Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaZsigmond Barna Megváltozta több, mint 10 éve
1
Növényrendszertan 2. előadás Dr. Bartha Dénes 2017. április 4.
2
1. t: Vírusok - Vira (Virophyta)
3
A vírusok általános jellemzése
vírus = "méreg" = fertőző genetikai információ élő szervezet-e a vírus? (LWOFF: a vírus az vírus) a vírusokkal foglalkozó tudományág a virológia a vírusok az élővilág legkisebb, általánosan elterjedt, túlnyomórészt betegség-okozó szervezetei obligát paraziták, önálló anyagcseréjük nincs riboszómákkal nem rendelkeznek, ezért fehérjeszintézisre képtelenek saját enzimrendszerük nincs, a gazdasejt enzimrendszerét veszik igénybe életjelenségeik: sokszorozódás, öröklékenység, változékonyság örökítő rendszerük vagy RNS vagy DNS az RNS vagy DNS lehet egyfonalú vagy kétfonalú kristályosíthatók, fertőzőképességük így is megmarad (STANLEY, 1935)
4
A vírusok alaki és működési jellemzői
a vírusok megjelenési formája: vegetatív vírus (funkcionáló vírus: a sejtbe bejut, részeire esik, sokszorozódik, összerendeződik) virion (nyugalmi vírus: jellemző nagysággal, struktúrával, formával, kémiai felépítéssel ez a megjelenési forma jellemezhető) a virion mérete: nm (fénymikroszkóppal nem láthatók) a virion felépítése: vírusgenom (RNS v. DNS) fehérjeburok (kapszid)
5
A vírusok alaki és működési jellemzői (folytatás)
a virionok csoportosítása: csigavonalú (helikális) köbös (kubikális) kettős (binális)
6
A vírusfertőzés lefolyása
a vírus megtapad a gazdasejt felületén a vírus bejut a sejtbe a DNS v. RNS (a vírusgenom) szabaddá válik megindul a transzkripció: a vírusgenom és a vírusfehérjék sokszorozódnak és összerendeződnek az új vírusok kijutnak a gazdasejtből új gazdaszervezetre a közvetítők (vektorok) segítségével, vagy szaporodáskor kerülnek
7
A vírusok mesterséges rendszerezése
1. Bakteriofágok - Bacteriophagineae baktériumokat, sugárgombákat és kékmoszatokat pusztító vírusok a nagyobb bakteriofágok fejre és farokrészre különülnek kimondottan fajspecifikusak T4-fág
8
dohány mozaikvírus (TMV = Tobacco Mosaic Virus)
2. Növényi vírusok - Phytophagineae csökkentik a sejtek klorofilltartalmát (mozaikbetegség) elpusztítják a plazmát zavarják a tápanyagszállítást kóros anyagfelhalmozódást, torzulást okoznak többgazdásak is lehetnek vektorok: mag, vegetatív szaporítás, rovarok, fonálférgek dohány mozaikvírus (TMV = Tobacco Mosaic Virus)
9
HIV (Human Immunodeficiency Virus)
3. Állati és emberi vírusok - Zoophagineae a növényi vírusoknál rendszerint nagyobbak külön csoportba sorolják az ízeltlábúak és a gerincesek vírusait HIV (Human Immunodeficiency Virus)
10
Fontosabb humán kórokozó vírusok
feketehimlő vírusa (variola) herpesz vírusok (herpesz szimplex, övsömör, mononukleózis) bárányhimlő vírusa (varicella) papilloma vírus ( szemölcs) daganatkeltő vírusok fültőmirigy-gyulladás vírusa (mumpsz) veszettség vírusa (rabies) agyvelőgyulladás vírusa (enkefalitisz) gyermekbénulás vírusa (poliomielitisz) HIV-vírus (AIDS) légúti betegségek vírusai (influenza = grippe, krupp, pharyngitis, laryngitis, tracheitis, bronchiolitis, bronchitis) szivacsos agyvelő-károsodás vírusa (Creuzfeldt-Jakob-szindróma) Ebola-vírus májgyulladás vírusai (hepatitisz) kanyaró vírusa (morbilli) rózsahimlő vírusa (rubeola) sárgaláz vírusa
11
2. t: Baktériumok - Bacteria (Schizomycophyta)
12
A baktériumok általános jellemzése
mikroszkópikus méretű, többnyire magános, ritkábban csoportokba rendezett sejtek (1-200 μm) örökítő anyaguk kétfonalú DNS, mely maghártyával nincs körülvéve diffúz sejtmag a Föld legrégibb ismert élőlényei (3,4 milliárd évesek) a baktériumokkal foglalkozó tudomány a bakteriológia
13
A baktériumok alaki és működési jellemzői
leggyakoribb alakok gömb (kokkusz) pálcika (bacillus)
14
csavar (vibrio, spirillum)
egyes baktériumok spórát hoznak létre (endospóra) sejtfaluk van (kivétel a mikoplazmák), mely alatt sejthártya található bizonyos fajoknál ostorok (flagellumok) találhatók, ezek helyzete lehet: monotrich (a) amfitrich (b) amfilofotrich (c-d) lofotrich (e) peritrich (f)
15
van riboszóma, így saját fehérjét képesek szintetizálni
festhetők: Gram-pozitív és Gram-negatív többségük heterotróf táplálkozású szimbionta (pl. Fabaceae, Elaeagnaceae, Alnus, Juglans nigra fajokkal) Frankia alni (Nocardia alni) Rhizobium leguminosarum parazita (főleg fakultatív paraziták, kevés az obligát parazita) szaprobionta
16
A baktériumok osztódása vázlatosan (SCHMELZER nyomán)
