Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mérföldkövek az informatika világában

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mérföldkövek az informatika világában"— Előadás másolata:

1 Mérföldkövek az informatika világában

2 1834. december 23. Babbage megalkotja az Analytical Engine tervezetét
„A gép algebrai mintákat sző éppúgy, ahogy a Jaquard-féle szövőszék virágokat és leveleket.” /Ada Lovelace/ A differenciagép továbbfejlesztése. Fő különbség: lyukkártyával történő programozás Működése: a gép egyetlen műveletre képes, egy oszlop értékének az előző oszlopéhoz való hozzáadására Részei: tárhely: a számok és részeredmények mentésére malom: műveletek végző egység, a valódi számolások színhelye Analytical Engine Ada Lovelace programot írt az analitikai géphez. A gép terv maradt, soha nem készült el. 1991-ben az eredeti tervei alapján befejezték differenciálgépet..

3 1925. október 22. Lilienfeld tranzisztor szabadalma
A mikroprocesszorok alkotóeleme. Lassú fejlődés jellemezte. A későbbi mikrochipek fontos része. Az első működő tranzisztor (1947) Shockley, Bardeen és Brattain találmánya, Nobel-díjat kaptak érte. Első működő tranzisztor (1947.december 17.)

4 1939. január 1. Hewlett-Packard cég megalapítása
Bill Hewlett és Dave Packard által A Hewlett-Packard Company jelenleg a világ legnagyobb IT vállalata, amely a PC-iről és nyomtatóiról lett világhírű. A Szilícium völgy megalapítása ehhez az eseményhez kapcsolódik.

5 1943. november 25. Turing-gép megalkotása
Alain Turing, brit matematikus, kódfejtő II. világháborúban a brit kódfejtő csapat részeként a német titkosítás feltöréséhez létrehozott mechanikus kódfejtő gépet „Bomb” azaz „Bombázó”néven Technikailag megoldotta Babbage problémáját programozható automatikusan működésű „Bomb” kódfejtő monstrum

6 1943. november 25. MARK I. Colossus üzembe állítása
Anglia, Bletchley Park Az első teljesen elektronikus digitális számítógép. Charles Babagge készítette 1500 elektroncső alkotta karakter/sec feldolgozására volt képes. Összesen 10 darab gép készült. Rejtjelezett német rádióüzenetek megfejtésére használta sikeresen egy Alan Turing által vezetett csoport. Enigma-kód feltörése Később: Mark II, Mark III, Mark IV.

7 1941-62 Konrad Zuse Z1, Z2, Z3, Z4 gépei
Babbage által lefektetett elveken alapult Z1 Első, szabadon programozható, kettes számrendszerű számítógép adatbevitelre billentyűzet szolgált adatkivitel világító tábla segítségével decimális-bináris/bináris-decimális átalakító Z2 :lyukfilmes adatbeviteli egységet tartalmazott Z3 (1941) első teljesen működőképes szabadon programozható, programvezérlésű számítógép lyukszalagon rögzített adatokkal és programmal kettes számrendszerben, lebegőpontos számábrázolással dolgozott Z4 Európa egyetlen számítógépe volt Zürichben 32 bites szavakkal dolgozott Tárolt program elve (Neumann-elvként ismert)

8 1946. február 14. ENIAC Egyesült Államok
Electronic Numerical Integrator and Computer John Mauchly & Prosper Eckert Cél: gyorsabb tűzvezetési számítás elvégzése 18 ezer vákuumcső alkotta Időjárás-előrejelzés Mérnöki számítások Nagy publicitást kapott Ezerszer gyorsabb volt az akkori gépeknél, például a Mark I-nél. Egymaga több számítást végzett, mint addig az emberiség.

9 1948. N. Wiener kibernetika megalapítója
1948: " Cybernetics or control and communication in the animal and the machine" könyve megjelenése. Egyik megalapozója lett a kommunikáció- és információelméletnek, valamint a kibernetikának. Kibernetika: állatokban és a gépekben zajló hírközlés, vezérlés és ellenőrzés tudománya. 1950: "The Human Use of Human Beings" című úttörőnek számító műve. A nagyközönség előtt először szólt a kibernetika lehetőségeiről. A visszacsatolás: az élet lényege. A gépek képesek lesznek működésük eredményeit információként önmaguk szabályozására használni és ezzel ellenőrizni tudják az entrópiát, így a gépek élőlények lehetnek. Az ő elveire alapozták később a mesterséges intelligencia elméletét.

10 1956.szeptember 4. IBM 305 RAMAC megjelenése
Random Access Method of Accounting and Control (RAMAC) Első mágneses merevlemezes tárolóegység 1 tonnás monstrum 5 MB kapacitású volt, digitális adatmentés A lemezek egymás alatt sorakoztak és közös tengely körül forogtak. (mai HDD technika) IBM RAMAC 305

11 1969. január 1. ARPANET létrehozása
Advanced Research Projects Agency Network kísérleti csomagkapcsolt hálózat kiépítése kezdetben négy csomópont: UCLA (University of California at Los Angeles) SRI (Stanford Research Institute) UCSB (University of California at Santa Barbara) University of Utah atombiztosra tervezték

12 1971. november-december Első email és a @ megszületése
1965. időosztásos számítógépek közötti felhasználók kommunikációjára használták legelterjedtebb kommunikációs forma teljes egészében elektronikusan történik felhaszálói @ megalkotása Ray Tomlinson 1976: II. Erzsébet elküldi első jét Ray Tomlinson és

13 1977. április 16. Apple II bemutatása
Az asztali számítógépek és az otthoni számítógép-használat korának kezdete. Sikerre vitték: Steve Wozniak (műszaki rész) Steve Jobs (értékesítés) Megjelent a ViSiCalc első széles körben elterjedt táblázatkezelő-program. Ekkoriban jelent meg a Commodore PET (Personal Electric Transactor) is, mint személyi számítógép.

14 1981. április 3. Osborne I. megjelenése
A világ első hordozható számítógépe. Adam Osborne a mobilszámítógépek atyja. súlya: 10 kg képernyője: 5 inch Fontos szoftverekkel együtt árulták.

15 1981. augusztus 12. IBM és az MS-Dos 1.0
Az IBM megkezdi a gépek szállítását az MS-DOS 1.0-val. Bővíthető számítógép volt, alkatrészei csere kompatibilisek. A PC óriási siker lesz, a Microsoft bevétele a megsokszorozódik. Előzmény: augusztusában Bill Gates aláír egy szerződést az IBM-mel, miszerint a Microsoft szállíthatja az operációs rendszert az akkor születő pc-hez. DE: Mivel a Microsoftnak nincs ilyen programja, 50 ezer dollárért megveszi a már kész QDOS-t (Quick and Dirty Operating System) a Seattle Computer Productstól. 3 év múlva megjelenik a Windows, ami tulajdonképpen grafikus felhasználói felület az MS-DOS-hoz. Bill Gates és a Microsoft

16 1984. január 24. Apple bemutatta az Macintosh gépet
Reklámja világhírű lett. (2 nappal korábban, Ridley Scott) „1984 nem lesz olyan, mint az 1984” Első megfizethető asztali számítógép. Népszerűbbé vált a grafikus felületet Eredetileg a Xerox fejlesztette ki. Egérrel volt vezérelhető A vezérlés menükkel történt. Megjelentek az ikonok és a szemetes.

17 1990. november 13. Tim Berners Lee és a WWW
A World Wide Web, vagy röviden Web szolgáltatás atyja Cél: egymástól távol dolgozó kutatók számára tegye lehetővé, hogy kölcsönösen hozzáférjenek egymás kutatási eredményeihez. Szolgáltatás lényege: felhasználója, tőle tetszőleges távolságban lévő szerver gépeken elhelyezett elektronikus dokumentumokat tudott egyszerűen letölteni, és saját gépén megtekinteni. WWW ötlete az 1980-as évek végén született. Első fejlesztések pedig 1990-ben valósultak meg. első webszerver: HTML nyelven írt oldalak letöltését tette lehetővé, első webkliens: a letöltések megvalósíthatók voltak. Egyszerű hypertext dokumentumok letöltésére volt alkalmas. Az oldal először e napon került ki a nagy nyilvánosság elé, és arról szólt, hogy mi az a Világháló, hogyan használhatóak a böngészők, hogyan lehet webszervert létrehozni. Napjainkban az Internet legnépszerűbb szolgáltatása, emellett kommunikációs technikákat integráló platform is egyben.

