Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaOrsolya Siposné Megváltozta több, mint 10 éve
1
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
2
Agrárgazdaságtan Alapfogalmak A mezőgazdaság nemzetgazdasági szerepe 20. lecke
3
Nemzetgazdaság, nemzetgazdasági ágak
A nemzetgazdaság a gazdasági élet egésze, a termelés, elosztás, forgalmazás, fogyasztás egysége és összessége. Más megfogalmazás szerint a nemzetgazdasági ágak összessége. A nemzetgazdasági ágak a nemzetgazdaság alapvető, elkülönült részei, amelyek a termelőerők fejlődése, a társadalmi munkamegosztás során alakultak ki.
4
Nemzetgazdasági ágak gazdasági szektorok szerinti csoportjai
A primer szektor olyan tevékenységek összessége, amelyek közvetlenül a természetből nyerik a termékeket. (mezőgazdaság, halászat) A szekunder szektor átalakítja és feldolgozza a természeti javakat (ipar). A tercier szektor a szolgáltatások területe. A kvaterner szektor, K + F tevékenység és az információval kapcsolatos szolgáltatások
5
Makrostrukturális változások
Gazdasági ágak aránya % Szolgáltatások Ipar Mezőgazdaság fejlettség / fejlődés
6
A szektorok teljes foglalkoztatásban játszott szerepe EU-25, 2004
Primer - mezőgazdaság, vadászat, erdészet, halászat Secunder – ipar Tercier- szolgáltatás
7
Alapfogalmak Agrárökonómia
A agrárökonómia közgazdaságtan olyan ágazati alrendszere, amely a mezőgazdaság sajátosságainak közgazdasági, elsősorban a makroökonómiai kérdéseivel foglalkozik.
8
Agrárgazdaságtan A mezőgazdasági nyersanyagtermelés
társadalmi-gazdasági szerkezetével, ráfordítási és kibocsátási kapcsolataival és jövedelem viszonyaival foglalkozó tudományág.
9
Élelmiszer-gazdaság I. Mezőgazdasági nyersanyagtermelés
II.1. Élelmiszer-feldolgozás 2. Élelmiszer-kereskedelem Élelmiszer-gazdaság (szűkebb értelem): I+II/1 Élelmiszer-gazdaság (tágabb értelem): I+II/1+II/2 (Élelmiszer-gazdaság: Csizmadia Ernő, 1973)
10
Agribusiness Ellátó ágazatok Mezőgazdasági nyersanyagtermelés
1. Élelmiszer-feldolgozás 2. Élelmiszer-kereskedelem Agribusiness, vagy agrár-ipari komplexum: I+II+III/1+III/2 Agribusiness: Davies és Goldberg (USA), 1957,
11
A magyar agribusiness fejlődése az egyes fázisokban keletkezett hozzáadott érték alapján, %
ÉLELMISZER KERESKEDELEM ÉLELMISZER IPAR MEZŐGAZDASÁG ELLÁTÓ ÁGAZATOK
12
Az élelmiszer termékpálya (Tracy)
Mezőgazdasági alapanyag-előállító iparágak Mezőgazdasági gépek, műtrágyák, növényvédő-szerek, állati takarmányok Farmok Feldolgozás Nagykereskedelem Vendéglátás Kereskedelem Fogyasztók
13
A mezőgazdaság vertikális és horizontális kapcsolatrendszere
FOGYASZTÓ Kereskedelem A G R I B U S N E Feldolgozás Mezőgazdasági nyersanyagtermelés Természet, táj, környezet Társadalom, kultúra M U L T I F U N K C I O Á L I S Ellátó ágazatok
14
Hagyományos mezőgazdaság (tevékenységek)
Növénytermesztés+kertészet Állattenyésztés Mezőgazdasági szolgáltatások (talajművelés, betakarítás, szaktanácsadás) Hagyományos mezőgazdaság (végtermék) Élelmiszerek és élelmiszer-alapanyagok Takarmányok és takarmány-alapanyagok, tenyészállatok, Ipari nyersanyagok (len, kender, gyapjú, gyapot) Mezőgazdasági munkálatok hatékony, jó minőségű és kellő időben történő elvégzése
15
Többfunkciós (multifunkcionális) mezőgazdaság, tevékenységek
Növénytermesztés+kertészet Állattenyésztés Mezőgazdasági szolgáltatások (talajművelés, betakarítás, szaktanácsadás) Környezet-, természet- és tájvédelem A vidék szellemi, kulturális és tárgyi örökségének védelme, fenntartása
16
Többfunkciós (multifunkcionális) mezőgazdaság, végtermék
Élelmiszerek és élelmiszer-alapanyagok (hagyományos és biotermékek), Takarmányok takarmány-alapanyagok, tenyészállatok, Ipari nyersanyagok (biogáz, biodiesel, ültetvényerdők), A talaj, a felszíni és a felszín alatti vizek védelme, A táj kultúrállapotban való tartása, ápolása, A vidék és különösen a falusi élet sokszínűségének, jellegzetességeinek megőrzése, A mezőgazdasági munkálatok vegyszer- és energiatakarékos, munkaegészségügyi, állatjóléti, állat- és növény-egészségügyi, minőségvédelmi szempontjainak előtérbe helyezése
17
Az élelmiszer-gazdaság nemzetgazdasági szerepét tükröző fontosabb mutatószámok
18
Főbb mutatószámok az élelmiszer-gazdaság nemzetgazdasági szerepének vizsgálatához
GDP Foglalkoztatottak Beruházás Élelmiszer-fogyasztás Export-Import
19
Részesedés a bruttó hazai termékből (GDP-ből) %
1990 1996 2000 2004 Mezőgazdaság 15,3 6,4 3,7 3,3 Élelmiszeripar 1,8 4,0 2,8 2,5 Élelmiszer-gazdaság 17,1 10,4 6,5 5,8
20
Mezőgazdaság, vadászat, erdészet, halászat részesedése a bruttó hozzáadott értékből, EU-27
21
A nemzetgazdaságban foglalkoztatottakhoz viszonyított arány (%)
1990 1996 2000 2004 Mezőgazdaság 17,0 7,9 6,2 5,3 Élelmiszeripar 4,2 3,5 4,0 3,6 Élelmiszer-gazdaság 21,2 11,4 10,2 8,9
22
Részesedés a beruházásokból (%)
1990 1996 2004 Mezőgazdaság 8,6 2,8 3,9 Élelmiszeripar 5,0 4,6 6,4 Élelmiszer-gazdaság 13,6 7,4 10,3
23
Az élelmiszer-fogyasztás alakulása a fogyasztói kosárból (%)
1990 1996 2003 2005 Mezőgazdaság - Élelmiszeripar Élelmiszer-gazdaság 37,0 27,3 27,0 20,6 Közép-Magyarország 17,4 % Észak-Alföld 22,9 %
24
Export részesedés (%) 1990 2000 2003 2004 2005 Mezőgazdaság -
Élelmiszeripar Élelmiszer-gazdaság 23,1 8,4 7,5 6,9 6,1
25
Import részesedés (%) 1990 2000 2003 2004 2005 Mezőgazdaság -
Élelmiszeripar Élelmiszer-gazdaság 8,0 3,2 3,5 4,1 4,0
26
KÖSZÖNÖM FIGYELMÜKET
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.