megfelelő táptalajon rendszerint tenyészthetők (telepet képeznek) a baktériumok a sejtek hasadásával, kettéosztódásával szaporodnak (20-60 percenként) A baktériumok osztódása vázlatosan (SCHMELZER nyomán)
17
A baktériumok konjugációja (WOHLMAN és JACOB nyomán)
(a „hím” baktériumból a „nőneműbe” jutnak át a gének) életműködés alapján megkülönböztethető baktériumok erjesztő (zimogén) színanyagot termelő (kromogén) világító (fotogén) hőtermelő (termogén) betegségokozó (pathogén)
18
életmód alapján megkülönböztethető baktériumok:
aerob baktériumok (oxibionta) anaerob baktériumok (anoxibionta) a baktériumok táplálkozási formái autrotróf baktériumok fotoszintetizáló baktériumok (pl. kénbaktérium) kemoszintetizáló baktériumok (pl. nitrifikáló baktériumok) heterotróf baktériumok
19
A baktériumok (BERGEY-féle mesterséges) rendszere
1. Pszeudomonaszok - Pseudomonadales pálcika alakú, Gram-negatív szervezetek, endospóra-képzés nincs vizekben élnek: kénbaktériumok (fotoszintetizálnak) talajokban élnek: nitrifikáló (Nitrosomonas, Nitrobacter) fajok kórokozók: Pseudomonas syringae Nitrosomonas sp. Pseudomonas syringae
20
2. Hüvelyes baktériumok - Chlamydobacteriales
sejtfonalaikat nyálkás hüvely veszi körül, amely mangán- vagy vasoxidokat tartalmaz a geológiai korokban belőlük keletkezett a gyepvasérc (limonit) Chlamydomonas sp.
21
Azotobacter chroococcum Rhizobium leguminosarum ssp. acaciae
3. Valódi baktériumok - Eubacteriales pálcika vagy gömb alakú, merev sejtfalú, részben Gram-pozitív, részben Gram-negatív szervezetek talajokban élnek, a levegő szabad nitrogénjét kötik: szabadon előfordulók: Azotobacter fajok szimbionták: Rhizobium fajok Azotobacter chroococcum Rhizobium leguminosarum ssp. acaciae
22
Clostridium pasteurianum
Micrococcus roseus Clostridium pasteurianum
23
Frankia alni (Nocardia alni)
4. Sugárgombák - Actinomycetales fonalszerűek, elágazók, Gram-pozitívok, van endospóra-képzés talajlakó szimbionta fajok, nitrogénkötők (az Alnus, Myricaria, Elaeagnaceae, Juglans fajokon) Frankia alni (Nocardia alni) Megj.: További csoportjaik: 5. Színtelen kénbaktériumok, 6. Nyálka- baktériumok, 7. Spirohéták, 8. Mikoplazmák, 9. Rickettsiák
24
A baktériumok ökológiai jelentősége
A talajokban lebontó tevékenységet folytatnak (cellulóz-, kitin-, fehérje- és részben lignin-lebontás). A légköri, molekuláris nitrogént egyes fajok meg tudják kötni, mások az élőlények maradványait szervetlen N-vegyületekké alakítják. A vízben élő baktériumok szennyezés hatására fölszaporodnak indikátorok. Élelmiszerek és takarmányok előállítására alkalmas néhány fajuk (pl. tejtermékek, savanyítás, silózás). Gyógyszeripari termékek előállításánál hasznosíthatók (pl. antibiotikum- termelés)
25
A baktériumok ökológiai jelentősége (folytatás)
Mintegy 200 pathogén faj (Corynebactericum, Erwinia, Pseudomonas, Xanthomonas spp.) növényi megbetegedéseket idéz elő, (pl. tumor- képződés, hervadás, foltosság, sárgulás, száraz és nedves rothadás). Ipari felhasználás (pl. kőolajbaktériumok, szennyvíztisztítás). Növényvédő szerek lebontása a talajban. A biológiai védekezésben is fölhasználhatók (pl. Bacillus thuringiensis). Kőzetek keletkezésében is részt vehetnek (pl. limonit). A termőtalajok termőképességének fenntartása (1 g talajban millió baktérium van).
26
Fontosabb humán kórokozó baktériumok I.
Faj Betegség Bacillus anthracis Bordetella pertussis Borrelia burgdorferi Brucella spp. Clostridium botulinum Clostridium tetani Corynebacterium diphtheriae Escherichia coli Francisella tularensis Helicobacter pylori Mycobacterium leprae Mycobacterium tuberculosi Neisseria gonorrhoeae Neisseria meningitis lépfene (anthrax) szamárköhögés (pertusszisz) Lyme-kór (borreliózis) máltai-láz (brucellózis) ételmérgezés (botulizmus) merevgörcs (tetanusz) torokgyík (diftéria) bélrendszeri betegségek (gasztroenteritisz) nyúlpestis (tularémia) gyomor- és bélhurut (gasztroenteritisz) lepra (Hansen-kór) tüdőbaj = gümőkór (tuberkulózis) kankó (gonorrhea) agyhártyagyulladás (meningitisz)
27
Fontosabb humán kórokozó baktériumok II.
Faj Betegség Rickettsia prowazekii Salmonella spp. Salmonella typhi Shigella spp. Staphylococcus aureus Treponema pallidum Vibrio cholerae Yersinia pestis kiütéses tífusz ételmérgezések (szalmonellózisz) hastífusz vérhas (dizentéria) gennykeltés, tályogképzés vérbaj = luesz (szifilisz) kolera pestis (fekete halál)
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.