Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaSzebasztián Szabó Megváltozta több, mint 10 éve
1
Kaposvár, 2009. április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet
2
NINCS OLYAN TÁPANYAG, AMELY KÁROS LENNE AZ EGÉSZSÉGRE, HA AZ MÉRTÉKKEL KERÜL A SZERVEZETBE Az étrend helytelen aránya és mennyisége Nem fertőző krónikus betegségek kialakulása (elhízás, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek)
3
AjánlottTényleges Fehérje, g6090 Zsiradék, g80115 Koleszterin, mg300450 PUFA, mg350230 Szénhidrát, g350260 Rost, g3520 Kalcium, mg900650 Vas, mg1513 AJÁNLOTT ÉS TÉNYLEGES FOGYASZTÁS
4
Nincs olyan élelmiszer, amely önmagában minden kívánalmat kielégít vegyes étrend táplálékkiegészítők funkcionális élelmiszerek
5
FUNKCIONÁLIS ÉLELMISZEREK Olyan élelmiszerek, melyek egészségmegőrző funkciót töltenek be, vagyis a szokásos tápanyag-összetevőkön túlmenően olyan fiziológiailag aktív komponenseket tartalmaznak, amelyek a normális egészségi állapot megtartása mellett a betegség megelőzésére is alkalmasak.
6
FUNKCIONÁLISSÁ TÉTEL Kedvezőtlen hatást kiváltó összetevőjének (allergén fehérje) eltávolítása Kedvező hatású komponensek (vitamin, rost, zsírsav) dúsítása Eredetileg az élelmiszerben nem lévő összetevő (antioxidáns, probiotikum) hozzáadása Túlzott mennyiségben lévő tápanyag (zsír) kedvező hatású komponensre (olívaolaj) cserélése
7
TERMÉKFEJLESZTÉSEK 1.Probiotikus mikrobát tartalmazó kolbász 2.Többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmazó májas 3.Aszalt gyümölcsöt tartalmazó sonka 4.Olívaolajat és zabkorpát tartalmazó virsli
8
Bélflóra vastagbélben, 10 12 élő mikroba, 400 faj Elpusztul nem megfelelő étrend, túlzott alkohol- fogyasztás, stressz, gyógyszerek szedése, besugárzás, legyengült immunrendszer Probiotikus baktériumok 1. PROBIOTIKUS KOLBÁSZ
9
A probiotikumok húsipari felhasználását megnehezíti, hogy a tejiparral ellentétben, nincs lehetőség az eredeti mikroflóra hőkezelés általi elpusztítására és probiotikus kultúrával való beoltására. nyersen érlelt készítmények, kolbászok Nehezíti a baktériumok túlélését a nitrittartalom, nagy sótartalom és kis vízaktivitás. Lactobacillus casei 1. PROBIOTIKUS KOLBÁSZ
10
Csökkentett zsír- és sótartalmú kolbász Fitál kolbász, Zalahús
11
2. PUFA MÁJAS Többszörösen telítetlen zsírsavak szerepe: Közvetlenül hatnak a zsíranyagcserére Csökkentik a vérkoleszterinszintet Szabályozzák a vérnyomást Kardioprotektív hatásúak Szerepük van az agy és a retina fejlődésében Hormonszerű aktivitást fejtenek ki
12
2. PUFA MÁJAS 0,4%, 30% PUFA-tartalmú olaj felhasználása Illatos fűszerek (zöldbors, mustármag, szerecsendió) halíz elnyomása Rozmaringkivonat antioxidáns Májas, Zalahús
13
3. ASZALT GYÜMÖLCSÖS SONKA Aszalt sárgabarack és szilva Rost (pektin) Ásványianyag (kálium) Mikrobagátló (almasav) 15%-ban Avasodásgátlás (karotinoid)15%-ban Modelltermékek: vörösáru, sonka, aszpikos sonka, kolbász, húspogácsa, töltött húsgombóc, töltött bacon
14
3. ASZALT GYÜMÖLCSÖS SONKA SÁGA
15
4. OLÍVAOLAJAS ÉS ZABKORPÁS VIRSLI Olívaolaj Kedvező zsírsavösszetétel (PUFA) Zabkorpa = rost Bélműködés szabályozása Érelmeszesedés megelőzése Ásványi anyagok felszívódásának elősegítése Cukorbetegség megelőzése
16
4. OLÍVAOLAJAS ÉS ZABKORPÁS VIRSLI 10% olívaolaj 5% zabkorpa Fűszerek Színezék HUNNIA
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.