Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
SE ÁOK Családorvosi Tanszék
A 2-es típusú cukorbetegség és a metabolikus szindróma nem gyógyszeres kezelése Dr. Oláh Ilona SE ÁOK Családorvosi Tanszék
2
A 2-es típusú cukorbetegség és a metabolikus szindróma nem gyógyszeres kezelése
orvosi táplálkozási terápia fizikai aktivitás a dohányzás elhagyása Figyelembe kell venni a beteg által reálisan vállalható életmódbeli változtatás lehetőségeit!
3
A 2-es típusú cukorbetegség orvosi táplálkozási terápiája
A glycaemiás kontrol mellett figyelni kell a magasvérnyomás-betegség, a magas vérzsír-szint kezelésére, valamint az elhízás és a szövődmények megelőzésére. Fontos a megfelelő vitamin és ásványi anyag bevitel is.
4
Az orvosi táplálkozási terápia irányelvei
Összetevő Ajánlás (napi fogyasztás) Szénhidrát* 45-60 %** Szacharóz <10 %** Fehérje 0,8 g/ttkg Zsír Telített zsír Transz-zsírsav minimális Cisz-zsírsav 10-25 %** Többszörösen telítetlen zsírsav Só <6 g Alkohol 1-3 E (15-45 g) * A szénhidrátok és a cisz-zsírsavak együttes bevitele a napi fogyasztás során % legyen ** Az összenergia-bevitel százalékában
5
A jól összeállított étrend nélkülözhetetlen eleme a diabétesz terápiájának. Megfelelő diéta nélkül egyetlen kezelési módszer sem lehet elég hatékony.
6
A diéta célja normoglikémia elérése
ingadozó vércukorszintek kiküszöbölése szövődmények elkerülése vagy kialakulásuk késleltetése ideális testtömeg elérése és megtartása
7
Energiabevitel 1 g fehérje 5,4 kcal (ebből csak 4,1 kcal hasznosul)
1 g zsír 9,3 kcal 1 g szénhidrát 4,1 kcal 1 g alkohol 7,1 kcal
8
Az étrend energiatartalma
Elhízás esetén: kcal fizikai munkát végzők esetében kcal-val megemelhető Normál testtömegűeknél: kcal
9
Az étrend Összetétele:
szénhidrát: 55 % (döntően összetett szénhidrátok, sok diétás rost) fehérje: % zsír: %
10
Szénhidrátok egyszerű szénhidrátok – gyorsan felszívódók:
nem fogyaszthatók: cukor, méz és ezekkel készült termékek korlátozott mennyiségben fogyaszthatók: tej, kefir, joghurt, gyümölcsök, gyümölcslevek összetett szénhidrátok – lassan felszívódók: pékáruk, különösen a teljes kiőrlésű lisztből készültek egyes zöldségfélék, hüvelyesek rostok: vízoldékonyak: segítik megelőzni a nagyfokú vércukor ingadozást, mert késleltetik a tápanyagok felszívódását (pl. zab, hüvelyesek) vízben nem oldódók: gyorsítják a táplálék áthaladását a béltraktuson (pl. búza, kukorica)
11
Szénhidrátok felszívódását befolyásoló tényezők
feldolgozottság elkészítés érettség rostok más táplálék egyidejű fogyasztása
12
A diéta irányvonalai
13
Az étkezéseknél nem a naponta bevitt szénhidrátmennyiség nap végére kiszámolt összege a legfontosabb, hanem az, hogy a megadott időpontokban a megadott szénhidrátmennyiséget fogyassza el a cukorbeteg!
14
Az étkezések között 2,5 - 3 óra mindenképpen teljen el!
Napi 5-6 étkezés A 3 főétkezés mellé 2-3 kisétkezés beiktatása szükséges kisebb posztprandiális vércukor-emelkedés testtömeg-gyarapodás veszélyének csökkentése éhség mérséklése céljából Az étkezések között 2,5 - 3 óra mindenképpen teljen el!
