Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Citromsav, Nátrium-acetát és szőlőcukor azonosítása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Citromsav, Nátrium-acetát és szőlőcukor azonosítása"— Előadás másolata:

1 Citromsav, Nátrium-acetát és szőlőcukor azonosítása

2 Szükséges Eszközök: • műanyag tálca • három darab üres kémcső
• pH-papír • gumikesztyű • védőszemüveg Anyagok: • citromsav (C6H8O7) • nátrium-acetát (C2H3NaO2) • szőlőcukor (C6H12O6) • desztillált víz (H2O)

3 Kísérlet leírása Az anyagokat feloldjuk desztillált vízben. A három oldat legszembe- tűnőbb különbsége a kémhatásuk, melyet az indikátorpapírral ki is tudunk mutatni.

4 Tapasztalat A pH-papír az egyik oldatban piros színű lesz, a másik oldat kékre színezi az indikátort, a harmadikban az indikátorpapír színe nem változik.

5 Magyarázat A citromsav savas közeget hoz létre a H3O+ ionok hatására mely pirosra színezi az indikátorpapírt. A Nátrium-acetát kémhatása lúgos lesz a CH3COO- ionok hidrolízise miatt, ami az indikátort kékre színezi. A szőlőcukor oldata pH-semleges (az indikátorpapír színe nem változik).

6 Magyarázat C6H4(OH)(COOH)3 + H2O  C3H4(OH)(COOH)2COO- + H3O+
CH3COO- + H2O  CH3COOH + OH- A szőlőcukor csak fizikailag oldódik a vízben, kémiai reakció nem megy végbe


Letölteni ppt "Citromsav, Nátrium-acetát és szőlőcukor azonosítása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések