Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
Az észterek
2
Kémiai tulajdonságuk: Tipikus reakciójuk a szubsztitúció.
Hidrolízis (víz által történő bontás) CH3-O(O)CH + H2O → CH3-OH + HO(O)CH Alkoholízis (alkohollal történő bontás) CH3-O(O)CH + HO-CH2-CH3 → CH3-OH + CH3-CH2-O(O)CH Ammonolízis (ammóniával történő bontás) CH3-O(O)CH + NH3 → CH3-NH2 + HO(O)CH
3
A gyümölcsészterek kis szénatomszámú észterek
gyümölcsök íz és aroma anyagai poláris molekulák vízben oldódnak általában folyadék halmazállapotúak.
4
Elnevezésük alkohol CH-csoportjának neve+ savmaradék ion neve.
5
Almában előforduló gyümölcsészter:
6
Ananászban előforduló gyümölcsészter:
7
A viaszok =növény- és állatvilágban előforduló, nagy szénatomszámú észterek.
8
Tulajdonságai Nagy szénatomszámú észterek szilárd halmazállapotúak
poláris molekulák vízben nem oldódnak víz lepergető hatású védőréteget képeznek
9
Felhasználása: Gyertyák készítése Fafelületek polírozása
10
Mircil-palmiát A méhviasz legfontosabb észtere
11
Köszönöm a figyelmet!!!
12
Készítette: Szabó Melánia
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.