Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vendéglátás és szállodaszervezés, gazdálkodás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vendéglátás és szállodaszervezés, gazdálkodás"— Előadás másolata:

1 Vendéglátás és szállodaszervezés, gazdálkodás
Szállodák és vendéglátó egységek beruházásának folyamata A beruházás előkészületei 1. előadás

2 A szállodatelepítés három jelentős fázisa
Előkészítés Megvalósítás Üzembe helyezési eljárás 1. előadás

3 A szállodai beruházás előkészületei
Piackutatás Üzemeltetési előterv Kereskedelmi terv Gazdasági terv (Pénzügyi Terv, Kereskedelmi terv) 1. előadás

4 Piackutatás, marketing
Előzetes piackutatás idő Döntés a beruházásról üzembe helyezés Piackutatás, marketing Makroszint Mikroszint 1. előadás

5 A majdani üzemeltetés célja és érdeke
eredményesség gazdaságosság Marketing-munka piacképes kínálat megteremtése megfelelő helykiválasztás Szekunder piackutatás A környezetben működő intézmények által végzett felmérések adatainak felhasználása. Primer piackutatás A terület turisztikai vonzáskörzetként való vizsgálata és a specialitások figyelembevétele. 1. előadás

6 Szekunder információs csatorna
Információgyűjtés a fizetőképes keresletről, a konkurencia piaci pozíciójáról, tevékenységéről, vendégforgal-máról, az árviszonyokról, a szabályozó rendszerekről, (törvények, rendeletek, szakhatósági előírások, piaci etika) az infrastruktúráról. A statisztikai adatok tartalma belföldi-külföldi turistaforgalom aránya a turizmus régión belüli jellemző szálláshely kínálati szegmense fizetőképes kereslet jellemző tartózkodási idő pénzköltési szokások 1. előadás

7 Primer információs csatorna
A turisztikai vonzáskörzet elemeinek vizsgálata természeti adottságok (városi üres telek beépítése, szabadon álló terület fekvése, élővizek, hegyvidék közelsége, termálforrás közelsége, rendkívüli természeti képződmények) ember és társadalom alkotta adottságok (környezet infrastruktúrája, az épület közmű csatlakozási lehetőségei) történelmi, művészettörténeti emlékek (programlehetőségek megteremtése) A terület tulajdonviszonyainak ismerete (Földhivatalból beszerzett tulajdoni lap) megvásárolható bérelhető Talajmechanikai szakvélemény a terület földjének szilárdságtani vizsgálata 1. előadás

8 A beruházási döntés első lépcsője
szekunder információs csatorna primer információs csatorna TÁMPONT rendeltetés kapcsolódó szolgáltatások köre megfelelő telepítési hely osztályba sorolás szálláshely rendeltetése 1. előadás

9 Az üzemeltetési előtervek céljai
üzemeltetési, gazdasági, esztétikai (!) szempontok építési szerkezet – nagyság – munkafelhasználás termelő, értékesítő, szolgáltató helyek elhelyezése, arányaik gépek, berendezések kapacitása, kiképzése, elhelyezése – üzemeltetési elképzelések technológiai leírás – tervező részére Üzemterv, kereskedelmi terv, gazdasági terv 1. előadás

10 Üzemterv Üzemfelépítési terv Üzemeltetési program Munkakapcsolati terv
üzemrészek kapacitása, arányai funkcionális kapcsolatok termelési technológiai jellemzők munkaköri leírások munkafolyamatok jellegzetességei építészeti és üzemeltető igények egyeztetése 1. előadás

11 Üzemfelépítési terv 1. Szállodai üzemrész
szobák megoszlása, alapterülete, típus és nagyság szerint munkaterületek (alap és kiegészítő funkció) száma, nagysága, elhelyezésük közös helyiségek száma, funkciói, kapcsolatuk a szolgáltató és ellátó üzemrészekkel 1. előadás

12 Vendéglátóipari értékesítő helyek
Üzemfelépítési terv 2. Vendéglátóipari értékesítő helyek vendéglátó üzletek típus-, befogadóképesség szerinti megoszlása termelőhelyek jellemző paraméterei raktárak elhelyezése, kapcsolataik áruátvétellel kapcsolatos igények különtermek száma, méretei, funkciói, kapcsolatuk a szállodai üzemrésszel „+” egyéb szolgáltató üzemrészek meghatározása alapfunkció kívüli helységek alapterülete, kapcsolatai igazgatás, adminisztráció területi- és elhelyezkedési igényei 1. előadás

13 Üzemeltetési program A szállodai, szolgáltató és vendéglátó üzemrészek munkaerő-szükséglete és beosztása munkaköri leírások, feladatok időrendi bontása a munkafolyamatok végzésének módja a számviteli ellenőrzési rendszer vázolása az üzemrészek ügyrendi felépítése A vendéglátó áruforgalom jellemzői, értékesítési módok szerint alkalmazni kívánt technológia főbb jellemzői raktározási, gépesítési igények vendéglátó üzletek nyitvatartási rendje az áru útjának megtervezése, ügyrendi felépítés Egyéb szolgáltató üzemrészek munkaköri meghatározása szolgáltatási specifikumok ügyviteli kapcsolatok 1. előadás

14 Munkakapcsolati terv Tartalma:
üzemrészeken belüli és az üzemrészek közötti munkakapcsolati leírás munkakapcsolatok tartalmi kibontása részletes munkafolyamat és munkakapcsolat – vizsgálat a munkakapcsolat tartásának megkívánt módja és műszaki berendezés-igényei 1. előadás

15 Kereskedelmi terv A beruházás gazdaságossága a tervszerű kereskedelmi tevékenységtől függ! Koncepciók kidolgozása! Az értékesítési tevékenységek rendszerbe foglalása! 1. előadás

16 A kereskedelmi terv tartalma
üzletpolitikai elvek értékesítés irányai, módszerei árpolitika áruk és szolgáltatások köre értékesítési szervezet felépítése, funkciói folyamatos piackutatás rendszere, szervezete reklám és PR módszerei, eszközei 1. előadás

17 Gazdasági terv A szállodai beruházásra vonatkozó döntés gazdasági előkészítése, megalapozása elsőrendű fontosságú. A döntés-előkészítés alapja: a létesítmény beruházás-oldaláról történő megítélése, az üzemeltetés gazdaságosságának vizsgálata. 1. előadás

18 Beruházási költségek 1. Beruházást megelőző költségek
helyszínelemzés, kapacitástervezés, jutalék Ingatlanköltségek fekvés, ingatlanpiac, örökös haszonbérlet (?) Építési költségek köbméterre kalkulálva helységkoncepció 1. előadás

19 Beruházási költségek 2. Berendezési költségek Nyitás előtti költségek
kategóriától függő energiatakarékos technika számítógépes információtechnika Nyitás előtti költségek nyitás előtti bérköltségek, munkaerő toborzás energiaköltség igazgatási és marketing-költség raktárak első feltöltése készpénz biztosítása (pénztárak, kassza) 1. előadás

20 Pénzügyi tervezés 1. Return of Investment Tőkemegtérülési idő (év)
hány év üzemelés után fedezi a befektetett tőkét a bevétel (a forgalom) a nyereség (adózás utáni eredmény) befektetett tőke bevétel adózás utáni eredmény Return of Investment 1. előadás

21 Pénzügyi tervezés 2. Return on Investment A forgalom jövedelmezősége
NOP = Net Operating Profit A forgalom jövedelmezősége Beruházás jövedelmezősége (hozam-mutató) NOP Forgalom Return on Investment ROI % NOP Forgalom × befektetett tőke NOP+ kamatok 1. előadás

22 Pénzügyi tervezés 3. Return on Equity A tőke jövedelmezősége NOP ROE %
saját tőke 1. előadás

23 A beruházás gazdaságossága
Az üzemeltetett létesítmény akkor tekinthető gazdaságosnak, ha az árbevétel adózás utáni tiszta eredménye fedezetet nyújt a befektetett tőke hiteltörlesztésére és a kamatokra, valamint tisztességes nyereség biztosítására. 1. előadás

24 A beruházási döntés A szálloda beruházás megvalósítására a döntést mindig a piaci kockázatot viselő vállalkozó hozza meg. 1. előadás

25 A szakmailag megalapozott döntés feltételei a következők:
Tulajdonjogilag tisztázott terület biztosítása. Előzetes hatósági, szakhatósági állásfoglalások. Műszaki – gazdasági tervek. Beruházási program, melynek része az üzleti terv. Pénzügyi fedezet biztosítása. Ütemezés a beruházás három fázisára vonatkozóan – előkészítés, megvalósítás, üzembe helyezés. 1. előadás

26 Köszönöm megtisztelő figyelmüket, viszontlátásra! 1. előadás


Letölteni ppt "Vendéglátás és szállodaszervezés, gazdálkodás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések