZETT LETT A VERSENY, JELLEMZŐEK AZ IRREÁLISAN ALACSONY VÁLLALÁSI ÁRAK; AZ „ELADÓK” KÖZÖTT NAGYON KIÉLEZETT LETT A VERSENY, JELLEMZŐEK AZ IRREÁLISAN ALACSONY VÁLLALÁSI ÁRAK; LIKVIDITÁSI PROBLÉMÁK, LÁNCTARTOZÁS (350-400 MILLIÁRD Ft); LIKVIDITÁSI PROBLÉMÁK, LÁNCTARTOZÁS (350-400 MILLIÁRD Ft); NÖVEKVŐ SZAKEMBERHIÁNY; NÖVEKVŐ SZAKEMBERHIÁNY; VÁLLALATI CSŐDÖK, FELSZÁMOLÁSOK (DOMINÓ-HATÁS); VÁLLALATI CSŐDÖK, FELSZÁMOLÁSOK (DOMINÓ-HATÁS); KORRUPCIÓ ÉS ANNAK KÖVETKEZMÉNYEI; KORRUPCIÓ ÉS ANNAK KÖVETKEZMÉNYEI; ÁLLAMI (KORMÁNYZATI) REAKCIÓ: PERMANENS JOGI TÚLSZABÁLYOZÁS ÁLLAMI (KORMÁNYZATI) REAKCIÓ: PERMANENS JOGI TÚLSZABÁLYOZÁS 1990. ÓTA NINCS „KORMÁNYZATI GAZDÁJA” AZ ÉPÍTŐIPARNAK A VÁLSÁG HATÁSA NEM MÚLT EL, MA IS ÉRZŐDIK.  AZ ÉPÍTŐIPAR MÉLY VÁLSÁGA VOLT A 2007 – 2012. KÖZÖTTI ÉVEKBEN; ENNEK VELEJÁRÓI: ALAPVETŐEN KIEGYENSÚLYOZATLAN PIACI VISZONYOK - A „VEVŐK” ALKUPOZÍCIÓJA SZINTE IRREÁLISAN ERŐS ÉS ENNEK KÖVETKEZTÉBEN ALAPVETŐEN KIEGYENSÚLYOZATLAN PIACI VISZONYOK - A „VEVŐK” ALKUPOZÍCIÓJA SZINTE IRREÁLISAN ERŐS ÉS ENNEK KÖVETKEZTÉBEN AZ „ELADÓK” KÖZÖTT NAGYON KIÉLEZETT LETT A VERSENY, JELLEMZŐEK AZ IRREÁLISAN ALACSONY VÁLLALÁSI ÁRAK; AZ „ELADÓK” KÖZÖTT NAGYON KIÉLEZETT LETT A VERSENY, JELLEMZŐEK AZ IRREÁLISAN ALACSONY VÁLLALÁSI ÁRAK; LIKVIDITÁSI PROBLÉMÁK, LÁNCTARTOZÁS (350-400 MILLIÁRD Ft); LIKVIDITÁSI PROBLÉMÁK, LÁNCTARTOZÁS (350-400 MILLIÁRD Ft); NÖVEKVŐ SZAKEMBERHIÁNY; NÖVEKVŐ SZAKEMBERHIÁNY; VÁLLALATI CSŐDÖK, FELSZÁMOLÁSOK (DOMINÓ-HATÁS); VÁLLALATI CSŐDÖK, FELSZÁMOLÁSOK (DOMINÓ-HATÁS); KORRUPCIÓ ÉS ANNAK KÖVETKEZMÉNYEI; KORRUPCIÓ ÉS ANNAK KÖVETKEZMÉNYEI; ÁLLAMI (KORMÁNYZATI) REAKCIÓ: PERMANENS JOGI TÚLSZABÁLYOZÁS ÁLLAMI (KORMÁNYZATI) REAKCIÓ: PERMANENS JOGI TÚLSZABÁLYOZÁS 1990. ÓTA NINCS „KORMÁNYZATI GAZDÁJA” AZ ÉPÍTŐIPARNAK A VÁLSÁG HATÁSA NEM MÚLT EL, MA IS ÉRZŐDIK.

34 A TÉNYEK : MAGYARORSZÁGI ADATOK, 2013 - 2014. A 2014. ÉVI BRUTTÓ HAZAI TERMÉK (GDP) ÖSSZEGE A 2014. ÉVI BRUTTÓ HAZAI TERMÉK (GDP) ÖSSZEGE 30.890 MILLIÁRD FORINT VOLT. ÉPĺTÉSI TERMELÉS: 2.070 MILLIÁRD FORINT ÉPĺTÉSI TERMELÉS: 2.070 MILLIÁRD FORINT GDP- ARÁNYOSAN 6,7 %; AZ EU – ÁTLAG: 8,8 % 2014. ÉVBEN AZ EU TERMELÉSÉNEK 0,41 %-A 2014. ÉVBEN AZ EU TERMELÉSÉNEK 0,41 %-A AZ ÉPÍTÉSI PRODUKCIÓ ÖSSZEGE: AZ ÉPÍTÉSI PRODUKCIÓ ÖSSZEGE: 2006-BAN 2.205, 2007-BEN 1.998, 2008-BAN 1.984, 2009-BEN 1.979, 2010- BEN 1.785, 2012- BEN 1.604, 2013-BAN 1.775, 2014-BEN 2.056 MILLIÁRD FORINT FOLYÓ ÁRON, 2015-BEN VÁRHATÓ: 2.100 MD Ft (BECSLÉS). FORRÁS: MAGYAR STAT. ZSEBKÖNYV 2014; KSH, 2015., ILLETVE KSH, 2015.11.12.) A TÉNYEK : MAGYARORSZÁGI ADATOK, 2013 - 2014. A 2014. ÉVI BRUTTÓ HAZAI TERMÉK (GDP) ÖSSZEGE A 2014. ÉVI BRUTTÓ HAZAI TERMÉK (GDP) ÖSSZEGE 30.890 MILLIÁRD FORINT VOLT. ÉPĺTÉSI TERMELÉS: 2.070 MILLIÁRD FORINT ÉPĺTÉSI TERMELÉS: 2.070 MILLIÁRD FORINT GDP- ARÁNYOSAN 6,7 %; AZ EU – ÁTLAG: 8,8 % 2014. ÉVBEN AZ EU TERMELÉSÉNEK 0,41 %-A 2014. ÉVBEN AZ EU TERMELÉSÉNEK 0,41 %-A AZ ÉPÍTÉSI PRODUKCIÓ ÖSSZEGE: AZ ÉPÍTÉSI PRODUKCIÓ ÖSSZEGE: 2006-BAN 2.205, 2007-BEN 1.998, 2008-BAN 1.984, 2009-BEN 1.979, 2010- BEN 1.785, 2012- BEN 1.604, 2013-BAN 1.775, 2014-BEN 2.056 MILLIÁRD FORINT FOLYÓ ÁRON, 2015-BEN VÁRHATÓ: 2.100 MD Ft (BECSLÉS). FORRÁS: MAGYAR STAT. ZSEBKÖNYV 2014; KSH, 2015., ILLETVE KSH, 2015.11.12.)

35 (FORRÁS: KSH, 2015. NOVEMBER 12.)

36 ÚGY FOGALMAZTUNK: A HAZAI ÉPÍTŐIPAR MÉLY VÁLSÁGOT ÉLT ÁT A 2007. – 2012. KÖZÖTTI ÉVEKBEN. ÉS MILYENNEK LÁTJUK AZ ELMÚLT 2013-2015-ÖS ESZTENDŐKET ? NÖVEKEDÉS INDULT EL, A TAVALYI ÉPÍTŐIPARI TERMELÉS ÉRTÉK 2.056 MD Ft VOLT (FOLYÓ ÁRON), ÁM EZ MÉG MINDIG 10 % -KAL (!) KISEBB, MINT A 2006-OS ÉVBEN VOLT AZ ÉPÍTŐIPARI TERMELÉS, CSAKIS AZ EU-FORRÁSVESZTÉS ELKERÜLÉSÉT CÉLZÓ HATÉKONY KORMÁNYZATI INTÉZKEDÉSEK („MAGYAR VÁGTA”) MIATT ALAKULT ÍGY EZ A JELENTŐS NÖVEKEDÉS, NEM ÁLL MÖGÖTTE A BERUHÁZÁSI KLÍMA VALÓS VÁLTOZÁSA; 2016-TŐL VÁRHATÓAN ÚJRA CSÖKKENNI FOG A BERUHÁZÁSI RÁTA.

