Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Informatio Medicata 2008 A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Könyvtár képzéseinek 10 éve Antal Lajosné, Csehné Kiss Judit, Sóki Edit.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Informatio Medicata 2008 A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Könyvtár képzéseinek 10 éve Antal Lajosné, Csehné Kiss Judit, Sóki Edit."— Előadás másolata:

1 Informatio Medicata 2008 A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Könyvtár képzéseinek 10 éve Antal Lajosné, Csehné Kiss Judit, Sóki Edit

2 Informatio Medicata 2008 Amikor elkezdődött … A könyvtári képzések iránti igényt a számítógépes szakirodalmi kutatás megismertetésének szükségessége alapozta meg. A könyvtári képzések iránti igényt a számítógépes szakirodalmi kutatás megismertetésének szükségessége alapozta meg. A felhasználóképzés tanrendbe illesztése fontos lépés volt. A felhasználóképzés tanrendbe illesztése fontos lépés volt..

3 Informatio Medicata 2008 Továbbképzések, tanfolyamok A kezdetek 1998-ra nyúlnak vissza: amikor is elkezdődött a fakultatív felhasználóképzés. A kezdetek 1998-ra nyúlnak vissza: amikor is elkezdődött a fakultatív felhasználóképzés. A foglalkozások előadásból és gyakorlatból álltak, 1- 1 óra időtartamúak voltak. A foglalkozások előadásból és gyakorlatból álltak, 1- 1 óra időtartamúak voltak. Az előadások témái: Az előadások témái: 1. A könyvtár, mint információs rendszer 1. A könyvtár, mint információs rendszer működése működése 2. A könyvtár hagyományos és elektronikus 2. A könyvtár hagyományos és elektronikus forrásainak használata forrásainak használata 3. A konzorciumos pályázati formában elnyert 3. A konzorciumos pályázati formában elnyert CINAHL adatbázis bemutatása CINAHL adatbázis bemutatása

4 Informatio Medicata 2008 4. Új könyvtári szolgáltatások az integráció után 4. Új könyvtári szolgáltatások az integráció után 5. Evidence Based Nursing kutatásokat támogató elektronikus források használata 5. Evidence Based Nursing kutatásokat támogató elektronikus források használata 6. Elektronikus források használata az egészségtudományi kutatásokban 6. Elektronikus források használata az egészségtudományi kutatásokban 7. Egyetemi központi szolgáltatású elektronikus források bemutatása. 7. Egyetemi központi szolgáltatású elektronikus források bemutatása.

5 Informatio Medicata 2008 2002 EISZ A pályázatunk sikeres volt és 2002-ben elkezdődhetett az oktatás, a feldolgozandó témakörhöz alkalmazkodva 12 órás tanfolyamokat tartottunk. A pályázatunk sikeres volt és 2002-ben elkezdődhetett az oktatás, a feldolgozandó témakörhöz alkalmazkodva 12 órás tanfolyamokat tartottunk. Tematika Tematika A világháló, mint az információszerzés és a kommunikáció eszköze (az Internet funkciói és használata, közhasznú információk az Interneten A világháló, mint az információszerzés és a kommunikáció eszköze (az Internet funkciói és használata, közhasznú információk az Interneten elektronikus levelezés elektronikus levelezés Keresőrendszerek bemutatása (Vizsla, Yahoo), használatuk gyakorlása Keresőrendszerek bemutatása (Vizsla, Yahoo), használatuk gyakorlása A könyvtárunk és a Központi Könyvtár szolgáltatásai, honlapja. A könyvtárunk és a Központi Könyvtár szolgáltatásai, honlapja.

6 Informatio Medicata 2008 Az EISZ célja, elérhetősége, regisztráció Az EISZ célja, elérhetősége, regisztráció Kiemelt hangsúlyt helyeztünk az EISZ-ben található adatbázisok megismertetésére: Web of Science: jellemzői, mikor keresünk benne. Keresési lehetőségek, a keresés módja, találatok megjelenítése, mentése. Web of Science: jellemzői, mikor keresünk benne. Keresési lehetőségek, a keresés módja, találatok megjelenítése, mentése. Science Direct: az adatbázis felépítése, szerkezete, ikonok, menüpontok magyarázata, keresési stratégia felállítása, keresési technikák. Science Direct: az adatbázis felépítése, szerkezete, ikonok, menüpontok magyarázata, keresési stratégia felállítása, keresési technikák.

7 Informatio Medicata 2008 SwetsnetNavigator: Az adatbázis jellemzőinek, tartalmának megismertetése, használata. Table of contents szolgáltatás adott szakterületen, keresések teljes szövegű dokumentumra adott téma alapján SwetsnetNavigator: Az adatbázis jellemzőinek, tartalmának megismertetése, használata. Table of contents szolgáltatás adott szakterületen, keresések teljes szövegű dokumentumra adott téma alapján Akadémiai Kiadó folyóiratai: honlap megismerése, magyar kiadású magyar és idegen nyelvű tudományos folyóiratok Akadémiai Kiadó folyóiratai: honlap megismerése, magyar kiadású magyar és idegen nyelvű tudományos folyóiratok MTI adatbázis, elektronikus szótárak, kézikönyvek, adattárak. MTI adatbázis, elektronikus szótárak, kézikönyvek, adattárak.

8 Informatio Medicata 2008 Tanrendbe illesztett kredites képzések Tanrendbe illesztett kredites képzések A 2002/2003-as tanév első félévétől indultak a kredites képzések A 2002/2003-as tanév első félévétől indultak a kredites képzések Az első kurzusok célkitűzése az volt, hogy a hallgatók, legyenek tisztában az információ fogalmával, ismerjék az adott könyvtár és a könyvtári rendszer felépítését, szolgáltatásait. Az első kurzusok célkitűzése az volt, hogy a hallgatók, legyenek tisztában az információ fogalmával, ismerjék az adott könyvtár és a könyvtári rendszer felépítését, szolgáltatásait. Tudjanak tájékozódni a magyar és a külföldi szakirodalmi adatbázisokban, elektronikus folyóiratokban és egyéb elektronikus információforrásokban. Tudjanak tájékozódni a magyar és a külföldi szakirodalmi adatbázisokban, elektronikus folyóiratokban és egyéb elektronikus információforrásokban.

9 Informatio Medicata 2008 Ismerjék az Internetet, az Internet adta lehetőségeket ki tudják használni, azaz készség szinten alkalmazzák a tanultakat. Ismerjék az Internetet, az Internet adta lehetőségeket ki tudják használni, azaz készség szinten alkalmazzák a tanultakat. Önállóan képesek legyenek a legmegfelelőbb információforrás kiválasztására, önálló keresés végrehajtására, az így nyert kutatási eredmények alkalmazására a szakdolgozat készítés és egyéb publikációs tevékenység során. Önállóan képesek legyenek a legmegfelelőbb információforrás kiválasztására, önálló keresés végrehajtására, az így nyert kutatási eredmények alkalmazására a szakdolgozat készítés és egyéb publikációs tevékenység során.

10 Informatio Medicata 2008 Elméleti órák részletes tematikája: Az információs társadalom kialakulása és fejlődése. Európai fejlesztési célkitűzések (e-Europe stratégiák) és a nemzeti megvalósítási terv (Magyar Információs Társadalom Stratégia) kapcsolódó szakterületei (e- oktatás, e-egészség, e-kutatás, e-kultúra). A könyvtár funkciói az információs- és tudás társadalomban. Az információs társadalom kialakulása és fejlődése. Európai fejlesztési célkitűzések (e-Europe stratégiák) és a nemzeti megvalósítási terv (Magyar Információs Társadalom Stratégia) kapcsolódó szakterületei (e- oktatás, e-egészség, e-kutatás, e-kultúra). A könyvtár funkciói az információs- és tudás társadalomban. A könyvtár mint információs rendszer működése. A könyvtár mint információs rendszer működése. (Az információ gyűjtése, a gyűjtött információ feldolgozása, a gyűjtött és feldolgozott információ tárolása, a gyűjtött, feldolgozott és tárolt információ szolgáltatása (Az információ gyűjtése, a gyűjtött információ feldolgozása, a gyűjtött és feldolgozott információ tárolása, a gyűjtött, feldolgozott és tárolt információ szolgáltatása

