Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaAlexandra Faragóné Megváltozta több, mint 10 éve
1
Fizikai paraméterek változása a fokhagyma kihajtása során Készítette: Muha Viktória IV. évfolyam SZIE Élelmiszertudományi Kar Konzulensek: Dr. Felföldi József egyetemi docens Dr. Füstös Zsuzsanna egyetemi docens
2
Röviden a fokhagymáról: egyik legrégebben termesztett kultúrnövényünk, amely Közép-Ázsiából, a kirgíz sztyeppékről származik táplálkozási jelentősége nagy, amelyet magas szárazanyag- és fehérjetartalmának köszönhet fűszerként is használjuk gyógyító hatásáról is ismert
3
Magyarországi vonatkozások Magyarországon 10-15 ezer tonnát termesztenek fokhagymából évente fő termesztési körzet: Makó és környéke valamint a Bács-Kiskun megyei Dusnok térsége, de újabban Debrecen környéke is jelentős az exportunk
4
Felhasználása: Élelmiszeriparban - húsiparban - konzerviparban gyógyszeriparban jótékony hatásait a benne található illóolajok kénvegyületeinek köszönheti háztartásokban
5
A vizsgálat célja roncsolásmentes módszerek alkalmazhatósága fokhagymára megfelelőnek talált módszer(ek) vizsgálata - optimális vizsgálati körülmények megválasztása - összefüggés más állapotjelzőkkel
6
Módszerkeresés és feltételei roncsolásmentes reprodukálható megfelelően tükrözze a fokhagyma állapotát gyors A vizsgálatot nehezíti a fokhagyma bonyolult növényszervezeti és növényszöveti felépítése
7
A megvizsgált módszerek Ultrahangos módszer Akusztikus vizsgálat Ütésvizsgálati /impact / módszer Számítógépes látórendszer Precíziós penetrométer /SMS, roncsolásos módszer/
8
Ultrahangos vizsgálati módszer
9
Akusztikus vizsgálat
10
Impact módszer
11
d=1/ΔT² d keménységi tényező [ ms -2 ]
14
Számítógépes képfeldolgozás
15
Precíziós penetrométer
18
Összefoglalás A fokhagyma állománymérésére nem alkalmazható az ultrahangos módszer Az akusztikus vizsgálat során kapott jel kevéssé reprodukálható Az impact módszerrel reprodukálható eredményt kapunk a fokhagyma felületi keménységére
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.