Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szemestermények tárolása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szemestermények tárolása"— Előadás másolata:

1 Szemestermények tárolása

2 Szemestermények tárolása
1. A kombájngabona szárítása, tisztítása Tisztítás akkor is, ha nem kell szárítani! 2.Raktározás: zsákosan (kész tápok) ömlesztve a.Horizontálos tárolók (magtár) kukorica b.Silók (vertikális)

3 Szemestermények tárolása
Alapkövetelmény: szellőztetés biztosítása Légzés hő víz = mikrobiális tevékenység toxinok termelése Magtár: szellőzőcsatornák v.rendszeres átforgatás először 2-3 héttel a betárolás után ha a gabona hőmérséklete 4-5C°-kal magasabb, mint a környezet, addig ismételve, amíg a gabona hőmérséklete nem stabilizálódik

4 Szemestermények tárolása
Tárolóterek, silók tisztítása, kártevők elleni védelme: betárolás előtt tisztítás, fertőtlenítés szilárd, vagy gáznemű fertőtlenítő anyagok

5 Tárolás alatti károsodások
Avasodás: oxidatív (peroxidok, hiperoxidok) Zsírsavak, aldehidek keletkeznek: szúrós szag, jellegzetes kellemetlen íz Az állatok nem szívesen fogyasztják Vizes hasmenés Humán vizsgálatok: lipidperoxidok fokozzák a tumoros megbetegedéseket, szív- érrendszeri megbetegedéseket =oxidatív stressz: -sejtmembránokat károsítja -gátolja a membránokban található enzimek működését -megakadályozza több, a szervezetre káros molekula (pl.:lipofukszin) megsemmisítését

6 Tárolás alatti károsodások
Védekezés: -tokoferol csoport -aszkorbinsav -karotinoidok, flavonoidok, retinoidok -fémkötő kelátok:pl. ferritin -glutation Megelőzés: kerülni az avas takarmányok etetését Elősegíteni a szervezet biológiai antioxidáns védőrendszerének működését: E vitamin+Se

7 Tárolás alatti károsodások
Mikrobaszennyezettség -passzív flóra -szaporodó élő csírák = takarmányromlás Feltételei: víz Hőmérséklet növekedése Aerob körülmények Gócokban indul meg a romlási folyamat =organoleptikus tulajdonságok megváltozása: íz- szaghibák (ló, sertés, bfi is jelzi) csökken a β-karotin, E vitamin tartalma, nagy nyersfehérje tartalmú takarmányok: nő a szabad ammónianitrogén tart. pH érték nő nagy keményítő-tartalmú takarmányok: savtartalom nő

8 Tárolás alatti károsodások
Toxikus anyagok keletkezése: Mikotoxinok a magasabb rendű élőlényekre mérgező hatásúak Környezeti hatásokra igen ellenállóak Szántóföldi penészgombás fertőzöttség: 1.Fusarium fajok: Zearalenon (F2 toxin) 2. Trichotecének: T2 toxin, HT2 toxin, nivalenol(NIV), Deoxinivalenol (DON), diacetoxiscirpenol (DAS), fumonizinek

9 Tárolás alatti károsodások
Hatásaik: F2: -petefészek működése jelentősen károsodik, -spermiogenezis zavara, -malacok: lábszétcsúszás, ösztrogészindróma: péra duzzanata -bfi: termékeltlenség növekedése, sőt tojástermelés csökkenése Trichotecének hatásai: T2: csökkenti az étvágyat, visszautasítás Csökkenő súlygyarapodás, Dermatoxikus hatás: elhalásos bőrgyulladás (száj, nyelv, fül) Immunitás csökkenése

10 Toxinok károsító hatása

11 Tárolás alatti károsodások
DON: csökkenti az étvágyat, takarmány visszautasítás Csökkenő súlygyarapodás, Immunszupresztív hatás DAS: Szemhéjödéma, fülduzzanat, péraduzzanat, bőrvérzések étvágytalanság, makacs hasmenés

12

13

14 Tárolás alatti károsodások
Raktári penészgombák: Aflatoxinok: Földimogyoró, gyapotmag, szója, rizs, köles, kukorica Hepatoxikus hatású Étvágytalanság, kimerültség, mozgászavar, veseduzzanat, májelhalás, testszerte vérzések, rákkeltő hatás Ohratoxinok: Étvágytalanság, termelés csökkenése, tömeges elhullás

15

16 Védekezés Agyagásványok Észterezett glökomannánok (EGA)
Határértékek szigorú betartása Tárolás szabályainak betartása Toxinkotő anyagok használata: Agyagásványok Észterezett glökomannánok (EGA)


Letölteni ppt "Szemestermények tárolása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések