Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
Az elhízás
2
Mi az elhízás? Kóros zsírfelhalmozódás
Táplálékfelvétel növekedése és/vagy energia- leadás csökkenése Számos betegség kialakulását elősegítő rizikófaktor Magyarország lakosságának 55%-a rendelkezik súlyfelesleggel
3
Elhízás okai Endokrin eredet Gyógyszer okozta Öröklés Túltáplálkozás
Dohányzás elhagyása Mozgásszegény életmód
4
Az elhízás megállapításának módszerei
Optimális testsúlyhoz viszonyított magas testsúly Tápláltsági állapotot mérő indexek használata (BMI, Brocca, Quetelet) Derék-csípő hányados megállapítása (elhízás típusának megállapítása) Bőrredő vastagság mérése Bioimpedancia mérés Ultrahang, CT
5
Az elhízás csoportjai Nem túlsúlyos, nem kövér: Nem túlsúlyos, kövér:
BMI 20 és 25 közötti Testzsír arány megfelelő Nem túlsúlyos, kövér: Testzsír arány magas Túlsúlyos, nem kövér: BMI 25 feletti Túlsúlyos, kövér:
6
Hipertrófiás elhízás Változatlan zsírsejtszám
A sejtek mérete növekszik Sejtben tárolt lipid mennyisége nő Felnőttkorban jelentkezik (20-40év) Test középső részére lokalizálódik (mellkas, has, tompor)
7
Hiperpláziás elhízás Sejtek száma és nagysága is nő
Gyermekkorban kezdő elhízás jellemzője Egész testre kiterjed Nehezen javítható állapot
8
Alma típusú elhízás Zsír nagyobb része a hasüregen belül, zsigerek között Magas vérzsír-szint (koleszterin, triglicerid) Magas vérnyomás II-es típusú cukorbetegség Ischemiás szívbetegség
9
Körte típusú elhízás Pszichés zavarok Térdízületi arthrosis
Láb vénás betegségei (visszértágulat)
10
Mikor alakul ki leggyakrabban?
Gyermekeknél a pubertás időszakában Terhesség időszakában Szoptatás alatt Klimax időszakában Sportolás vagy egyéb fizikai aktivitás befejezését követően
11
Betegségek Magas vérzsír szint (koleszterin és TG nő, HDL koleszterin csökken) II.-es típusú cukorbetegség Magas vérnyomás Szív-és érrendszeri betegségek Alvási apnoe Zsírlerakódás a májban Epekövesség, köszvény Bizonyos daganatok
12
Kezelése Kezelés célja: Megfelelő diéta Rendszeres testmozgás
Testtömeg csökkentése Elért eredmény megtartása Szükséges ismeretek elsajátítása, alkalmazása Megfelelő diéta Rendszeres testmozgás Lelki ráhatás, támogatás
13
Köszönjük a figyelmet!
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.