Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Termelés és szolgáltatás 8.előadás. Termelés Termelés: a rendelkezésre álló erőforrások egy részének felhasználása arra, hogy más erőforrásokon tartós.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Termelés és szolgáltatás 8.előadás. Termelés Termelés: a rendelkezésre álló erőforrások egy részének felhasználása arra, hogy más erőforrásokon tartós."— Előadás másolata:

1 Termelés és szolgáltatás 8.előadás

2 Termelés Termelés: a rendelkezésre álló erőforrások egy részének felhasználása arra, hogy más erőforrásokon tartós változásokat végrehajtva új javakat hozzunk létre. Csoportosítása: 1. Termelési ág szerint 2. a termelés jellemzői szerint

3 Termelési ágak  termelőipar  feldolgozóipar  mezőgazdaság, erdő és vadgazdálkodás  élelmiszeripar  építőipari termelés

4 a termelés jellemzői 1 1. gyártmány jellege szerint  szabványos tömegtermék  összetett gyártmány 2. a gyártási rendszer jellege: folyamat rendszerű műhely rendszerű projektrendszerű csoporttechnológiára épülő bokorelvű gépelrendezés

5 Termelés jellemzői 2 3. a gyártás tömegszerűsége Ismétlődő gyártás  Tömeggyártás  Sorozatgyártás egyedi gyártás

6 Termelés jellemzői 3 Gyártási rendszer jellege  Műhely rendszerű:a hasonló gépek, illetve funkciók egy területre kerülnek (pl. kórház)  Folyamat rendszerű: a gépek, illetve munkafolyamatok a termék előállításának technológiai lépéseinek megfelelően vannak elhelyezve (pl. önkiszolgáló étterem)  Csoporttechnológia: egy-egy műveletcsoport elvégzésére alkalmas gépek egy-egy munkaközpontban Cella gyártás Bokor elvű  Projektrendszerű: a megmunkáló gépeket viszik a munkadarabhoz (pl. házépítés)

7 Szolgáltatás - HIPI elv Heterogeneity / Heterogenitás Intangibility / Megfoghatatlanság Perishability / Tárolhatatlanság Inseparability / Elválaszthatatlanság

8 Szolgáltatási ágak  villamos energia, gáz, gőz, vízellátás  kis és nagykereskedelem, javítás  szállodai és éttermi szolgáltatások  szállítás, raktározás, posta és távközlés  pénzügyi közvetítés  ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatások

9 Termelési stratégia 1. Célkitűzések  minőség  költség  megbízhatóság  rugalmasság  fogyasztói szolgáltatás magas színvonala  Képesítési kritérium  Nyerő kritérium 2. szükséges gyártóeszközök,  a kapacitás: adott pillanatban értelmezette maximális teljesítőképesség  a gyártóeszközökkel való gazdálkodás kérdései: fenntartandó kapacitások mérete és összetétele Kapacitásbővítés (beruházás) vagy leépítés módja karbantartás módja: a berendezések üzemképességének fenntartása bizonyos gazdaságossági kérdések mérlegelése mellett 3. alkalmazandó termelésirányítási és termelés szervezési elvek

10 Karbantartás Meghibásodást megelőző tevékenységek  Kezelés  Felügyelet, gondozás  Vizsgálat Meghibásodást megszüntető tevékenységek  Javítás  csere

11 Termelés tervezés és végrehajtás Az aggregált termeléstervezés Termelési vezérprogram Az anyagszükséglet-tervezés (MRP) Anyagjegyzék A készletnyilvántartás A kapacitásszükséglet-tervezés A beszerzéstervezés

12

13 Karcsú gyártás Az értékteremtő folyamatok meghatározása és azonosítása (ezek értéket állítanak elő a vevő számára, ezekért a vevő hajlandó fizetni, valamilyen változást eredményeznek a terméken, amely az alkalmazhatóságot közelebb viszi a vevői igényekhez, pl.: festés, szerelés) Nem értékteremtő folyamatok (nem állítanak elő értéket a vevő számára  Szükségtelen, megszüntetendő (pl. felesleges szállítás, tárolás, várakozás az előző munkaállomásra, hibás termék előállítása)  Értékteremtést támogató, meg nem szüntethető folyamatok (pl. szükséges szállítás, folyamatok irányítása)

14 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Termelés és szolgáltatás 8.előadás. Termelés Termelés: a rendelkezésre álló erőforrások egy részének felhasználása arra, hogy más erőforrásokon tartós."

Hasonló előadás


Google Hirdetések