Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az élelmiszerkutatás fő irányai: Jövőkép 2020-ig

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az élelmiszerkutatás fő irányai: Jövőkép 2020-ig"— Előadás másolata:

1 Az élelmiszerkutatás fő irányai: Jövőkép 2020-ig
dr. Sebők András Campden & Chorleywood Mo. Kht. T: ; F: © Campden & Chorleywood Kht.

2 © Campden & Chorleywood Kht
Az innováció fő mozgatórugói Európában, Észak-Amerikában és a világon 2005-ben (%) (CIAA Data & Trends 2006) Etika Fitness Élvezet Kényelem Egészség Európa Észak-Amerika Világ © Campden & Chorleywood Kht

3 © Campden & Chorleywood Kht
„Az élelmiszer az életért” Európai Technológiai Platform Stratégiai Kutatási Terve Az egészségtudatos választás könnyűvé tételének biztosítása Egészséges étrend kialakítása és fenntartása Kiváló minőségű, nagyobb hozzáadott értékű élelmiszer-termékek rendelkezésre bocsátása Olyan biztonságos élelmiszerek biztosítása, amelyekben a fogyasztók megbízhatnak Fenntartható élelmiszer-termelés elérése Az élelmiszerlánc irányítása A kommunikáció, oktatás és technológia-transzfer optimalizálása 6 challenges have remained with more “snappy “titles especially the food chain management has changed considerably © Campden & Chorleywood Kht

4 © Campden & Chorleywood Kht
Az egészségtudatos választás könnyűvé tétele a fogyasztók számára A fogyasztók viselkedésének mérése az élelmiszerekkel kapcsolatban Átfogó modellek kifejlesztése a fogyasztói élelmiszer-választás folyamatára A hatékony véleménycsere elősegítése a fogyasztói csoportokkal és közvetlenül a fogyasztókkal a kommunikáció és a nyilvános részvétel segítségével Stratégiák kidolgozása a magatartás változás kiváltására a fogyasztók egészségének és a szociális felelősségérzet javítására Megértés Megfigyelés / mérés Kölcsönhatás A magatartás megváltoztatásának kiváltása © Campden & Chorleywood Kht

5 A fogyasztók étrend változtatásának okai
© Campden & Chorleywood Kht

6 Az egészsége étrend kialakítása és fenntartása
Anyagcsere funkciók Bélrendszeri és immun funkciók Agyműködés Csecsemők Idősek életkor A fogyasztói viselkedés megértése és hatékony kommunikációja az egészséggel és táplálkozással kapcsolatban © Campden & Chorleywood Kht

7 Az élelmiszer-minőség és élelmiszer-feldolgozás fő kutatási feladatai
Kiváló minőségű, kényelmet nyújtó,elérhető áru, nagy hozzáadott értékű élelmiszer termékek kifejlesztése, amelyek hozzáférhetőek Új innovatív feldolgozási technológiák, amelyek kielégítik a fogyasztók kiváló minőségre, ízletességre és kényelemre vonatkozó elvárásait fokozzák az európai élelmiszer ágazat versenyképességét hozzájárulnak az európai fogyasztók kényelméhez és jólétéhez Forrás: ETP ”Food for Life” © Campden & Chorleywood Kht

8 Az élelmiszer előállítás és feldolgozás jövőbeli irányai
Hagyományos technológiák Új technológiák A tervezés és szabályozás tökéletesítése Új folyamatok Jobb termelési teljesítmény Új élelmiszerek Jobb termék minőség Jobb versenyképesség / Piaci differenciálódás © Campden & Chorleywood Kht

9 Az élelmiszer-termelés és feldolgozás jövőbeli irányai
Fogyasztói elfogadás Intelligensebb folyamat-szabályozás Tökéletesebb higiéniájú élelmiszer-feldolgozás Késztermék Új csomagoló-anyagok és csoma-golási formák Feldolgozás és csomagolás Tökéletesebb higiéniai tervezés Intelligensebb folyamat- és termék tervezés Pontosan előírt nyers-és alapanyagok Kevesebb erőforrást felhasználó mezőgazdaság Tökéletesebb és gyorsabb állat tenyésztés Módosított / új nyers- és alapanyagok © Campden & Chorleywood Kht

10 © Campden & Chorleywood Kht
Fő célok Egyedi igények szerinti élelmiszerek előállítása Tökéletesített folyamat- és csomagolás tervezés és folyamat-szabályozás A folyamat-tervezés tökéletesítése A minőség-megőrzési idő meghosszabbítása a friss küllem és az élelmiszer-biztonság fenntartásával A költségek csökkentése /optimalizálása A csomagolás tervezés tökéletesítése A folyamat-szabályozás tökéletesítése A folyamat-szerkezet-tulajdonság közötti összefüggések jobb megértése Az élelmiszer-minőséggel és feldolgozással kapcsolatos fogyasztói viselkedés megértése Forrás: ETP ”Food for Life” © Campden & Chorleywood Kht

11 A legfontosabb eszközök
A más ágazatok - különösen a csúcstechnológiai ágazatok (ICT, biotechnológia, nanotechnológia, stb.) – módszereiben, eredményeiben, műszaki megoldásaiban rejlő alkalmazási lehetőségek felderítése A más ágazatokban sikerrel alkalmazott vezetési és probléma-megoldási módszerek adaptálása A rugalmasság és a modularitás biztosítása A folyamatok, feldolgozó vonalak, üzemek, ellátási láncok rendszer szemléletű megközelítése a fogyasztói igények figyelembevételével Az új termékekre, folyamatokra és csomagolási technológiákra adott fogyasztói válasz megértése – költség-haszon megfontolások, kockázatértékelés és bizonytalanság értékelés Technológia transzfer, oktatás, kommunikáció Az élelmiszer-biztonság biztosítása előfeltétel © Campden & Chorleywood Kht

12 © Campden & Chorleywood Kht
Következtetések (1) A kutatási prioritások meghatározásánál az ipar igényeinek elsőbbsége a kutatói igényekhez képest, A KKV-k speciális szempontjainak figyelembe vétele A meglévő tudás rendszerezése – nemcsak az újabb ismeretek létrehozása fontos, hanem a meglévő hasznosítása is Az új módszerek és lehetőségek és az élelmiszer-biztonság helyes egyensúlya és reális szemlélete © Campden & Chorleywood Kht

13 © Campden & Chorleywood Kht
Következtetések (2) A bonyolultabb berendezések / összetettebb technológiák következményeinek figyelembevétele A fogyasztói magatartás figyelembevétele Együttműködés a csúcstechnológiai ágazatokkal A kollektív kutatási, marketing, ellátási lánc menedzsment módszerek kombinált alkalmazása az egyedi „piac közeli” fejlesztési tevékenységeknél © Campden & Chorleywood Kht


Letölteni ppt "Az élelmiszerkutatás fő irányai: Jövőkép 2020-ig"

Hasonló előadás


Google Hirdetések