37 AZ EU-TÁMOGATÁSOK KIFIZETÉSÉNEK ÉS ÍGY A BERUHÁZÁSOKNAK A LEHETSÉGES ALAKULÁSA ; NEM DIREKT AZ ÉPÍTŐIPAR, DE MEGHATÁROZZA AZT IS!

38 FONTOS SZEGMENS: LAKÁSÉPÍTÉS 2015. ÉV ELSŐ HÁROMNEGYED ÉVÉBEN ÖSSZESEN ÉPÍTETT LAKÁSOK SZÁMA:4.567 DARAB (-9,5 %) KIADOTT LAKÁSÉPÍTÉSI ENGEDÉLYEK SZÁMA:8.616 DARAB (+24 %) (FORRÁS: KSH, 2015. NOVEMBER 4.) (FORRÁS: KSH, 2015. NOVEMBER 4.)

39 AZ ÉPÍTŐIPARBAN FOGLALKOZTATOTTAK SZÁMA ÖSSZESEN: 258.400 FŐ = 6,3 % AZ EU – ÁTLAG: 6,5 % (TERMELÉKENYSÉGI DIFFERENCIA ?) AZ ALKALMAZÁSBAN ÁLLÓK (MUNKAVÁLLALÓK) SZÁMA 2014-BEN: 110.000 FŐ (1,7 %-OS NÖVEKEDÉS EGY ÉV ALATT) 2014-BEN AZ ÉPÍTŐIPARI ÁTLAGOS BRUTTÓ KERESETEK 4,3 %-KAL NŐTTEK (A NEMZETGAZDASÁG ÁTLAGA 3 %-OS NÖVEKEDÉS VOLT); ÍGY A HAVI BRUTTÓ ÁTLAGKERESET ÖSSZEGE: 185.380 Ft/FŐ (A NEMZETGAZDASÁG ÁTLAGA 237.736 Ft/FŐ VOLT). FEKETE (SZÜRKE) FOGLALKOZTATÁS ? SZAKKÉPZÉS? ELVÁNDORLÁS? MUNKAERŐ-UTÁNPÓTLÁS? (FORRÁS: KSH, ÉVOSz, 2015.) (FORRÁS: KSH, ÉVOSz, 2015.) AZ ÉPÍTŐIPARBAN FOGLALKOZTATOTTAK SZÁMA ÖSSZESEN: 258.400 FŐ = 6,3 % AZ EU – ÁTLAG: 6,5 % (TERMELÉKENYSÉGI DIFFERENCIA ?) AZ ALKALMAZÁSBAN ÁLLÓK (MUNKAVÁLLALÓK) SZÁMA 2014-BEN: 110.000 FŐ (1,7 %-OS NÖVEKEDÉS EGY ÉV ALATT) 2014-BEN AZ ÉPÍTŐIPARI ÁTLAGOS BRUTTÓ KERESETEK 4,3 %-KAL NŐTTEK (A NEMZETGAZDASÁG ÁTLAGA 3 %-OS NÖVEKEDÉS VOLT); ÍGY A HAVI BRUTTÓ ÁTLAGKERESET ÖSSZEGE: 185.380 Ft/FŐ (A NEMZETGAZDASÁG ÁTLAGA 237.736 Ft/FŐ VOLT). FEKETE (SZÜRKE) FOGLALKOZTATÁS ? SZAKKÉPZÉS? ELVÁNDORLÁS? MUNKAERŐ-UTÁNPÓTLÁS? (FORRÁS: KSH, ÉVOSz, 2015.) (FORRÁS: KSH, ÉVOSz, 2015.)

40 A REGISZTRÁLT ÉPĺTŐIPARI VÁLLALKOZÁSOK SZÁMA 2014. ÉV VÉGÉN: 92.211 ( ~ 1.100 CÉGGEL KEVESEBB, MINT 2013-BAN) ( ~ 1.100 CÉGGEL KEVESEBB, MINT 2013-BAN)EBBŐL MŰKÖDŐ VÁLLALKOZÁS: ~ 82.000 AZ MKIK ÁLTAL NYILVÁNTARTOTT:52.900 EBBŐL A VÁLLALKOZÁSOK ÁLTAL FOGLALKOZTATOTTAK SZÁMA SZERINT MEGOSZLÁS: LÉTSZÁM-KATEGÓRIA CÉG MEGOSZLÁS 5 FŐ ALATTI82.761 89,75 % 5 FŐ ALATTI82.761 89,75 % 5 – 19 FŐ KÖZÖTTI 8.103 8,78 % 5 – 19 FŐ KÖZÖTTI 8.103 8,78 % 20 – 249 FŐ KÖZÖTTI 1.330 1,44 % 20 – 249 FŐ KÖZÖTTI 1.330 1,44 % 250 FŐ FELETTI 17 0,03 % 250 FŐ FELETTI 17 0,03 % (FORRÁS: KSH, MKIK, ÉVOSz, 2015.) (FORRÁS: KSH, MKIK, ÉVOSz, 2015.) A REGISZTRÁLT ÉPĺTŐIPARI VÁLLALKOZÁSOK SZÁMA 2014. ÉV VÉGÉN: 92.211 ( ~ 1.100 CÉGGEL KEVESEBB, MINT 2013-BAN) ( ~ 1.100 CÉGGEL KEVESEBB, MINT 2013-BAN)EBBŐL MŰKÖDŐ VÁLLALKOZÁS: ~ 82.000 AZ MKIK ÁLTAL NYILVÁNTARTOTT:52.900 EBBŐL A VÁLLALKOZÁSOK ÁLTAL FOGLALKOZTATOTTAK SZÁMA SZERINT MEGOSZLÁS: LÉTSZÁM-KATEGÓRIA CÉG MEGOSZLÁS 5 FŐ ALATTI82.761 89,75 % 5 FŐ ALATTI82.761 89,75 % 5 – 19 FŐ KÖZÖTTI 8.103 8,78 % 5 – 19 FŐ KÖZÖTTI 8.103 8,78 % 20 – 249 FŐ KÖZÖTTI 1.330 1,44 % 20 – 249 FŐ KÖZÖTTI 1.330 1,44 % 250 FŐ FELETTI 17 0,03 % 250 FŐ FELETTI 17 0,03 % (FORRÁS: KSH, MKIK, ÉVOSz, 2015.) (FORRÁS: KSH, MKIK, ÉVOSz, 2015.)

