Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
Szénhidrátok táplálkozás-élettani szerepe
2
A szénhidrátok csoportosítása
1. Emészthető szénhidrátok Cukrok: egyszerű, néhány egységből álló szénhidrátok, édes ízűek. Monoszacharidok: glükóz, fruktóz, galaktóz Diszacharidok: répacukor-szacharóz, tejcukor-laktóz Oligoszacharidok: raffinóz Összetett szénhidrátok: keményítő, inulin Uronsavak: hexózok oxidált termékei galaktóz -> galakturonsav -> poligalakturonsav (pektin)
3
A szénhidrátok csoportosítása
Dextrinek: a keményítő bomlástermékei (sav, hő vagy enzimatikus hatásra keletkeznek) Ciklodextrin: gyűrűs szerkezetű, illékony, bomlékony anyagok beépítésére alkalmas Cukoralkoholok: mono- és diszacharidok redukált termékei glükóz >szorbit, mannóz > mannit, laktóz > laktitol, xilóz > xilit (édesítőszer)
4
Táplálóanyagok aránya különböző táplálkozási kultúrák étrendjében
5
Az élelmiszerekben előforduló cukrok
Természetes források Gyümölcsök, méz (50-50% glükóz és fruktóz), zöldségek. Cukorösszetételük és édesítő erejük lényegesen eltér. Hozzáadott cukor (szacharóz) Cukorfogyasztásunk jóval több a javasoltnál (92g férfiak, 85g nők) Ajánlott: 60g, illetve az energiabevitel 10%-a
6
Néhány élelmiszer cukortartalma
7
Gyümölcsök és zöldségek szénhidrát- és cukoralkohol-tartalma (g/100g)
8
A túlzott cukorfogyasztás káros hatásai
Gyorsan felszívódik, feleslege zsírraktárakba épül. Állandó nagy mértékű fogyasztása cukorbetegség kialakulásához vezethet. Fokozott fogápolás mellett is fogszuvasodást okozhat. Étvágytalanságot okoz. Ajánlott: energiában szegény változatú üdítők, ásványvíz fogyasztása.
9
A túlsúly gyakoriságának emelkedése az Egyesült Államokban
10
Cukorhelyettesítők Cukoralkoholok (szorbitol, mannit, xilit)
Az emésztés és felszívódás során glükózzá alakulnak, de felszívódásuk üteme lassúbb, csak kis mértékben emelik a vércukorszintet. A laktitol rossz felszívódása miatt gyakorlatilag nem jelent energiatöbbletet. Lassú felszívódásuk miatt laxatív hatásúak (nő a béltartalom ozmózisnyomása) Fogkímélő hatásúak. A xilit íze hasonlít a répacukorhoz a leginkább, laxatív hatása kisebb. A szorbitol erőteljesebb laxatív hatású (szilvalekvár).
11
Cukorhelyettesítők Mesterséges édesítőszerek
Nagyon erős édesítő erejűek. Az élelmiszerek energiatartalmát gyakorlatilag nem növelik. Szacharin ( x); ciklamát (35-40x); aszpartam ( x édesítő hatású a szacharózhoz képest- Nutrasweet) A gyakorlatban általában a mesterséges édesítőszerek és cukoralkoholok keverékét használják. Ezek mennyiségét meg kell adni a készítmények címkéjén.
12
Cukrok édesítőereje a répacukoréhoz viszonyítva
13
Puffadást előidéző poliszacharidok
A hüvelyes magvak alfa-galaktozid kötésű oligoszacharidokat tartalmaznak. Ilyen enzimmel az ember nem rendelkezik > a vastagbélbe jutnak és ott a baktériumok bontják > gázképződés, puffadás.
14
Laktózintolerancia A ß-galaktozidáz enzim hiánya okozza.
Tej és tejtermék fogyasztása után erős hasmenés. Tejmentes diéta, laktózmentes tejtermék, enzimpótlás ajánlott.
15
Összetett szénhidrátok
Keményítő Hazai átlagban energiafelvételünk 42%-a származik a keményítőből a kívánatos 55-58% helyett. Fő forrása a burgonya, a gabonafélék és a hüvelyes magvak. Inulin A csicsókában található fruktóz polimer. Cukorbetegeknek ajánlott.
16
Glikémiás index Azt fejezi ki, hogy az adott szénhidrát a glükózhoz képest milyen mértékben emeli a vércukorszintet. Általában a rosttartalom növekedésével csökken az élelmiszerek szénhidrátjának glikémiás indexe. A hüvelyesek a keményítő mellett egyéb nehezen emészthető szénhidrátokat is tartalmaznak, ezért indexük alacsony.
17
Egészséges emberekre vonatkozó glikémiás indexek
18
2. Nem emészthető szénhidrátok
nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz* cellulóz hemicel-lulóz* hemicel-lulóz lignin pektin glükánok xilánok
20
A rostok táplálkozás-élettani szerepe
A vízben nem oldódó rostok (cellulóz, hemicellulóz, lignin, xilánok, glükánok) főleg a bélperisztaltikát, a vastagbél működését befolyásolják Vízoldékony rostalkotó a pektin, valamint a gükánok és a xilánok egy része A rostalkotók vízfelvevő képessége a lignin kivételével jó teltségi, jóllakottsági érzés kialakulása a bélben a belső nyomás csökkentése a táplálék áthaladási idejének csökkentése a széklet tömegének növelése A pektin jelentős mennyiségű epesavat, koleszterint tud megkötni
21
A rostok táplálkozás-élettani szerepe
A lignin úgyszintén képes megkötni az epesavakat és védi a rostokat a mikrobiális lebontástól A rostok általában emészthetőséget csökkentő táplálék összetevők, fogyókúrás étrendekben felértékelődnek Fiatalok és öregek esetében azonban a túlzott mennyiségű rost fogyasztása káros is lehet mivel a rostok csökkentik a táplálóanyagok, az ásványi anyagok és gyógyszerek felszívódását
23
A rosthiányos táplálkozás következményei
vastagbél betegségek (székrekedés, bélpolipok, vastagbél rák) anyagcsere betegségek (elhízás, cukorbetegség, magas plazma triglicerid és koleszterin értékek) A hazai lakosság átlagos rostfogyasztása g/nap, az optimális 30-40g élelmi rost/nap lenne
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.