Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
Konyhai kerámiaedények
2
Edénykészítés - fazekasság
Az edénykészítés mestere a fazekas. Felhasznált anyagok: agyag, víz, földfestékek, mázak.
3
Az edénykészítés menete
Agyag előkészítése: bányászás, tisztítás, áztatás, vágás, gyúrás, darabolás.
4
Az edénykészítés menete
Gyúrás: rugalmas, levegőmentes legyen. Darabolás: a készítendő edény méretének megfelelően.
5
Az edénykészítés menete
Korongolás Szárítás
6
Az edénykészítés menete
Díszítés: írókával, ecsettel, karcolással. Első égetés (zsengélés).
7
Az edénykészítés menete
Mázazás, biztosítja: a vízállóságot, a fényességet, az edény színét.
8
Az edénykészítés menete
Második égetés: erős hőfokon, égetőkemencé-ben.
9
Kerámiaedények Típusai: főző-, sütőedények, tálalóedények,
tárolóedények étel, folyadék.
10
Főző-, sütőedények Fazekak: magas falú, hasas edények,
keskeny fenekű, (parázsba tették) széles fenekű (vasháromlábon, sparhelton)
11
Főző-, sütőedények Lábasok: kerek, lapos edények, füllel,
nyéllel: serpenyő, agyaglábbal, láb nélkül, vasháromlábon.
12
Főző-, sütőedények Kalács-, kuglófsütők: kerek-, szív-,
állat alakú (hal, bárány, malac)
13
Tálalóedények Amikben az ételt az asztalra rakták : tálak, tányérok.
14
Tálalóedények Tányérok: belül mázas, kisebb méretű, mint a tál.
15
Ételtároló edények Szilke: ételszállító edény,
lehet felső füles, és dupla is, a földeken dolgozóknak vitték benne az ebédet.
16
Ételtároló edények Bödön: kihajló peremű (leköthető, vagy fedeles),
zsír, méz, lekvár, liszt tárolására.
17
Folyadéktároló edények
Víztároló edények: korsó szűk nyakú, öblös, szűrős, mázatlan (belül legalább), kanta széles szájú, öblös.
18
Folyadéktároló edények
Tej-, aludttejtároló: tejesköcsög fazékhoz hasonló, mázatlan, egyszínű, karcsú.
19
Folyadéktároló edények
Bortároló: kancsó mázas, csőrös, Miskakancsó bokály díszített. kulacs fából, cserépből
20
Folyadéktároló edények
Pálinkatároló butella feliratos, mázas. kulacs (ritkán) inkább bornak való.
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.