Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaMária Gálné Megváltozta több, mint 10 éve
1
SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK KEDVES VENDÉGEINKET „A biztonságos élelmiszerlánc” Élelmiszer Minőségbiztosítási konferencia Szeged, 2008. április 9.
2
Dél-Alföldi Bio-Innovációs Centrum Kht. „A biztonságos élelmiszerlánc” Szeged, 2008. április 9. Alapítás: 1997. Tagjai : Önkormányzatok, Szegedi Tudományegyetem, Bay Zoltán Alapítvány, KITE ZRt., Árpád Agrár ZRt., Hungerit ZRt., Hód-Mezőgazda ZRt., Pankota ZRt., Pick ZRt. Agrárkamara és sok más szervezet 2OO4. az újjá szerveződés éve: - Szentesen megalakul a DABIC Kht. Agrárinnovációs és Minőségvizsgáló Központja - Szentesen megalakul a DABIC Kht. Agrárinnovációs és Minőségvizsgáló Központja
3
DÉL-ALFÖLDI AGRÁRINNOVÁCIÓS ÉS MINŐSÉGVIZSGÁLÓ KÖZPONT (SZENTES) 2OOO-2OO3.: A Szentesi Zöldségkutató Állomás teljes felújítása (FVM, Gabonakutató Kht. 2OO2-2OO4. Phare pályázati támogatással nagy mérőműszeres laboratórium kiépítése (GC-MS, AAS, HPLC, UV/VIS) 2OO4: Csongrád Megyei Önkormányzat tartós bérletbe adja a Szentesi Kutatóállomást CÉL: az ország első regionális önellenőrző rendszerközpontjának létrehozása Konzorcium megalakítása: a Régió nagy integrátor gazdaságaival a DABIC Kht. Minőségvizsgáló Laboratóriumának akkreditált státuszig történő fejlesztésére, működtetésére
4
MIÉRT ÉPPEN ÉLELMISZERBIZTONSÁG? Mind az Európai Unió, mind Magyarország kiemelt prioritású programja A Hatósági ellenőrzések önmagukban nem elégségesek: - időszakosak és rövid ideig tartanak - időszakosak és rövid ideig tartanak - nem tekintik át a teljes termelési folyamatot - nem tekintik át a teljes termelési folyamatot - működésük utólagos és így a fogyasztás - működésük utólagos és így a fogyasztás idejére nem garantálnak megelőzést idejére nem garantálnak megelőzést A minőségbiztosítási rendszerek (ISO, GHP/GMP, HACCP) önmagukban nem elégségesek (lásd: élelmiszerbotrányok)
5
MIÉRT VAN SZÜKSÉG MONITORING LABORATÓRIUMOKRA Az élelmiszerelőállítók nem működtetnek EU konform mérőműszeres laboratóriumokat (nagy a költség, a szakember igény, függetlenség biztosítása nem megoldható) Önellenőrzés hiányában nincs homogén, jó minőségű és biztonságos árú alap (több száz beszállító KKV, import anyagok, stb.) Az élelmiszerbiztonsági paraméterek be nem tartása versenyképesség csökkenésével, piacvesztéssel jár
6
Kritériumok élelmiszerelőállítók, forgalmazók igényén alapuló és fenntartható módon működő monitoring laboratórium kiépítéséhez Akkreditált lab. státusz: EU és nemzeti jogszabályok által rögzített szabványvizsgálatok rutinszerű végzésének képessége Megfelelő műszerpark, képzett személyzet A vizsgálati eljárások spektruma illeszkedjen a vevői igényhez Gyors, megbízható vizsgálati eredmény kibocsátása, jegyzőkönyvezés Jó kontaktus a cégekkel, szakembereikkel, a bizalom kialakítása (a prevenció érdekében egymásért dolgozunk gondolat erősítése, a nem megfelelőség adata is segíti a termelést) A laboratórium önfinanszírozó képességének biztosítása
7
A DABIC Kht. Minőségvizsgáló Laboratóriumának Akkreditált Szolgáltatásai MSZ EN ISO/IEC 17O25:2OO5 szabvány szerint akkreditált vizsgálólaboratórium: NAT-1-1483/2OO6. 7/2008/Lab/MgSZH. SZŰKITETT és BŐVITETT TALAJVIZSGÁLAT : a 4/2OO4.(I.13.)/156/2OO4. (X.27)/ és 15O/2OO4. (X.12.) /131/2OO4. IX.11./ FVM rendeletekben előírtak szerint TOXIKUS ELEMEKKEL BŐVITETT TELJESKÖRŰ TALAJVIZSGÁLAT : az agrár környezetgazdálkodási támogatások(X.12.) FVM rendelet szerint igénybevételének részletes szabályozásáról szóló 15O/2OO4.
8
MIKROBIOLÓGIAI VIZSGÁLATOK 1.Élelmiszerek,élelmiszer adalékanyagok, feldolgozott élelmiszerek, élelmiszer nyersanyagok mikrobiológiai vizsgálata az EÜ minisztérium 4/1998 (XI.11.) EüM rendeletében és a BIZOTTSÁG 2O73/2OO5/EK Rendeletében az élelmiszerek mikrobiológiai kritériumairól előirtak szerint 2. Élelmiszerrel kapcsolatos tevékenység során használt berendezések, felszerelések, gépek, munkaeszközök, munkafelületek, csomagolóanyagok és személyek ellenőrzésekor vett higiéniai minták mikrobiológiai vizsgálatát az egészségügyi miniszter 4/1998. (XI.11.) EüM rendeletében /„az élelmiszerekben előforduló mikrobiológiai szennyeződések megengedhető mértékéről”/, és a BIZOTTSÁG 2073/2005/EK RENDELETÉBEN (2005.november 15.) /”az élelmiszerek mikrobiológiai kritériumairól”/ valamint a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter és az egészségügyi miniszter 17/1999. (II.10.) FVM-EüM együttes rendeletében (HACCP)
9
MIKROBIOLÓGIAI VIZSGÁLATOK 3. Állattartó telepek helyiségeinek felületeiről vett tamponminták vizsgálatát (Salmonella-mentesítési program, illetve higiéniai monitoring) a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 97/2003. (VIII.19.) / 49/2002. (V.24.) / FVM rendeletében /”a szalmonellózis és a baromfi tifusz elleni védekezésről és a mentesség megtartásáról”/ előírtak szerint. 4. Takarmányok és alapanyagaik mikrobiológiai vizsgálatát a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 43/ 2003. (IV.26.) FVM rendeletében /”a takarmányok előállításáról, forgalomba hozataláról és felhasználásáról”/ előírtak szerint, illetve összpenészszám meghatározását a korábbi 45/2001. (VI.25.) FVM rendelet alapján 5.Takarmányok előállítása során a termékkel érintkezésbe kerülő felületekről vett higiéniai minták mikrobiológiai vizsgálatát (Takarmánykeverők mikrobiológiai monitoringja)
10
FEJLESZTÉS ALATT LÉVŐ MŰSZAKI TERÜLETEK Gabonafélék, fűszerpaprika mikotoxin tartalmának meghatározása (DON, Nivalenol, T2, HT2, Aflatoxinok, Zearalenon,Ochratoxin A) Zöldség és gyümölcsfélék szermaradvány vizsgálata Toxikus elemek meghatározása élelmiszerekből
11
CÉLKITŰZÉSÜNK Egy átfogó, a termelők, gyártók, forgalmazók igényén alapuló, önfinanszírozó integrált élelmiszerbiztonsági monitoring rendszer kiépítése és működtetése a Dél-Alföldi Régióban azzal a céllal, hogy a itt megtermelt agrártermékek, élelmiszerek ne csak elfogadhatóak, hanem garantáltan biztonságosak és kiváló minőségűek legyenek. Elősegítve ezzel a Régióban működő agrárvállalkozások, KKV-k versenyképességének megőrzését hazai és export piacokon egyaránt
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.