18 1993. március 14. Mosaic, az első webböngésző
Első széles körben használt böngésző. Rendelkezett : nézett oldalak listájával (History) kedvenc oldalak megjegyezhetőségével (Bookmark) „IMAGE”(!) bevezetése: képek megjelenítése a szöveg mellett Ellenlábasa: Netscape Navigator „Győztes”: Internet Explorer Az első webböngésző emlékére készült plakett

19 1995. március 16. Az első WikiWikiWeb
Ward Cunningham kezdeményezése volt, hogy az Interneten közzétett információk hitelesek legyenek Létrehozott egy bárki által szabadon szerkeszthető adatbázist. Neve: a hawaii-i „gyorsan szóból” Később az újragondolt koncepció révén a név Wikipédiára változott Mára több mint 2,7 millió cikk elérhető angolul. Magyarországon 2003-ban indult. Világszerte több mint 250 nyelven elérhető.

20 1996. július 4. Hotmail megszületése
Az első ingyenes(!), web alapú levelezőrendszer volt. Fejlesztői: Sabeer Bhatia és Jack Smith Az Egyesült Államok függetlenségi napján indult, bevételeit a levelekkel továbbított hirdetések alapozták meg. A Hotmail megjelenése hozta meg az áttörést az Internet népszerűségében.

21 1997. május 11. Deep Blue megveri Kaszparovot 33 lépésben
Garry Kaszparov orosz sakkvilágbajnok és az IBM szuperszámítógépe, a Deep Blue sakkjátszmája. Végeredmény: világbajnok alulmaradt egy számítógéppel szemben. A Deep Blue nem egyszerű sakkprogram volt, a hardvert is speciálisan a sakk számításigényeihez alakították ki. Visszavágó volt, először 1989-ban Kaszparov győzött. A Deep Blue volt a legnagyobb teljesítményű számítógép, amivel valaha sakkvilágbajnok szembekerült.

22 1997. november 18. IEEE 802.11 szabvány közzététele
A számítógépek közti új, vezeték nélküli kapcsolódási lehetőség. IEEE 802 az IEEE szabványoknak a helyi hálózatokkal és a városi hálózatokkal foglalkozó szabványainak egy csoportja. Az IEEE (angol: Institute of Electrical and Electronics Engineers) Computer Society, amely a világ hivatásos informatikusainak vezető szakmai informátora és szolgáltatója.

23 1998. szeptember 7. Google.com Az internetes keresés „alfája és omegája”. A Google titka a szabadalmaztatott PageRank technológia. Eljárás lényege: a találatokat úgy rendezi sorba, hogy az oldalak tartalma mellett azt is vizsgálja, hogy az adott oldalra hány és mennyire releváns (a keresett szót szintén tartalmazó) link vezet. Számos szolgáltatása van, pl. kép-, blog-, könyvkeresés, csoportok, maps, hírek, keresési előzmények…

24 1999. június 1. A zenemegosztás kezdete
Shawn Fanning nevéhez fűződik Egy olyan programot alkotott, mellyel bedigitalizált zenék letöltését tette lehetővé 2000: már 25 millióan töltötték le a Napster nevű programot Zenekiadók felléptek ellene, a programot beszüntették. DE…napjainkban is virágzik az illegális zenemegosztás Shawn Fanning a Time címlapján

25 2000. január 1. A „Millenium Bomb”
A világ az ezredforduló kapcsán bekövetkezett problémáktól félt. A régi programok az évszámoknak csak az utolsó 2 számjegyét tárolták (2k). A Millenium Bomb elmaradt, az átállás ugyanis nem okozott különösebb problémát.

26 2005. február 15. A YouTube térhódítása
Az első videó feltöltése a YouTube-ra. Önálló véleményformálóvá nőtte ki magát. A Time magazin a YouTube-ot választotta a 2006-os év találmányának. Sikerének titka „három forradalom” találkozása: Videózás forradalma: Olcsó képfelvevő eszközök pl. telefonok megjelenése nagy tömegek számára Web 2.0: az Internet közösségépítő, összekötő szerepe, illetve a „mindenki lehet sztár” effektus Kulturális forradalom: hagyományos médiával szembeni türelmetlenség

27 Tim O’Reilly és a webkettő


Letölteni ppt "Mérföldkövek az informatika világában"

Hasonló előadás


Google Hirdetések