Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Sör, bor, pálinka Szöllősi Dániel PhD hallgató.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Sör, bor, pálinka Szöllősi Dániel PhD hallgató."— Előadás másolata:

1 Sör, bor, pálinka Szöllősi Dániel PhD hallgató

2 Elektronikus nyelvvel alkalmazása alkohol tartalmú italok esetében
Az elektronikus nyelvet főleg összehasonlító elemzések elvégzésére alkalmas. Borok esetében fajta hatás, évjárat hatás, termőhely hatás vizsgálható Sörök mérésekor csomagoló anyagok és tárolás hatásait mérhetjük, esetleges hibákat mutathatunk ki Magasabb alkohol tartalom esetében pedig vissza következtethetünk a felhasznált alapanyagra, technológiára

3 Badacsonyi Olaszrizling
Borok megkülönböztető vizsgálata Két fehér szőlő fajta három különböző borvidékről Minden mintát jól meg tudunk különböztetni. Zöldveltelini 2004 Badacsonyi Olaszrizling Zöldveltelini 2003 Olaszrizling Eger 2003 Zöldveltelini 2005 Olaszrizling Eger 2004 -7 -5 -3 -1 1 3 5 -8 -6 -4 -2 2 4 6 8 10 C % C % A Balatonfelvidéki Borvidéken szőlőültetvényekkel rendelkező Németh Borház 2000-es évjáratú Badacsonyi Olaszrizling, és 2003-as évjáratú Zöldveltelini száraz fehérborait; Az Egerszalókon működő St. Andrea Kft 2003-as és 2004-es évjáratú Olaszrizling száraz fehérborait; A Zalai Borvidékről a Kránicz Borház és Étterem 2004-es és 2005-ös Zöldveltelini száraz fehérborait. A mérés diszkriminancia elemzése

4 Borok tárolási kísérlete
Egy-egy palack száraz fehér bort 14 napig tároltunk szoba hőmérsékleten 5°C-ra hűtve lefagyasztva A mérési eredmények főkomponens analízise: 8 szobahőmérsékletű 4 fagyasztott PC % 5°C-ra hűtött -4 -8 frissen bontott -60 -30 30 PC %

5 Sör különböző csomagoló anyagokban
A mérés eredményeinek diszkriminancia elemzése: háromféle csomagban két hőmérsékleten két hónapig tárolt sör minták

6 Sör íz-hibák felderítése
Különféle lehetséges íz-hibát okozó vegyületekkel kiegészített sör minták és egy kontroll sör mérési eredménye (diszkriminancia elemzés) -4 -2 2 4 -8 8 C % C % control 1. 2. 3. 4. Etil-acetát 0,1 g/l Diacetil 150ppb Acetaldehid 80 ppm Izo-α-sav 32 ppm Ízküszöb érték alatti konc

7 Körte pálinka vizsgálat
Mind a párlat típusok, mind a magozottság kimutatható a mintákból.

8 Barack pálinka vizsgálatok
négy kajszi fajta kétféle lepárlási technológia minta előkészítés nélkül A mérési eredmények diszkriminancia elemzése: A fajták és az eljárások is jól megkülönböztethetőek.

9 Rumok vizsgálata 3 féle rum megkülönböztető vizsgálata
A vizsgálat kimutatta, hogy a C12715 jelű minta különbözik a többi C mintától 3 féle rum vizsgálata 20-szoros hígítás Alpha M. O. S. Application Note 2004

10 Tequila mérés 3 féle érlelési típus Blanco (hosszabb érlelés nélküli)
Reposado (2-12 hónap) Añejo (legalább egy év) Egy gyártótól származó 6 féle tequila, mely 3 féle érlelésen ment át. Alpha M. O. S. Application Note 2008

11 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Projektazonosító: TÁMOP 4.2.1-09/1/KMR-2009-0002
Corvinus Ventures Innovációs Vállalkozási Központ Budapesti Corvinus Egyetem 1093 Budapest, Fővám tér 8. „A Budapesti Corvinus Egyetem részére konkrét technológia transzfer előkészítése a MICROTESTER, valamint az ALPHA ASTREE elektronikus nyelv ipari alkalmazása” tárgyában BCE_INNOV_MICALP_2011_42 számú közbeszerzési eljárás keretében.


Letölteni ppt "Sör, bor, pálinka Szöllősi Dániel PhD hallgató."

Hasonló előadás


Google Hirdetések