Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Alapfokú barlangász tanfolyam Viselkedés barlangban

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Alapfokú barlangász tanfolyam Viselkedés barlangban"— Előadás másolata:

1 Alapfokú barlangász tanfolyam Viselkedés barlangban
BTSSz Triász Barlangász Szakosztály Előadás: Viselkedés barlangban Alapfelszerelés

2 Az oktatási rendszer A rendszer szintjei: Alapfokú tanfolyam
Technikai 1. vizsga Technikai 2. tanfolyam Túravezetői tanfolyam Kutatásvezetői tanfolyam Minden tanfolyam a Magyar Karszt és Barlangkutató Társulat (MKBT) Oktatási Bizottsága által szervezett központi vizsgával zárul. A tanfolyamok anyaga egymásra épül. Egy magasabb szintű tanfolyamra történő jelentkezés előfeltétele, az előző vizsgák megléte (kivéve a technikai 1-es tanfolyam)

3 Minden barlang, a felfedezése pillanatától szigorúan védett természetvédelmi terület.
A barlangokban minden tevékenység (túrázás, fényképezés, filmezés, tudományos kutatás, … ), hatósági engedélyhez kötött! Engedélyt csak megfelelő végzettségű (túra-, vagy kutatásvezető) barlangász kaphat. A barlang rongálása (képződmények rongálása, szemetelés, a barlang élővilágának károsítása, … ) bűncselekmény! A barlangtúrák során bekövetkező eseményekért a túra vezetője felelős.

4 A túrázó jogai: - Amennyiben kötelességeinek eleget tesz, joga van részt venni a túrán. - Javaslatot tehet a túra útvonalával, idejével, a szükséges felszerelésekkel, személyekkel kapcsolatban.

5 A túrázó kötelességei:
A túrázó köteles a túrán megfelelő fizikai, egészségi és szellemi állapotban, józanul, megfelelő felszereléssel megjelenni. A túra során a túravezető utasításait betartani. Tájékoztatni a túra vezetőjét meglévő betegségeiről, problémáiról. Tájékoztatni a túra vezetőjét a túra során, az egészségi állapotában bekövetkezett változásokról (rosszullét, rándulás, … )

6 A túravezető egyszemélyben felelős a túrán bekövetkezett eseményekért!
Ezért a túravezetőnek joga van dönteni: A résztvevők számáról, személyéről A szükséges felszerelésekről A szükséges előképzettségről, erőnlétről A túra útvonaláról, annak esetleges módosításáról A túra során felmerülő problémák megoldásáról (biztosítás szükségessége, mentés módja, felszerelések átcsoportosítása, … ) A túravezető, a döntéseit nem köteles indokolni. Barlangban nincs demokrácia!

7 Alap felszerelések: Világítás Fővilágítás Tartalékvilágítás Sisak
Ruházat Felső (overáll) Aláöltözés Lábbeli Elsősegély felszerelés

8 Világítás Az egyéni alapfelszerelés legfontosabb eleme!
Barlangi körülmények közt is üzembiztosnak kell lennie, és elegendő fényt kell szolgáltasson, a biztonságos közlekedéshez. Az a jó, ha szórt, meleg fehér fénnyel világít. Fővilágítás: a túra tervezett időtartamának másfélszeresét kell bírnia! Tartalék világítás: a túra tervezett időtartamának háromnegyedéig kell bírnia!

9 Lámpák csoportosítása
Karbid lámpa: Elektromos (fej) lámpa: - Kézi karbid - Hagyományos elemes, Fejkarbid izzós Nyílt rendszerű - LED-es Zárt rendszerű - Akkumulátoros, Pumpás kompakt fénycsöves Tartalék világításnak általában valamilyen elemes fejlámpát használunk. A két világításnak teljesen különálló rendszernek kell lennie!

10 Jellemzőik: Karbid lámpa: - nagy fényerő - szórt fény
- egyszerű, üzembiztos felépítés - kormol - fogyasztja az oxigént - érteni kell hozzá Elektromos lámpa: - tiszta (nem kormol) - könnyen kezelhető - csak egy foltot világít meg - általában kisebb a fényereje mint egy karbidnak - akkumulátorok töltése problémás lehet

11 A karbid CaCO3+3C=CaC2+CO+CO2 CaC2+2H2O=Ca(OH)2+C2H2
CaC2 Szürkésfehér, kristályos anyag. Mészkőből, és kokszból állítják elő nagy hőmérsékleten: CaCO3+3C=CaC2+CO+CO2 Vízzel reakcióba lépve acetilén, és oltott mész jön létre: CaC2+2H2O=Ca(OH)2+C2H2 Az acetilén színtelen, szagtalan, nem mérgező, robbanásveszélyes gáz. Meggyújtva (levegőn) erős, sárgás fénnyel ég. 2,5 bar nyomáson oxigén jelenléte nélkül is felbomlik (felrobban!)

12 A karbid lámpa

13 Zárt rendszerű Nyílt rendszerű

14 A sisak Barlangban csak megfelelő szilárdságú, Y szíjas sisakot használunk (biciklis fejvédő nem jó)! Héj Kontakt zóna Hevederzet Y szíj

15 Ruházat Overáll: Egybe szabott, erős, vízlepergető (vízálló) anyagból készült ruhadarab. Térdnél, könyöknél és a fenekén erősítéssel, kapucnival. Elég nagynak kell lenni, hogy biztosítsa a szabad mozgást, de ne „lógjon”. Aláöltözés: Lehetőleg ez is egybe szabott ruhadarab. Puha, meleg, gyorsan száradó anyagból. Lábbeli: Követelmény, hogy tartsa a bokát, ne csússzon és lehetőleg legyen vízálló. (gumicsizma)

16 Elsősegély felszerelés
Izolációs fólia Géz Mullap Gumikesztyű Fertőtlenítő szer Ragasztó szalag (sebtapasz) Gyógyszerek (esetleg szükséges saját gyógyszerek)


Letölteni ppt "Alapfokú barlangász tanfolyam Viselkedés barlangban"

Hasonló előadás


Google Hirdetések