Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
2
A táplálkozás A szervezet számára fontos anyagok felvétele és feldolgozása A táplálék tápanyagokat tartalmaz (fehérje, szénhidrát, zsír, ásványianyagok, vitaminok) és a szervezet számára fel nem használható anyagokat is . Élelem: amiből a táplálékot készítjük
3
Az élelemből készítjük az ételt
(konyhatechnikai eljárásokkal) Az ételnek van: tápértéke, biológiai értéke, élvezeti értéke és telítő értéke.
4
Fehérjék Aminosavakból épül fel
Ebből a valin, leucin, izoleucin, metionin, treonin, triptofán, lizin + arginin, hisztidin esszenciális aminosavak Építőanyag Nitrogén egyensúly
5
Fehérje optimális aránya:
Állati fehérje-----Növényi fehérje aránya Csecsemőkor: rész Kisgyermekkor:2---1rész Gyermekkor: rész Felnőttkor: rész
6
Fehérje szükséglet Koraszülöttek: 4-3,5 g/ttkg Csecsemők. 3-2,8 g/ttkg
3 éves gyermek: 2,5 g/ttkg 10 éves gyermek: 2 g/ttkg Felnőttek: 1-1,8 g/ttkg
7
Szénhidrátok: Monoszacharid Diszacharid Poliszacharid
Energiaforrás, az energia szükséglet 50%-át fedezi Anyagcsere és védekező mechanizmus
8
Csecsemő táplálékában: szacharóz, maltóz, laktóz
Összetett keményítők a legnagyobb arányban a táplálékban
9
Szénhidrát szükséglet
Csecsemőkor: g/kg Kisgyermekkor: g/kg 10 éves korban: 13,5 g/kg Felnőttkorban: 5,5 g/kg
10
Zsírok jelentősége Telített és telítetlen zsírsavak aránya
Telítetlen zsírsavak szénatomjai kettős kötésűek pl: linolsav, linolénsav Növényi olajok szerepe Energiaforrás Építőanyag Szállítóanyag
11
Zsírszükséglet: Csecsemőkor: 3,5-2,5 g/kg Kisgyermekkor: 2,5 g/kg
10 éves korban: 2 g/kg Felnőttkor: 1,5-1,8 g/kg
12
Vitaminok Zsírban oldódó vitaminok A, D, E, K Vízben oldódó vitaminok
B1, B2, niacin, pantoténsav, H (biotin), folsav, B6, B12, C? P Kis molekulatömeg, organikus vegyület-kis mennyiségben szükségesek a szervezet számára
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.