Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
Hogyan terjed a fertőzés?
A fertőzési lánc Hogyan terjed a fertőzés?
2
A fertőzési lánc A fertőzés forrása
= valaki vagy valami, aki/ami hordozza a fertőzést okozó mikrobát Sokféle fertőzési forrást ismerünk, például: fertőzött ember háziállat nem tiszta felszínek (ajtókilincs, billentyűzet, WC, stb.)
3
A fertőzési lánc A mikrobák kijutási útja
A mikrobának valahogy ki kell jutnia a fertőzött személyből vagy egyéb fertőző forrásból. Kijutási utak pl.: tüsszentés (aeroszolok) testnedvek cseréje
4
A fertőzési lánc Megfertőződés
A kórokozónak valamilyen módon át kell jutnia egyik emberről a másikra. Ez történhet: érintés útján szexuális együttlét útján
5
A fertőzési lánc A mikrobák bejutási útja
Ahhoz, hogy fertőzést okozhasson, a kórokozónak be kell jutnia a szervezetbe. Ez történhet például: az elfogyasztott étel útján aeroszolok belélegzése által nyílt vágáson, seben át a szánkba vett dolgok útján
6
A fertőzési lánc Ki van kitéve a fertőzés veszélyének?
Mindannyian – de a fiatalok, az idősek és a gyógykezelés alatt fokozottabb mértékben.
7
A fertőzési lánc megszakítása
Hogyan előzhetjük meg a fertőzés terjedését?
8
A fertőzési lánc megszakítása
A fertőzés forrása a fertőzött személy elkülönítése elővigyázatosság a nyers húsokkal szemben háziállatok rendszeres tisztántartása pelenkák és egyéb szennyezett tárgyak megfelelő elhelyezése
9
A fertőzési lánc megszakítása
A mikrobák kijutási útja Kerüld el, hogy széklet hányadék testnedvek köhögés, tüsszentés kerüljön a kezedre, vagy egyéb felületekre!
10
A fertőzési lánc megszakítása
Megfertőződés Moss kezet alaposan ÉS rendszeresen! Takard be a bőrödön keletkező sebeket, vágásokat! Védekezz megfelelően szexuális együttlét alkalmával!
11
A fertőzési lánc megszakítása
A mikrobák bejutási útja Kerüld el, hogy széklet hányadék testnedvek köhögés, tüsszentés kerüljön a kezedre, vagy egyéb felületekre!
12
A fertőzési lánc megszakítása
Ki van kitéve a fertőzés veszélyének? Mindenki vedd fel a megfelelő védőoltásokat! Magas kockázatú személyek kerüld el a fertőző embereket! ügyelj fokozottan a tisztaságra! légy fokozottan elővigyázatos az étel (elő)készítése során!
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.