Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Need 1 A HACCP rendszer szükségessége. need 2 Az elmúlt 30 évben a HACCP rendszer egyetemesen elfogadott módszerré nőtte ki magát az élelmiszer-biztonság.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Need 1 A HACCP rendszer szükségessége. need 2 Az elmúlt 30 évben a HACCP rendszer egyetemesen elfogadott módszerré nőtte ki magát az élelmiszer-biztonság."— Előadás másolata:

1 need 1 A HACCP rendszer szükségessége

2 need 2 Az elmúlt 30 évben a HACCP rendszer egyetemesen elfogadott módszerré nőtte ki magát az élelmiszer-biztonság garantálása területén.

3 need 3 Miért ?

4 need 4 A HACCP létjogosultsága  Ahhoz, hogy a HACCP-t sikeresen alkalmazzák az élelmiszer-ellátás területén, az élelmiszer- biztonságért felelős hatóságoknak elsőként kell felismernie az olyan rendszerek szükségességét, mint a HACCP.  Amíg ennek a szükségszerűségét nem ismerik fel, addig valószínűtlen bármilyen szintű elkötelezettség elvárása. Report of a WHO Consultation on HACCP: Concept and Application (June 1995)

5 need 5 Miért van szükség egy effektív élelmiszer-minőségbiztosítási rendszerre?

6 need 6 Az élelmiszer eredetű megbetegedések széleskörű népegészségügyi problémát jelentenek

7 need 7 Az élelmiszer eredetű megbetegedések széleskörű népegészségügyi problémát jelentenek Svédország (1995) Hollandia (1991) Újzéland (1993) Egyesült Királyság (1995) Kanada (1985) USA (1985) 7% nemzeti felmérés 15% sentinel study 9% nemzeti felmérés 7% nemzeti felmérés 8% becslés 10% becslés

8 need 8 A fertőzéses enteritis és a tífuszos láz előfordulása Németországban Fertőzéses enteritis Tífuszos és paratífuszos láz 0 50,000 100,000 150,000 200,000 250,000 1946195119561961196619711976198119861991 Év Bejelentett esetek száma

9 need 9 Az Egyesült Királyságban növekszik az élelmiszer-eredetű megbetegedések száma * * x 1000 Laboratóriumi jelentés a gastrointestinális fertőzésekről Angliában és Wales-ben

10 need 10 Az élelmiszer-eredetű megbetegedések előfordulása Venezuelában 0 20 40 60 80 100 120 140 160 1976197919821985198819911994 Év bejelentett esetek száma 100 000 főre jutó

11 need 11 Kolera - 100,000 200,000 300,000 400,000 500,000 600,000 700,000 1986198719881989199019911992199319941995 Év Esetek száma 0 20 40 60 80 100 Országok száma

12 need 12 Élelmiszer-eredetű megbetegedések felbukkanása vagy ismételt megjelenése  Verotoxin termelő E. coli fertőzés  Listeriosis  Salmonellosis (S. enteritidis)  Cholera  Campylobacteriosis  Yersiniosis  Cryptosporidiosis  Clonorchis sinensis fertőzés  Cyclosporidiosis

13 need 13 Élelmiszer-eredetű megbetegedés megjelenése

14 need 14 Növekszik az ismeret és a veszélyérzet a súlyos és krónikus egészségkárosító hatásokkal kapcsolatban Reaktív arthritis Agyhártyagyulladás Haemolitikus urémiás szindróma (HUS) Septikémia Rák (máj) Vele született vakság Vetélés Alultápláltság Halál

15 need 15 Új élelmiszeripari technológiák és feldolgozási módszerek Szükséges a potenciális egészségügyi veszélyek előrejelzése  az új technológiák és azok alkalmazásával,  az előállítás alatti nem megfelelő kezelés következményeivel kapcsolatban

16 need 16 A veszélyérzet fokozódása az élelmiszer-eredetű megbetegedések gazdasági következményeit illetően  Egészségügyi ellátás költségei  Termelési veszteség  Élelmiszer-selejt  Csökkent élelmiszer-forgalom  Csökkenő turizmus

17 need 17 Növekszik a fogékony emberek száma  idősek  csökkent immunrendszerű egyének  terhesek  csecsemők és fiatal gyermekek  alultáplált személyek

18 need 18 Iparosodás és tömegtermelés Az élelmiszer- szennyeződés lehetősége Nagy élelmiszer- eredetű járványok

19 need 19 Urbanizáció Hosszabb és komplexebb élelmiszer-lánc; ebből kifolyólag az élelmiszer-szennyeződés fokozottabb lehetősége Mezőgazdasági termelés Feldolgozás & Gyártás Szállítás & Elosztás Előkészítés a háztartásban Vendéglátás és közétkeztetés Utcai gyorsbüfé Fogyasztás Szállítás & felszolgálás

20 need 20 Életmódváltozás  Növekszik a vendéglátó és közétkeztető helyek száma (beleértve az utcai gyorsbüféket is)  Utazás  Nők szerepe  Migráció

21 need 21 A turizmus és a nemzetközi élelmiszer-kereskedelem fokozódása  Növekszik az utazásokhoz kapcsolódó élelmiszer-eredetű megbetegedések száma  Élelmiszer-eredetű járványok a szennyezett/fertőzött élelmiszerek következtében

22 need 22  oktatás  média  fogyasztói szervezetek A fogyasztók fokozódó tudatossága az élelmiszer-biztonságot illetően

23 need 23 A HACCP rendszer alkalmazásának céljai Hatékonyabbminőség-biztosításirendszerHatékonyabbminőség-biztosításirendszer Élelmiszer-eredetű megbetegedések megelőzése Hírnév megőrzése Élelmiszer-vizsgálatokköltségeinekcsökkentéseÉlelmiszer-vizsgálatokköltségeinekcsökkentése A termék-visszahívás miatti veszteségek csökkentése A termék-visszahívás miatti veszteségek csökkentése


Letölteni ppt "Need 1 A HACCP rendszer szükségessége. need 2 Az elmúlt 30 évben a HACCP rendszer egyetemesen elfogadott módszerré nőtte ki magát az élelmiszer-biztonság."

Hasonló előadás


Google Hirdetések