Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kaposvár, 2009. április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kaposvár, 2009. április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet."— Előadás másolata:

1 Kaposvár, 2009. április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet

2 NINCS OLYAN TÁPANYAG, AMELY KÁROS LENNE AZ EGÉSZSÉGRE, HA AZ MÉRTÉKKEL KERÜL A SZERVEZETBE Az étrend helytelen aránya és mennyisége Nem fertőző krónikus betegségek kialakulása (elhízás, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek)

3 AjánlottTényleges Fehérje, g6090 Zsiradék, g80115 Koleszterin, mg300450 PUFA, mg350230 Szénhidrát, g350260 Rost, g3520 Kalcium, mg900650 Vas, mg1513 AJÁNLOTT ÉS TÉNYLEGES FOGYASZTÁS

4 Nincs olyan élelmiszer, amely önmagában minden kívánalmat kielégít vegyes étrend táplálékkiegészítők funkcionális élelmiszerek

5 FUNKCIONÁLIS ÉLELMISZEREK Olyan élelmiszerek, melyek egészségmegőrző funkciót töltenek be, vagyis a szokásos tápanyag-összetevőkön túlmenően olyan fiziológiailag aktív komponenseket tartalmaznak, amelyek a normális egészségi állapot megtartása mellett a betegség megelőzésére is alkalmasak.

6 FUNKCIONÁLISSÁ TÉTEL  Kedvezőtlen hatást kiváltó összetevőjének (allergén fehérje) eltávolítása  Kedvező hatású komponensek (vitamin, rost, zsírsav) dúsítása  Eredetileg az élelmiszerben nem lévő összetevő (antioxidáns, probiotikum) hozzáadása  Túlzott mennyiségben lévő tápanyag (zsír) kedvező hatású komponensre (olívaolaj) cserélése

7 TERMÉKFEJLESZTÉSEK 1.Probiotikus mikrobát tartalmazó kolbász 2.Többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmazó májas 3.Aszalt gyümölcsöt tartalmazó sonka 4.Olívaolajat és zabkorpát tartalmazó virsli

8 Bélflóra vastagbélben, 10 12 élő mikroba, 400 faj Elpusztul nem megfelelő étrend, túlzott alkohol- fogyasztás, stressz, gyógyszerek szedése, besugárzás, legyengült immunrendszer Probiotikus baktériumok 1. PROBIOTIKUS KOLBÁSZ

9 A probiotikumok húsipari felhasználását megnehezíti, hogy a tejiparral ellentétben, nincs lehetőség az eredeti mikroflóra hőkezelés általi elpusztítására és probiotikus kultúrával való beoltására. nyersen érlelt készítmények, kolbászok Nehezíti a baktériumok túlélését a nitrittartalom, nagy sótartalom és kis vízaktivitás. Lactobacillus casei 1. PROBIOTIKUS KOLBÁSZ

10 Csökkentett zsír- és sótartalmú kolbász Fitál kolbász, Zalahús

11 2. PUFA MÁJAS Többszörösen telítetlen zsírsavak szerepe:  Közvetlenül hatnak a zsíranyagcserére  Csökkentik a vérkoleszterinszintet  Szabályozzák a vérnyomást  Kardioprotektív hatásúak  Szerepük van az agy és a retina fejlődésében  Hormonszerű aktivitást fejtenek ki

12 2. PUFA MÁJAS  0,4%, 30% PUFA-tartalmú olaj felhasználása  Illatos fűszerek (zöldbors, mustármag, szerecsendió) halíz elnyomása  Rozmaringkivonat antioxidáns Májas, Zalahús

13 3. ASZALT GYÜMÖLCSÖS SONKA Aszalt sárgabarack és szilva  Rost (pektin)  Ásványianyag (kálium)  Mikrobagátló (almasav) 15%-ban  Avasodásgátlás (karotinoid)15%-ban Modelltermékek: vörösáru, sonka, aszpikos sonka, kolbász, húspogácsa, töltött húsgombóc, töltött bacon

14 3. ASZALT GYÜMÖLCSÖS SONKA SÁGA

15 4. OLÍVAOLAJAS ÉS ZABKORPÁS VIRSLI Olívaolaj Kedvező zsírsavösszetétel (PUFA) Zabkorpa = rost  Bélműködés szabályozása  Érelmeszesedés megelőzése  Ásványi anyagok felszívódásának elősegítése  Cukorbetegség megelőzése

16 4. OLÍVAOLAJAS ÉS ZABKORPÁS VIRSLI 10% olívaolaj 5% zabkorpa Fűszerek Színezék HUNNIA

17


Letölteni ppt "Kaposvár, 2009. április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet."

Hasonló előadás


Google Hirdetések