Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaHenrik Horváth Megváltozta több, mint 10 éve
1
need 1 A HACCP rendszer szükségessége
2
need 2 Az elmúlt 30 évben a HACCP rendszer egyetemesen elfogadott módszerré nőtte ki magát az élelmiszer-biztonság garantálása területén.
3
need 3 Miért ?
4
need 4 A HACCP létjogosultsága Ahhoz, hogy a HACCP-t sikeresen alkalmazzák az élelmiszer-ellátás területén, az élelmiszer- biztonságért felelős hatóságoknak elsőként kell felismernie az olyan rendszerek szükségességét, mint a HACCP. Amíg ennek a szükségszerűségét nem ismerik fel, addig valószínűtlen bármilyen szintű elkötelezettség elvárása. Report of a WHO Consultation on HACCP: Concept and Application (June 1995)
5
need 5 Miért van szükség egy effektív élelmiszer-minőségbiztosítási rendszerre?
6
need 6 Az élelmiszer eredetű megbetegedések széleskörű népegészségügyi problémát jelentenek
7
need 7 Az élelmiszer eredetű megbetegedések széleskörű népegészségügyi problémát jelentenek Svédország (1995) Hollandia (1991) Újzéland (1993) Egyesült Királyság (1995) Kanada (1985) USA (1985) 7% nemzeti felmérés 15% sentinel study 9% nemzeti felmérés 7% nemzeti felmérés 8% becslés 10% becslés
8
need 8 A fertőzéses enteritis és a tífuszos láz előfordulása Németországban Fertőzéses enteritis Tífuszos és paratífuszos láz 0 50,000 100,000 150,000 200,000 250,000 1946195119561961196619711976198119861991 Év Bejelentett esetek száma
9
need 9 Az Egyesült Királyságban növekszik az élelmiszer-eredetű megbetegedések száma * * x 1000 Laboratóriumi jelentés a gastrointestinális fertőzésekről Angliában és Wales-ben
10
need 10 Az élelmiszer-eredetű megbetegedések előfordulása Venezuelában 0 20 40 60 80 100 120 140 160 1976197919821985198819911994 Év bejelentett esetek száma 100 000 főre jutó
11
need 11 Kolera - 100,000 200,000 300,000 400,000 500,000 600,000 700,000 1986198719881989199019911992199319941995 Év Esetek száma 0 20 40 60 80 100 Országok száma
12
need 12 Élelmiszer-eredetű megbetegedések felbukkanása vagy ismételt megjelenése Verotoxin termelő E. coli fertőzés Listeriosis Salmonellosis (S. enteritidis) Cholera Campylobacteriosis Yersiniosis Cryptosporidiosis Clonorchis sinensis fertőzés Cyclosporidiosis
13
need 13 Élelmiszer-eredetű megbetegedés megjelenése
14
need 14 Növekszik az ismeret és a veszélyérzet a súlyos és krónikus egészségkárosító hatásokkal kapcsolatban Reaktív arthritis Agyhártyagyulladás Haemolitikus urémiás szindróma (HUS) Septikémia Rák (máj) Vele született vakság Vetélés Alultápláltság Halál
15
need 15 Új élelmiszeripari technológiák és feldolgozási módszerek Szükséges a potenciális egészségügyi veszélyek előrejelzése az új technológiák és azok alkalmazásával, az előállítás alatti nem megfelelő kezelés következményeivel kapcsolatban
16
need 16 A veszélyérzet fokozódása az élelmiszer-eredetű megbetegedések gazdasági következményeit illetően Egészségügyi ellátás költségei Termelési veszteség Élelmiszer-selejt Csökkent élelmiszer-forgalom Csökkenő turizmus
17
need 17 Növekszik a fogékony emberek száma idősek csökkent immunrendszerű egyének terhesek csecsemők és fiatal gyermekek alultáplált személyek
18
need 18 Iparosodás és tömegtermelés Az élelmiszer- szennyeződés lehetősége Nagy élelmiszer- eredetű járványok
19
need 19 Urbanizáció Hosszabb és komplexebb élelmiszer-lánc; ebből kifolyólag az élelmiszer-szennyeződés fokozottabb lehetősége Mezőgazdasági termelés Feldolgozás & Gyártás Szállítás & Elosztás Előkészítés a háztartásban Vendéglátás és közétkeztetés Utcai gyorsbüfé Fogyasztás Szállítás & felszolgálás
20
need 20 Életmódváltozás Növekszik a vendéglátó és közétkeztető helyek száma (beleértve az utcai gyorsbüféket is) Utazás Nők szerepe Migráció
21
need 21 A turizmus és a nemzetközi élelmiszer-kereskedelem fokozódása Növekszik az utazásokhoz kapcsolódó élelmiszer-eredetű megbetegedések száma Élelmiszer-eredetű járványok a szennyezett/fertőzött élelmiszerek következtében
22
need 22 oktatás média fogyasztói szervezetek A fogyasztók fokozódó tudatossága az élelmiszer-biztonságot illetően
23
need 23 A HACCP rendszer alkalmazásának céljai Hatékonyabbminőség-biztosításirendszerHatékonyabbminőség-biztosításirendszer Élelmiszer-eredetű megbetegedések megelőzése Hírnév megőrzése Élelmiszer-vizsgálatokköltségeinekcsökkentéseÉlelmiszer-vizsgálatokköltségeinekcsökkentése A termék-visszahívás miatti veszteségek csökkentése A termék-visszahívás miatti veszteségek csökkentése
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.