41 LÉNYEGÉBEN A TELJES MAGYAR ÉPĺTŐIPAR MAGÁNTULAJDONBAN VAN. A TULAJDONOSOK INFRASTRUKTURÁLIS ÉPĺTÉS, MÉLYÉPÍTÉS INFRASTRUKTURÁLIS ÉPĺTÉS, MÉLYÉPÍTÉS FELE RÉSZBEN KÜLFÖLDI, FELE RÉSZBEN HAZAI MAGASÉPĺTÉS MAGASÉPĺTÉS TÖBBSÉGÉBEN HAZAI SZERELŐIPAR SZERELŐIPAR JELLEMZŐEN VEGYES TULAJDON SZAKIPAR SZAKIPAR ELAPRÓZOTT, GYÁRTÓKHOZ ÉS TECHNOLÓGIÁKHOZ KÖTÖTT, VEGYES AZ ELMÚLT NÉHÁNY ÉVBEN TULAJDONOSI ÁTRENDEZŐDÉS ÉS TULAJDONOSI GENERÁCIÓVÁLTÁS ZAJLIK. LÉNYEGÉBEN A TELJES MAGYAR ÉPĺTŐIPAR MAGÁNTULAJDONBAN VAN. A TULAJDONOSOK INFRASTRUKTURÁLIS ÉPĺTÉS, MÉLYÉPÍTÉS INFRASTRUKTURÁLIS ÉPĺTÉS, MÉLYÉPÍTÉS FELE RÉSZBEN KÜLFÖLDI, FELE RÉSZBEN HAZAI MAGASÉPĺTÉS MAGASÉPĺTÉS TÖBBSÉGÉBEN HAZAI SZERELŐIPAR SZERELŐIPAR JELLEMZŐEN VEGYES TULAJDON SZAKIPAR SZAKIPAR ELAPRÓZOTT, GYÁRTÓKHOZ ÉS TECHNOLÓGIÁKHOZ KÖTÖTT, VEGYES AZ ELMÚLT NÉHÁNY ÉVBEN TULAJDONOSI ÁTRENDEZŐDÉS ÉS TULAJDONOSI GENERÁCIÓVÁLTÁS ZAJLIK.

42 LÁTTUK, HOGY 2014. ÉVBEN A MAGYARORSZÁGI ÉPĺTÉSI TERMELÉS 2.056 MILLIÁRD FORINT VOLT (2013-BAN: 1.774 MD Ft ); EBBŐL A PRODUKCIÓBÓL MINTEGY 1.090 MILLIÁRD FORINTOT TETT KI AZ INFRASTRUKTURÁLIS ÉPÍTÉS (2013-BAN: 867 MD Ft); MINTEGY 1.090 MILLIÁRD FORINTOT TETT KI AZ INFRASTRUKTURÁLIS ÉPÍTÉS (2013-BAN: 867 MD Ft); MINTEGY 966 MILLIÁRD FORINTOT TETT KI A MAGASÉPÍTÉS (2013-BAN: 907 MD Ft). MINTEGY 966 MILLIÁRD FORINTOT TETT KI A MAGASÉPÍTÉS (2013-BAN: 907 MD Ft). MILYEN CÉGEK ÁLLTAK 2014-BEN A HAZAI TOPLISTÁK ÉLÉN ? LÁTTUK, HOGY 2014. ÉVBEN A MAGYARORSZÁGI ÉPĺTÉSI TERMELÉS 2.056 MILLIÁRD FORINT VOLT (2013-BAN: 1.774 MD Ft ); EBBŐL A PRODUKCIÓBÓL MINTEGY 1.090 MILLIÁRD FORINTOT TETT KI AZ INFRASTRUKTURÁLIS ÉPÍTÉS (2013-BAN: 867 MD Ft); MINTEGY 1.090 MILLIÁRD FORINTOT TETT KI AZ INFRASTRUKTURÁLIS ÉPÍTÉS (2013-BAN: 867 MD Ft); MINTEGY 966 MILLIÁRD FORINTOT TETT KI A MAGASÉPÍTÉS (2013-BAN: 907 MD Ft). MINTEGY 966 MILLIÁRD FORINTOT TETT KI A MAGASÉPÍTÉS (2013-BAN: 907 MD Ft). MILYEN CÉGEK ÁLLTAK 2014-BEN A HAZAI TOPLISTÁK ÉLÉN ?

43 INFRASTRUKTURÁLIS ÉPÍTÉS / 2014. ÉVBEN (ÚT-, HÍD - ÉS VASÚTÉPÍTÉS, KÖZMŰÉPÍTÉS, ÁLTALÁNOS ÉS SPECIÁLIS MÉLYÉPÍTÉS – ÖSSZESEN 1.090 MD Ft VOLT) AZ ELSŐ TÍZ CÉG EGYÜTT: 542 MD Ft ( ~ 49 %) A-HÍD ÉPÍTŐ ZRT. A-HÍD ÉPÍTŐ ZRT. COLAS HUNGÁRIA ÉPÍTŐIPARI ZRT. COLAS HUNGÁRIA ÉPÍTŐIPARI ZRT. COLAS ÚT ZRT. COLAS ÚT ZRT. DUNA ASZFALT ÚT- ÉS MÉLYÉPÍTŐ KFT. DUNA ASZFALT ÚT- ÉS MÉLYÉPÍTŐ KFT. EUROASZFALT ÉPÍTŐ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. EUROASZFALT ÉPÍTŐ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. KÖZGÉP ÉPÍTŐ ÉS FÉMSZERKEZETGYÁRTÓ KFT. KÖZGÉP ÉPÍTŐ ÉS FÉMSZERKEZETGYÁRTÓ KFT. PENTA ÁLTALÁNOS ÉPÍTŐ KFT. PENTA ÁLTALÁNOS ÉPÍTŐ KFT. STRABAG ÁLTALÁNOS ÉPÍTŐ KFT. STRABAG ÁLTALÁNOS ÉPÍTŐ KFT. SWIETELSKY VASÚTTECHNIKA KFT. SWIETELSKY VASÚTTECHNIKA KFT. SZABADICS KÖZMŰ- ÉS MÉLYÉPÍTŐ ZRT. SZABADICS KÖZMŰ- ÉS MÉLYÉPÍTŐ ZRT. (FORRÁS: FIGYELŐ TOP 200; HVG TOP 500, ILLETVE MÉRLEG-ADATOK) (FORRÁS: FIGYELŐ TOP 200; HVG TOP 500, ILLETVE MÉRLEG-ADATOK) INFRASTRUKTURÁLIS ÉPÍTÉS / 2014. ÉVBEN (ÚT-, HÍD - ÉS VASÚTÉPÍTÉS, KÖZMŰÉPÍTÉS, ÁLTALÁNOS ÉS SPECIÁLIS MÉLYÉPÍTÉS – ÖSSZESEN 1.090 MD Ft VOLT) AZ ELSŐ TÍZ CÉG EGYÜTT: 542 MD Ft ( ~ 49 %) A-HÍD ÉPÍTŐ ZRT. A-HÍD ÉPÍTŐ ZRT. COLAS HUNGÁRIA ÉPÍTŐIPARI ZRT. COLAS HUNGÁRIA ÉPÍTŐIPARI ZRT. COLAS ÚT ZRT. COLAS ÚT ZRT. DUNA ASZFALT ÚT- ÉS MÉLYÉPÍTŐ KFT. DUNA ASZFALT ÚT- ÉS MÉLYÉPÍTŐ KFT. EUROASZFALT ÉPÍTŐ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. EUROASZFALT ÉPÍTŐ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. KÖZGÉP ÉPÍTŐ ÉS FÉMSZERKEZETGYÁRTÓ KFT. KÖZGÉP ÉPÍTŐ ÉS FÉMSZERKEZETGYÁRTÓ KFT. PENTA ÁLTALÁNOS ÉPÍTŐ KFT. PENTA ÁLTALÁNOS ÉPÍTŐ KFT. STRABAG ÁLTALÁNOS ÉPÍTŐ KFT. STRABAG ÁLTALÁNOS ÉPÍTŐ KFT. SWIETELSKY VASÚTTECHNIKA KFT. SWIETELSKY VASÚTTECHNIKA KFT. SZABADICS KÖZMŰ- ÉS MÉLYÉPÍTŐ ZRT. SZABADICS KÖZMŰ- ÉS MÉLYÉPÍTŐ ZRT. (FORRÁS: FIGYELŐ TOP 200; HVG TOP 500, ILLETVE MÉRLEG-ADATOK) (FORRÁS: FIGYELŐ TOP 200; HVG TOP 500, ILLETVE MÉRLEG-ADATOK)

44 MAGASÉPĺTÉS / 2014. ÉVBEN (ÖSSZESEN 966 MD Ft VOLT) AZ ELSŐ TÍZ CÉG EGYÜTT: 287 MD Ft (~ 30 %) ÉPÍTŐ ÉS ÉPÜLETKARBANTARTÓ ZRT. ÉPÍTŐ ÉS ÉPÜLETKARBANTARTÓ ZRT. HUNÉP UNIVERSAL ÉPÍTŐIPARI ZRT. HUNÉP UNIVERSAL ÉPÍTŐIPARI ZRT. KÉSZ ÉPÍTŐ ÉS SZERELŐ ZRT. KÉSZ ÉPÍTŐ ÉS SZERELŐ ZRT. LAKI ÉPÜLETSZOBRÁSZ ZRT. LAKI ÉPÜLETSZOBRÁSZ ZRT. MAGYAR ÉPÍTŐ ZRT. MAGYAR ÉPÍTŐ ZRT. MARKET ÉPÍTŐ ZRT. MARKET ÉPÍTŐ ZRT. STRABAG MML KFT. STRABAG MML KFT. SWIETELSKY MAGYARORSZÁG KFT. SWIETELSKY MAGYARORSZÁG KFT. WEST HUNGÁRIA BAU KFT. WEST HUNGÁRIA BAU KFT. ZÁÉV ÉPÍTŐIPARI ZRT. ZÁÉV ÉPÍTŐIPARI ZRT. (FORRÁS: FIGYELŐ TOP 200; HVG TOP 500, ILLETVE MÉRLEG-ADATOK) (FORRÁS: FIGYELŐ TOP 200; HVG TOP 500, ILLETVE MÉRLEG-ADATOK) MAGASÉPĺTÉS / 2014. ÉVBEN (ÖSSZESEN 966 MD Ft VOLT) AZ ELSŐ TÍZ CÉG EGYÜTT: 287 MD Ft (~ 30 %) ÉPÍTŐ ÉS ÉPÜLETKARBANTARTÓ ZRT. ÉPÍTŐ ÉS ÉPÜLETKARBANTARTÓ ZRT. HUNÉP UNIVERSAL ÉPÍTŐIPARI ZRT. HUNÉP UNIVERSAL ÉPÍTŐIPARI ZRT. KÉSZ ÉPÍTŐ ÉS SZERELŐ ZRT. KÉSZ ÉPÍTŐ ÉS SZERELŐ ZRT. LAKI ÉPÜLETSZOBRÁSZ ZRT. LAKI ÉPÜLETSZOBRÁSZ ZRT. MAGYAR ÉPÍTŐ ZRT. MAGYAR ÉPÍTŐ ZRT. MARKET ÉPÍTŐ ZRT. MARKET ÉPÍTŐ ZRT. STRABAG MML KFT. STRABAG MML KFT. SWIETELSKY MAGYARORSZÁG KFT. SWIETELSKY MAGYARORSZÁG KFT. WEST HUNGÁRIA BAU KFT. WEST HUNGÁRIA BAU KFT. ZÁÉV ÉPÍTŐIPARI ZRT. ZÁÉV ÉPÍTŐIPARI ZRT. (FORRÁS: FIGYELŐ TOP 200; HVG TOP 500, ILLETVE MÉRLEG-ADATOK) (FORRÁS: FIGYELŐ TOP 200; HVG TOP 500, ILLETVE MÉRLEG-ADATOK)

45 MIVEL FOGLALKOZUNK ?  AZ ÉPÍTÉSI PIAC FOGALMA,  KITEKINTÉS A NEMZETKÖZI ÉPÍTÉSI PIACRA,  A MAGYARORSZÁGI ÉPÍTÉSI PIAC JELLEMZŐI, NÉMI ÉPÍTÉSI PIACI PROGNÓZIS NÉMI ÉPÍTÉSI PIACI PROGNÓZIS MIVEL FOGLALKOZUNK ?  AZ ÉPÍTÉSI PIAC FOGALMA,  KITEKINTÉS A NEMZETKÖZI ÉPÍTÉSI PIACRA,  A MAGYARORSZÁGI ÉPÍTÉSI PIAC JELLEMZŐI, NÉMI ÉPÍTÉSI PIACI PROGNÓZIS NÉMI ÉPÍTÉSI PIACI PROGNÓZIS

46 AZ ALAPKÉRDÉS MOST, 2015. ÉV VÉGÉN : TART-E MÉG A VÁLSÁG HATÁSA? HOGYAN (LESZ) TOVÁBB ? LEHET, HOGY EZ MA MÁR ELSŐSORBAN EURÓPA VÁLSÁGA? VAGY AZ EUROZÓNA VÁLSÁGA + A PERIFÉRIA VÁLSÁGA ? (BENNE MAGYARORSZÁG IS) LEHET, HOGY EZ MA MÁR ELSŐSORBAN EURÓPA VÁLSÁGA? VAGY AZ EUROZÓNA VÁLSÁGA + A PERIFÉRIA VÁLSÁGA ? (BENNE MAGYARORSZÁG IS) POLITIKAI VÁLSÁGOK KÖVETKEZNEK ? A PROGNÓZISOK VEGYESEK, VÁLTOZATLANUL IGEN NAGYFOKÚ A BIZONYTALANSÁG A JELEN ÉS A JÖVŐ MEGÍTÉLÉSÉBEN – KÖZGAZDASÁGI ELMÉLETBEN IS, PÉNZPIACI GYAKORLATBAN IS; A BIZONYTALANSÁG A JELEN ÉS A JÖVŐ MEGÍTÉLÉSÉBEN – KÖZGAZDASÁGI ELMÉLETBEN IS, PÉNZPIACI GYAKORLATBAN IS; A BIZALMATLANSÁG, AZ ÓVATOSSÁG → SZŰKÖS FORRÁSOK. A BIZALMATLANSÁG, AZ ÓVATOSSÁG → SZŰKÖS FORRÁSOK. BÁR SOK IPARÁGBAN MEGINDULT A FELLENDÜLÉS, DE A VÁLSÁG EMLÍTETT HATÁSAI MIATT A BERUHÁZÁSI KEDV → A Z ÉPÍTŐIPARI PRODUKCIÓ LÉNYEGESEN NEM NÖVEKSZIK EURÓPÁBAN. AZ ALAPKÉRDÉS MOST, 2015. ÉV VÉGÉN : TART-E MÉG A VÁLSÁG HATÁSA? HOGYAN (LESZ) TOVÁBB ? LEHET, HOGY EZ MA MÁR ELSŐSORBAN EURÓPA VÁLSÁGA? VAGY AZ EUROZÓNA VÁLSÁGA + A PERIFÉRIA VÁLSÁGA ? (BENNE MAGYARORSZÁG IS) LEHET, HOGY EZ MA MÁR ELSŐSORBAN EURÓPA VÁLSÁGA? VAGY AZ EUROZÓNA VÁLSÁGA + A PERIFÉRIA VÁLSÁGA ? (BENNE MAGYARORSZÁG IS) POLITIKAI VÁLSÁGOK KÖVETKEZNEK ? A PROGNÓZISOK VEGYESEK, VÁLTOZATLANUL IGEN NAGYFOKÚ A BIZONYTALANSÁG A JELEN ÉS A JÖVŐ MEGÍTÉLÉSÉBEN – KÖZGAZDASÁGI ELMÉLETBEN IS, PÉNZPIACI GYAKORLATBAN IS; A BIZONYTALANSÁG A JELEN ÉS A JÖVŐ MEGÍTÉLÉSÉBEN – KÖZGAZDASÁGI ELMÉLETBEN IS, PÉNZPIACI GYAKORLATBAN IS; A BIZALMATLANSÁG, AZ ÓVATOSSÁG → SZŰKÖS FORRÁSOK. A BIZALMATLANSÁG, AZ ÓVATOSSÁG → SZŰKÖS FORRÁSOK. BÁR SOK IPARÁGBAN MEGINDULT A FELLENDÜLÉS, DE A VÁLSÁG EMLÍTETT HATÁSAI MIATT A BERUHÁZÁSI KEDV → A Z ÉPÍTŐIPARI PRODUKCIÓ LÉNYEGESEN NEM NÖVEKSZIK EURÓPÁBAN.

47 RÖVID TÁVÚ MAGYARORSZÁGI ÉPÍTŐIPARI PROGNÓZIS A KÖZSZFÉRA ÉPÍTÉSI IGÉNYEINEK VÁLTOZÁSA IDÉN VÁLTOZATLANUL AZ EU 2008-2013. KÖZÖTTI FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSAI (AZ ÚSzT ) A KÖZCÉLÚ ÉPÍTÉSI BERUHÁZÁSOK FŐ FORRÁSAI, IDÉN VÁLTOZATLANUL AZ EU 2008-2013. KÖZÖTTI FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSAI (AZ ÚSzT ) A KÖZCÉLÚ ÉPÍTÉSI BERUHÁZÁSOK FŐ FORRÁSAI, NAGYON FONTOS AZ IDŐTÉNYEZŐ: VÉGET ÉR EZ AZ EU – KÖLTSÉGVETÉSI IDŐSZAK, LEGKÉSŐBB 2015. ÉV VÉGÉIG EL KELL SZÁMOLNI EZEKKEL A FEJLESZTÉSI FORRÁSOKKAL, NAGYON FONTOS AZ IDŐTÉNYEZŐ: VÉGET ÉR EZ AZ EU – KÖLTSÉGVETÉSI IDŐSZAK, LEGKÉSŐBB 2015. ÉV VÉGÉIG EL KELL SZÁMOLNI EZEKKEL A FEJLESZTÉSI FORRÁSOKKAL, „MAGYAR VÁGTA”: 2014. ÉV ELEJÉTŐL, CÉL: A TELJES TÁMOGATÁSI ÖSSZEG LEHÍVÁSA; EHHEZ „TÚLSZERZŐDÉSEK” IS KELLENEK „MAGYAR VÁGTA”: 2014. ÉV ELEJÉTŐL, CÉL: A TELJES TÁMOGATÁSI ÖSSZEG LEHÍVÁSA; EHHEZ „TÚLSZERZŐDÉSEK” IS KELLENEK 2015. ŐSZÉN: JELLEMZŐ A HAVI 220-230 MD Ft KIFIZETÉS (NEM CSAK AZ ÉPÍTŐIPARNAK!), ÍGY VALÓSZÍNŰLEG ELÉRHETŐ A KITŰZÖTT CÉL, ÁM AZ EGYES OPERATÍV PROGRAMOK KÖZÖTT VANNAK GYENGÉN TELJESÍTŐK IS. 2015. ŐSZÉN: JELLEMZŐ A HAVI 220-230 MD Ft KIFIZETÉS (NEM CSAK AZ ÉPÍTŐIPARNAK!), ÍGY VALÓSZÍNŰLEG ELÉRHETŐ A KITŰZÖTT CÉL, ÁM AZ EGYES OPERATÍV PROGRAMOK KÖZÖTT VANNAK GYENGÉN TELJESÍTŐK IS. FORRÁS: MINISZTERELNÖKSÉG, NFM, MAPI, SAJTÓHÍREK RÖVID TÁVÚ MAGYARORSZÁGI ÉPÍTŐIPARI PROGNÓZIS A KÖZSZFÉRA ÉPÍTÉSI IGÉNYEINEK VÁLTOZÁSA IDÉN VÁLTOZATLANUL AZ EU 2008-2013. KÖZÖTTI FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSAI (AZ ÚSzT ) A KÖZCÉLÚ ÉPÍTÉSI BERUHÁZÁSOK FŐ FORRÁSAI, IDÉN VÁLTOZATLANUL AZ EU 2008-2013. KÖZÖTTI FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSAI (AZ ÚSzT ) A KÖZCÉLÚ ÉPÍTÉSI BERUHÁZÁSOK FŐ FORRÁSAI, NAGYON FONTOS AZ IDŐTÉNYEZŐ: VÉGET ÉR EZ AZ EU – KÖLTSÉGVETÉSI IDŐSZAK, LEGKÉSŐBB 2015. ÉV VÉGÉIG EL KELL SZÁMOLNI EZEKKEL A FEJLESZTÉSI FORRÁSOKKAL, NAGYON FONTOS AZ IDŐTÉNYEZŐ: VÉGET ÉR EZ AZ EU – KÖLTSÉGVETÉSI IDŐSZAK, LEGKÉSŐBB 2015. ÉV VÉGÉIG EL KELL SZÁMOLNI EZEKKEL A FEJLESZTÉSI FORRÁSOKKAL, „MAGYAR VÁGTA”: 2014. ÉV ELEJÉTŐL, CÉL: A TELJES TÁMOGATÁSI ÖSSZEG LEHÍVÁSA; EHHEZ „TÚLSZERZŐDÉSEK” IS KELLENEK „MAGYAR VÁGTA”: 2014. ÉV ELEJÉTŐL, CÉL: A TELJES TÁMOGATÁSI ÖSSZEG LEHÍVÁSA; EHHEZ „TÚLSZERZŐDÉSEK” IS KELLENEK 2015. ŐSZÉN: JELLEMZŐ A HAVI 220-230 MD Ft KIFIZETÉS (NEM CSAK AZ ÉPÍTŐIPARNAK!), ÍGY VALÓSZÍNŰLEG ELÉRHETŐ A KITŰZÖTT CÉL, ÁM AZ EGYES OPERATÍV PROGRAMOK KÖZÖTT VANNAK GYENGÉN TELJESÍTŐK IS. 2015. ŐSZÉN: JELLEMZŐ A HAVI 220-230 MD Ft KIFIZETÉS (NEM CSAK AZ ÉPÍTŐIPARNAK!), ÍGY VALÓSZÍNŰLEG ELÉRHETŐ A KITŰZÖTT CÉL, ÁM AZ EGYES OPERATÍV PROGRAMOK KÖZÖTT VANNAK GYENGÉN TELJESÍTŐK IS. FORRÁS: MINISZTERELNÖKSÉG, NFM, MAPI, SAJTÓHÍREK

48 VISSZATÉRVE A RÖVIDEBB TÁVÚ ÉPÍTÉSI PIACI PROGNÓZISHOZ: ÉRINTETTÜK A FEJLESZTÉSI CÉLÚ EU-TÁMOGATÁSOKAT A 2014 – 2020. KÖZÖTTI IDŐSZAKBAN - A KÖZSZFÉRA ÚJ ÉPÍTÉSI IGÉNYEI ALAPVETŐEN A SZÉCHENYI 2020 PROGRAMBÓL KÖVETKEZNEK; 2015-BEN EZEK KONKRETIZÁLÁSA, TERVEZÉSE, NÉHÁNY TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉS MEGKÖTÉSE TÖRTÉNT, 2015-BEN EZEK KONKRETIZÁLÁSA, TERVEZÉSE, NÉHÁNY TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉS MEGKÖTÉSE TÖRTÉNT, AZ ELSŐ KONKRÉT ÉPÍTÉSI FELADATOK (KÖZBESZERZÉSI ELJÁRÁSOK) CSAK 2016. ÉV KÖZEPÉRE PROGNOSZTIZÁLHATÓK, AZ ELSŐ KONKRÉT ÉPÍTÉSI FELADATOK (KÖZBESZERZÉSI ELJÁRÁSOK) CSAK 2016. ÉV KÖZEPÉRE PROGNOSZTIZÁLHATÓK, A JELENTŐSEBB ÉPÍTÉSI MUNKÁK TÉNYLEGES MEGKEZDÉSE 2016. ÉV MÁSODIK FELÉRE TEHETŐ. A JELENTŐSEBB ÉPÍTÉSI MUNKÁK TÉNYLEGES MEGKEZDÉSE 2016. ÉV MÁSODIK FELÉRE TEHETŐ. EMELLETT HAZAI KÖLTSÉGVETÉSI FORRÁSBÓL (?) ELŐKÉSZÍTÉSEK: VÁROSLIGET, BUDAI VÁR, PUSKÁS FERENC STADION, EGYÉB SPORTBERUHÁZÁSOK (PL. 2017. ÉVI ÚSZÓ VB, STADIONOK), STB. ÖSSZESSÉGÉBEN: A 2016-OS ÉVBEN A KÖZSZFÉRA MEGRENDELŐI NEM ÍGÉRHETNEK FELÍVELŐ PÁLYÁT AZ ÉPÍTÉSI VÁLLALKOZÓKNAK.

