Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
Művelettani Alapok I. Dr. Hodúr Cecilia
2
Műveletek - élelmiszeripari műveletek
Összefüggő, tervszerű cselekmények sorozata Élelmiszeripari technológiákat fel-építő, különböző kö-zegek között létrejövő transzportfolyamatok. Művelettan célja:transzportfolyamatok tanulmányozása, a meghatározó paraméterek között fennálló matematikai összefüggések megismerése/megalkotása
3
Technológiai lépések SÖR aprítás főzés kilugzás erjesztés szűrés
palackozás SAJT beoltás alvadék felvágás préselés sózás érlelés csomagolás KETCHUP aprítás főzés paszírozás bepárlás keverés csomagolás VIRSLI aprítás keverés töltés főző-füstölő hőkezelés csomagolás
4
Műveletek rendszerezése
Impulzusátadási H őátadási Anyag átadási m űveletek APRÍTÁS SZ ŰRÉS SZITÁLÁS KEVERÉS ÜLEPÍTÉS PASZT ŐRÖZÉS BEPÁRLÁS F ŐZÉS FAGYASZTÁS KILUGZÁS SZATURÁLÁS SÓZÁS SZÁRÍTÁS
5
Művelettan története „An army marches on its stomach.”
Nicolas Appert - zárt edényben melegítés William Anderwood - I.VH: dehidratáció II.VH:fagyasztva szárítás Koreai H:radiációs sterilezés, Hidegháború:Membrántechnika Űrkutatás: koncentrátumok, tabletták, MW
6
Művelettan jellemzői Dimenzió nélküli kifejezések
Egyenértékű helyettesítési elv Félempírikus egyenletek
7
Dimenzió nélküli kifejezések
Reynolds szám:
8
Froude szám: Euler szám
9
Származtatott kritériumok
Galilei szám Archimedesi szám Grasshoff szám
10
Egyenértékű helyettesítési elv
egyenértékű csőátmérő egyenértékű gömbátmérő egyenértékű csőhossz: nomogramból egyenértékű ülepítő felület: egyenértékű szűrlettérfogat:V’
11
Idomok, szerelvények le [m] Belső átmérő [cm] 900-os könyök 0,56 2,24
12
Félempírikus egyenletek
13
Hidrodinamikai alapfogalmak
14
Fluidumok áramlása - alapfogalmak
Stacionárius (stacioner) áramlás: vezeték tetszés szerinti keresztmetszetén az áthaladó fluidum mennyisége bármely időpillanatban állandó. Instacionárius (instacioner) áramlás: Térfogatáram (qV)[m3s-1]: egys. keresztmetszeten, egys. idő alatt átáramló fluidum térfogata Tömegáram (qm) [kgs-1]:- tömege
15
(Átlagos) áramlási sebesség (v)[ms-1]:
Áramlási keresztmetszet:áramlás irányára merő- legesen vett metszék általános áramlási sebesség tartományok: folyadékoknál: 0,5 - 3 m/s viszkózus folyadékoknál: 0,5 - 1 m/s gázoknál kis nyomáson: m/s telített vízgöznél: m/s
16
Folytonossági tétel Anyagmegmaradás elvének alkalmazása zárt rendszerek esetén. A tömegáram állandó a vezeték bármely keresztmetszetén: ha a fluidum inkompressibilis:
17
Bernoulli egyenlet Elszigetelt rendszer (energetikailag zárt) esetén az áramló fluidum összes energiatartalma nem változik meg. Ideális fluidumnál: magassági energia + nyomási energia (=potenciális energia) + kinetikus energia = állandó
19
Reális folyadékok áramlása (surlódásos Bernoulli)
A súrlódó erő ellenében a fluidumnak munkát kell végezni, ezért be kell vezetni a súrlódási veszteséget tartalmazó tagot.
20
Áramlási kép - Reynolds szám
Lamináris (réteges) áramlás: fluidumrészecskék a csővezeték tengelyével párhuzamosan áramolnak Turbulens (gomolygó) áramlás: a részecskék a haladó mozgáson kívül keresztirányú rendezetlen örvénylő mozgást is végeznek.
