Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A boldogság mint mellékhatás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A boldogság mint mellékhatás"— Előadás másolata:

1 A boldogság mint mellékhatás
A boldogság nyomában c. írás alapján Hogyan lehetünk boldogok? Egyáltalán mi a boldogság? Két évvel ezelőtt írtam meg a boldogság nyomában cikkemet, mely egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Abban az időszakban foglalkoztam a célkitűzés problémájával, több bejegyzésemben is azt a kérdést feszegettem, hogy ahelyett, hogy a célmegvalósítás eszközeit kutatnánk, azt a kérdést kellene mindenekelőtt körüljárnunk, hogy egyáltalán milyen célokat tűzhetünk ki magunknak. A helyesen megválasztott cél a kulcs, ha sikerül megfogalmaznunk azt, amire valóban vágyunk, és amire teljes lényünkkel összpontosulni tudunk, pusztán a céllal való azonosulás elég ahhoz, hogy az megvalósuljon. A probléma legtöbbször az, hogy nem tudunk egyértelmű célokat megfogalmazni magunknak, és ennek a legfőbb oka az egységes, koherens világkép hiányában keresendő. – Kulcsár Zsolt

2 A cél megfogalmazása

3 A cél megfogalmazása Fogalmazd meg azt amire tényleg vágysz
amire teljes lényeddel összpontosulni tudsz

4 A cél megfogalmazása céllal való azonosulás = megvalósítás
Fogalmazd meg azt amire tényleg vágysz amire teljes lényeddel összpontosulni tudsz céllal való azonosulás = megvalósítás

5 Egyértelmű célok definiálása

6 Egyértelmű célok definiálása
Koherens világkép gondolati egységet eredményez

7 Egyértelmű célok definiálása
Koherens világkép gondolati egységet eredményez Minden kitűzött cél lényegében szándékos állapotváltoztatást feltételez. Minél pontosabban határozzuk meg a kiindulási helyzetet és a megvalósítandó állapotot, annál nagyobb esélyünk van annak sikeres megvalósítására. (Crescendo – Az időmenedzsmentről másképpen)

8 Vannak kitűzhető célok
Gazdagság Műveltség Fegyelem Memória Ügyesség Gyakorlati érzék Ritmusérzék Látnunk kell mindenekelőtt azt, hogy vannak KITŰZHETŐ CÉLOK, melyek megfogalmazhatóak, és melyek valóban elérhetőek. Ilyen lehet az anyagi helyzetünk javítása, vagy a gyakorlati érzékünk továbbfejlesztése.

9 …és vannak mellékhatások
Siker Boldogság Öröm Optimizmus Bölcsesség Érettség Intuíció Nem minden kívánt eredményt érdemes azonban célként megfogalmazni. A tudatállapotaink például rendszerint valamilyen tevékenység végzése során alakulnak, és nem egy kitűzött cél eredményeképpen. A tevékenységben való elmerülés lehet cél, a tudatállapot nem. A boldogság tudatállapothoz köthető elsősorban, egy olyan beállítódás, mely valaminek a mellékhatásaként jelentkezik.

10 A boldogság tudatállapot

11 A boldogság tudatállapot
Dr. Csíkszentmihályi Mihály

12 A boldogság tudatállapot
FLOW – Az áramlat A tökéletes élmény pszichológiája Dr. Csíkszentmihályi Mihály

13 A boldogság nem tűzhető ki célként
A boldogság nem tűzhető ki célként, mert az egy kívánatos mellékhatása életünknek.

14 A célok meghatározásának nehézsége a belső ellentmondásokból fakad
A célok meghatározásának nehézsége a belső ellentmondásokból fakad. Egyik percben ezt, a másik percben azt tartjuk fontosnak, s gyakran nem létezik stabil közös nevező, melyre támaszkodhatunk. Ha egy szinttel magasabbról vizsgáljuk a pszichénkben egymásnak feszülő elveket, gondolatokat, rá fogunk döbbenni arra, hogy a koherens és pragmatikus világkép hiányosságai okozzák a legtöbb inkongruenciát. A valóságról alkotott elképzelésünk rendkívül fontos szerepet játszik abban, hogy mit tartunk fontosnak, hogyan ítéljük meg környezetünket. (Crescendo – Az időmenedzsmentről másképpen)

15

16 A figyelem összpontosítása

17 A figyelem összpontosítása
Az elme kontrollálása

18

19 A tevékenységgel való azonosulás

20 A tevékenységgel való azonosulás
Egységélmény

21 A tevékenységgel való azonosulás
Egységélmény Boldogság

22 A négy lépés Bár a boldogságot elérni nem lehet célunk, van néhány meghatározó mozzanat, mely harmóniát és egységet eredményez gondolati- és érzelmi létünkben. Először meg kell tudunk fogalmazni életünk célját, másodszor ezzel összhangban dolgoznunk kell hiedelemrendszerünkön, világképünkön, harmadszor ki kell alakítanunk az önmagunk feletti kontroll szubjektív élményét, negyedszer pedig fel kell élesztenünk a bennünk alvó Tanút.

23 A boldogság, nem olyasmi, ami csak úgy megtörténik velünk, és nem kapcsolatos a szerencsével, vagy a véletlennel sem. Nem vásárolható meg pénzzel, nem szerezhető meg hatalommal. Nem a külső eseményektől függ, inkább attól, hogyan értelmezzük mi magunk. A boldogság valójában olyan állapot, amelyre fel kell készülni, és mindenkinek magának kell ápolnia és óvnia. Azok az emberek, akik megtanulják, hogyan kell irányításuk alatt tartani belső élményeiket, képesek arra, hogy életük minőségét is meghatározzák - ennél közelebb egyikünk sem igen kerülhet a boldogsághoz (Csíkszentmihályi Mihály: Az áramlat, 20. o.).

24 Köszönöm a figyelmet! Kulcsár Zsolt http://www.crescendo.hu
Felhasznált cikkek A boldogság nyomában Az időmenedzsmentről másképpen Szándék A célkitűzés helyes technikája Életcél Az anyagi célokról


Letölteni ppt "A boldogság mint mellékhatás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések