Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
A takarmányok összetétele
3
A takarmányok összetételét befolyásoló tényezők
Növényi eredetű takarmányok. növény faja fajta vegetációs időszak tárolás módja termőterület szerves-, szervetlen trágya mennyisége tartósítás módja Állati eredetű takarmányok: állat faja, kora testrész feldolgozottsági fok tartósítás módja eredete
4
Takarmányok víztartalma víztartalom, %=100%-sz.a. tart.%
Víztartalom befolyásolja: - a takarmány táplálóértékét - a takarmány étrendi hatását - szállíthatóságot, szállítási ktsg-t Takarmányok csoportosítása víztartalom alapján: 1./ Száraz tak. (12-14 %) magvak, szénák, szalmák 2./ Nedvdús, v. vizenyős tak: halmazáll. szilárd zöldtak., gyökgumós tak. 3./ Folyékony tak.: halmazáll. is folyadék pl.: tej, savó Típusai: - vegetációs (szöveti) víz - ivóvíz
5
A takarmányok szárazanyag-tartalma
Meghatározza az állat takarmányfelvételét Az állat táplálóanyag szükségletét meghatározott mennyiségű szárazanyagban kell biztosítani -táplálóanyag hiány -bizonyos táplálóanyagokból luxus-fogyasztás
6
Szarvasmarha szárazanyag – szükséglete:
20-30 kg/1000 kg élőtömeg - ha kevesebb, mint 20 kg nem lakik jól ha több, mint 30 kg nem bírja megenni Max.: 35 kg sz/1000 kg élősúly Min.: 15 kg sza/1000 kg élősúly 20-30 kg/1000 kg élőtömeg
7
Az állat takarmányfelvételét befolyásolja:
- állat tömege - a sza. energiatartalma - ízletesség - megszokás
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.