21
Reynolds szám határértékei
22
Anomális, nem-Newtoni folyadékok
Binghami: Newtoni: 0 Pseudoplastikus: Dilatáló: dv/dx
25
dv/dx
26
Határréteg- és filmelmélet
vmax vmax LAMINÁRIS TURBULENS
27
Szemcsés halmazok Homodiszperz Polidiszperz, heterodiszperz
Izometrikus Anizometrikus Porozitás Szfericitás
28
Szitaanalízis Kumm. R% tömeg 1,3 10,23 4,0 30,07 7,5 56,3 10,4 78,1
1,3 10,23 4,0 30,07 7,5 56,3 10,4 78,1 12,1 90,9 13,3 100 Részecske méret [mm] (0,71+0,63)/2=0,67 (0,63+0,56)/2=0,59 (0,508+0,56)/2=0,53 (0,508+0,455)/2=0,48 (0,455+0,40)/2=0,427 (0,40+0,35)/2=0,375 m[g] 1,3 2,7 3,5 2,9 1,7 1,2 0,710mm 0,630mm 0,562mm 0,508mm 0,455mm 0,400mm 13,3 0,35
29
Testek mozgása fluidumban
Fköz.ell. Ffelhajt Fgrav
31
ü 24/Re 0,5 0,44 1 Re 0,6 600
32
Ülepítés gravitációs erőtérben Kármán módszer
átmérő kiszámítása ülepedési sebesség kiszámítása
33
Nomogram ü/Reü üReü2 102 1 10-2 10-4 Re
34
Együtt ülepedés lamináris tartományban: turbulens tartományban
35
Ülepedés nem végtelen térben
falhatás szomszédos testek kölcsönhatása
37
Gravitációs ülepítők ülepítő kád keményítőgyári ülepítő csatorna
Dorr ülepítők Mezőhegyesi ülepítő cukorgyári meszes iszapos lé (60 m3 hengeres tartály, központosan elhelyezett terelőkúpokkal, az iszap a kúpok palástján lesüllyed az edény aljára Dorr ülepítő
38
Centrifugálás Sűrűségkülönbségen alapuló, centrifugális erőtérben végrehajtott szétválasztási művelet Felosztása: Nem-elegyedő folyadékok szétválasztása Tisztításnál – szilárd részecskék eltávolítása pasztőrözés előtt Fölözés - Savó elválasztás Baktofugás kezelések Nedves zsírolvasztás Szuszpenziók szétválasztása Centrifugális szűrés
39
d = 3 µm = 3˙106 m, =980 kg/m3 tej = 1028 kg/m3, = 1,42˙10-3 Pas
fordulatszám: min-1, a centrifugacső sugara: 0,2 m a centrifugális gyorsulás értéke (r˙2) 63955,78 ms-2
40
z=j= jelzőszám= A centrifuga kapacitása (térfogatárama): qV = A j vü = vü = egyenértékű ülepítő felület: annak a fiktív gravitációs ülepítőnek a felülete, melynek kapacitása megegyezik a centrifuga kapacitásával.
41
Centrifuga típusok Szakaszos üzemű centrifugák
ülepítő és szűrő, merev tengely, alsó hajtás függő centrifugák (cukor kristály – zöld szörp) hámozó centrifugák Folytonos üzemű centrifugák dekanterek (zsír, olaj, kávé-,tea kivonatok, tejcukor, sör, bor) Derítő és emulzióbontó centrifugák szupercentrifuga (emulzióbontás, derítés, j= ) kamrás centrifuga tányéros centrifuga (fölözők) j=4-8000
43
Kosaras-csigás prés 1 – garat, 2 – préscsiga, 3 – perforált lemez, 4 – csigatengely, 5 – kosár, 6 – torlókúp, 7 – kézikerék, 8 – aprítókés
48
Adott méretű és üzemi paraméterek mellett működtetett fölöző esetében számítsuk ki:
az ülepedési sebességet, az egyenértékű ülepítő felületet és a térfogatáramot. A kúpos rész belső átm.:120 mm Tejszín sűrűsége.980 kgm-3 Fölözött tej sűrűsége:1028 kgm-3 Viszkozitása:0,002 Pas Tejzsírcseppek átmérője: 3 µm Fordulatszám min-1 Tányérok távolsága:1,5mm Dobátmérő:350 mm Tányérszám:30 Tányérok félkúpszöge:50°
50
Préselés – lényerő sajtolás művelete
a sejtnedv és a zúzással feltárt sejtek nyomóerő hatására történő szétválasztása melegítés, aprítási fok, enzimes kezelés, antioxidánsok olyan szűrés, ahol a szűrőnyomás a szilárd fázisra hat és a szűrlet a nyomóerő irányára merőleges v.arra ellentétes irányban áramlik lékihozatali %:
51
p idő
52
Présberendezések háromtálcás csomagprés (konzervipar)
hidraulikus/pneumatikus kosaras prés (gyümölcslé) folytonos szalagprés csigás sajtó (növényolajipar)
55
Szűrés művelete Hidrodinamikai szétválasztási művelet,
a szuszpenziók, ködök, füstök porózus közegen történő áramoltatással történő szeparálása.
