Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Húsvét étrend trendek Horváth Gabriella dietetikus, MDOSZ 2008.03.05. Húsvéti étrend trendek Új irányok és az édességek szerepe az ünnepi táplálkozásban.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Húsvét étrend trendek Horváth Gabriella dietetikus, MDOSZ 2008.03.05. Húsvéti étrend trendek Új irányok és az édességek szerepe az ünnepi táplálkozásban."— Előadás másolata:

1 Húsvét étrend trendek Horváth Gabriella dietetikus, MDOSZ 2008.03.05. Húsvéti étrend trendek Új irányok és az édességek szerepe az ünnepi táplálkozásban Horváth Gabriella dietetikus, MDOSZ

2 Húsvét étrend trendek Horváth Gabriella dietetikus, MDOSZ 2008.03.05. Húsvét és étkezés – régi szokások Nagycsütörtök (zöld csütörtök) Paraj, saláta Nagypéntek Böjt –Olaj és vaj a főzéshez zsír helyett, húst nem, hanem száraz növényi ételek (hüvelyesek) Nagyszombat Este a sonka megszegése Húsvétvasárnap Bárány Hétfő/locsolás Tojás, komatál (kalács, tojás, sonka)

3 Húsvét étrend trendek Horváth Gabriella dietetikus, MDOSZ 2008.03.05. Ünnepi étkezés – új trendek Nyersanyagok helyes válogatása Gyümölcs, zöldség feltétlenül legyen az ünnepi asztalon Saláta, zöldköret, savanyúság, turmixok Konyhatechnikai eljárások Zsírbevitel mérséklése Vajas krémek helyett pudingok, főzött krémek Helyes étkezési ritmus Nassolás nem tanácsos

4 Húsvét étrend trendek Horváth Gabriella dietetikus, MDOSZ 2008.03.05. Édesség/desszert fogyasztása Édességet ne főétkezések helyett fogyasszuk, hanem záró fogásként Desszert fogyasztásunk is legyen változatos (gyümölcs, puding, túrós sütemény, csokoládé) Csokiból mindig a minőségi terméket válasszuk: minél magasabb a kakaótartalma, annál jobb! Ha esetleg furdal a lelkiismeret, mert többet ettünk a kelleténél, inkább menjünk kirándulni, tornázni

5 Húsvét étrend trendek Horváth Gabriella dietetikus, MDOSZ 2008.03.05. Édességek/desszertek

6 Húsvét étrend trendek Horváth Gabriella dietetikus, MDOSZ 2008.03.05. Zöldség- és gyümölcsfogyasztás A gyümölcsök bőségesen tartalmaznak sokféle vitamint, ásványi anyagot, rostokat és különböző fitonutrienseket, amelyek előnyösek lehetnek számunkra A gyümölcsök kellő mennyiségű fogyasztása segít szív- és érrendszeri megbetegedések, pl szívinfarktus megelőzésében bizonyos daganat típusok, az idős korral járó betegségek, pl. a szürkehályog és esetleg a demencia / Alzheimer kór kockázatának csökkentésében.

7 Húsvét étrend trendek Horváth Gabriella dietetikus, MDOSZ 2008.03.05. Gyümölcsök/ változatos fogyasztás Zöldség, mint desszert- répatorta Gyümölcs saláta Gyümölcsös sütemények Gyümölcs és csokoládé kombinálása

8 Húsvét étrend trendek Horváth Gabriella dietetikus, MDOSZ 2008.03.05. A csokoládé élettani hatásai Debauve úr - aki egyébként gyógyszerész volt -, és aki "feltalálta" a különféle fűszerekkel kevert gyógy-csokoládét. Sovány és vézna embereknek erősítő csokoládét javallottak, idegeseknek narancsvirággal ízesítettet, míg a levert emberek csokoládéját ámbrával fűszerezték. „napjaink Debauve-je” Juliette Binoche a CSOKOLÁDÉ című mozifilmben

9 Húsvét étrend trendek Horváth Gabriella dietetikus, MDOSZ 2008.03.05. Kutatások a csokoládé élettani hatásairól 2005. Grassi, Olaszország Rövid ideig történő étcsokoládé adást követően szignifikánsan nő az inzulinérzékenység és csökken a vérnyomás egészséges személyek esetében Konklúzió: Az étcsokoládé rövidtávon történő fogyasztásának következményeképp szignifikánsan nő az inzulinérzékenység és csökken a vérnyomás egészséges személyek esetében Grassi és mtsai: Short-term administration of dark chocolate is followed by a significant increase in insulin sensitivity and a decrease in blood pressure in healthy persons Am J Clin Nutr. 2005 Mar;81(3):611-4