11 Informatio Medicata 2008 Hagyományos (nyomtatott) szakirodalmi források: a hazai szakterületi bibliográfiai rendszer a Magyar Orvosi Bibliográfia elektronikus változatának megjelenéséig, 1990-ig. Hagyományos (nyomtatott) szakirodalmi források: a hazai szakterületi bibliográfiai rendszer a Magyar Orvosi Bibliográfia elektronikus változatának megjelenéséig, 1990-ig. Az adatbázisok elmélete: strukturális felépítés, adatállományok, az információkereső nyelvek típusai (indexek, tezauruszok). Az adatbázisok elmélete: strukturális felépítés, adatállományok, az információkereső nyelvek típusai (indexek, tezauruszok). Az információkeresés technikája: a keresési stratégia megtervezése, Boole operátorok. A keresés finomítása; limit műveletek. Az információkeresés technikája: a keresési stratégia megtervezése, Boole operátorok. A keresés finomítása; limit műveletek. A bizonyítékokon alapuló adatbázisok sajátosságai és használatuk az ápolás- és egészségtudományban. A bizonyítékokon alapuló adatbázisok sajátosságai és használatuk az ápolás- és egészségtudományban.

12 Informatio Medicata 2008 Szabadon hozzáférhető web felületű adatbázisok és egyéb források értékelése és felhasználása a tudományos kutatásban. Szabadon hozzáférhető web felületű adatbázisok és egyéb források értékelése és felhasználása a tudományos kutatásban. A szakdolgozatra vonatkozó követelményrendszer: a Szakdolgozati Útmutató részletes megismertetése alapján. A szakdolgozatra vonatkozó követelményrendszer: a Szakdolgozati Útmutató részletes megismertetése alapján. A szakdolgozat járulékos részeit - bibliográfia, irodalomjegyzék, hivatkozási jegyzék - alkotó források ajánlott egységes feltüntetési (leírási) és szerkesztési módjai. A szakdolgozat járulékos részeit - bibliográfia, irodalomjegyzék, hivatkozási jegyzék - alkotó források ajánlott egységes feltüntetési (leírási) és szerkesztési módjai. A tudományos kommunikáció fajtái: a tudományos publikációk osztályozása, a tudományos publikálásra és szakdolgozat készítésre vonatkozó követelmények. A tudományos kommunikáció fajtái: a tudományos publikációk osztályozása, a tudományos publikálásra és szakdolgozat készítésre vonatkozó követelmények.