56
Szűrőközegek Rácsok Szemcsés halmazok Szűrő szövetek Szűrő papírok
Szűrő lapok Porózus testek Membránok
57
Szűrőszövetek áter. visszat. Iszap eltömőd. Vászon rossz jó nehéz nagy
Sávoly Atlasz áter. visszat. Iszap eltömőd. kép. kép. eltáv. hajlam Vászon rossz jó nehéz nagy Sávoly közepes közepes közepes közep Atlasz jó rossz könnyű kicsi
58
Szűrőpapírok, szűrőlapok
Azbeszt és cellulóz szálakból préselt lapok, finom és csírátlanító szűrésre alkalmasak. E, K3, K5, EK Kovaföld, cellulóz és műanyag szálak keverékéből préselt lapok Aktiv szenes lapok
59
Azbeszt és cellulóz keverék
60
Membránok Cellulóz acetát ( 0,2 m) Nucleopore membrán
61
Szűrési típusok Felületi Mélységi Iszaplepény
62
Szűrési segédanyagok Kovaföld (diatóma föld): kovamoszatok elhalt váza, szilícium tart.85-90%, Perlit:vulkanikus eredetű, Al, Na és K tartalmú kőzet, Azbeszt: szálas-kristályos anyag, Cellulóz: Bentonit:
63
Leválasztási mechanizmusok
64
A szűrés elmélete Kapillárisban történő áramlás: Hagen- Poiseuille törvény: Darcy törvény: Összevetve: K: permeabilitás (darcy) 1/K=R: ellenállás
65
R = Rm + Ri V’: Egyenértékű szűrlettérfogat
r: fajlagos lepényellenállás [mkg-1] c: egys.térf.szűrletből kiül szuszp. tömege[kgm-3]
66
F: p = konstans - az egyenlet integrálható
rc és V’ szűrési állandók meghatározása:
70
A rendszer inhomogenitásainak megszüntetése
Keverés művelete Az egyik komponens másikban történő diszpergálása, eloszlatása kényszerített áramoltatás útján. A rendszer inhomogenitásainak megszüntetése
71
Keverés teljesítményszükséglete
d n P – teljesítményszükséglet kgm2s-3 - folyadék sűrűsége - folyadék viszkozitása H b D
72
geometriai hasonlóság esetén
73
Eukev Fr 10 103 Rekev
75
Lapkeverők - kavarók kis fordulatszám, radiális áramlást tangen-ciális áramlás követ – melegítés, oldás d/D = 0,5 horgony, rácsos, kalodás, ujjas, lapát
78
Propeller keverők 2-3-4-6-szárnylapát mértani csavarfelület
viszonylag nagy fordulatszám d/D = 0,25 erős axiális áramlást idéznek elő – nagy folyadéktömeg mozgatása, tölcsér képződés megakadályozása – ütköző elemek - excentrikus elrendezés
80
Turbina keverők agyra vagy tárcsára sugár irányba, vagy görbe mentén felszerelt lapátok nagy nyíróerő érhető el – emulgeálás, diszpergálás d/D = 0,33
82
Nagyviszkozitású anyagok keverői
Térfogatkiszorításos keverők bolygó keverő csigás keverő d/D = 0,3 – 0,6 szalag keverők: d/D = 0,9 dagasztók
88
Szemcsés anyagok keverői
dobkeverők csigás keverők szalagos keverők
92
Sztatikus keverők
93
Homogénezés 1900 Párizsi Világkiállítás:„noncreaming” milk
kettős művelet:diszperz rész aprítása egyenletes eloszlatás berendezéstípusok:nagynyomású rotor-sztator (kolloid malom) ultrahangos
95
Emulgeáló szerek Természetes E-számok kazein – kazeinátok
lecitin, kefalin,zselatin keményítő E-számok E353 metabórkősav E354 Caborát E470a Na,K,Ca zsírsav sói E472b,c Tejsavas és citromsavas észterek mono és diglicerid zsírsavakkal E477 propane-1,2 diol zsírsav észter
96
Homogénezés előnyei, hátrányai
