Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
Kutya és macskatápok alapanyagai
Kereskedelemi tápok, „házi-koszt?”
2
A kutyatápok készítésének általános szempontjai
1. az állat táplálkozási szokásai 2. emésztés-élettani tulajdonságai 3. táp szaga, külleme, csomagolása 4. energia tartalma – „energiára eszik” 5. alapanyagok-, és késztáp ára, járulékos költségek (számítógépes optimalizálás) 6. aggálymentesség- mikrobiológiai, kémiai, fizikai 7. hőkezelés módja (pl. extrudálás, pelletálás) 8. alapszabály: humán fogyasztásra alkalmasnak minősített alapanyagokból vagy azok melléktermékeiből készüljön
3
ALAPANYAGOK (1) Húsfélék és húsipari melléktermékek
1) Fogalmak: HÚS=izomszövet+intramuscularis zsír+kötőszövet+vérerek ZSÍR lehet subcutan és intramuscularis (márványozottság) ZSÍRMENTES HÚS összetétele: 25% fehérje, 75% víz, a zsírmentes szárazanyag fehérje tartalma kb. 80% 2) A HÚSOK CSOPORTOSÍTÁSA ZSÍRTARTALOM ALAPJÁN: Fehér húsok (csirke, borjú, nyúl): 2-5% Sovány marhahús 2-5% Bárány, sertés % Húsmarha húsa % Hízott bárány húsa % (18-36%)
4
ALAPANYAGOK (1) Húsfélék és húsipari melléktermékek (2)
3) A húsok fehérje tartalma a zsírtartalommal ellentétes irányban változik! 4) A kutyák, macskák jól emésztik a zsírokat, olajokat és a faggyút is.
5
ALAPANYAGOK (2) Vágási melléktermékek melléktermékek, belsőségek (máj, vese, bendő, nyesedékek
ÁLTALÁNOS JELLEMZŐK: Tápanyag-tartalmuk hasonló, de kémiai összetételük eltérő (függ pl. takarmányozástól) Ca:P =1:20 (kívánatos 1,2:1 helyett)- Ca kiegészítés Vitaminok: A-, D- (ált. kevés, kivéve: máj), B vitamin Ízletesek, jól emészhetőek Kutya kevésbé válogatós, macska inkább(bárányt, sertést kevésbé kedveli) + indivuális különbségek (többféle ízesítés a macskatápokban)
6
ALAPANYAGOK (3) Állati fehérje lisztek
ÁLTALÁNOS JELLEMZŐK: 1. Vágóhídi melléktermékek feldolgozása során nyert vegyes állati fehérje lisztek (tartalma: vér, csont, fej, láb, bél), tolliszt, vérliszt, húsliszt, csontliszt és halliszt 2. Alapelv (ld. 2. dia) 3. Összetételük és a fehérjék biológiai értéke változó 4. íz, szag változó, függ az alapanyagtól, annak bélsár-tartalmától, hőkezeléstől 5. EU-ban csak „low risk materials”, míg az USA-ban „high risk materials” is belekerül
7
A vágási melléktermékekben előforduló négy alapvető fehérje-típus: hús-, vér-, keratin-, és kollagén fehérje Limitáló aminosav(ak), tápláló érték, kémiai összetétel fogalma FEHÉRJE LIMITÁLÓ As TÖBBLET BV HÚS- Met Lys (gabonafélék komplettálása) Nagy VÉR- Ile KERATIN- Met (+Lys, His) Cys Kicsi KOLLAGÉN Trp (+összes essz. As-ból keveset tart.) -
8
A) HÚS FEHÉRJÉK 48-72% Zsmsza=áll. 13-22% 94,4% 4-35% - 0,7-1,2% 4,9%
Alkotórészei: Izomszövet (harántcsíkolt-, sima-, szívizom) K.sz. pólya: izmokat burkolja Vérerek, nyirokerek, idegek, i.s. zsír Ín: k.sz. elemekkel a csonthoz tapadást szolgálja, belemaródnak a csonthártyába Kémiai összetétel Víz 48-72% Zsmsza=áll. Nyersfehérje 13-22% 94,4% Nyerszsír 4-35% - Hamu 0,7-1,2% 4,9%
9
B) VÉR FEHÉRJE FOGALMAK: hemoglobin, vörösvértest, vérplazma, vérsavó, fibrin, plazma fehérjék (As összetétel kiegyensúlyozott), globulinok (As összetétel nem állandó) PLAZMA FEHÉRJÉK FELHASZNÁLÁSA AZ ÉLELMISZER-IPARBAN: emulgeátorok, vízkötő-, gélképző anyagok. Ízük semleges (húskészítmények, sonka konzervek) LIZIN KOMPLETTÁLÓ HATÁS
10
c) KERATIN FEHÉRJE ÁLTALÁNOS JELLEMZŐK: Vázfehérjék
Előfordulása: toll, szőr, szaru, köröm, pata és a hámszövet elszarusodó részei Szinte kizárólag As-ból áll Ellenálló mechanikai hatásokkal szemben Hasznosíthatósága takarmányként nagymértékben függ a térszerkezettől (S-hidak, H-kötések)- feltárás (hidrolízis, hőkezelés) Sok Cys, de kevés a Lys, Met, His, Trp tartalma
11
D) KOLLAGÉN FEHÉRJE ÁLTALÁNOS JELLEMZŐK:
Előfordulása legnagyobb arányban a támasztó szövetben (csnt, porc), bőrben, izmokban Típusai: laza-rostos-, rostos kötőszövet, porc szövet (üveg-, rostos-, rugalmas porc) As-összetétel: alacsony Trp, Cys, magas Gly, Pro, hidroxi-prolin-, és hidroxi-lizin tartalom! (oldhatatlanság, szívósság) Térszerkezet: alfa-hélix Zselatin, enyv előállítása Emészthtősége rossz BV önmagában etetve nulla, de komplettálják
12
CSONTLISZT, mint takarmány-alapanyag
ÁLTALÁNOS JELLEMZŐK: A testtömeg 12-15%-a Öszetétele: víz: 10-40%, nyzsír: 10-30%, nyfeh: 12-16%, hamu: 25-35% CSONT=SZERVES ANYAGOK+SZERVETLEN ANYAGOK CSONT SZERVES ANYAGAI: kollagen+mukopoliszacharidok+kondroitin-kénsav+glikogén+csontképző sejtek CSONT SZERVETLEN ANYAGAI: Ca (99%), P (80%) + mikroelemek: Zn, Cu, Mn, Fe Ca:P=2:1, Ca:Mg=45:1- jól hasznosítható ásványi anyagok megfelelő arányban.