15
Tilos a cukros ételek fogyasztása
gyors vércukoremelő hatás magas energiatartalom, alacsony tápérték Mesterséges édesítők: Cukorpótlók: Hőre bomlik: aszpartam szacharin Hőre nem bomlik: ciklamat aceszulfam-K fruktóz szorbit maltodextrin
16
Szabadon fogyasztható élelmiszerek
paradicsom, zöldpaprika, gomba, cukkíni, paraj, saláta, uborka, retek , káposzta nyersen, salátának vagy levesnek elkészítve
17
Alacsony zsírtartalom
túlzott testtömeg gyarapodás megelőzése hiperlipidémia csökkentése, ill. megelőzése céljából sütés, főzés, párolás minimális olajjal - teflon, alufólia stb. olajspray használata alacsony zsírtartalmú tejek, tejtermékek, húsok választása Magas rosttartalmú ételek
18
Relatív fehérjeszegénység
a veseszövődmények kivédése a magas fehérjetartalmú ételekhez társuló többnyire magas energiatartalom miatt
19
Kerülni kell a félkész és késztermékeket
többnyire magas zsírtartalom – nem kívánt súlygyarapodás feldolgozottságuk miatt nagy vércukoremelő hatás szénhidráttartalmuk többnyire bizonytalan Folyadékok elsősorban víz, szénsavmentes ásványvíz, tea cukros üdítők, cukor hozzáadásával készült gyümölcslevek nem férnek bele a diétába light üdítők és gyümölcslevek csak alkalomszerű fogyasztásra ajánlottak
20
Az étkezések szénhidrát tartalma - tablettával kezelt diabéteszesek esetén –
túlsúly → 120 g CH 07.00 reggeli 25 g (legalább 20 g lassú) 10.00 tízórai 10 g ( gyors) 13.00 ebéd g 16.00 uzsonna 10 g (gyors) 19.00 vacsora 30 g (ebből max. 10 g GY) (22.00 utóvacsora 10 g) normál testtömeg →160 g CH 07.00 reggeli 30 g (legalább 20 g lassú) 10.00 tízórai 20 g ( 10 g L, 10 g GY) 13.00 ebéd g 16.00 uzsonna 20 g (gyors) 19.00 vacsora g (ebből max. 10 g GY) (22.00 utóvacsora 10 g)
21
Az étkezések szénhidrát tartalma - ICT esetén –
túlsúly → 120 g CH 07.00 reggeli 25 g (legalább 20 g lassú) 09.30 tízórai 10 g ( gyors) 12.15 ebéd g 14.45 uzsonna 10 g (gyors) 17.15 vacsora 30 g (ebből max. 10 g GY) 19.45 utóvacsora 10 g normál testtömeg →160 g CH 07.00 reggeli 30 g (legalább 20 g lassú) 09.30 tízórai 20 g ( 10 g L, 10 g GY) 12.15 ebéd g 14.45 uzsonna 20 g (gyors) 17.15 vacsora 30 g (ebből max. 10 g GY) 19.45 utóvacsora 10 g (főleg lassú)
22
Az étkezések szénhidrát tartalma analóg premix alkalmazása mellett
Az étkezések szénhidrát tartalma gyors hatású analóg inzulin + bázisinzulin kombinációja mellett Az étkezések szénhidrát tartalma analóg premix alkalmazása mellett reggeli g (tízórai g) ? ebéd g vacsora g reggeli g (~11.00 szükség esetén - kezelőorvos ajánlása alapján tízóraira is sor kerülhet – g) ebéd 50 g vacsora g
23
Az étkezések szénhidrát tartalma - gesztációs diabéteszben -
reggeli g (csak lassú!) tízórai 20 g ebéd g uzsonna g (gyors) vacsora g ( utóvacsora 15 g)
24
Vércukorszintet befolyásoló tényezők
étkezések szénhidráttartalma az elfogyasztott szénhidrátok minőségi összetétele mozgás napszak lelki állapot, stressz frontok
25
Étkezési napló Elengedhetetlen, mert:
pontos képet kapunk a beteg táplálkozásáról a hibák korrigálásával a beteg diétája javítható a füzetvezetéssel rögzülnek az élelmiszerek tápanyagtartalmai a beteg ellenőrizni tudja magát
26
Motiváció Nehéz, mert: a betegek többnyire panaszmentesek
nem tekintik magukat betegnek a dolgozó diabéteszesek a munkájukat gyakran a diéta rovására végzik
27
Edukáció a gondozás elengedhetetlen részét képezi team-feladat
családorvos családorvosi ápolónő diabetológus szakorvos dietetikus edukátor a frissen felfedezett diabeteszes beteget lehetőség szerint küldjünk el diabetológiai ambulanciára
28
Tapasztalatok A kezelés hatékonysága érdekében gyakran kell találkozni a cukorbeteggel (a kontrollok sűrűsége egyéntől függ), elsősorban a „tanulás” időszakában Fontos a rendszeres visszajelzés, diétás napló, egyéb életmód-váltással kapcsolatos dolgok megbeszélése (testmozgás, alkohol, dohányzás) Elengedhetetlen a megfelelő partneri viszony kialakítása!!!
29
Fizikai aktivitásra vonatkozó ajánlások cukorbetegeknek
aerob edzés legalább hetente 3x, nem egymást követő napon, mérsékelt( max. szívfreq %-a), vagy intenzív ( max. szívfreq. nagyobb, mint 70%-a) kezdetben perc, majd 30 perc statikus edzés: legalább heti két-három , 8-10 gyakorlat a nagy izomcsoportok mozgatására, kezdetben 1/10-15, később 3/8-12 sorozat/ismétlésszám 40 év felett férfi és 50 év feletti diabeteses betegnél az edzés megkezdése előtt terheléses EKG vizsgálatot célszerű végezni!
30
Összefoglalás Az életmód-váltás csodákat tesz!
Higgyünk benne és hitessük el betegeinkkel!
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.