Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaZsigmond Illés Megváltozta több, mint 10 éve
1
Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra
Készítette: Lovász Péter 2006. május
2
Tartalom Általános tudnivalók Hatása a gazdaságra Intézmények
Területi különbségek Fogyasztásváltozás Egészségügyi következmények
3
Bevezető A táplálkozás az ember legalapvetőbb szükséglete
A táplálkozás-tudomány (felnőttek esetében) napi kilokalóriát javasol 70-90 gramm fehérje 80-90 gramm zsír gramm szénhidrát
4
Ennyi táplálék lenne elegendő a emberi szervezet energia igényének fedezésére
De az emberiség nagy hányada ennél sokkal kevesebb kalóriához jut hozzá Ellenben a fejlett országokban enné sokkal többet fogyasztanak el. Itt a fehérjefogyasztás g (ami jóval meghaladja az ideálisat)
5
Élelmiszerfogyasztás és gazdaság
A fejlett országokban a élelmiszer-fogyasztás dominanciája halványul, vagy megszűnik pl: EU15 átlaga 13,1% Ezzel szemben a fejletlenekben az élelmiszerre történő kiadások bőven az 50% fölött vannak.
6
Intézmények FAO - Food and Agriculture Organization of the United Nations ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági szervezte 1945-ben alakult meg Az ENSZ egyik legnagyobb szervezete az alapító államok kötelezettséget vállalnak arra, hogy mindent megtesznek a táplálkozás és életszínvonal emelése, a termelés hatékonysága és az élelem elosztási rendszer javítása érdekében. OÉTI – Magyarország Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet A magyarországi élelmiszerfogyasztást szabályozza
7
Az átlag alatti fogyasztás
Számos Afrikai és Dél-Kelet Ázsiai országban a napi energia bevitel 2000 kilokalória körüli. pl: Banglades, Kambodzsa Fehérjefogyasztás 40g ebből 10-15g állati eredetű Ez a mennyiség épp hogy csak a vegetálásra elegendő, de elég csak 1-2 aszályos év és éhínségbe csapát.
9
Átlag feletti fogyasztás Kizárólag a fejlett és nagyarányú fejlődésnek indult országokban
Itt mindenütt egészségtelenül magas (30-40kg) a cukorfogyasztás Nagyon magas ( ) Azon fejlett országokban, ahol nem foglalkoznak ennek hátrányaival kellőképp pl: USA, Ausztria, Belgium, Portugália Kicsit magas ( ) Fejlett, fejlődésnek indult országok pl: Nagy-Britannia, Lengyelország, Egyiptom
10
Átlag feletti fogyasztás
Közepes ( ) A közepesen fejlett és fejlődésnek indult országokban (ahol növekszik ez az érték) és a legfejlettebb országokban ahol csökken. pl: Magyarország, Fehéroroszo., Kína, Svédország Átlag körüli ( ) A nagy fejlődésnek indult, és a leggazdagabb országokban pl: Dél-Afrika, Japán
11
Fogyasztásváltozás Általános tendencia, hogy állati eredetű termékek fogyasztásának növekedésével csökken a növényi eredetű. A magasabb fogyasztású fejlett országokban Itt már nem mindenhol nő Ellenben a 80-as években még mindenhol jelentősen nőtt a fogyasztás, még ott is ahol már jócskán meghaladta az ideális értéket. Sőt egyes területeken csökkent is Az alacsonyban A 80as évek növekedéséhez képest az elmúlt pár évben stagnálás vagy gyenge csökkenés figyelhető meg
12
Élelmiszercsoportok A Fejletségi szint növekedésével nő a hús és zsírfogyasztás A halfogyasztás kivételt képez, az jellemzően csak a nagy tengerparttal rendelkező országokban jelentős A fejlődő országokban a növényi táplálék is kevés, és ha ezt még állatokkal megetetnék 2x-3x kevesebb lenne.
14
Táplálkozási szokások és az életminőség(Magyarország)
Fehérje 14% 60 állati 40 növényi Zsír 38% Kevés a telítetlen aránya Szénhidrátoknál 45% kevés az összetett pl: teljes kiőrlésű gabonafélék Cukor 15% - ez az érték nagyon magas
15
Egészség Túltápláltság és elhízás
A fejlett országokban mindenhol megjelent az elmúlt 2-3 évtizedben Arányuk 5 évenként megduplázódik Oka a sok hús/zsír fogyasztás, és emelett kevés zöldég fogyasztása Ennek következtében vitaminhiány is fellép. Több betegség kockázati tényezője. Magasvérnyomás Szívbetegség Agyérbetegség cukorbetegség Az eü világszervezet 1998-ban az elhízást betegségnek nyilvánította.
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.