13
HALFÉLÉK ÉS HALFELDOLGOZÁSI MELLÉKTERMÉKEK
HALAK TÍPUSAI- zsír (olaj)-tartalom szerint: fehér (max 2%)-, és vörös halak (5-18%) ELŐNYEI -táplálóértéke nagy (As, jód, Se) -kiváló fehérje-forrás -aromásító anyag 3. HÁTRÁNYAI -filézett hal: alacsony Ca és A-, D-vitamin tartalom, de aprított egész halban megfelelő szintek -főzött hal élvezeti értéke csökken -nyers hal etetés veszélyei: tiamináz, paraziták, szálka
14
TEJTERMÉKEK, TEJIPARI MELLÉKTERMÉKEK
ÁLTALÁNOS JELLEMZŐK: Kutya ízletesbbnek találja,mint macska felnőtt korban gyakori laktóz-intolerancia- ajánlott a fermentált termékek etetése (Lactobac.) Macskáknál tejallergia (bőr tünetek) Gyorsan romlik Ivóvizet tej mellé is mindig kell vizet adni TOJÁS-, ÉS TOJÁS-TERMÉKEK tojás, tojáspor, tojásfehérje por értékes fehérje-, B-vitamin-, zsíroldékony vitamin-, és mikroelem forrás Nyers tojás etetés veszélyei: Salmonella, hasmenés
15
GABONAFÉLÉK, GABONAIPARI MELLÉKTERMÉKEK
Légszáraz összetétel: 12% víz, 8-11% nyfeh, 2-5% zsír, 70-80% keményítő Alapanyagként kutyatápokban energia-forrás Limitáló As: Lys Korpa: B-vit, P, ballaszt P gyakran fitin-kötésben (fel kell tárni) Alacsony Ca-tartalom Önállóan nem ízletes
16
ZSÍROK, OLAJOK felosztás: telített- telítetlen, állati- növényi eredetű (macskának több állati e. zsír kell, u.i. linolsavból nem képes arachidonsavat képezni Repce-, szója olaj kevésbé (csípős) Energia-koncentráció javítása Ízletesség javítása Tartós jóllakottság érzés Olajat, zsírt, faggyút is elfogyasztják Avas zsírok – antioxidánsok Sütőzsír- peroxidokPCB-szerű anyagok (dioxin)
17
ZÖLDSÉGFÉLÉK, NÖVÉNYI EREDETŰ ANYAGOK
Leveles-, gumós zöldségek felhasználása-főzve, csak kutyának Sárgarépa: béta-karotin, csak kutyának Hüvelyesek: max. 5-10% flatuancia veszélye TAKARMÁNY-KIEGÉSZÍTŐK, ADALÉKANYAGOK vitamin- és ásványi anyag premixek Tartósító szerek (benzoesav-macskatápokhoz kontraindikált) Savanyítók Színezékek, ízfokozók Antioxidánsok Állományjavítók Funkvionális komponensek
18
Minőség és funkció Ár – érték arány „Economy” termékek Prémium tápok
Ár Ft/kg száraztáp megjegyzés „Economy” termékek Prémium tápok Szuper prémium tápok Diétás termékek, Kiegészítő állateledelek olcsó jó beltartalom figyelmes adagolás speciális igények, betegségek
19
Takarmány minőség és biztonság
elfogadhatóság „safety” „quality” Biológiai Kémiai Fizikai Egyéb Tápérték Élvezeti-érték Alkalmassági-érték Minőségbiztosítási rendszerek
20
Minőségi garanciák a fogyasztók érdekében
Gyártás Alapanyag kiválasztás Technológia Állategészségügyi hatósági ellenőrzés Kereskedelem Címkézés – tájékoztatás Fogyasztóvédelem
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.