13 Informatio Medicata 2008 Gyakorlati órák tematikája A könyvtári honlap és a kapcsolódó információs szolgáltatások megismertetése A könyvtári honlap és a kapcsolódó információs szolgáltatások megismertetése Az elektronikus katalógusok fajtái és használatuk Az elektronikus katalógusok fajtái és használatuk A Magyar Orvosi Bibliográfia A Magyar Orvosi Bibliográfia A Központi Könyvtári honlap és az egyetemi hálózatban hozzáférhető teljes szövegű elektronikus folyóiratok bemutatása és használatuk. A Központi Könyvtári honlap és az egyetemi hálózatban hozzáférhető teljes szövegű elektronikus folyóiratok bemutatása és használatuk. OVID felületű adatbázisok: Ovid MEDLINE (1950 to Present with Daily Update), CINAHL – Cumulative Index to Nursing & Allied Health Literature mint szakterületi alapadatbázisok használatának részletes megismerése. OVID felületű adatbázisok: Ovid MEDLINE (1950 to Present with Daily Update), CINAHL – Cumulative Index to Nursing & Allied Health Literature mint szakterületi alapadatbázisok használatának részletes megismerése. Teljes szövegű könyvek és folyóiratok:Books@Ovid, Journals@Ovid Full Text, Your Journals@Ovid. Teljes szövegű könyvek és folyóiratok:Books@Ovid, Journals@Ovid Full Text, Your Journals@Ovid. Képi adatbázisok: Primal Pictures, Images MD. Képi adatbázisok: Primal Pictures, Images MD. A bizonyítékokon alapuló adatbázisok: EBM Reviews, Cochrane A bizonyítékokon alapuló adatbázisok: EBM Reviews, Cochrane EISZ szolgáltatások: kiemelten a Web of Science és a Science Direct adatbázis és az EBSCO szolgáltatások. EISZ szolgáltatások: kiemelten a Web of Science és a Science Direct adatbázis és az EBSCO szolgáltatások. Minták a szakdolgozat készítéshez: a Proquest Dissertation and Thesis adatbázis. Minták a szakdolgozat készítéshez: a Proquest Dissertation and Thesis adatbázis. Teljes szakirodalom kutatási lehetőségek szabadon az Interneten: kiemelten a PubMed és a MOB, valamint értékelt szakterületi honlapok használata. Teljes szakirodalom kutatási lehetőségek szabadon az Interneten: kiemelten a PubMed és a MOB, valamint értékelt szakterületi honlapok használata.

14 Informatio Medicata 2008 A legmagasabb szinten ajánlottunk irodalmat Kötelező irodalom okleveles ápolóknak: Csermely P, Gergely P, Koltay T, Tóth J. Kutatás és közlés a természettudományokban. Budapest : Osiris; 1999.p.11-25, 119-163, 185- 252. Csermely P, Gergely P, Koltay T, Tóth J. Kutatás és közlés a természettudományokban. Budapest : Osiris; 1999.p.11-25, 119-163, 185- 252. Gaál Cs. Szakírás. Bevezetés a tudományos munkák értékeléséhez, írásához. Budapest: Medicina Zrt.; 2007. Gaál Cs. Szakírás. Bevezetés a tudományos munkák értékeléséhez, írásához. Budapest: Medicina Zrt.; 2007. Gulácsi L. Tudományos tényeken/bizonyítékokon alapuló ápolás. Nővér 2000; 13(1):17 – 22. vagy http://www.eski.hu/new3/kiadv/nover/2000/200001/nov001-2.htm#2 Gulácsi L. Tudományos tényeken/bizonyítékokon alapuló ápolás. Nővér 2000; 13(1):17 – 22. vagy http://www.eski.hu/new3/kiadv/nover/2000/200001/nov001-2.htm#2 Jehoda I. Kőtáblától a világhálóig: Az orvos- és egészségtudományi szakirodalmi információs rendszer fejlődése. Budapest : Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar; 2004. Jehoda I. Kőtáblától a világhálóig: Az orvos- és egészségtudományi szakirodalmi információs rendszer fejlődése. Budapest : Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar; 2004. Publikációs követelmények = „Vancouver Style”. Publikációs követelmények = „Vancouver Style”. Elérhető: http://efk.sote.hu/konyvt Ungváry R, Vajda E. Könyvtári információkeresés. 2. jav. kiad. Budapest : Typotex; 2002. Ungváry R, Vajda E. Könyvtári információkeresés. 2. jav. kiad. Budapest : Typotex; 2002. Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez. http://efk.sote.hu/foiskola/szabalyzatok Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez. http://efk.sote.hu/foiskola/szabalyzatok

15 Informatio Medicata 2008 A felkészüléshez felhasználható ajánlott irodalom: Balkányi L. Az egészséggel, egészségüggyel kapcsolatos web-helyek minőségi kritériumai. IME 2003; 2(7):37-40. Balkányi L. Az egészséggel, egészségüggyel kapcsolatos web-helyek minőségi kritériumai. IME 2003; 2(7):37-40. Brookes D. Understanding the value of qualitative research in nursing. Nursing Times 2007; 103(8):32-33 Brookes D. Understanding the value of qualitative research in nursing. Nursing Times 2007; 103(8):32-33 Coad J, Hardicre J,Devitt P. How to search for and use ’Grey Literature’ in research? Nursing Times 2006; 102(50):35-36. Coad J, Hardicre J,Devitt P. How to search for and use ’Grey Literature’ in research? Nursing Times 2006; 102(50):35-36. ESZCSM irányelv IV. a bizonyítékokon alapuló szakmai irányelvek fejlesztéséhez. Védőnő 2005; 15(3):14-17. ESZCSM irányelv IV. a bizonyítékokon alapuló szakmai irányelvek fejlesztéséhez. Védőnő 2005; 15(3):14-17. Johnstone M.-J. Journal impact factors: implications for the nursing profession. International Nursing Review 2007; 54:35-40. Johnstone M.-J. Journal impact factors: implications for the nursing profession. International Nursing Review 2007; 54:35-40.

16 Informatio Medicata 2008 Számonkérés Önálló házi dolgozatok, feladatbeadások: a gyakorlati órák tematikájához kapcsolódóan információkeresési feladatok megoldása, egy külföldi szakcikk lényegi mondanivalójának értelmezése. Önálló házi dolgozatok, feladatbeadások: a gyakorlati órák tematikájához kapcsolódóan információkeresési feladatok megoldása, egy külföldi szakcikk lényegi mondanivalójának értelmezése. Célunk ezzel a folyamatos tanulás elősegítése, az információkeresés technikájának begyakorlása volt. Célunk ezzel a folyamatos tanulás elősegítése, az információkeresés technikájának begyakorlása volt. A kurzusok végén megírt, az adott csoportra és tananyagra szabott teszttel adtak számot a résztvevők tudásukról. A kurzusok végén megírt, az adott csoportra és tananyagra szabott teszttel adtak számot a résztvevők tudásukról. A tesztek elsősorban a hallgatók elméleti felkészültségéről adtak képet, míg a tanórán kívüli feladatok megoldása arról tanúskodott, hogy a gyakorlatban mennyire sikerült elsajátítaniuk a képzés anyagát. A tesztek elsősorban a hallgatók elméleti felkészültségéről adtak képet, míg a tanórán kívüli feladatok megoldása arról tanúskodott, hogy a gyakorlatban mennyire sikerült elsajátítaniuk a képzés anyagát. Értékelés: A vizsga típusa szerint, a kurzusok lezárásaként aláírás, gyakorlati jegy, kreditek 1-5-ig. Értékelés: A vizsga típusa szerint, a kurzusok lezárásaként aláírás, gyakorlati jegy, kreditek 1-5-ig.

17 Informatio Medicata 2008 Könyvtárunk oktatóterme

18 Informatio Medicata 2008 Az elmúlt 10 évre visszatekintve tehát megállapíthatjuk, hogy az elkövetkező feladatokhoz kiváló ujjgyakorlat volt az eddigi munka. Reméljük, hogy a számítógéppel felnőtt fiatalokkal megértethetjük, hogy az Interneten az információkat csak megfelelő kritikával kezeljék, hogy az Interneten való irodalomkeresés nem pótolja az egészségügyi szakirodalmi információs rendszer ismeretét és használatát.

19 Informatio Medicata 2008 A képzés 10 éve számokban

20 Informatio Medicata 2008

21 Köszönjük a figyelmet! Antal Lajosné Dr. Csehné Kiss Judit Sóki Edit antallne@se-etk.huantallne@se-etk.hu csehne@se-etk.hu sokie@se-etk.hu csehne@se-etk.husokie@se-etk.hu antallne@se-etk.hucsehne@se-etk.husokie@se-etk.hu Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Könyvtár


Letölteni ppt "Informatio Medicata 2008 A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Könyvtár képzéseinek 10 éve Antal Lajosné, Csehné Kiss Judit, Sóki Edit."

Hasonló előadás


Google Hirdetések