10 Húsvét étrend trendek Horváth Gabriella dietetikus, MDOSZ 2008.03.05. 2007. Flammer és mtsai Svájc Az étcsokoládé növeli a koronáriák tágulási/összehúzódási képességét és csökkenti a vérlemezkék reaktivitását Konklúzió:Az étcsokoládé koronária tágulást indukál, javítja a koronáriák tágulási/összehúzódási képességét és csökkenti a vérlemezkék összetapadását 2 hét fogyasztás után. Ezekkel párhuzamosan csökken az oxidatív stressz (nő a szérumban az epikatekin szintje) NO- nitric oxide Flammer és mtsai:Dark chocolate improves coronary vasomotion and reduces platelet reactivity. Circulation. 2007 Nov 20;116(21):2376-82. Epub 2007 Nov 5. Kutatások a csokoládé élettani hatásairól

11 Húsvét étrend trendek Horváth Gabriella dietetikus, MDOSZ 2008.03.05. 2007. Taubert és mtsai Németország Kis mennyiségű kakaó bevitel hatásai a vérnyomásra és a bioaktív NO-ra: randomizált, kontrollált vizsgálat Konklúzió: az egészséges étkezés kis mennyiségű polyfenolban gazdag étcsokoládéval kiegészítve csökkentette a magas vérnyomást azon vizsgálati csoport esetében, akik ezen kívül nem szenvedtek más betegségben, ezen kívül nőtt az értágító NO szint is. Taubert és mtsai: Effects of low habitual cocoa intake on blood pressure and bioactive nitric oxide: a randomized controlled trial. JAMA. 2007 Jul 4;298(1):49-60 NO- nitric oxide Kutatások a csokoládé élettani hatásairól

12 Húsvét étrend trendek Horváth Gabriella dietetikus, MDOSZ 2008.03.05. Egyéb hatások Könnyen és gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaz Ezáltal gyors energiaforrást biztosít (tanulás, állóképességi sportok) Élénkítő hatású (theobromin, koffein) Hangulatjavító (szerotonin, PEA) Kedvező az emészthetősége

13 Húsvét étrend trendek Horváth Gabriella dietetikus, MDOSZ 2008.03.05. Milyen édességet válasszunk? csokoládé Száraz termésű gyümölcsök –mandula, mogyoró, Gyümölcskészítmények –aszalt, kandírozott Krémmel töltöttek Fűszerek –újdonság chili, chili és gyümölcspép

14 Húsvét étrend trendek Horváth Gabriella dietetikus, MDOSZ 2008.03.05. Mogyoró/mandula Az olajos magvakban számos ásványi anyag, vitamin, telítetlen zsírsav és rost található, melyek fontos részei a kiegyensúlyozott táplálkozásnak. Gazdag B1-, B2-, B6- és E-vitaminban, az ásványi anyagok közül pedig magnéziumot, káliumot, kalciumot és rezet tartalmaznak számottevő mennyiségben. A réz, mint nyomelem, elengedhetetlen a vérképzéshez és a központi idegrendszer működéséhez. A mogyoró és a kakaó egyaránt jó rézforrásnak számít.

15 Húsvét étrend trendek Horváth Gabriella dietetikus, MDOSZ 2008.03.05. Milyen édességet válasszunk? csokoládé „Kakaós tejbevonó” nevet viselő termékek (nyuszik, tojások, különböző figurák) nem tartalmaznak kakaóvajat, így fogyasztásukkal a csokoládé jótékony élettani hatásait nem élvezhetjük Az igazi csokoládéból készült termékek pozitív élettani hatásokat biztosítanak, ízük és aromájuk jobb mint a bevonómasszából készült termékeké.

16 Húsvét étrend trendek Horváth Gabriella dietetikus, MDOSZ 2008.03.05. Húsvéti ételeink mit eszünk/mennyit mozogjunk 100 kcal 1,5 főtt tojás 1 „sor” csokoládé (1,5dkg) 200 kcal 1/3 (7dkg) fonott kalács 10dkg füstölt főtt tarja 100 kcal 15 perc kert ásás 35 perc tekézés 200 kcal 55 perc takarítás 35 perc gördeszka

17 Húsvét étrend trendek Horváth Gabriella dietetikus, MDOSZ 2008.03.05. KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "Húsvét étrend trendek Horváth Gabriella dietetikus, MDOSZ 2008.03.05. Húsvéti étrend trendek Új irányok és az édességek szerepe az ünnepi táplálkozásban."

Hasonló előadás


Google Hirdetések