49 A MAGÁNSZFÉRA BERUHÁZÁSI ELKÉPZELÉSEI / LEHETŐSÉGEI NEM VÁLTOZNAK LÉNYEGESEN A PROGNÓZISOK SZERINT BÁR VÉGET ÉRT A RECESSZIÓS IDŐSZAK, A GAZDASÁGI NÖVEKEDÉSI TREND BIZONYTALANNAK LÁTSZIK MAGYARORSZÁGON; BÁR VÉGET ÉRT A RECESSZIÓS IDŐSZAK, A GAZDASÁGI NÖVEKEDÉSI TREND BIZONYTALANNAK LÁTSZIK MAGYARORSZÁGON; MINDEN TÉREN ALACSONY A FIZETŐKÉPES KERESLET; MINDEN TÉREN ALACSONY A FIZETŐKÉPES KERESLET; ÁLTALÁNOS A BEFEKTETŐI BIZALMATLANSÁG A PIACOT, ILLETVE A GAZDASÁGPOLITIKA CÉLJAIT ÉS ESZKÖZEIT ILLETŐEN; ÁLTALÁNOS A BEFEKTETŐI BIZALMATLANSÁG A PIACOT, ILLETVE A GAZDASÁGPOLITIKA CÉLJAIT ÉS ESZKÖZEIT ILLETŐEN; HITEL LENNE, DE KEVESEN VESZIK IGÉNYBE FEJLESZTÉSI CÉLLAL. HITEL LENNE, DE KEVESEN VESZIK IGÉNYBE FEJLESZTÉSI CÉLLAL. LAKÁSÉPÍTÉSI PIAC A 2010/2015: - 3/4 (!) RÉSZ UTÁN – FELÉLEDHET-E ? LAKÁSÉPÍTÉSI PIAC A 2010/2015: - 3/4 (!) RÉSZ UTÁN – FELÉLEDHET-E ? A TERMELŐ ÉS A LOGISZTIKAI BERUHÁZÁSOK ÉPÍTÉSI IGÉNYEI - VAN-E VÁSÁRLÓERŐ ?A BERUHÁZÁSI KLÍMA? A TERMELŐ ÉS A LOGISZTIKAI BERUHÁZÁSOK ÉPÍTÉSI IGÉNYEI - VAN-E VÁSÁRLÓERŐ ?A BERUHÁZÁSI KLÍMA? IRODÁK, KERESKEDELEM, IDEGENFORGALOM: IRODÁK, KERESKEDELEM, IDEGENFORGALOM: AZ ÉPÍTÉSI IGÉNYEK JELENTŐSEN NEM NŐNEK (DE PL. AZ IRODAÉPÜLETEK KIHASZNÁLATLANSÁGI RÁTÁJA JAVULT), „PLÁZASTOP” – DE LENNE-E ÚJ IGÉNY? VÁSÁRLÓERŐ, STB. A MAGÁNSZFÉRA BERUHÁZÁSI ELKÉPZELÉSEI / LEHETŐSÉGEI NEM VÁLTOZNAK LÉNYEGESEN A PROGNÓZISOK SZERINT BÁR VÉGET ÉRT A RECESSZIÓS IDŐSZAK, A GAZDASÁGI NÖVEKEDÉSI TREND BIZONYTALANNAK LÁTSZIK MAGYARORSZÁGON; BÁR VÉGET ÉRT A RECESSZIÓS IDŐSZAK, A GAZDASÁGI NÖVEKEDÉSI TREND BIZONYTALANNAK LÁTSZIK MAGYARORSZÁGON; MINDEN TÉREN ALACSONY A FIZETŐKÉPES KERESLET; MINDEN TÉREN ALACSONY A FIZETŐKÉPES KERESLET; ÁLTALÁNOS A BEFEKTETŐI BIZALMATLANSÁG A PIACOT, ILLETVE A GAZDASÁGPOLITIKA CÉLJAIT ÉS ESZKÖZEIT ILLETŐEN; ÁLTALÁNOS A BEFEKTETŐI BIZALMATLANSÁG A PIACOT, ILLETVE A GAZDASÁGPOLITIKA CÉLJAIT ÉS ESZKÖZEIT ILLETŐEN; HITEL LENNE, DE KEVESEN VESZIK IGÉNYBE FEJLESZTÉSI CÉLLAL. HITEL LENNE, DE KEVESEN VESZIK IGÉNYBE FEJLESZTÉSI CÉLLAL. LAKÁSÉPÍTÉSI PIAC A 2010/2015: - 3/4 (!) RÉSZ UTÁN – FELÉLEDHET-E ? LAKÁSÉPÍTÉSI PIAC A 2010/2015: - 3/4 (!) RÉSZ UTÁN – FELÉLEDHET-E ? A TERMELŐ ÉS A LOGISZTIKAI BERUHÁZÁSOK ÉPÍTÉSI IGÉNYEI - VAN-E VÁSÁRLÓERŐ ?A BERUHÁZÁSI KLÍMA? A TERMELŐ ÉS A LOGISZTIKAI BERUHÁZÁSOK ÉPÍTÉSI IGÉNYEI - VAN-E VÁSÁRLÓERŐ ?A BERUHÁZÁSI KLÍMA? IRODÁK, KERESKEDELEM, IDEGENFORGALOM: IRODÁK, KERESKEDELEM, IDEGENFORGALOM: AZ ÉPÍTÉSI IGÉNYEK JELENTŐSEN NEM NŐNEK (DE PL. AZ IRODAÉPÜLETEK KIHASZNÁLATLANSÁGI RÁTÁJA JAVULT), „PLÁZASTOP” – DE LENNE-E ÚJ IGÉNY? VÁSÁRLÓERŐ, STB.

50

51 A (HAZAI) MAGÁN – INGATLANFEJLESZTŐK, BEFEKTETŐK VÉLEMÉNYÉNEK ÖSSZEFOGLALÁSAKÉNT A TRIGRÁNIT-CSOPORT, TÖRÖK ÁRPÁD VEZÉRIGAZGATÓ NYILATKOZATA 2014-BEN (DE 2015-BEN IS IGAZ): „Stabilitás, kiszámíthatóság, megbízhatóság, transzparencia és gazdasági növekedés hiányában, az országkockázat, a bizonytalanság, az átláthatatlanul változó jogszabályok beárazása miatt olyanok az elvárt (megkívánt) hozamszintek, hogy sem a fejlesztésnél, sem az eladásnál nem jön ki a fejlesztési matematika.”

52 KÜLFÖLDI PIACRA LÉPÉSI LEHETŐSÉGEK A MAGYAR CÉGEK SZÁMÁRA? A FEJLETT EU- TAGORSZÁGOKBAN: ELSŐSORBAN ALVÁLLALKOZÁSBAN VAGY BÉRMUNKÁBAN A FEJLETLENEBB TAGORSZÁGOKBAN (A DÉLI ÉS A KELETI SZOMSZÉDOS ORSZÁGOK PIACÁN) – OTT IS HASONLÓAN VÁLSÁGOS A HELYZET, SOK A BIZONYTALANSÁG TÁVOLABBI ORSZÁGOK: ARÁNYTALANUL NAGY KOCKÁZATOK TERVEZÉSI MUNKÁK: ARAB VILÁG KORMÁNYZATI SEGÍTSÉG A PIACRA LÉPÉSHEZ EXIMBANK, MEHIB, NEMZETI BEFEKTETÉSI ÜGYNÖKSÉG (HIPA) EREDMÉNYEK: OROSZORSZÁGBAN: MARKET ZRT., KÉSz HOLDING, PÓLUS KFT. UKRAJNÁBAN: KÉSz HOLDING KÜLFÖLDI PIACRA LÉPÉSI LEHETŐSÉGEK A MAGYAR CÉGEK SZÁMÁRA? A FEJLETT EU- TAGORSZÁGOKBAN: ELSŐSORBAN ALVÁLLALKOZÁSBAN VAGY BÉRMUNKÁBAN A FEJLETLENEBB TAGORSZÁGOKBAN (A DÉLI ÉS A KELETI SZOMSZÉDOS ORSZÁGOK PIACÁN) – OTT IS HASONLÓAN VÁLSÁGOS A HELYZET, SOK A BIZONYTALANSÁG TÁVOLABBI ORSZÁGOK: ARÁNYTALANUL NAGY KOCKÁZATOK TERVEZÉSI MUNKÁK: ARAB VILÁG KORMÁNYZATI SEGÍTSÉG A PIACRA LÉPÉSHEZ EXIMBANK, MEHIB, NEMZETI BEFEKTETÉSI ÜGYNÖKSÉG (HIPA) EREDMÉNYEK: OROSZORSZÁGBAN: MARKET ZRT., KÉSz HOLDING, PÓLUS KFT. UKRAJNÁBAN: KÉSz HOLDING

