Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
A szállodai létszám meghatározása
Szállodai gazdálkodás és vezetés II. 1. feladat
2
Az élőmunka gazdálkodás területei
Létszámgazdálkodás Bérgazdálkodás Humán menedzsment
3
A szállodai létszám jellemzői
Magas létszám igény 24 órás nyitva tartás sok személyi szolgáltatás jelentős a vendéggel való kapcsolat tartás Heterogenitás sokféle szakma, kor, nem, képzettség
4
A létszám nagyságát befolyásoló tényezők
A szálloda mérete Típusa Színvonala A nyújtott szolgáltatások száma, fajtája A munka szervezettsége Gépesítettség A forgalom mértéke Létszám normák (sztenderd) A vezetés létszám politikai elképzelései
5
A létszám csoportosítása
Képzettség: szakképzett, betanított, segédm. Hierarchia: vezető, irányító, végrehajtó Munka jellege: fizikai, szellemi Alkalmazás: állandó, kisegítő Munkaidő: teljes, rész Munkáltatói jog: saját, külsős Munkavégzés helye: üzemegység, háttér terület
6
Létszámpolitika 1. Állandó létszám = minimális létszám
készenléti létszám, csak a kulcspozíciókban alacsony bérköltség alacsony színvonal sok alkalmi dolgozó forgalom emelkedéskor alacsony kategóriás, kis szállodák esetében
7
Létszámpolitika 2. Állandó létszám = maximális létszám
magas kihasználtságra tervez magas bérköltség magas színvonal luxus szállodák esetében
8
Létszámpolitika 3. Állandó létszám = átlag létszám
a szokásos kihasználtságra tervez korrigálja a szezonális hatásokat átlagos bérköltség általánosan jellemző
9
A létszám hatékonysága
Igényesség = ráfordítás létszám, bér hozam Hatékonyság = hozam bevétel, árrés,nyereség ráfordítás Termelékenység = nettó árbevétel (Ft/fő/hó) létszám Egy szobára jutó létszám = létszám (fő/szoba) szobaszám Leterheltség = vendégszám (fő/dolgozó)
10
A szervezeti felépítés
Funkcionális szervezeti alapforma Horizontálisan: munkamegosztás Room’s Division, F&B, SPA, HRM, S&M, … Vertikálisan: hatáskör megosztás felső/közép/alsó szintű vezetők, beosztottak
11
Funkcionális és területi megoszlás
Például: Funkcionális és területi megoszlás Egyéb szervezeti megoldások: Centralizált beszerzés Saját marketing és értékesítés
12
Létszám tervezés (induló szálloda)
Munkakörök Műszakok száma Műszakonkénti létszám Napi létszám munkakörönként (munkaórák) Éves létszám (MT, hasznos munkaidő alap) Elemzés
13
A létszám csökkentés módjai
Lejárt munkaszerződést nem hosszabbítani Nyugdíjazás Elbocsátás Átsorolás hiányzó munkakörbe Áthelyezés (szállodaláncon belül) Részmunkaidős foglalkoztatás Alvállalkozók, tanulók, gyakornokok Outsourcing
14
Bérgazdálkodás A munkaerő költségének optimalizálása
A bérköltség tartalma a.) Bérköltség Rendszeres állományi bér, Állományon kívüli bér, megbízási díjak, Fizetett szabadság megváltás, Túlóra díjazása Pótlékok, Prémium, Jutalom, Tiszteletdíj b.) Pénzbeli juttatások: Betegszabadság díjazása, Táppénz kiegészítés, Nyugdíjpénztár munkáltatói hozzájárulás, Munkába járás támogatása, Lakás hozzájárulás, Üdülési hozzájárulás, Szociális segélyek, Oktatási hozzájárulás Saját személygépkocsi használat költségtérítése, Étkezési térítés, Mosási költség térítés, Végkielégítés, Egyéb pénzbeli juttatások c.) Természetbeni juttatások Személyzeti étkezés, Védőital, Munkaruha d.) Bérjárulékok (közterhek) Társadalombiztosítási járulék (nyugdíj- és egészségbiztosítás, Egészségügyi hozzájárulás, Munkaadói járulék Rehabilitációs hozzájárulás, Szakképzési hozzájárulás, Természetbeni juttatások kifizetői SZJA-ja
15
Élőmunka összköltsége (Danubius, Magyarország)
16
Fix és változó költség tartalom
17
US Elemzési módszerek (2)
Uniform system of accounts / management információs rendszer szállodai szinten a biblia Profit centerenként, költség helyenként a gazdálkodás a részlegvezető felelőssége – kinek könnyebb, kinek nehezebb Részleg Bevétel megoszlás % Bér+Jár. megoszlás% Szálloda 56% 33% Vendéglátás 54% Gyógyászat 6% 10% Egyéb üzemrész 5% 3% Mindösszesen 100%
18
US Elemzési módszerek (3)
Profit centerenként, költség helyenként a gazdálkodás a részlegvezető felelőssége – kinek könnyebb, kinek nehezebb ???? Részleg Bevétel %-ában Költség %-ában Szálloda 13% 65% Vendéglátás 37% 48% Gyógyászat 35% 63% Egyéb üzemrész 14% Overhead --- 38% Mindösszesen 34% 44%
19
Bérgazdálkodás Bérrendszerek Ösztönzési módok
Jogi szabályozás (minimál bér, gyakornokok) Bérhatékonyság növelése Bérhatékonyság mutatószámai
21
Feladat Létszám tervezés táblázat segítségével
(szolgáltatásoknak megfelelő munkakörök, nyitva tartásnak megfelelő műszakok, előírásoknak megfelelő munka-és pihenő idők, külsős foglalkoztatás lehetőségei) Bruttó bérek meghatározása munkakörönként Motivációs lehetőségek Szervezeti felépítés ábrázolása
22
Feladat Mutatószámok: Átlagos foglaltság (ehhez tervezünk, nyitás éve)
Összes létszám, Egy szobára jutó létszám Összes bruttó bér Közterhek (aktuális, munkaadói, munkavállalói) Átlagbér (KSH adatát kikeresni: országos, szállodai!) Bérköltség szint (%) Termelékenység
23
Köszönöm a figyelmet!
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.