Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
Munkavédelem munkabiztonság - munkaegészségügy
Tóth Attila / Safe to Save Kft Munkavédelem munkabiztonság - munkaegészségügy
2
A munkavédelem szabályozása
Munkabiztonság Munkavédelem Munkaegészségügy Munkahigiéne Foglalkozás egészségügy szervezett munkavégzés követelményei szabályozás, törvénykezés, szervezési, intézményi előírások fentiek megvalósítása a munkahelyi gyakorlatba Műszaki megelőzés követelményei Cél: munkabalesetek megelőzése Tárgy: a veszély Terület: tárgyi, személyi feltételek Egészségügyi követelmények Cél: foglalkozási betegségek megelőzése Tárgy: az ártalom Terület: dolgozó, munkakörnyezet
3
Munkavédelmi hatóságok
OMMF régen - NMH most Országos Munkaügyi és Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi Felügyelet MEGYEI KORMÁNYHIVATALOK MUNKAVÉDELMI ÉS MUNKAÜGYI SZAKIGAZGATÁSI SZERVEINEK MUNKAVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGEI ÁNTSZ Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
4
Munkavédelmi szakember foglalkoztatása
MUNKABIZTONSÁGI SZAKEMBER FELADATAI MUNKA-EGÉSZSÉGÜGYI SZAKEMBER FELADATAI Közreműködés a kockázatértékelésben (gépek, munkakörnyezet, veszélyes anyagok, képernyős munkahelyek, kóroki tényezők vizsgálata) (munkakörnyezet, veszélyes anyagok, munkahigiénés körülmények, kóroki tényezők vizsgálata) Közreműködés az egyéni védőeszköz juttatás rendjének kialakításában Gépek, berendezések használatba vétele/ üzembe helyezése Közreműködés a gépek, berendezések használatba vételében/ üzembe helyezésében Részvétel az időszakos biztonsági felülvizsgálatokban Munkavédelmi oktatás Munkaköri alkalmassági vizsgálatok Munkabalesetek kivizsgálása Foglalkozási megbetegedések kivizsgálása Elsősegély-nyújtók képzése
5
Munkaegészségügyi követelemények
A kereskedelem (élelmiszer) vendéglátás speciális a többi szakmától eltérő volta, hogy az élelmiszerek védelmére (HACCP) különös figyelmet kell fordítani, ennek keretében az egyik jelentős különbség a személyi higiénés alkalmasság vizsgálata. A vegyi anyagok és keverékek kereskedelme speciális szabályokat követel meg, melyet a kémiai biztonsági törvény a REACH és a CLP szabályoz.
6
Munkaegészségügyi követelemények
ORVOSI ALKALMASSÁGI VIZSGÁLATOK A kereskedelem és vendéglátás területén, ahol élelmiszerek előállításával és értékesítésével foglalkoznak a szokásos orvosi alkalmassági vizsgálatokat (előzetes, időszakos, soron kívüli, záró), kiegészíti az egészségügyi könyv (személyi higiénés alkalmasság), mely az élelmiszerek védelmét szolgálja, azaz élelmiszerek útján terjedő fertőző megbetegedések járványos kialakulását hivatott megakadályozni. A személyi higiénés alkalmassági vizsgálatot szervezett és nem szervezett munkavégzés keretében is el kell végezni: szervezett munkavégzés esetén a foglalkozás-egészségügyi szakorvos, nem szervezett munkavégzés esetén a háziorvos jogosult a feladat ellátására.
7
Munkaegészségügyi követelemények
A járványügyi érdekből kiemelt munkakörök és személyi higiénés alkalmassági vizsgálatok:
8
Munkaegészségügyi követelemények
9
Élelmiszer felhasználás
Élelmiszer-higiéniai munkavégzési feltételek: - Infrastruktúra és berendezések - Az alapanyagokkal szemben támasztott követelmények - A hulladékok kezelése - Kártevők elleni védekezés - Tisztítás, takarítás, fertőtlenítés - Vízminőség - A személyzet egészségi állapota (e.ü. könyv) - Személyi higiéne - Oktatás, képzés - Adott feltételek mellett szükséges lehet és célravezető a HACCP rendszer bevezetése (amely egy hatékony ÉLELMISZERBIZTONSÁGI rendszer).
10
Élelmiszer felhasználás
Az elmúlt időszakok nyári ellenőrzéseinek tapasztalatai: - Az elmúlt időszakban jó pár vendéglátó egység felfüggesztését kezdeményezték az ÁNTSZ munkatársai súlyos takarítatlanság, rossz általános higiénés helyzet, ivó-, ill. kézmosáshoz szükséges meleg víz hiánya miatt. - Egy esetben az építési munkálatok közepette végezték az árufeltöltést, az üzletteret hevenyészetten felhelyezett piszkos, szakadozott fólia választotta el az építkezési területtől.
11
Élelmiszer raktározás
Fizikai és vegyi tulajdonságok szerinti veszélymentes tárolás Polcok, állványok előírásai Veszélyes anyagok tárolásának tilalmai (élelmiszeres göngyöleg) Tárolási módozatok biztonságai (rakatképzés, eldőlés, elgurulás) Anyagmozagatás (kézi, gépi) Munkaterületen történő tárolási mennyiségek Kártevők elleni védelem Illetéktelenektől való elzárás
12
EVE vs. Munkaruha Egyéni védőeszköz
minden olyan eszköz, amelyet a munkavállaló azért visel vagy tart magánál, hogy az a munkavégzésből, a munkafolyamatból, illetve a technológiából eredő kockázatokat az egészséget nem veszélyeztető mértékűre csökkentse, Továbbá az eszköz bármely kiegészítése vagy egyéb segédeszköz, amelynek a feladata fenti cél elérése - együtt: védőeszköz; Munkaruházat
13
EVE vs. Munkaruha Egyéni védőeszköz Munkaruházat
Pl.: védőszemüveg, légzésvédők, védőruhák, védőkesztyűk, védőlábbelik, ún. vattakabát Munkaruházat Pl.: munkanadrág, póló, pamutkesztyű, munkacipő, hajháló, sapka
14
Hatósági bírságok Munkavédelmi hatóság - NMH ÁNTSZ
– HUF –ig (KET alapján, telephelyenként és munkavállalói létszám alapján) ÁNTSZ 5.000 – HUF Kémiai terhelési bírság Egészségvédelmi bírság: – HUF
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.