Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hatóság 2004

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hatóság 2004"— Előadás másolata:

1 Az állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hatóság 2004
Az állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hatóság évi mintavételeinek és vizsgálatainak eredményei Dr. Biacs Péter egyetemi tanár Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal, Budapesti CORVINUS Egyetem Előadás a Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Karán 2005. szeptember 14-én, Kaposváron

2 1. Veszélyelemzés és a kritikus. ellenőrzési pontok megállapítása
1. Veszélyelemzés és a kritikus ellenőrzési pontok megállapítása (HACCP) 1.1. Az élelmiszerek előállításának és forgalmazásának élelmiszer-higiéniai feltételeiről szóló 90/2003. (VII.30.) FVM-ESzCsM együttes rendelet 1.2. A Magyar Élelmiszerkönyv /93 "A veszélyelemzés, kritikus szabályozási pontok (HACCP) rendszerének alkalmazása" c. előírás

3 1. 3. A hatóságoknak bejelentett 6 546
1.3. A hatóságoknak bejelentett élelmiszer-előállító üzemből évben üzemet ellenőriztek a területi felügyelők 1.4. Az elmúlt két év során ellenőrzött üzemek közül építette ki a HACCP-t (az ellenőrzött üzemek 93,5%-a).

4 2. A HACCP bevezetésének és. alkalmazásának helyzete iparági
2. A HACCP bevezetésének és alkalmazásának helyzete iparági (szakágazati) bontásban 2.1. Az iparágak közül a szesziparban kisebb arányban alkalmazzák a HACCP valamilyen formáját (helytelen felfogás a bérfőzés mentesítése) 2.2. Kisüzemeknél hiányzik a kritikus pontokhoz rendelt mérhető jellemzők dokumentálása, a technológia megváltoz- tatásának átvezetése

5 2. 3. Az előállított termékek laboratóriumi
2.3. Az előállított termékek laboratóriumi vizsgálatát nem végeztetik el rendszeresen 2.4. Az ellenőrző műszerek, eszközök hitelesítését, kalibrálását csak hatósági intézkedést követően hajlandók elvégez(tet)ni

6 3. A minőségirányítási rendszerek. önkéntes bevezetésének és tanú-
3. A minőségirányítási rendszerek önkéntes bevezetésének és tanú- sításának helyzete 3.1. Az élelmiszer-előállítók részben önkéntes felismerésből, részben külső nyomásra (beszállítók) vezetnek be ISO rendszereket 3.2. Az élelmiszer-biztonsággal foglalkozó ISO rendszer magában foglalja a HACCP-t, így ez tanúsíthatóvá válik

7 3. 3. A mezőgazdasági üzemek,. vállalkozások is alkalmazni fogják a
3.3. A mezőgazdasági üzemek, vállalkozások is alkalmazni fogják a HACCP-t, vagy legalább a GAP, GHP, GMP gyakorlatokat 3.4. A nyomon követési és visszakereshetőségi rendszer teljes vertikumában vizsgálja a termék útját a termőtalajtól a fogyasztó asztaláig

8 4. Az élelmiszerek előállításával és. behozatalával összefüggő 2004
4. Az élelmiszerek előállításával és behozatalával összefüggő évi fontosabb rendeletek 4.1. A 8/2004. (II.17.) valamint 42/ (IV.26.) ESzCsM - FVM együttes rendelet a megengedhető növény- védőszer maradék mértékéről 4.2. A 19/2004. (II.26) valamint a 65/ (IV.27.) FVM-ESzCsM-GKM együttes rendelet az élelmiszerek jelöléséről ill. ásványvizekről

9 4. 3. A 32/2004. (III. 24. ) GKM-FVM együttes
4.3. A 32/2004. (III.24.) GKM-FVM együttes rendelet a más országokból behozott árúk megfigyelési rendszeréről 4.4. A 78/2004. (IV.19.) kormányrendelet a mezőgazdasági termékek és élelmi- szerek földrajzi árújellemzőinek oltalmáról

10 5. Az élelmiszerek ellenőrzésével. összefüggő 2004. évi fontosabb
5. Az élelmiszerek ellenőrzésével összefüggő évi fontosabb rendeletek 5.1. A 94/2004. (V.25.) FVM-ESzCsM-GKM együttes rendelet a hatósági élelmiszer- ellenőrzésről 5.2. A 333/2004. (XII.11.) kormányrendelet a Magyar Élelmiszer - biztonsági Hivatal létrehozásáról szóló rendelet módosításáról

11 5. 3. Az Európai Unió 178/2002. (I. 28. ) EP és
5.3. Az Európai Unió 178/2002. (I.28.) EP és ET közös rendelete az élelmiszer- biztonság alapelveiről és az EFSA létrehozásáról (hatálybeléptetés május 1-én, a csatlakozás időpontjában illetve a 14§- 19§-ra 2005.január 1-én)

12 6. A megyei és fővárosi állategész-. ségügyi és élelmiszer-ellenőrző
6. A megyei és fővárosi állategész- ségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomások mintavételei és vizsgálatai évben 6.1. Mintavételek: vizsgálat hatósági tételszám és egyéb céllal vizsgált mintaszám 6.2. Az élelmiszerek 85,2%-a nem felelt meg az előírásoknak (kifogásolt tételek aránya 14,8%)

13 6. 3. A hatóság a hibás termékek miatt 3 184
6.3. A hatóság a hibás termékek miatt alkalommal minőségvédelmi bírságot szabott ki (kb.229 mFt) 6.4. A termékek gyártását 85 esetben, az üzem működését 109 alkalommal felfüggesztették (82 üzemet bezártak)

14 7. Élelmiszeripari és kereskedelmi üzemek ellenőrzése 2004.évben
7.1. A hatóság élelmiszer-előállító üzemből üzemet (66%) ellenőrzött alkalommal (1,6 gyakoriság) 7.2. A területi felügyelők 594 kis- és nagykereskedelmi egységben 844 szúrópróbaszerű ellenőrzést végeztek

15 7. 3. Az ellenőrző szakhatóság 11 üzem
7.3. Az ellenőrző szakhatóság 11 üzem esetben nem járult hozzá a létesítéshez, 48 esetben nem engedélyezte a működés megkezdését 7.4. Az élelmiszer minőségmegőrzési időtartamának meghosszabbítását 98 termékre engedélyezték (2004. május 1-ig)

16 Összefoglalás A hatósági élelmiszer-ellenőrzés évi tevékenysége megfelelt a korábbi évek gyakorlatának, a vizsgálatok megállapításai kismértékü javulást jeleznek. Az elmúlt évben több új hazai jogszabályt (miniszteri és kormány-rendeletet) alkottak és az EU csatlakozáskor uniós rendeleteket is hatályba léptettek. Az engedélyezés és élelmiszer-vizsgálat mellett megnőtt a területi felügyelők szerepe a piacokon és az üzemekben

17 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "Az állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hatóság 2004"

Hasonló előadás


Google Hirdetések