Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dr. Boros Szilvia Centrum Sajtótájékoztató 2009-11-05 Táplálkozási jellemzők Magyarországon, új RDA és az egészséges táplálkozás megvalósulásának előnyei.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dr. Boros Szilvia Centrum Sajtótájékoztató 2009-11-05 Táplálkozási jellemzők Magyarországon, új RDA és az egészséges táplálkozás megvalósulásának előnyei."— Előadás másolata:

1 Dr. Boros Szilvia Centrum Sajtótájékoztató 2009-11-05 Táplálkozási jellemzők Magyarországon, új RDA és az egészséges táplálkozás megvalósulásának előnyei

2 „Nem az a lényeg, hogy milyen hosszú lesz életünk, hanem hogy milyen lesz hosszú életünk.” (Prof. Klentze) Miért van szükség egészséges táplálkozásra a hosszú élethez?

3 Egészséges táplálkozás = Kiegyensúlyozott diéta megfelelő energiabevitellel és adekvát, folyamatos mikrotápanyag (vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek) pótlással.

4 Mit nevezünk mikrotápanyagoknak? A szervezet számára nélkülözhetetlen vegyületek, amelyeket szervezetünk nem tud előállítani: vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek A szervezet számára nélkülözhetetlen vegyületek, amelyeket szervezetünk nem tud előállítani: vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek Fontos szerepet játszanak az élettani folyamatokban és a betegségekkel szembeni védelemben. Fontos szerepet játszanak az élettani folyamatokban és a betegségekkel szembeni védelemben. Megfelelő bevitelét szakmai javaslat határozza meg Megfelelő bevitelét szakmai javaslat határozza meg

5 Mit nevezünk RDA-nak? Javasolt napi bevitel (Reccommended Daily Allowance), amely ajánlást ad a mikronutriensek napi bevitelére. Javasolt napi bevitel (Reccommended Daily Allowance), amely ajánlást ad a mikronutriensek napi bevitelére. 2008 végén a WHO/FAO módosítást indítványozott az RDA-ban, amely az elmúlt húsz év kutatási eredményeit vette figyelembe. 2008 végén a WHO/FAO módosítást indítványozott az RDA-ban, amely az elmúlt húsz év kutatási eredményeit vette figyelembe. Az alábbi változások történtek: Az alábbi változások történtek: Alacsonyabb értéket javasolnak: B1-, B6-vitamin, biotin, pantoténsav, cink, kálium, foszfor, króm esetében Alacsonyabb értéket javasolnak: B1-, B6-vitamin, biotin, pantoténsav, cink, kálium, foszfor, króm esetében Magasabb értéket javasolnak: B 12-vitamin, C-vitamin, magnézium tekintetében Magasabb értéket javasolnak: B 12-vitamin, C-vitamin, magnézium tekintetében

6 Hogyan járul hozzá az egészséghez az adekvát mikrotápanyag bevitel? Egészséges táplálkozással elérhető a javasolt mikrotápanyag bevitel? Milyen következvényekhez vezethet az elégtelen mikrotápanyag bevitel? Egészséges táplálkozás

7 Hogyan járul hozzá az egészséghez az adekvát mikrotápanyag bevitel? Az adekvát, folyamatos mikrotápanyag bevitel az egészségmegőrzés és a betegségek prevenciójának alapja.

8 Egészséges táplálkozással elérhető a javasolt mikrotápanyag bevitel? IGEN RDA értékeken alapuló, folyamatos mikrotápanyag bevitel a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozással is elérhető.

9 Hogyan étkezünk? Elegendő vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet fogyasztunk?

10 Harmadik Magyar Táplálkozási Felmérés 2003-2004 A 3. Országos Táplálkozási (OLEF) vizsgálatban 1179 fő (19 év <) vett résztA 3. Országos Táplálkozási (OLEF) vizsgálatban 1179 fő (19 év <) vett részt Táplálkozás-elemzés „3x24 órás táplálkozási kérdőív” adatai alapján Nutricomp Calcul segítségével

11 C-vitamin bevitel a három hazai vizsgálatban (Zajkás et al. Orvosi Hetilap, 2007)

12 B6-vitamin bevitel a három hazai vizsgálatban (Zajkás et al. Orvosi Hetilap, 2007)

13 E-vitamin bevitel a három hazai vizsgálatban (Zajkás et al. Orvosi Hetilap, 2007)

14 Kalcium bevitel a három hazai vizsgálatban (Zajkás et al. Orvosi Hetilap, 2007)

15 Eredmények Az RDA 70 %-kát sem érte el a vizsgálatban szereplő férfiak: 89%-a D-vitamin 47%-a folsav 45%-a C-vitamin 21%-a B2 vitamin 25%-a E-vitamin …bevitel tekintetében

16 Eredmények Az RDA 70 %- át sem érte el a vizsgálatban szereplő nők: 93%-a D-vitamin 67%-a folsav 48%-a C-vitamin 28%-a B2 vitamin 23%-a E-vitamin …bevitel tekintetében

17 A javaslatoknál alacsonyabb mikrotápanyag bevitelnek léteznek következményei? A tartósan (éveken át) alacsony mikrotápanyag bevitel: A tartósan (éveken át) alacsony mikrotápanyag bevitel: Betegségek kialakulásához vezet (pl. vashiány, csontritkulás, etc.) Betegségek kialakulásához vezet (pl. vashiány, csontritkulás, etc.) Fokozott betegséghajlamot alakít ki az életkor előrehaladtával Fokozott betegséghajlamot alakít ki az életkor előrehaladtával

18 A minőségi alultápláltság a kalóriabeviteltől független! A minőségi alultápláltság a kalóriabeviteltől független! Attól, hogy nincs kimutatható vitaminhiány, az elégtelen bevitel még fennállhat. Attól, hogy nincs kimutatható vitaminhiány, az elégtelen bevitel még fennállhat. Egészséges táplálkozás

19 Milyen következvényekhez vezethet az elégtelen mikrotápanyag bevitel? A javasolt értékek alatti mikrotápanyag bevitel rövid távon különösebb veszélyekkel nem jár. A javasolt értékek alatti mikrotápanyag bevitel rövid távon különösebb veszélyekkel nem jár. De... Hosszú távon hozzájárul számos betegség kialakulásához, az öregedési folyamatok gyorsulásához. Hosszú távon hozzájárul számos betegség kialakulásához, az öregedési folyamatok gyorsulásához.

20 Hogyan járul hozzá az egészséghez az adekvát mikrotápanyag bevitel? Az egészséges táplálkozás alapja! Egészséges táplálkozással elérhető a javasolt mikrotápanyag bevitel? Igen, elérhető abban az esetben, ha az egészséges táplálkozást egész életen át fenntartjuk! Milyen következvényekhez vezethet az elégtelen mikrotápanyag bevitel? Hosszú távon az életkor előrehaladtával számos betegség kialakulásához, az öregedési folyamatok gyorsulásához járul hozzá.


Letölteni ppt "Dr. Boros Szilvia Centrum Sajtótájékoztató 2009-11-05 Táplálkozási jellemzők Magyarországon, új RDA és az egészséges táplálkozás megvalósulásának előnyei."

Hasonló előadás


Google Hirdetések