Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Heves megye civil szervezeteinek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Heves megye civil szervezeteinek"— Előadás másolata:

1 Heves megye civil szervezeteinek
helyzete és a továbbfejlesztés lehetőségei Kárpátok Alapítvány – Magyarország Életfa Környezetvédő Szövetség INNTEK Nonprofit Kft. A program az Európai Unió támogatásával , az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

2 Szervezeti formák, szakterületek
Heves megyében 2006-ban 1868 nonprofit szervezet működött, 88 százalékuk (1637) az ún. klasszikus szervezeti formákhoz köthető, 35% alapítványi, 53% egyesületi formában tevékenykedett. Az 1000 lakosra jutó szervezetek száma az átlagnak megfelelő 5,8, ebben a tekintetben a 8. helyet foglalja el a megyék rangsorában. A megye civil szervezetei az egyesületek dominanciája miatt zömmel a szabadidő és hobbi, valamint a sport és az oktatás területén vannak jelen, de szép számban találunk kulturális és szociális szervezetek is. Alacsony számban képviseltetik magukat a kutatással, jogvédelemmel, nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozók, valamint az adományosztó nonprofit szövetségek is.

3 Területi megoszlás A szervezetek 41 százaléka községekben működik, és alig több mint 30 százalékuk kötődik a megyeszékhelyhez. A kevés számú város miatt a városi székhelyű szervezetek száma csak 500 körüli. A klasszikus civil szervezetek közel 30 százaléka települési szinten tevékenykedik, a második legnagyobb csoportot (364) az egy konkrét cél teljesítése érdekében szerveződők alkotják. Viszonylag kevés a regionális és országos hatókörű szervezetek száma, és mindössze 35 szervezet lépi át az országhatárokat.

4 Települések szerint

5 Munkavállalók foglalkoztatása
A megyében működő civil szervezetek mindössze 14 százaléka engedheti meg magának, hogy főállású vagy részmunkaidős munkavállalót foglalkoztasson. Még alacsonyabb ez az arány a klasszikus civil szervezeteknél, ahol mindössze 180 szervezetnek van fizetett alkalmazottja. A megye 112 ezer munkavállalójából közel 1900 tevékenykedik a nonprofit szférában, és 600-an dolgoznak alapítványoknál és egyesületeknél. A megyei teljes nonprofit szektor mindössze a teljes Heves megyei munkavállalói paletta alig kettő százalékát tudja megszólítani.

6 Költségvetés, pályázati hatékonyság
A megyében működő civil szervezetek 46 százaléka 500 ezer Ft-nál alacsonyabb éves költségvetésből gazdálkodik. A megye nonprofit szektorában képződő 13 milliárd Ft-nyi bevételnek csak 44 százaléka szolgálja a nagyobb számban jelen levő alapítványok, egyesületek működését, a másik fele a az államközeli kht-k, és közalapítványok szervezetszám szerint elenyészően kicsi, gazdasági erő szerint viszont a legnagyobb csoport forrásait gyarapítja. A szektorba áramló 80 milliárdos pályázati forrásokból Heves megyének 1,2 milliárdot sikerült megszerezni, 600 körüli szervezet nyert különböző pályázatokon kisebb-nagyobb összegeket.

7 Az NCA és NFT Az egyik legjelentősebb pályázati lehetőség, az NCA források megszerzése tekintetében a megye nem tartozik a sikeresek közé, 2006-ban kevesebb, mint 300 szervezet tudott nyertes pályázatot benyújtani és 173 millió Ft NCA támogatást megszerezni. NFT-re ban beadott pályázatok száma összesen 40 672 db, ebből Heves megyéből 1396 db-t nyújtottak be, amely az összes csupán 3,44%-a az összesnek, a megyék rangsorában Heves megye így e tekintetben csak a 8. helyen áll.

8 Humánerőforrás Egy OFA-ROP tanulmányból kiderül, hogy az Észak –magyarországi régióban találhatók a humánerőforrással legkevésbé ellátott szervezetek az országban. A kutatás által vizsgált szervezeteknél mindenekelőtt a szakmai feladatokat végző alkalmazottak száma marad el az országos átlagtól. A szervezetek általános helyzetében a legfőbb problémát a pénzügyi instabilitás jelenti. Problémát jelent még a régióban működő szervezetek számára az idegen nyelv ismeretének hiánya is.

9 Munkatársak végzettsége

10 Szervezeti nehézségek
A szervezetek leggyakrabban a forrásteremtés és a finanszírozás nehézségeivel küzdenek, leginkább pénzügyi és likviditási problémákkal szembesülnek. Problémás területként említik a szervezetek a számviteli adminisztratív, a pénzügyi gazdálkodás megvalósítását, illetve a pályázatírást, projektmenedzsmentet. Fontos szembesülni azzal a ténnyel, hogy a sikeres, nagy volumenű, és komoly eredményt felmutatni tudó programoknak, projekteknek szigorú pénzügyi és adminisztratív ügyvitele van, melyhez elengedhetetlen a gazdasági-pénzügyi tudással is rendelkező munkatárs.

11 A szervezeti nehézségek gyakorisága

12 Kommunikációs eszközök

13 A stratégia

14 Emberi erőforrás

15 Forrásteremtés

16 Adminisztráció

17 Fejlesztési igények a megye civil szervezeteinek nagy része a forrásteremtés, finanszírozás, pénzügy és pályázatírás, szervezetfejlesztés területén problémákkal, szakmai nehézségekkel küzd, valamint ezeken a területeken szakmai fejlesztésüket fontosnak tartják. A számítástechnikai és informatikai eszközök használata és a kommunikáció is gondot okoz a szervezetek működése során.

18 Informatika használata
Valós elvárás, hogy a projektek, programok kidolgozása során az összetett munkafolyamatok (mint pl.: pályázatkészítés, projekttervezés, projektmenedzsment, külső és belső kommunikáció, stb.) hatékony informatikai eszközök és alkalmazások segítségével kerüljenek megvalósításra.

19 Humán fejlesztés lehetősége
A hosszú távú, pozitív, a szervezetek hatékonyságában is megmutatkozó humán fejlesztések megvalósítását a jelenlegi helyzet elemzése alapján egy gyakorlatias, komplex szervezetfejlesztési tevékenység és innovatív képzési formák kidolgozásával lehet elérni.

20 Életfa Környezetvédő Szövetség Portál: www.eletfa.org.hu
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV - KÖSZÖNÖM FIGYELMÜKET! Bárdos Ferenc Életfa Környezetvédő Szövetség Eger, Bajcsy Zs. u. 9. sz. Portál: eletfa.eck.hu Skype: bardosferenc


Letölteni ppt "Heves megye civil szervezeteinek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések