Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
A növények kémiai összetétele Víztartalom
A növények kémiai összetétele Víztartalom Szárazanyag tartalom (105 oC-on) C: 45-50% H: 5-6% Friss % O: 40-42% burgonya gumó: 75% egyéb elemek: 2-10% cukorrépa gyökér: 78-80% kukorica szem: 15-25% Szervesanyag tartalom Hamutartalom széna: 15-16% szénhidrátok Nélkülözhető Nélkülözhetetlen zsiradékok tápelemek tápelemek fehérjék nukleinsavak (ballaszt) (N eltávozik) alkaloidák Si P (P2O5) Na K (K2 O) Se Ca, Mg S, B Fe, Mn Zn, Cu Mo
2
Növényi tápelemek A növények növekedéséhez, zavartalan fejlődéséhez szükségesek, funkciójukat más elemek nem tudják ellátni: C, H, O, N, P, S, K, Ca, Mg Makroelemek 0,1% (sz.a.) Fe, Mn, Cu, Zn, Mo, B Mikroelemek 0,1% (sz.a.)
3
Növényi tápelemek fajonként, fajtánként, részenként különböző a koncentrációban: N, K 2,0 - 6,0 % Ca, P, S 0,3 - 1,5 % Mg, Na 0,2 - 0,6 % Fe, Mn ppm Zn ppm Cu ppm B (egyszikű) 10 ppm B (kétszikű) 20 – 100 ppm Mo 1 ppm Földkéregben: N: 0,03% K: 2% Ca: 3% P: 0,1% S: 0,05% Mg: 2% Na: 2% Fe: 5% Mn: 0,1% Zn: 0,01% Cu: 0,01% B: 0,002% Mo: 0,001% ppm milliomod rész mg/kg g/t ppm 0,002-0,02 % Ionantagonizmus – Ion szinergizmus (A tápanyagfelvétel akadályozása vagy serkentése) Az abszolút tápelem tartalom mellett azok egymás közötti aránya is döntő a növények ’normális’ fejlődése szempontjából. O: 50% Si: 26% Al: 8% H: 1% C: 0,1% Cl: 0,1% Toxikus elemek: Radioaktív elemek: Pb: 0,002% Cd Hg As U Sr Co J (K)
4
Növényi tápelemek csoportosítása kémiai tulajdonságuk és élettani funkciójuk alapján
Nemfémes elemek Elemek Felvétel és szállítás C felvétel gáz alakban CO2, O2 C felvétel HCO3- formában is O részben H2O-ból H H2O-ból N Oxokomplex formában NO3-, NH4+ P H2PO4-, HPO42- S SO42- stb. Szállítás szervetlen ion vagy szerves molekula formában is (pl. aminosav, amid, foszfolipid vagy észter alakjában) Szerepük A legnagyobb mennyiségben előforduló szerves anyagok (szénhidrátok) építőkövei. Életfontosságú szerves anyagok (fehérjék, nukleinsavak) fontos építőkövei. A NO3- és SO42- redukció után kovalens kötéssel kapcsolódnak a szénvázhoz. S és N atomok szabad elektronpárjai kelátkötést tesznek lehetővé. A foszfátionok észtereket képeznek alkoholos csoportokkal.
5
Növényi tápelemek csoportosítása kémiai tulajdonságuk és élettani funkciójuk alapján
Elemek Felvétel és szállítás Szerepük Nemfémes elemek B Szállítás szervetlen ion vagy A borát és a szilikátionok Si szerves molekula formában is észtereket képeznek (pl. észter alakjában) alkoholos csoportokkal. Alkálifémek, alkáliföldfémek K Túlnyomóan adszorpciós Na Felvétel és szállítás úton, szerves anyaghoz Mg kation formában kötve. Könnyen kicserélik, Ca kiszorítják egymást. Enzimekre nem specifikus kolloidkémiai hatást gyakorolnak. A Mg részben kelátként kötve, ebben a formában specifikus hatást fejt ki, enzimaktivátor.
6
Növényi tápelemek csoportosítása kémiai tulajdonságuk és élettani funkciójuk alapján
Nehézfémek Elemek Felvétel és szállítás Szerepük Fe Felvétel a Mo kivételével Többnyire enzimek kationként vagy fémkelát fémkomponensei. Mn formában. Hatásuk gyakran a fém vegyérték- Cu Mo felvétel MoO42- formában. változásán alapszik. A Mn és Zn szerepe Zn Szállítás fémkelátban vagy részben hasonlít a Mg vagy szervetlen ionként. szerepére: elősegíti az Mo enzim és szubsztrátum reakcióját. Kelátkötés uralkodó.
7
Az egyes elemek növényélettani szerepe
8
N - fehérjék felépítése - sötétzöld szín - gyors növekedés, vegetatív tömeg nő - növekszik a fehérjetartalom - túl bő adagolás hátráltatja az érést P - serkenti a korai gyökérképződést és növekedést - erőteljes kezdeti növekedést biztosít - elősegíti a virágzást és a szemképződést - sietteti az érést - a generatív szervekben halmozódik fel - az ellenálló képességet (megdőlés, tél, stb…) növeli K - legnagyobb mennyiségben a fiatal szövetekben - vegetatív részekben dúsul - fokozza a szénhidrát felhalmozódást (cukor, keményítő) - növel az életképességet és a betegség-ellenállást - erős, szilárd szárat biztosít
9
Ca - a magvak csírázásakor szükséges - elősegíti a korai gyökérképződést és növekedést - a vegetatív részekben halmozódik fel - serkenti a mag és a szemképződést - javítja a növények életképességét és szalma szilárdságát Mg - a klorofill alkotórésze - elsősorban a magvakban S - a gyökérnövekedést javítja - sötétzöld színt biztosít - elősegíti a pillangósok gümőképződését - serkenti a zsírok és olajok képződését
10
Mikroelemek:( B, Fe, Mo, Zn, Cu, Mn)
Mikroelemek:( B, Fe, Mo, Zn, Cu, Mn) - stimulálják a növekedést, meggyorsítják a fejlődést, javítják a külső közeggel (hőm., nedv., só, betegség, stb…) szembeni ellenálló képességét. Fe: - redox folyamatok, elektrontranszport, fotoszintézis - nem mozog az egyes növényi részek között - klorózis fiatal leveleken Mo - fontos szerepet játszik a N anyagcserében. (nitrát reduktáz enzimben) - középső és idősebb leveleken - levélszélek összetöpörödnek - savanyú talajokon Cu - klorofill lebomlás gátlása - kevéssé mozgékony - enzimaktivátor
11
Mn. - Mg-hoz hasonló szerep
Mn - Mg-hoz hasonló szerep - katalizálja a redoxi folyamatokat (NH3 NO3-) - hiánytünetek erek között Zn - N anyagcsere auxintermelés serkentése - almafa ’törpeszártagúsága’, kis levelek, gyér lombozat) - idősebb alsó leveleken; erek között B - szénhidrát szintézis virág megtermékenyülés - hiányában - cukorrépa: szívrothadás
12
Hiánytünetek a levél fakó világossárga N idős leveleken S fiatal leveleken a levél piszkoszöld, kékes P világos, zöld foltok K levél szélétől elhalás (felkunkorodó) Ca levélcsúcstól fehéredés (összesodródás) Cu levélcsúcstól klorózis, sárga foltok Mg idős levélen Fe fiatal levélen elhalás B hajtáscsúcs
13
N hiány tünetei szőlőlevélen
14
N hiány tünetei kukorica levelén
15
P hiány tünetei búzanövényen
16
P hiány tünetei kukorica levelén
17
K hiány tünetei szőlőlevélen
18
K hiány tünetei cukorrépa levelén
19
Ca hiány tünetei cukorrépán
20
Ca hiány tünetei mustár levelén
21
Mg hiány tünetei kukorica levelén
22
Mg hiány tünetei szőlő levelén
23
Mg hiány tünetei napraforgó levélen
24
Mg és P hiány tünetei kukorica levelén
25
S hiány tünetei burgonyán
26
Fe hiány tünetei szőlő levelén
27
Fe hiány tünetei őszibarack levelén
28
Mo hiány tünetei karfiolon
29
Cu hiány tünetei zabon
30
Cu hiány tünetei burgonyán és cukorrépán
31
Cu hiány tünetei fiatal almafán
32
Mn hiány tünetei takarmányrépán
33
Zn hiány tünetei szőlőlevélen
34
B hiány tünetei takarmányrépán (Beta vulgaris) és édesrépán (Brassica rapifera)
35
B hiány tünetei salátán
36
Kalászos gabonafélék NPK-felvételének dinamikája
37
Néhány növény fő termésének átlagos kémiai összetétele (a nyersanyag %-ában)
Növény Szénhidrátok Zsírok Fehérjék cukrok keményítő cellulóz Búza 3, ,0 2, , ,0 Rozs 5, ,0 2, , ,0 Zab 2, , , , ,0 Kukorica 2, ,0 1, , ,0 Borsó 6, ,0 5, , ,0 Bab 4, ,0 3, , ,0 Szója 8, ,0 4, , ,0 Napraforgó 5, ,0 5, , ,0 Burgonya 1, ,0 1, , ,2 Cukorrépa 18, , , ,6 Sárgarépa , ,5 1, , ,7 Alma 12, , , ,3
38
Tápanyagellátás hatása a termés minőségére
Gabonafélék N alaptrágyázás – vegetatív fejlődés – megdőlés veszély tavaszi fejtrágyázás – kalászonkénti szemszám növelés szemképződés idején – fehérjetartalom nő Cukorrépa N – termés nő, cukor % csökken K – cukortartalmat növel Burgonya N – termés, fehérjetartalom és víztartalom nő K – keményítő és C-vitamin-tartalom nő P – keményítő minőség javul tárolhatóság Olajnövények N – terméstöbblet, fehérjetartalom nő, olajszázalék csökken telítetlen zsírsavak aránya nő
39
Tápanyagellátás hatása a termés minőségére
Gyepek N hozam és fehérjetartalom nő fajösszetétel megváltozik – pillangósok részaránya csökken nitrát-mérgezés veszélye P, K – takarmányértéket növel túlzott K ellátás visszaszoríthatja a Ca és Mg felvételét Mg – hiány tetánia tejelő teheneknél Cu ás Co hiányt Mo felesleg is kiválthat (B-12 vitamin) Zöldség, gyümölcs N – felesleg - nitrát-mérgezés (levélzöldségek, retek, primőr zöldség!) K – keményítő és C-vitamin-tartalom nő Ca – hiány alma - keserűfoltosság paradicsom - gyümölcscsúcs-rothadás
40
Liebig törvény N K Ca Mg P Fe Zn
41
Növényanalízis Elvi alapja az, hogyha valamely tápanyag felvehető mennyisége a talajban megnő, akkor ennek a tápelemnek a mennyisége a növényben is növekszik. Segítségével a növény meghatározott fejlődési stádiumában, adott helyről, szintről vett, jól fejlett fotoszintetizáló levél vagy levél funkcióját betöltő egyéb zöld növényi rész összes tápelem tartalmának pontos meghatározását végezzük el laboratóriumi viszonyok között.
42
A növényi rész szárazanyag – hozama és elemkoncentrációja közötti összefüggés
43
Növénymintavétel Terület: 12 ha, 2 db átlagminta átlósan
1 minta: db növény vagy növényi szerv (levél, szár stb.) Gabonaféléknél: 16 x 0,5 m egy átlagminta Fejlődési stádium meghatározása: Búza bokrosodáskor, föld feletti teljes növ. Kukorica leveles korban, föld feletti teljes növ.
44
Növénymintavétel Burgonya virágzás kezdetén, a legfelső, éppen kifejlett levél Napraforgó négyleveles: föld feletti teljes növ. virágzáskor: tányér alatti teljesen kifejlett levél Ültetvényeknél: 6 ha, 2 párhuzamos minta
45
5-6 leveles kukorica tápelem ellátottságának megítélésére szolgáló optimális, vagy kielégítő tápelem koncentráció és az abból számított arányok Elem alacsony megfelelő magas alacsony megfelelő magas N% < 3,5-5,0 < N/P alatt felett K% < 3,0-4,0 < K/P alatt felett Ca% < 0,3-0,7 < K/Ca felett alatt Mg% < 0,2-0,2 < K/Mg felett alatt P% < 0,3-0,5 < N/P felett alatt Fe ppm < < P/Fe felett alatt Mn ppm < < P/Mn felett alatt Zn ppm < < P/Zn felett alatt Cu ppm < < P/Cu felett alatt B ppm < < K/B felett alatt
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.