Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaBence Szekeres Megváltozta több, mint 10 éve
1
Tojásfehérje reakciója konyhasóval, tömény sósavval és tömény salétromsavval
2
Szükséges Eszközök: • kémcsőtartó, 3db kémcső, vegyszeres kanál, cseppentő Anyagok: • tojásfehérje, szilárd konyhasó, tömény sósav, tömény salétromsav, desztillált víz
3
Kísérlet leírása (I.): Az első kémcsőbe konyhasót tettünk a tojásfehérje mellé, majd kis idő elteltével desztillált vizet öntöttünk rá. (II.): A második kémcsőbe tömény sósavat öntöttünk, majd kis idő elteltével desztillált vizet öntöttünk hozzá. (III.): A harmadik kémcsőbe tömény salétromsavat tettünk, majd kis idő elteltével desztillált vizet öntöttünk hozzá.
4
Tapasztalat (I.): Kis mennyiség esetén látható változást nem tapasztaltunk; nagyobb mennyiség esetén a fehérje kivált, de vízzel való hígítással újra oldódott. (II.): A kémcső falára kicsapódott a fehérje. (III.): A fehérje kicsapódott, és sárgára színeződött.
5
Magyarázat (I.): Konyhasónál kis koncentráció esetén látható változás nem történik, tömény oldatban az albumin kicsapódik, de az oldatot meghígítva újra fel lehet oldani. A fehérje molekulák hidrátburkát a hidratálódó ionok elvonják, ezért a fehérjemolekulák konjugálódnak. Víz hozzáadásával a hidrátburok újra kialakul (a változás reverzibilis). (II.): Amikor a tojásfehérjére (protein) savat öntünk, a proteinek szerkezete (a tojásfehérjében albuminnak nevezik) megváltozik, felbomlik (denaturálódik) és kicsapódnak a kémcső falára, a változás irreverzibilis. (III.): A salétromsav hatására nem csak kicsapódik az albumin, hanem meg is sárgul (ún. xanto-protein reakció), a változás irreverzibilis.
6
Magyarázat
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.