Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Fizikai paraméterek változása a fokhagyma kihajtása során Készítette: Muha Viktória IV. évfolyam SZIE Élelmiszertudományi Kar Konzulensek: Dr. Felföldi.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Fizikai paraméterek változása a fokhagyma kihajtása során Készítette: Muha Viktória IV. évfolyam SZIE Élelmiszertudományi Kar Konzulensek: Dr. Felföldi."— Előadás másolata:

1 Fizikai paraméterek változása a fokhagyma kihajtása során Készítette: Muha Viktória IV. évfolyam SZIE Élelmiszertudományi Kar Konzulensek: Dr. Felföldi József egyetemi docens Dr. Füstös Zsuzsanna egyetemi docens

2 Röviden a fokhagymáról: egyik legrégebben termesztett kultúrnövényünk, amely Közép-Ázsiából, a kirgíz sztyeppékről származik táplálkozási jelentősége nagy, amelyet magas szárazanyag- és fehérjetartalmának köszönhet fűszerként is használjuk gyógyító hatásáról is ismert

3 Magyarországi vonatkozások Magyarországon 10-15 ezer tonnát termesztenek fokhagymából évente fő termesztési körzet: Makó és környéke valamint a Bács-Kiskun megyei Dusnok térsége, de újabban Debrecen környéke is jelentős az exportunk

4 Felhasználása: Élelmiszeriparban - húsiparban - konzerviparban gyógyszeriparban jótékony hatásait a benne található illóolajok kénvegyületeinek köszönheti háztartásokban

5 A vizsgálat célja roncsolásmentes módszerek alkalmazhatósága fokhagymára megfelelőnek talált módszer(ek) vizsgálata - optimális vizsgálati körülmények megválasztása - összefüggés más állapotjelzőkkel

6 Módszerkeresés és feltételei roncsolásmentes reprodukálható megfelelően tükrözze a fokhagyma állapotát gyors A vizsgálatot nehezíti a fokhagyma bonyolult növényszervezeti és növényszöveti felépítése

7 A megvizsgált módszerek Ultrahangos módszer Akusztikus vizsgálat Ütésvizsgálati /impact / módszer Számítógépes látórendszer Precíziós penetrométer /SMS, roncsolásos módszer/

8 Ultrahangos vizsgálati módszer

9 Akusztikus vizsgálat

10 Impact módszer

11 d=1/ΔT² d keménységi tényező [ ms -2 ]

12

13

14 Számítógépes képfeldolgozás

15 Precíziós penetrométer

16

17

18 Összefoglalás A fokhagyma állománymérésére nem alkalmazható az ultrahangos módszer Az akusztikus vizsgálat során kapott jel kevéssé reprodukálható Az impact módszerrel reprodukálható eredményt kapunk a fokhagyma felületi keménységére


Letölteni ppt "Fizikai paraméterek változása a fokhagyma kihajtása során Készítette: Muha Viktória IV. évfolyam SZIE Élelmiszertudományi Kar Konzulensek: Dr. Felföldi."

Hasonló előadás


Google Hirdetések