Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A magnézium szerepe a testi-lelki egyensúly biztosításában.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A magnézium szerepe a testi-lelki egyensúly biztosításában."— Előadás másolata:

1 A magnézium szerepe a testi-lelki egyensúly biztosításában

2 A magnézium (Mg) az alkáliföldfémek csoportjába tartozik, az elemek periódusos rendszerének 12. helyén található. A földkéregben a nyolcadik leggyakoribb elemként fordul elő. Vízzel reagálva lúgos kémhatású vegyület képződik. A tengervízben a harmadik leggyakoribb elem. Magnézium (Nevét a görög Magnesia körzet Thessaly tartományáról kapta, ahol először fellelték)

3 A magnézium történetében két tudós nevét kell elsősorban kiemelni. Egyikük Sir Humphrey Davy, aki felfedezte a fémet. A másik tudós Antoine Alexandre Brutus Bussy, akinek először sikerült nagyobb mennyiségben tiszta formában előállítania. Magnézium

4 Sir Humphrey Davy Mg felfedezője (1808) Antoine Alexandre Brutus Bussy Mg előállítója (1831)

5 Az emberi testben a 11. leggyakoribb elem, mintegy 21-28 g mennyiségben. Ennek több mint fele (53%) a csontokban található. A magnézium normális koncentrációja a vérszérumban 0.69-0.94 mmol/l, melynek mintegy 60%-a szabad, a maradék általában fehérjékhez kötött formában fordul elő. A magnéziumion (Mg 2+ ) fontos sejtalkotó, számos sejtszintű biokémiai folyamatban játszik szerepet. Magnézium

6 A magnézium biológiai haszna 1. A magnézium a sejtszintű biokémiai folyamatokban jelentős szerepet játszik. A Mg 2+ - PO 4 3- interakció révén nélkülözhetetlen a nukleinsav anyagcserében, de több mint 300 enzim kofaktoraként számos alapvető élettani folyamat nélkülözhetetlen eleme. Így szerepet játszik az ATP szintézisében és lebontásában, de a Mg 2+ - ATP kelát alkotórészeként az intracelluláris energia raktár létrehozásában és fenntartásában is.

7 A magnézium biológiai haszna 2. Magnéziumra szükség van a sejtek integritásának fenntartásához is. A K + csatornák gátlása révén akadályozza meg a sejtek kálium vesztését. A sejten belüli sarcoplazmaticus reticulum Ca 2+ csatornáit gátolva pedig a calcium kiáramlását csökkenti. Nemcsak a csontrendszer fontos alkotóeleme, hanem a májban és izomszövetben is jelentős mennyiségben található. A klorofill alkotórészeként pedig a növényvilágban is meghatározó élettani szerepet tölt be.

8 A táplálékkal felvett magnézium kb. 40% szívódik fel egy egészséges emberi szervezetben. A legnagyobb mennyiség a vékonybél nyálkahártyáján keresztül kerül a véráramba. A fehérjedús táplálék csökkentheti, a zsiradékban, foszfátban, fitátban gazdag pedig fokozhatja a hasznosulni képes magnézium mennyiségét. A felszívódni nem képes magnézium a széklettel ürül. A vesén át csak mintegy 5% távozik. A magnézium homeosztázis

9 A magnézium egyensúly biztosításában jelentős szerepet játszik a csontrendszer, mely a szervezet legnagyobb magnézium raktára. Amennyiben a szervezet magnézium igénye megnő vagy a szokásos szükségletet a táplálék magnéziumtartalma nem elégíti ki, a hiány a csontrendszerből pótlódik. Ha azonban ez hosszabb időn át tart, a csontrendszer meggyengülését okozhatja. Ezért kell figyelmet fordítani arra, hogy a szervezet magnézium igénye külső forrásból és ne a belső tartalékból álljon rendelkezésre. A magnézium homeosztázis

10 Bár nagyon sok állati és növényi táplálék tartalmaz magnéziumot, a felmérések szerint napjainkban ezzel nem mindig biztosítható a szervezet magnézium szükséglete. Egy néhány évvel ezelőtt végzett vizsgálat szerint az USA lakosságának legalább 61%-a volt magnézium hiányos. A probléma tehát nemcsak a szegény, hanem a fejlett országokban is létezik. A változatosan fogyasztott növényi és állati táplálékokat tehát szükség esetén magnézium tartalmú készítményekkel is ki kell egészíteni. *Community Nutrition Products and Services 2007 Magnézium források

11 Magyarországon a felmérések szerint az átlagos magnézium bevitel egyes korcsoportokban csak kb. 75 %-a a szükségesnek. A nők átlagosan naponta 220mg, a férfiak kb. 300 mg magnéziumot vesznek fel a táplálékkal. * Látens magnéziumhiány valószínűsíthető a felmérés alapján a lakosság nagy részénél. *A magnézium forrásai és jelentősége az élővilágban; Akadémia Kiadó, 1992, Budapest, 6.fejezet– A magnézium szerepe az emberi szervezetben, 146-150. oldal

12 A szerves magnéziumvegyületek leggyakoribb forrásai a friss nyers zöldségek, gyümölcsök, diófélék, egyes magvak, teljes kiőrlésű gabonalisztek. Jelentős forrásnak számítanak a tenger gyümölcsei, valamint a folyami halak is. A kakaóbab magnézium tartalma is igen jelentős, így a kakaó tartalmú élelmiszerek fogyasztása is hozzájárul a magnézium egyensúly javításához. Magnézium források

13 A magnéziumhiány okai 1. Magnéziumhiányt okozhat, ha nem jut elegendő mennyiségű magnézium a mindennapi táplálékkel az egyébként egészséges szervezetbe. Ez következhet be, ha a táplálék mennyisége (pl. alultápláltság) és/vagy minősége (pl. gyorsételek) nem megfelelő. Egyes betegségek esetén (pl. bélbetegségek) előfordulhat, hogy a megfelelő mennyiségben a szervezetbe kerülő magnéziumnak a szokásosnál jóval kisebb mennyisége szívódik fel. Bizonyos kórállapotokban (pl. hányás/hasmenés, vesebetegség) megnőhet a szervezet magnézium vesztése, így még abban az esetben is hiány keletkezik, ha az átlagos napi szükségletnek megfelelő magnézium kerül felvételre.

14 A magnéziumhiány okai 2. A nem megfelelő táplálkozási szokások is hozzájárulhatnak magnézium hiány kialakulásához. Így a túlzottan sós vagy édes ételek tömeges fogyasztása, kevés folyadék bevitele, túlzott kávé, tea vagy alkohol, valamint a calciumban gazdag diéta. Egyes gyógyszerek is csökkenthetik a szervezet magnézium tartalmát, így szedésük esetén gondoskodni kell a magnézium szint rendszeres ellenőrzéséről és a magnézium pótlásáról. Ilyen készítmények lehetnek az ozmodiuretikumok, egyes antibiotikumok (pl. aminoglycosidok, gentamycin, tobramycin), digitalis készítmények, adrenalin, noradrenalin, amphetamin, ciclosporin, cisplatin, metformin.

15 A magnéziumhiány okai 3. Magnéziumhiány alakulhat ki szelén, D-vitamin, B 6 - vitamin hiány következtében is. Egyes vizsgálatok szerint diabetes mellitusban akár a betegek 38 %-ában is alacsonyabb lehet a serum magnézium koncentrációja. Különösen glycosuriával, ketoaciduriával járó kórállapotokban vagy nem megfelelő metformin terápia kapcsán. A súlyos acut myocardialis infarctus esetén is kialakulhat magnézium hiány. Hasonlóan magnézium hiányos állapothoz vezethet az acut pancreatitis. Nemcsak somaticus kórképekhez csatlakozhat azonban magnézium hiány, hanem krónikus stressz állapotban is gyakran megfigyelhető.

16 A magnéziumhiány tünetei 1. Tekintettel arra, hogy a magnézium jelentős szerepet játszik a vázizomzat működésében, hiányának egyik leggyakoribb tünete a vázizmok gyengesége vagy elsősorban a lábszárizomzatra lokalizálódó izomgörcsök előfordulása. A magnéziumhiány következtében szívritmuszavar is kialakulhat. Az idegsejtek működése is zavart szenvedhet, fokozott neuronalis irritabilitas alakulhat ki. Ennek következtében tremor, athetosis, nystagmus jelentkezhet. A magnézium hiány elősegítheti epilepsziás görcsök kialakulását is.

