Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Obstipatio.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Obstipatio."— Előadás másolata:

1 Obstipatio

2 Székrekedés definíciója
A székrekedés tünet, melynek számos előidéző oka lehet. Ha a székürítés több napig elmarad, a vastagbél víz-visszaszívó funkciója következtében a széklet keménnyé válik, vastagsága nő, így a székelés csak erőlködve, az anus gyűrű körüli - fájdalmas - berepedések keletkezése mellett lehetséges. A székszorulás minden életkorban problémát okozhat, számos előidéző okra vezethető vissza.

3 Okai 1. 1. Nem organikus obstipatiók Anyatejes csecsemő obstipatiója
Mesterségesen vagy egyoldalúan táplált csecsemő-kisded obstipatiója Habituális vagy pszichogén obstipatio Kiszáradás, kevés folyadékbevitel 2. Organikus obstipatiók 2.1.Bélbetegségek Hirschspung kór, vagy megacolon congenitum Belek fejlődési rendellenességei, szűkületei 2.2.Anyagcsere betegségek Cisztás fibrosis (meconium ileus) Hypothyreosis Hyperparathyreosis Hypokalaemia Vesebetegségek D-hypervitaminosis

4 Okai 2. 2.3.Idegrendszer betegségei Psychomotoros retardatio
Gerincvelő haránt laesiója, tumorai 2.4. Pszichiátriai betegségek Depresszió Anorexia nervosa Sexualis abusus 3. Gyógyszerek mellékhatásai Narcoticumok, antihisztaminok, vízhajtók, antidepresszánsok, Vízhajtók, bizmut, kalcium, vas, cytostaticumok, antacidák, savkötők

5 Hirschsprung kór Oka a vegetatív ganglion sejtek hiánya a vastagbél distalis szakaszán. Ezen a szakaszon a colon szűk, spasticus. Így a béltartalom tőle proximálisan felhalmozódik, kitágítja azt, az egészséges vastagbélben a széklet besűrűsödik, a bélfal gyulladását okozhatja. Tünetei: kora csecsemő kortól észlelhetők. Újszülött korban súlyos esetben ileust okoz, meconium nem ürül, a has feszes, puffadt lesz. Enyhébb esetben 1-2 hetes periódusokban székszorulás, majd a pangó széklet miatti erjedés következtében hasmenések váltják egymást. A csecsemő hasa mindinkább elődomborodik, súlyfejlődése nem kielégítő, anaemia, hypoproteinaemia alakul ki. A lesoványodás mind szembeötlőbb, a vékony hasfalon a kitágult vastagbél kontúrja áttűnik . A rectumban ilyenkor sohasem találunk székletrögöket, az a szűkület feletti részben pang. A csecsemő korai kivizsgálása mellett a táplálásra igen nagy gondot kell fordítani, fokozott fehérjebevitel, középláncú zsírsavak adása szükséges lehet. Gondos ápolással, táplálással a műtét időpontja elodázható, legkorábban 6 hónapos korban végezhető el a szűk aganglionos szakasz eltávolítása. Műtét előtti időszakban a beöntéshez csak paraffinos fiziológiás sóoldatot szabad használni, a csapvíz a nagy felület miatt vízmérgezést okoz.

6 Hirschsprung kór, szűkület mögött szekunder tágulat

7 Hirschprung kór tünetei

8 Obstipatio kezelés, megelőzés
Okot keressük, betegséget kizárjuk Általános teendő: étrend- és életmód változás (mozgás, sporttevékenység fokozás) legtöbbször elegendő. Rostként pl. Korpovit keksz, műzli, nyers saláták, morzsolt vagy csöves kukorica (pl. konzerv), szilva, héjas gyümölcsök, barna kenyér, barna rizs alkalmazása ajánlható. Tej, tejtermék, sajt az obstipatiót fokozza, adagját átmenetileg csökkenteni kell. Ozmótikus hatású anyagok (lactose, lactulose, glaubersó, Mira-víz, stb.) tartósan is adhatók. A Senna-kivonatot tartalmazó lekvárok, gyógyteák, sőt a Tisasen A+B azonban csak alkalmanként használhatók, krónikusan adva a vastagbél gyulladását, véres székürítést okozhatnak. Phenophtalein gyermekeknek nem adható. Csecsemőknek, kisdedeknek másnaponta glicerin kúpot helyezünk fel, fokozott folyadék adás mellett. Három napon túli székrekedés esetén, ha a fentiek nem használnak, testhőmérsékletű paraffinos beöntést kell adni.


Letölteni ppt "Obstipatio."

Hasonló előadás


Google Hirdetések