ELŐNYÖK nincs felfölöződés tetszetősebb fehér szín gyorsabb koaguláció kisebb oxidációs hajlam teltebb íz HÁTRÁNYOK nem fölözhető a tej napfényre érzékeny- fémes íz lipáz érzékenység fehérjék alacsony hőstabilitása
97
Mechanikai műveletek Aprítás művelete
98
Aprítás: anyag felbontása apróbb részekre, részecskeméret csökkentése
Célja: előkészítés – hőkezelés végső forma kialakítása választékbővítés
99
méretcsökkenés: deformáció – törés (mechanikai ellenállás legyőzése)
Mohs skála: zsírkő gipsz kalcit kalcium fluorit apatit ortoklász földpát kvarc topáz korund gyémánt aprító erők: nyomó vágó nyíró ütő nem mechanikai
100
Élelmiszeripari anyagok aprítása
mechanikai tulajdonságok jelentősen változnak, pl. víztartalom függvényében aprítási munkát kisérletileg kell meghatározni az aprítási energia az anyag deformálásához és az új felület létrehozásához szükséges energia összege
101
Kemény, erő törékeny:cukor
kemény, erős, nyújtható:kakaó kemény, törék. gyenge:szárítm. lágy, gyenge,nyúlós:hús lágy, gyenge, törékeny: olajpogácsa E R Ő S F K E M É NY GY EN GE L Á GY dl
102
Aprító berendezések
107
Nyolcas hengerszék 1 – garat, 2 – adagoló henger, 3 – elő-őrlőhenger, 4 – tolattyú, 5 – mágnes, 6 – középhenger, 7 – etetőhenger, 8 – késhenger, 9 – tartály, 10 – keverő kar, 11 – középhenger, 12 – etetőhenger, 13 – lehúzó-henger, 14 – lehúzó-kés, 15 – gyűjtőtartály, 16 – keverő, 17 – kézikerék
108
Száraztisztítási eljárások
szitálás koptatás, hántolás tarározás
109
Nedvestisztítási eljárások
áztatás permetező mosás flotációs mosás ultrahangos tisztítás
110
Fluidizációs mosógép 1 – rácsozat, 2 – mosókád, 3 – ventilátor, 4 – szállítószalag, 5 – zuhanyozó, 6 – leeresztőcsap, 7 – gépváz, 8 – tisztítónyílás, 9 – légelosztócső, 10 – porlasztófejek, 11 – hajtómű, 12 – légbefúvócső, 13 – túlfolyócső
112
Szétválasztási műveletek
alak méret súrlódás rugalmasság mágnesesség szín
113
Dobrostás kakaóbab tisztító és osztályozó
1 – kihordószalag, 2 – légcsatorna, 3 – terelőlemez, 4 – hasábszita, 5 – tengely, 6 – lemezszekrény, 7 – hajtómű, 8 – befúvócső, 9 – garat, 10 – ventilátor, 11 – jobboldali kifolyócső, 12 – baloldali kifolyócső, 13 – magtörmelékgyűjtő, 14 – porgyűjtő, 15 – kőleválasztó
114
Huzalos, vastagság szerinti osztályozó
1 – garat, 2 – terelőlap, 3 – vezetősín, 4 – hajtómű, 5 – terelőkerék, 6 – gépváz, 7 – műanyagelemes huzal, 8 – termékgyűjtő, 9 – huzalfeszítő
119
Méretnövelő műveletek
sajtolásos tömörítés pelletálás granulálás tablettázás agglomerálás – instantizálás
120
Sajtolásos tömörítés kollerek: síktárcsás matrica, körbenjáró görgők
befolyásoló tényezők: szemcseméret összetétel nedvességtartalom kotő- és segédanyagok görgők mérete és száma matricatárcsa átmérője, nyílások száma préscsatorna nyílások hossza, átmérője, geometriai alakja
121
agglomerálás - instantizálás
tejpor, levesporok, kávé, kakaó, újranedvesítés – ütköztetés –csomók kialakulása - szárítás – méret szerint osztályozzák stabilizáló erők: szilárd hidak folyadék hidak van der Waals kötőerők elektrosztatikus kötőerők
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.