17 A magnéziumhiány tünetei 2. A magnéziumhiány következtében kialakuló esetleges központi idegrendszeri működészavar következményei pszichés tünetek is lehetnek. Zavartság, érzékcsalódások, kóros lehangoltság egyaránt megfigyelhető lehet. A magnézium hiánya esetén magasabb vérnyomásértékek is mérhetőek lehetnek.

18 A magnéziumhiány kimutatása 1. A magnéziumhiány diagnosztizálása kapcsán a legnagyobb gondot az jelenti, hogy a sok esetben nem specifikus tünetek miatt a beteg vizsgálatát végző orvos nem gondol ennek lehetőségére. A kórelőzményi adatok felvételekor ki kell térni a táplálkozási szokásokra is az ismert betegségekre és a jelen tünetekre terjedő információkon túl, ha felmerül a hiányállapot gyanúja. A beteg fizikális vizsgálata során nemcsak a belgyógyászati, hanem a neuro-pszichiátriai statusra is megkülönböztetett figyelmet kell fordítani. Rögzíteni kell az esetleges neurológiai kórjeleket és részletesen meg kell vizsgálni azon izmok működését, melyekben a beteg görcsöket vagy gyengeséget tapasztal.

19 A magnéziumhiány kimutatása 2. A fizikális vizsgálatot követően EKG vizsgálat mindenképpen szükséges, tekintettel arra, hogy magnézium hiány következtében előfordulhat a QT szakasz megnyúlása, de arrhytmia és sinustachycardia is kimutatható lehet. A magnézium hiány a serum magnézium koncentrációjának vizsgálatával igazolható. Az erre utaló hiánytünetek esetén azonban nemcsak ezt, hanem a serum kálium, calcium és glucose koncentrációját is célszerű meghatározni.

20 A magnéziumhiány szövődményei 1. Tekintettel arra, hogy a magnézium számos sejtszintű folyamat kihagyhatatlan eleme, hiánya negatívan befolyásolhatja a szervezet elektrolit háztartását, valamint az egyes szervek működését is. Magnéziumhiány következtében hypokalaemia és hypocalcaemia alakulhat ki. A mellékpajzsmirigy csökkent működése (hypoparathyreoidismus) és hörgőgörcs (bronchospasmus) is kialakulhat. A szív ingerület keltő és vezető rendszerében létrejövő működési zavar súlyos cardialis arrhythmiát okozhat.

21 A magnéziumhiány szövődményei 2. Az idegsejtek irritabilitásának fokozódása következtében súlyos epilepsiás működészavar is kialakulhat. A lábizmokban az éjszakai ágynyugalomban kialakuló görcsök pedig alvászavarhoz és a következményes betegségekhez vezethetnek. A magnéziumhiány ronthatja a glucose anyagcserét, súlyosabbá, nehezebben kontrollálhatóvá teheti a diabetes mellitust. Gyermekkorban fejlődési rendellenességek kialakulásához vezethet.

22 A magnéziumhiány kezelése 1. A magnézium hiány diagnosztizálásakor először át kell tekinteni, hogy ennek alimentáris oka lehet-e, valamint, hogy valamilyen kórállapot következtében nem veszt-e az átlagosnál nagyobb mennyiséget a szervezet. Amennyiben a táplálkozási szokások megfelelőek és a magnéziumot egyéb formában szükséges pótolni, ez különböző sóinak alkalmazásával történhet. Súlyos esetben a pótlás parenteralisan, más esetben per os történhet. Parenteralis pótlásra használható: Magnesium sulphate Cormagnesin 200/400 iv. Magnesium sulphuricum „Pm” 1g/10 ml

23 A magnéziumhiány kezelése 2. Parenteralis magnézium pótlásra rendszerint fekvőbeteg gyógyintézeti kezelések kapcsán kerülhet sor az alábbiakban: Súlyos szívritmuszavar előfordulása esetén (pl. acut myocardialis infarctus után) a szívizomsejtek depolarizációjának gátlása céljából Pre-eclampsia esetén az indirect antithromboticus hatás és vasodilatatio elérése miatt Az electrolit egyensúly súlyos felborulása esetén, különös tekintettel azokra a kórállapotokra, melyek hypokalaemiával és hypocalcaemiával is járnak.

24 A magnéziumhiány kezelése 3. Parenteralis magnézium pótlásra kerülhet sor az alábbiakban is: Asthma brochiale roham esetén a bronchodilatator hatás fokozása érdekében Diabetes melltusban, amennyiben ketoacidosis is kimutatható. Egyes neurológiai (pl. epilepszia) és pszichiátriai (pl. delirium) betegségek esetén, amennyiben jelentős magnézium hiány diagnosztizálható

25 A magnéziumhiány kezelése 4. A magnéziumhiány per os terápiája kapcsán figyelembe kell venni, hogy egy átlagos felnőtt szervezet napi magnézium szükséglete kb. 250-375 mg. Ez azonban néhány esetben nagyobb lehet. Fokozhatja a magnézium szükségletet a terhesség, a szoptatás, de a fokozott testi igénybevétel vagy a fokozott stressz hatás is. Betegségből lábadozva is több magnéziumot igényel a szervezet. A magnéziumban gazdag ételek fogyasztása mellett a magnéziumot különböző sói formájában is felvehetjük. A magnézium pótlás formájának megválasztásakor figyelembe kell azt is venni, hogy az egyes sók nem egyforma mértékben szívódnak fel és hasznosulnak.

26 *Ranade VV, Somberg JC: Bioavailability and Pharmacokinetics of Magnesium After Administration of Magnesium Salts to Humans, American Journal of Therapeutics, 2001; 8: 345-357 Magnézium-sók hasznosulása

27 A magnéziumhiány kezelése 5. Az oszlopdiagramról leolvasható, hogy az összehasonlító vizsgálatok szerint a biológiai hasznosulás szempontjából a laktát só forma a leghatékonyabb. Jól hasznosul citrát, fumarát, klorid, glycanat és gloconat sója is. Kevésbé jó biológiai hatás érhető el oxid és karbonát sójával. A magnézium pótlása mellett célszerű B6 vitamin adása is, tekintettel arra, hogy ez javíthatja a magnézium biológiai hasznosulását.

28 A magnéziumhiány kezelése 6. magnesium lactate dihydrate –Magne B 6 filmtbl (470 mg + 5 mg pyridoxin HCl) magnesium pidolate –MagneB 6 ivóoldat (936 mg + 10 mg pyridoxin HCl) magnesium citrate –Magne B 6 Extra filmtbl (618.43 mg + 10 mg pyridoxin HCL) magnesium oxide magnesium orotate magnesium aspartate

29 Összefoglalás 1. Napjainkban a változatos táplálkozás lehetősége ellenére gyakran a kívánatosnál kevesebb magnézium jut a szervezetbe. A hiányzó magnéziumot pótolni kell, mert ennek hiányában számos sejtszintű biokémiai folyamat zavart szenvedhet. Ennek következtében elsősorban a szív, a központi idegrendszer és a vázizomzat működése sérülhet és alakulhat ki akár súlyos kórállapot is. Egyes esetekben megnő a szervezet magnézium szükséglete, melyet a pótlás meghatározásakor figyelembe kell venni.

30 Összefoglalás 2. Enyhe magnéziumhiány esetén a magnézium pótlása különböző sói adásával szájon át történhet. A pótlás megtervezésekor figyelembe kell venni, hogy a különböző sók egymástól eltérő mennyiségben hasznosulhatnak. A legjobb biológiai hasznosulást laktát sója esetén figyelték meg. A magnézium hasznosulása B6 vitamin adásával potencírozható lehet. A magnézium pótlásának eredményessége a vérszérum magnézium koncentrációjának vizsgálatával ellenőrizhető. HU.MGP.11.10.14

31 Mg-pótlásra buzdító kampányok Kicsivel több magnézium fogyasztása fiatalon tartja a sejteket SZÓJABAB CÉKLA MAZSOLA DATOLYA

32 Figyeljünk szervezetünk magnézium igényére!


Letölteni ppt "A magnézium szerepe a testi-lelki egyensúly biztosításában."

Hasonló előadás


Google Hirdetések