Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaAlexandra Tóthné Megváltozta több, mint 10 éve
1
Konferencia projektu HUSK-0901/1.2.1/0010 Mossonmagyaróvár, 14.06.2012
A regionális forrásokból származó funkcionális összetevők izolálásának folyamata Doc.Ing. Stanislav Šilhár CSc. Koordinátor projektu Konferencia projektu HUSK-0901/1.2.1/0010 Mossonmagyaróvár,
2
Az alapanyagok és értékelésük
A nyereség felosztási sémája: : : Termelő Feldolgozó Kereskedő Fogyasztó
3
Alternatívák: a/ A funkcionális és specifikus élelmiszerek előállítása - közvetlen feldolgozás : b/ Közvetlen feldolgozás és eladás 100 Forgalmazó, kereskedő Fogyasztó Termelő - Feldolgozó Termelő - Feldolgozó Fogyasztó
4
Érték – ár – fogyasztó érdeklődése
Gabona, feldolgozatlan zöldség, gyümölcs, gyógynövények Liszt, élelmiszerek, feldolgozott zöldség, gyümölcs Funkciós, regionális és öko-élelmiszerek Speciális termékek
5
Regionális alapanyagok
Tönköly Pohánka Rozs, zab, árpa Alma és egyéb gyümölcsök Cékla és egyéb zöldségek Citromfű, vadmajoranna és egyéb gyógynövények
6
Felhasználási lehetőségek
Forrás Új funkcionális élelmiszerek Speciális termékek Tönköly Funkcionális lisztek, italok, szeletek Instant hidrolizátumok, zöld tönköly Pohánka Funkcionális lisztek, gluténmentes lisztek, szeletek antioxidánsok koncentrátuma Rozs, zab, árpa Funkcionális lisztek, italok, glukan, speciális rostanyagok, zöld árpa
7
Felhasználási lehetőségek
Forrás Új funkcionális élelmiszerek Speciális termékek Bodza, alma és gyümölcsök Funkcionális italok, pépek, szeletek Koncentrátumok, természetes színezékek és antioxidánsok, olajok, viaszok, rostanyagok Cékla és zöldségek Ciromfű, vad-majoranna és gyógynövé-nyek Funkcionális italok, szirupok Extraktok, koncentrátumok, természetes antioxidánsok
8
Tönköly/pohánka hidrolizátum előállítása
Hántolás, őrlés Hidrolízis hidrolizátum Italok gyártása Szárítás, instantizáció Tönköly italok Instant hidrolizátum
9
Hidrolízis berendezés
A liszt hidrolízise Liszt Víz Hidrolízis berendezés Hidrolizátum Hőmérséklet: 98 – 120 °C Nyomás: – 3 bar Időtartam: ,5 – 2 óra Koncentráció: 15 – 30 %
10
A hidrolizátum szárítása
Spray vagy fluid szárító berendezés hidrolizátum Fluid réteg hűtés víz A gáz melegítése por Hőmérséklet : °C Teljesítmény: 3 – 8 l/óra bemenet: 5 – 10 kW
11
A hidrolizátum felhasználása
Folyékony hidrolizátum italok Por alakú hidrolizátum - italok cereális szeletek dresszing-alapok öntetek, szószok instant kásák instant levesek
12
A pohánka, zab, árpa,rozs feldolgozása
Száraz extraktumok Antioxidánsok, pépek Pohánka Funkcionális lisztek Hántolás, őrölés Instant hidrolizátum Liszt hidrolízis Antioxidánsok koncentrátuma kinyerés Tisztítás és sűrítés Por alakú antiox.konc. Szárítás
13
Az extraktor térfogata: 2 m3
Extrakció Pelyva Etanol Extraktor Extraktum Hőmérséklet: 20 – 70 °C Nyomás: bar Időtartam: – 6 óra Pelyva :etanol: 1:3 - 1:10 Az extraktor térfogata: 2 m3
14
A lisztek homogenizálása
Por alakú pépek, extraktumok Mikrokeverő Funkcionális liszt Teljesítmény: 1-3 tonna liszt/óra Min. konc. : 10mg/kg
15
Bodza, cékla, alma , szőlő feldolgozása
Gyümölcs /zöldség lé préselés Koncentrá- tum Extrakció Színezőanyagok konc. Tisztítás és sűrítés Por alakú Színez. konc. Szárítás, instantizálás speciális rostanyag Szárítás és őrlés
16
Őrlés/ egyéb kezelések Teljesítmény: 300-400 kg alma/óra
Préselés gyümölcs mosógép Őrlés/ egyéb kezelések prés Nyomás: bar Teljesítmény: kg alma/óra 65-75 % sajtolmány lé
17
Az extraktum tisztítása és sűrítése
Extraktum/levek Filter tiszta extrakt Vákuumos párologtató Koncentrátum Teljesítmény (filter) : 2000 l/óra Hőmérséklet:40 – 60 °C Nyomás: ,05 – 0,15 bar Teljesítmény (pár.) : 145 l/óra
18
A szárítmányok őrlése Szárítmányok Mikromalom Mikroporok
teljesítmény: kg/óra
19
A gyógynövények feldolgozása
Bodza, orbáncfű, citromfű, zsálya, vadmajoranna extrakció Koncentrátum (antioxidáns) A membrán tisztítása és sűrítése Por alakú antiox.konc. Szárítás, instantizálás Ferment. macerácio szirup A membrán tisztítása és sűrítése Szirupok előállítása Funkcionális italok Levek, víz Italok előállítása
20
Fermentációs macerácio
Virágok, magok Fermentációs talaj Fermentor Macerát/áztatvány Hőmérséklet : 15 – 30 °C nyomás : bar időtartam: –14 dní virág:oldat: 1:3 až 1:4 A fermentor térfogata: 2 m3
21
Membrános tisztítás és sűrítés
Macerát/áztatvány Filter tiszta oldat Reverz ozmózis Koncentrátum Membrán: cső PCI Hőmérséklet :20 – 25 °C nyomás: 10 – 45 bar Teljesítmény: l/ óra
22
Potenciális termékek Konzerváló anyag mentes italok/gyümölcslevek
Gyümölcs/zöldséglé koncentrátumok Természetes színezőanyagok, antioxidánsok, immunrendszer sztimulátorok Bioszirupok és italok Funkcionális lisztek Cereális alapanyagú italok
23
Megtisztelő figyelmüket köszönöm!
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.