Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A vöröshagyma tárolhatóságának kockázatai telén

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A vöröshagyma tárolhatóságának kockázatai telén"— Előadás másolata:

1 A vöröshagyma tárolhatóságának kockázatai 2014-2015 telén
Dr. Füstös Zsuzsanna 1

2 (Botanikailag évelő) A vöröshagyma, Allium cepa L.
A vöröshagyma a termesztésben két-, illetve hároméves növény. (Botanikailag évelő) 2

3 Vöröshagyma Késői felszedése 3

4 Vöröshagyma betakaríttás A vöröshagyma érésének kezdetét a hagymatest fölötti szárrész, azaz a ”nyak” folyamatos puhulása jelzi, ennek következtében a lomb meghajol, megdől. A vöröshagymának ezt a természetesen bekövetkező érési folyamatát mesterségesen például taposással, hengerezéssel nem ajánlatos, vegyszeres kezeléssel pedig a tárolási veszteségek miatt tilos befolyásolni. A vöröshagymát hazánkban kétmenetben takarítjuk be. A földből való kiemelést akkor végezzük el, amikor a területen lévő hagymák háromnegyed része megdől. A rendre rakott hagymát az időjárástól függően 7-10 napig utóérleljük. A teljesen leszáradt lombú ”zárt nyakú” hagymát felszedjük és a tároló helyiségbe szállítjuk.

5 Csapadék 2014 betakarítás időszakában
Levegőtlen feltételek Július

6 Csapadék 2014 betakarítás időszakában
Augusztus Szeptember

7 Hiányzó, sérült buroklevél
Az egyenetlen vízellátás következménye- ként a buroklevél nem alakul ki , reped leválik

8 Hiányzó, sérült buroklevél következményei
Gyors , korai kihajtás, gyökeresedés

9 Hagyma peronoszpóra 9

10 A peronoszpóra fertőzés következményei
Nyakas hagyma Belső vizenyősödés

11 A peronoszpóra fertőzés következményei
Nyitott nyak Korai rothadás

12 A peronoszpóra fertőzés következményei
Puhulás Baktériumos rothadás

13 A betegség a tárolóban jelentkezik.
Szürkepenészes nyaki rothadás(Botrytis allii) A betegség a tárolóban jelentkezik. A buroklevél, ezüstös szürke, leválik, a hagyma puhul, megjelennek a penészgyepek é a szkleróciumok. Kockázat a magas páratartalom 13

14 Aspergillus niger A betegség a felszedés után jelentkezik. A buroklevél merev nehezen válik le , alatta találhatóak a gomba képletek. Szaporodásuknak a meleg, párás levegő kedvez.

15 Optimális tárolási feltétlenek
Légtér Konténeres tárolás A vöröshagyma optimális tárolási hőmérséklete 0 oC, az ajánlott relatív páratartalom 65-70 % Az ajánlott CO2 aránya 5% az 02 aránya 3%. CA s

16 Tárolási hibák Páralecsapódás Fagyás

17 Csomagolási kockázat Tálcás csomagolás Befülledés, gyökeresedés

18 Árukezelés Leértékelt áru A romlás okai

19 Vöröshagyma fajta szám 2013
Európai fajtalista: Magyar Nemzeti Fajtalista: ebből hazai nemesítésű: (makói típusú 5 ) 19

20 Szárazanyag-tartalom 1970-2003-ig

21 Teendők Fokozott ellenőrzés igényel és sorra kerülhet a betárolt hagyma tárolás alatti újraválogatása. Optimális tárolási körülmények ,”fagyveszély” Kíméletes anyagmozgatás Minőségmegőrző csomagolás Hűtőlánc

22 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! 22


Letölteni ppt "A vöröshagyma tárolhatóságának kockázatai telén"

Hasonló előadás


Google Hirdetések