53 ÖSSZEFOGLALVA: A FIZETŐKÉPES KERESLET ÁTMENETI FENNMARADÁSA SEM VÁRHATÓ, MINDEMELLETT NEM CSÖKKENŐ (ÁR)VERSENY; NEM CSÖKKENŐ (ÁR)VERSENY; MÉRSÉKLŐDŐ DIFFERENCIÁLÓDÁS AZ ALÁGAZATOK KÖZÖTT: MIND AZ INFRASTRUKTURÁLIS ÉPÍTÉS, MIND A MAGASÉPÍTÉS VOLUMENE CSÖKKENNI FOG (LÁSD A BIZALMI INDEXET IS) MÉRSÉKLŐDŐ DIFFERENCIÁLÓDÁS AZ ALÁGAZATOK KÖZÖTT: MIND AZ INFRASTRUKTURÁLIS ÉPÍTÉS, MIND A MAGASÉPÍTÉS VOLUMENE CSÖKKENNI FOG (LÁSD A BIZALMI INDEXET IS) A KSH FRISS (2015. NOVEMBER 12.) ADATAI SZERINT AZ ÉPÍTŐIPARI VÁLLALKOZÁSOK 2015. SZEPTEMBER VÉGI SZERZŐDÉSÁLLOMÁNYA AZ EGY ÉVVEL KORÁBBI SZINTHEZ KÉPEST ÖSSZESSÉGÉBEN 49 %-KAL CSÖKKENT, EZEN BELÜL A MAGASÉPÍTÉSRE VONATKOZÓ SZERZŐDÉSEK ÁLLOMÁNYA 6,5 %- KAL NÖVEKEDETT, UGYANAKKOR AZ INFRASTRUKTURÁLIS ÉPÍTÉSEKÉ 61 %-KAL LETT KISEBB. AZ ADATOKBÓL EGYÉRTELMŰEN LÁTSZIK: AZ ELMÚLT KÉT ÉVI NÖVEKEDÉSNEK A FORRÁSA CSAKIS A 2008-2013-AS CIKLUSÚ EU- TÁMOGATÁSÚ PROJEKTEK FELFUTTATÁSA („MAGYAR VÁGTA”) VOLT. ÖSSZEFOGLALVA: A FIZETŐKÉPES KERESLET ÁTMENETI FENNMARADÁSA SEM VÁRHATÓ, MINDEMELLETT NEM CSÖKKENŐ (ÁR)VERSENY; NEM CSÖKKENŐ (ÁR)VERSENY; MÉRSÉKLŐDŐ DIFFERENCIÁLÓDÁS AZ ALÁGAZATOK KÖZÖTT: MIND AZ INFRASTRUKTURÁLIS ÉPÍTÉS, MIND A MAGASÉPÍTÉS VOLUMENE CSÖKKENNI FOG (LÁSD A BIZALMI INDEXET IS) MÉRSÉKLŐDŐ DIFFERENCIÁLÓDÁS AZ ALÁGAZATOK KÖZÖTT: MIND AZ INFRASTRUKTURÁLIS ÉPÍTÉS, MIND A MAGASÉPÍTÉS VOLUMENE CSÖKKENNI FOG (LÁSD A BIZALMI INDEXET IS) A KSH FRISS (2015. NOVEMBER 12.) ADATAI SZERINT AZ ÉPÍTŐIPARI VÁLLALKOZÁSOK 2015. SZEPTEMBER VÉGI SZERZŐDÉSÁLLOMÁNYA AZ EGY ÉVVEL KORÁBBI SZINTHEZ KÉPEST ÖSSZESSÉGÉBEN 49 %-KAL CSÖKKENT, EZEN BELÜL A MAGASÉPÍTÉSRE VONATKOZÓ SZERZŐDÉSEK ÁLLOMÁNYA 6,5 %- KAL NÖVEKEDETT, UGYANAKKOR AZ INFRASTRUKTURÁLIS ÉPÍTÉSEKÉ 61 %-KAL LETT KISEBB. AZ ADATOKBÓL EGYÉRTELMŰEN LÁTSZIK: AZ ELMÚLT KÉT ÉVI NÖVEKEDÉSNEK A FORRÁSA CSAKIS A 2008-2013-AS CIKLUSÚ EU- TÁMOGATÁSÚ PROJEKTEK FELFUTTATÁSA („MAGYAR VÁGTA”) VOLT.

54 (FORRÁS: GKI GAZDASÁGKUTATÓ ZRT. - ÜZLETI KILÁTÁSOK, 2015. NOVEMBER)

55 VÉGSŐ SORON: AZ ELMÚLT KÉT ESZTENDŐBEN A HAZAI ÉPÍTŐIPARI PIACI SZEREPLŐK (INGATLANFEJLESZTŐK, TERVEZŐK, KIVITELEZŐK) SZÁMÁRA A KÖZSZFÉRA ÉPÍTÉSI LEHETŐSÉGEI ÁTMENETILEG NŐTTEK, ÁM A KÖZSZFÉRA ÉPÍTÉSI LEHETŐSÉGEI ÁTMENETILEG NŐTTEK, ÁM EZ A TENDENCIA 2016-BAN NEM FOLYTATÓDIK, A MAGÁNSZFÉRA ÉPÍTÉSI PIACA TOVÁBBRA SEM MUTATJA A KOMOLY ÉLÉNKÜLÉS JELEIT. A MAGÁNSZFÉRA ÉPÍTÉSI PIACA TOVÁBBRA SEM MUTATJA A KOMOLY ÉLÉNKÜLÉS JELEIT. Magyar Larousse Enciklopédia (1994): „A válság = súlyos helyzet, döntő fordulat, amelynek a kimenetele jó is, rossz is lehet.” a kimenetele jó is, rossz is lehet.” VÉGSŐ SORON: AZ ELMÚLT KÉT ESZTENDŐBEN A HAZAI ÉPÍTŐIPARI PIACI SZEREPLŐK (INGATLANFEJLESZTŐK, TERVEZŐK, KIVITELEZŐK) SZÁMÁRA A KÖZSZFÉRA ÉPÍTÉSI LEHETŐSÉGEI ÁTMENETILEG NŐTTEK, ÁM A KÖZSZFÉRA ÉPÍTÉSI LEHETŐSÉGEI ÁTMENETILEG NŐTTEK, ÁM EZ A TENDENCIA 2016-BAN NEM FOLYTATÓDIK, A MAGÁNSZFÉRA ÉPÍTÉSI PIACA TOVÁBBRA SEM MUTATJA A KOMOLY ÉLÉNKÜLÉS JELEIT. A MAGÁNSZFÉRA ÉPÍTÉSI PIACA TOVÁBBRA SEM MUTATJA A KOMOLY ÉLÉNKÜLÉS JELEIT. Magyar Larousse Enciklopédia (1994): „A válság = súlyos helyzet, döntő fordulat, amelynek a kimenetele jó is, rossz is lehet.” a kimenetele jó is, rossz is lehet.”

56 VAN-E REMÉNY A „JÓ KIMENETELRE” ? RÖVID TÁVON NEM SOK, HISZEN AZ EURÓPAI UNIÓS BERUHÁZÁSI FORRÁSOK TESZIK LEHETŐVÉ MOST AZ IPARÁG TÚLÉLÉSÉT; ÁM A 2014-2020. KÖZÖTTI FEJLESZTÉSI EU-TÁMOGATÁS ÖSSZEGE 7.600 MD Ft LESZ (A „MAI” ÚSzT- 8,5%), EMELLETT A FELHASZNÁLÁSI PRIORITÁSOK MÁSOK LESZNEK, ENNEK KÖVETKEZTÉBEN (IS) AZ ÉPÜLETEK, ÉPÍTMÉNYEK ÉPÍTÉSRE FORDÍTHATÓ FORRÁSOK MÉRTÉKE CSÖKKEN; A 2000-ES ÉVEK INGATLANPIACI „ARANYKORA” JÓ PÁR ÉVIG NEM FOG VISSZATÉRNI KÖZÉP-EURÓPÁBAN; HA ELINDUL EGY ÚJFAJTA FEJLŐDÉS, AZ VALÓSZÍNŰLEG MINKET IS ÉRINT, HISZEN A NEMZETKÖZI INGATLANFEJLESZTÉSI, BEFEKTETÉSI PIAC RÉSZE VAGYUNK – DE: A BEFEKTETŐI BIZALOM ÉS KLÍMA? VAN-E REMÉNY A „JÓ KIMENETELRE” ? RÖVID TÁVON NEM SOK, HISZEN AZ EURÓPAI UNIÓS BERUHÁZÁSI FORRÁSOK TESZIK LEHETŐVÉ MOST AZ IPARÁG TÚLÉLÉSÉT; ÁM A 2014-2020. KÖZÖTTI FEJLESZTÉSI EU-TÁMOGATÁS ÖSSZEGE 7.600 MD Ft LESZ (A „MAI” ÚSzT- 8,5%), EMELLETT A FELHASZNÁLÁSI PRIORITÁSOK MÁSOK LESZNEK, ENNEK KÖVETKEZTÉBEN (IS) AZ ÉPÜLETEK, ÉPÍTMÉNYEK ÉPÍTÉSRE FORDÍTHATÓ FORRÁSOK MÉRTÉKE CSÖKKEN; A 2000-ES ÉVEK INGATLANPIACI „ARANYKORA” JÓ PÁR ÉVIG NEM FOG VISSZATÉRNI KÖZÉP-EURÓPÁBAN; HA ELINDUL EGY ÚJFAJTA FEJLŐDÉS, AZ VALÓSZÍNŰLEG MINKET IS ÉRINT, HISZEN A NEMZETKÖZI INGATLANFEJLESZTÉSI, BEFEKTETÉSI PIAC RÉSZE VAGYUNK – DE: A BEFEKTETŐI BIZALOM ÉS KLÍMA?

57 HOSSZABB TÁVON ? VÁRHATÓ GAZDASÁGI, PÉNZÜGYI TRENDEK, ELVEK ÁLTALÁBAN AZ „INGA VISSZALENDÜL”, AZAZ ÚJRA MEGNŐ A KERESLET AZ ÉPÍTMÉNYEK, ÉPÜLETEK IRÁNT, DE MÁSFAJTA INGATLANFEJLESZTÉSI „FILOZÓFIA” MENTÉN, ILLETVE AZ (ÉRTÉKNÖVELŐ) FELÚJÍTÁS FOG DOMINÁLNI, EHHEZ A BANKI AKTIVITÁS IS NŐ, A VÁLSÁG KÖVETKEZTÉBEN A HAZAI ÉPÍTÉSI PIAC TISZTULÁSA VÁRHATÓ – ELVILEG CSAK A JOBBAK, ERŐSEBBEK ÉLHETIK TÚL EZT AZ IDŐSZAKOT (?); ENNEK EREDMÉNYEKÉNT FELELŐSEBB VÁLLALATI, ILLETVE TULAJDONOSI MAGATARTÁS KIALAKULÁSA REMÉLHETŐ (?) (LASSÚ) ÉRDEMI NÖVEKEDÉS INDUL MEG ÚJ PÁLYÁN, MARKÁNSAN ÚJ FEJLŐDÉSI TRENDEK MENTÉN.

58 PROGNOSZTIZÁLHATÓ FONTOSABB ÉPÍTÉSI TRENDEK, ELVEK, ALAPVETŐEN ÖSSZHANGBAN AZ EURÓPA 2020 STRATÉGIÁVAL: ÁLTALÁNOS VÁROSIASODÁSI FOLYAMATOK + KÖRNYEZETTUDATOS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSEK, ÁLTALÁNOS VÁROSIASODÁSI FOLYAMATOK + KÖRNYEZETTUDATOS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSEK, ÉLETCIKLUS-ELEMZÉSEN (IS) ALAPULÓ TERVEZÉS, ÉLETCIKLUS-ELEMZÉSEN (IS) ALAPULÓ TERVEZÉS, ALACSONY ENERGIAFELHASZNÁLÁSÚ ÉPÜLETEK, ALACSONY ENERGIAFELHASZNÁLÁSÚ ÉPÜLETEK, A MEGLÉVŐ ÉPÜLET- ÉS ÉPÍTMÉNYÁLLOMÁNY ENERGIAHATÉKONY, KOMPLEX, ÉRTÉKNÖVELŐ FELÚJÍTÁSA, A MEGLÉVŐ ÉPÜLET- ÉS ÉPÍTMÉNYÁLLOMÁNY ENERGIAHATÉKONY, KOMPLEX, ÉRTÉKNÖVELŐ FELÚJÍTÁSA, BONYOLULTABB, ÖSSZETETTEBB, MŰSZAKILAG IGÉNYESEBB, JOBB MINŐSÉGET GARANTÁLÓ ÉPÍTÉSZETI ÉS MÉRNÖKI MEGOLDÁSOK, BONYOLULTABB, ÖSSZETETTEBB, MŰSZAKILAG IGÉNYESEBB, JOBB MINŐSÉGET GARANTÁLÓ ÉPÍTÉSZETI ÉS MÉRNÖKI MEGOLDÁSOK, A MEGVALÓSÍTÁSI FOLYAMAT KÖRNYEZETBARÁTABBÁ VÁLÁSA, A MEGVALÓSÍTÁSI FOLYAMAT KÖRNYEZETBARÁTABBÁ VÁLÁSA, TOVÁBB SPECIALIZÁLÓDÓ ÉS FELÉRTÉKELŐDŐ (ÉPÍTÉSZI, MÉRNÖKI) SZAKTUDÁS, TOVÁBB SPECIALIZÁLÓDÓ ÉS FELÉRTÉKELŐDŐ (ÉPÍTÉSZI, MÉRNÖKI) SZAKTUDÁS, ÚJFAJTA PARTNERSÉG A KÖZREMŰKÖDŐK KÖZÖTT. ÚJFAJTA PARTNERSÉG A KÖZREMŰKÖDŐK KÖZÖTT.

59 EZEN ÁLTALÁNOS FEJLŐDÉSI TENDENCIÁK MENTÉN AZ ÉPÍTŐIPAR (A TERVEZÉS ÉS A KIVITELEZÉS, A HÁTTÉRIPARÁVAL EGYÜTT) A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS EGYIK MOZGATÓRUGÓJÁVÁ VÁLHAT.


Letölteni ppt "AZ ÉPÍTÉSI PIAC JELLEMZŐIRŐL 2014 – 2015. WÉBER LÁSZLÓ CÍMZETES EGYETEMI DOCENS, VÁLLALKOZÁSI IGAZGATÓ / MAGYAR ÉPÍTŐ ZRT. 2015. DECEMBER 8. WÉBER LÁSZLÓ."

Hasonló előadás


Google Hirdetések