Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
Szerkesztette: Tőkés Tibor IV. PhD hallgató
A táplálkozás szerkezetének és színvonalának regionális különbségei a Földön Szerkesztette: Tőkés Tibor IV. PhD hallgató
2
A Föld népességének növekedése
millió fő
3
Az eltartóképesség határa?
Elméleti vizsgálatok A világ jelenlegi helyzete A jövő kihívásai
4
I. Elméleti vizsgálatok - múlt
Thomas Malthus (angol demográfus) 1798: Principles of Population (A népesedés törvényei) Törvényszerű katasztrófák (háborúk, pusztítás, nyomor) Élelmiszertermelés: számtani haladvány 1, 2, 3, 4, 5, … Népességnövekedés: mértani haladvány 1, 2, 4, 8, 16, 32, …
5
Malthus elmélete A népességszám az eltartóképesség fölé nő → konfliktus
6
A környezet eltartóképessége, mint népesedési határ (elmélet 1.)
7
A környezet eltartóképessége, mint népesedési határ (elmélet 2.)
8
A környezet eltartóképessége, mint népesedési határ (elmélet 3.)
9
Az elmélet közelítése a valósághoz
Az előző elméletekben közös: az eltartóképesség szintje időben állandó Valóság: az eltartóképesség szintje időről-időre folyamatosan változik nőhet: új technológiák, műtrágyázás, növényvédő szerek, géntechnológia csökkenhet: talajerózió, éghajlatváltozás
10
A valósághoz közelebb álló elmélet
Pl.: műtrágyázás Pl.: az éghajlat rosszabodása
11
II. Hol tartunk ma? Népesség > 6 milliárd fő Eltartható? Miért?
A válasz nem egyértelmű. Miért? Globális eltartóképesség becslése szinte lehetetlen (rendkívül sok tényező, változik) Tény → a Föld jelentős részén időről-időre élelemhiány és éhínségek jelentkeznek
12
Éhínségek a múltban Hely Idő Áldozatok (millió) India 1837 0,8
Írország 0,75 1863 1 5 K-Kína 9 Kína 1902 3 Szovjetunió 4 30 Világ 20. század 70
13
Az éhezés típusai Mennyiségi vagy abszolút éhezés Minőségi éhezés
Az egészség megőrzéséhez szükséges napi energiamennyiséget (Kcal) nem kapja meg. (éghajlat, munkavégzés) A FAO osztályozása alapján: 2700 Kcal > jó élelmezés Kcal – kielégítő élelmezés 2500 Kcal < alacsony 2200 Kcal < alultáplált, éhezés Minőségi éhezés A megfelelő tápanyagokhoz (zsír, szénhidrát, vitaminok) nem vagy nem megfelelő arányokkal jut hozzá.
14
FAO osztályozás szerint
Jó, kielégítő ill. alacsony élelmezési színvonalú területek
15
A világ éhezői napjainkban
FAO becslés: 854 millió ember éhezett a világon közötti időszakban Rendkívül nagy területi egyenlőtlenség Fejlett országok: 9 millió / 1,05% Fejlődő (fejletlen) országok: 820 millió / 96% Egyéb országok: 25 millió / 2,9%
16
A legtöbb éhező országok szerint
millió fő Millió fő, a közötti időszakban. Forrás: FAO
17
Az éhezők aránya országok szerint
Az alultáplált lakosság aránya a teljes lakossághoz viszonyítva A közötti időszakban. Forrás: FAO
18
Ahol a legsúlyosabb a helyzet
Éhezők aránya a teljes lakosságból a közötti időszakban. Forrás: FAO
19
Javulás – rosszabbodás 1990-2003
millió fő Az éhezők számának változása 1990 és 2003 között. Forrás: FAO
20
Az éhezők számának változása Ázsiában
Kína
21
Az éhezők számának változása Dél- és Közép-Amerikában
22
Az éhezők számának változása a Közel-Keleten és É-Afrikában
23
Az éhezők számának változása a szub-szaharai országokban
24
A táplálkozás szerkezetében megfigyelhető különbségek 1.
Állati eredetű fehérjefogyasztás g/fő/nap
25
A táplálkozás szerkezetében megfigyelhető különbségek 2.
Állati eredetű zsírfogyasztás g/fő/nap
26
Táplálkozási szerkezet a világ különböző térségeiben
27
Okok és következmények
Fejlődő (fejletlen) országok: Vallási szokások, természeti adottságok: Cecelégy terjesztette betegségek India: szarvasmarha vágás tilalma Sertéshús mellőzése az iszlám országokban Magas csecsemőhalandóság, minőségi éhezés Fejlett országok: Civilizációs betegségek: szív- és érrendszeri megbetegedések, daganatos betegségek
28
A jelenlegi éhínségek alapvető okai
Fejletlen mezőgazdaság a fejlődő o-kban Alacsony termelékenység Elmaradott termelési módszerek Műtrágyák, növényvédő szerek hiánya Élelmiszer túltermelés a fejlett o-kban Fejletlen gazdaság – nem áll rendelkezésre fizetőképes kereslet az import fedezésre a fejlett országokból Gyors népességnövekedés Kedvezőtlen természeti adottságok
29
III. A jövő kihívásai, megoldási lehetőségek?
A földfelszín jelenlegi hasznosítása A hasznosítás módja földfelszín %-a Belterjesen hasznosítható 12% Kevésbé belterjesen használható 22% Csak külterjesen, erdőgazdaság 30% Mg-ilag nem használható 16% Talajtakaróval nem rendelkező 20% Összesen 100%
30
Termőterületek növelése?
Elméletileg duplájára növelhető (12% → 25%) Problémák, az elmélet megkérdőjelezése: Talajerózió (szél, víz) Másodlagos szikesedés (rosszul tervezett öntözőrendszerek) pl.: Aral tó esete További erdőterületek kiirtása (trópusok) Beépített (mesterséges) felszínek rohamos növekedése (városok, utak) Globális klímaváltozás (tengerszint emelkedés, sivatagok előrenyomulása)
31
A jövő stratégiai erőforrása – a víz
A vízhiány %-os aránya 2025-re az ENSZ becslése szerint
32
A termelékenység növelése?
Zöld forradalom – as évek Magas terméshozamú fajták (rizs) Siker elsősorban Indiában, DK-Ázsiában Problémák, kérdőjelek: Napjainkra kifulladt Növényvédőszerek, műtrágyák, öntözővíz felhasználás a többszörösére emelkedett Súlyos ökológiai károk hosszú távon Géntechnológia – a jövő záloga? Etikai, morális kérdések Információhiány a hosszú távú hatásokról
33
Demográfiai nyomás a fejlődő országok mezőgazdaságára
A Föld népességének növekedése 2100-ig az ENSZ becslése szerint
34
A jövő legfontosabb feladatai
Népességnövekedés visszafogása családtervezés Éghajlatváltozás mérséklése Üvegházhatású gázkibocsátás csökkentése Fenntartható mezőgazdasági termelés Igazodás a környezeti feltételekhez A Föld erőforrásainak takarékosabb felhasználása és igazságosabb elosztása Gazd-i és társ-i különbségek csökkentése Végső cél: Fenntartható világgazdaság
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.